8–Daagse vlieg/busrondreis Fantastisch Ierland, met Nederlandstalige reisleiding

Bestemming: Ierland

Reisduur: 7 nachten

Vanaf: 1.355,00 €

Bij deze busrondreis met Nederlandstalige reisleiding vliegt u van Amsterdam naar Dublin, van waaruit u een schitterende rondreis maakt langs de hoogtepunten van Ierland. U bezoekt o.a. de hoofdstad Dublin, de ruines van Clonmacnoise, het ruige Connemara, The Burren, de Cliffs Of Moher aan de Atlantische kust en de beroemde Ring Of Kerry. De terugvlucht vertrekt vanuit Cork naar Amsterdam. Tijdens de reis logeert u in prima hotels uit de drie/viersterren categorie op basis van half pension (incl. alle diners en ontbijt).
    

  • Dag tot dag beschrijving

    Dag 1:

    Vlucht om 12.55 uur van Amsterdam naar Dublin met Aer Lingus. Na aankomst om 13.35 uur maken we een stadsrondrit door de stad, met bezoeken aan o.a. de St.Patricks Cathedral en Trinity College, met het beroemde Book Of Kells.


    ´s Avonds staat er een diner op het programma in het centrum van de stad, met traditionele Ierse muziek en een indrukwekkende dansshow van de wereldberoemde Celtic Rhytm dansers, die een ode brengen aan Riverdance en Lord Of The Dance.


    Overnachting in het Academy Plaza Hotel (vertrek aug) of The Gibson Hotel (vertrek sep).

    Dag 2:

    We vertrekken naar de westkust van Ierland en maken onderweg een stop bij de Kilbeggan Whiskey Distillery, waar u een rondleiding krijgt waarbij het bereidingsproces van whiskey uiteen wordt gezet, met uiteraard ook een smaaktest in de bar ! We vervolgen de reis naar Clonmacnoise, de indrukwekkende ruïnes van een in de 6e eeuw door St. Ciaran gestichte kloostergemeenschap, prachtig gelegen aan de oever van de Shannon rivier.


    U krijgt een rondleiding langs de kathedraal, acht kerken, twee ronde torens en drie van de mooiste Keltische High Crosses van Ierland. Diner en overnachting in het Loughrea House Hotel in Loughrea (vertrek aug) of het Breaffy House Resort in Castlebar (vertrek sep).

    Dag 3:

    Vandaag maken we een dagtocht door Connemara, een ruig natuurgebied, dat gedomineerd wordt door de Twelve Bens bergketen.


    Veel van de bewoners spreken hier nog het Gaelic, de oude Ierse taal, en zijn trots op hun Keltische tradities en cultuur. We bezoeken de sprookjesachtig aan een meertjes gelegen Kylemore Abbey, met schitterende tuinen, dat bewoond wordt door Benedictijnse nonnen.


    Dit is het meest gefotografeerde object van Ierland. Diner en overnachting in Loughrea of Castlebar.

    Dag 4:

    Via de stad Galway rijden we naar The Burren, een mystiek kalksteenlandschap met unieke plantengroei, vele prehistorische monumenten en ruige rotsformaties aan de Atlantische kust. In Lisdoonvarna wordt een stop gemaakt bij het Burren Smoke House, waar u kunt zien hoe men zalmen rookt. Hierna vertrekken we naar de spectaculaire Cliffs Of Moher, de 230 meter hoge rotswanden, waar een wandeling gemaakt kan worden met prachtige vergezichten over de oceaan.


    Diner en overnachting in Ennis in het West County Hotel (aug) of het Auburn Lodge Hotel (sep). ’s Avonds beleven we een middeleeuws banket in Bunratty Castle, met traditionele muziek en entertainment.

    Dag 5:

    Met de ferry steken we de monding van de Shannon over naar het graafschap Kerry. We maken een tocht langs de mooie kustlijn van het eenzame Dingle schiereiland, met schitterende stranden, zoals Inch Beach, waar de film Ryan’s Daughter is opgenomen.


    De Gallarus Oratory is een van de best bewaard gebleven vroeg christelijke kerkjes in de vorm van een omgekeerde boot, dat vermoedelijk uit de 8e eeuw stamt. Dingle Town is een leuk vissersplaatsje met fotogenieke, felgekleurde huizen. Diner en overnachting in het Kenmare Bay Hotel (aug) of het Abbey Hotel in Ballyvourney (sep).

    Dag 6:

    We rijden vandaag de beroemde ‘Ring Of Kerry’ route met verbluffende uitzichten over de meren, bergen en Atlantische Oceaan.


    Via kleurrijke dorpjes als Sneem en het uitzichtpunt Ladies View bereiken we Killarney, beroemd vanwege haar drie meren en groene heuvels. Hier bezoeken we Muckross House & Gardens, prachtig gelegen aan een van de meren, met subtropische tuinen.


    We maken een prachtige wandeling langs het meer van ca. 45 minuten naar Muckross Abbey. Diner en overnachting in Kenmare of Ballyvourney.

    Dag 7:

    We vertrekken naar Cork, na Dublin de tweede stad van Ierland. Tijdens een stadsrondrit ziet u o.a. St.Finbarr’s Cathedral, St. Anne’s Shandon, Cork City Goal, Grand Parade, en de City Hall. Bezoek aan de beroemde English Market, met veel stalletjes en winkeltjes die zich specialiseren in traditionele Ierse lekkernijen.


    Overnachting in het Oriel House Hotel in Cork.

    Dag 8:

    ’s Ochtends bezoek aan Blarney Castle & Gardens. Bovenin het kasteel bevindt zich de Blarney Stone, die u volgens de legendes de gave van welsprekendheid zal schenken als u de steen kust.


    Vlakbij het kasteel vindt u ook Blarney Woolen Mills, een grote winkel waar u allerhande Ierse artikelen kunt kopen, zoals sweaters, kristal en andere souvenirs. Terugvlucht vanaf Cork Airport om 17.10 uur, aankomst in Amsterdam om 19.55 uur.
  • Informatie Ierland

    Bevolking en economie

    Momenteel heeft het dunbevolkte Ierland ongeveer 5 miljoen inwoners. Ruim een kwart van het totale aantal inwoners woont in de hoofdstad  Dublin, iets meer dan 1 miljoen. Andere grote steden zijn Cork, Limerick, Galway en Waterford.

    Ierland is sinds 1973 lid is van de Europese Unie. Lange tijd was Ierland het armste land van West Europa, waarvan de emigratie, waar Ierland om bekend stond, een symbool was. In de jaren 90 van de twintigste eeuw maakte Ierland echter een periode van hoge economische groei door (waardoor Ierland de bijnaam de Keltische Tijger kreeg), met in de periode 1995-2000 een gemiddelde jaarlijkse economische groei van 9,9 procent, waardoor Ierland thans tot de rijkste landen van de EU behoort. De Ierse economie is in de jaren 90 veranderd van een economie die georiënteerd was op landbouw in een dynamische exporteconomie van hightech producten en diensten.

    Taal

    De voertaal is in Ierland is Engels, maar in de wat meer afgelegen streken aan de gehele westkust spreekt men ook nog steeds Iers (Gaelic), de oude Keltische taal. Deze streken waar ongeveer 70.000 Ieren het oude Iers nog beheersen, heten "The Gaeltacht. De Ieren zijn afstammelingen van de Kelten, net zoals de inwoners van Schotland, Wales en Bretagne, het Gaelic is hier dan ook aan elkaar verwant.

    Religie

    In de Ierse Republiek is het overgrote deel van de bevolking rooms-katholiek, de protestanten zijn veruit in de minderheid. Veel Ieren gaan nog minstens een keer per week naar de kerk. Beide groepen leven in de Ierse Republiek vreedzaam naast elkaar, dit in tegenstelling tot Noord Ierland, waar in het verleden veel conflicten zijn geweest tussen katholieken en protestanten, die bekend stonden als "The Troubles". Gelukkig behoren deze problemen al weer geruime tijd tot het verleden. In 1998 werd het Goede Vrijdag akkoord gesloten tussen de Britse regering, protestanten en katholieken, waarbij de IRA akkoord ging in het vervolg op een vreedzame manier haar doelen na te streven. De Britse regering beloofde op haar beurt om de rechten van de katholieke minderheid in Noord Ierland te beschermen.

    Cultuur

    De Ieren zijn erg trots op hun al duizenden jaren oude cultuur en houden veel tradities in ere, zoals de viering van St. Patrick’s Day op 17 maart, waarbij iedereen in het groen gekleed gaat, en het eten van Irish Stew (beef met wortels en kool) tijdens Halloween. De traditionele muziek hoor je overal, van de pubs tot in de stadscentra en er worden regelmatig muziekfestivals georganiseerd. De bekendste instrumenten die worden bespeeld zijn de bodhran ( een soort handtrommel), de viool en de tin whistle. Dansen wordt door de Ieren als een zeer serieuze zaak gezien (wij noemen bijv. de Riverdance) en door het hele land worden danswedstrijden gehouden. In een Ceili kun je zelf proberen mee te dansen met de Ieren.



    De pub speelt een grote rol in het leven van de Ieren. Men gaat niet alleen naar de pub om te drinken, maar ook om te filosoferen over het bestaan, verhalen te vertellen en te genieten van een heerlijke maaltijd of gewoon rustig bij het knappende haardvuur te zitten onder het genot van een pint Guinness. De pub wordt als een soort openbare huiskamer gezien, waar men elkaar ontmoet en geniet van traditionele muziek, waarbij iedereen vaak spontaan meedoet.

    Tijdsverschil

    Het is in Ierland één uur vroeger dan in Nederland.

    Paspoort

    Nederlanders en Belgen dienen voor de Ierse Republiek in het bezit te zijn van een GELDIG paspoort of een Europese identiteitskaart. Voor Noord Ierland dien je vanaf 1/10/2021 te beschikken over een geldig paspoort; de Europese identiteitskaart wordt na deze datum niet meer geaccepteerd. Buitenlandse paspoorthouders adviseren wij dringend zelf na te gaan of er naast een paspoort evt. nog andere grensdo­cumenten vereist zijn, zoals een visum.

    Geld

    De munteenheid in de Republiek Ierland is de Euro. In Noord Ierland betaal je met Britse ponden. Pinautomaten zijn er alleen in de grotere plaatsen.

    Voltage

    Het voltage in Ierland is 220 Volt. Je hebt wel een driepunts-verloopstekker nodig (behalve voor scheerplug).

    Klimaat

    Ierland heeft dankzij de nabijheid van de Atlantische Oceaan en de Warme Golfstroom een gematigd zeeklimaat dat geen warme zomers en strenge winters kent. Het Ierse weer staat bekend als wisselvallig en wordt wel eens omschreven als ‘vier seizoenen in een dag’. De temperatuur varieert van ongeveer 5-7 °C in januari en februari tot ongeveer 16-18 °C in juli en augustus. Mei en juni zijn de zonnigste maanden met gemiddeld 5 tot 6 uur zon per dag. In het oosten valt in de maanden juni, juli en augustus ongeveer evenveel regen als in Nederland: +/- 180-200 mm. In het westen van Ierland valt in diezelfde periode zo’n 250-300 mm regen, in de bergachtige gebieden nog iets meer. De Ierse zomers zijn aangenaam, maar extreem hoge temperaturen zijn er zeldzaam. Sneeuw komt slechts schaars voor in de wintermaanden. De warmste gebieden van het land liggen in het zuiden.

    Roken

    In Ierland geldt een algeheel rookverbod in openbare ruimtes. Dit geldt ook voor cafés en restaurants.

    Rijden in Ierland

    In Ierland rijdt men aan de linkerkant van de weg. Rechts heeft altijd voorrang (behalve op T-splitsingen, hier heeft rechtdoorgaand verkeer voorrang) / het bord "yield right of the way" = altijd voorrang verlenen. De maximum snelheid binnen de bebouwde kom is 50 km. per uur, buiten de bebouwde kom op nationale hoofdwegen 80-100 km. , regionale wegen 60-80 km. en autosnelwegen 120 km. per uur. 1 mijl = 1,6 km. en 1 gallon = 4,55 liter. Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille. Voor beginnend bestuurders met minder dan 2 jaar rijervaring geldt een limiet van 0,2 promille.

    Alarmnummers

    Het alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance is in de Republiek Ierland 112 of 999 en in Noord Ierland 999.

    You Tube

    Op het You Tube kanaal van Ierland Toerisme vind je veel leuke en informatieve video’s over de verschillende streken en bezienswaardigheden in Ierland.


    Streekinformatie

    Klik hier voor Zuid West Ierland
    Klik hier voor Zuid Oost Ierland

    Klik hier voor West Ierland

    Klik hier voor Oost Ierland

    Klik hier voor Noord Ierland

    Klik hier voor Dublin

    Klik hier voor Belfast

    Handige Links

    Landinformatie: www.ierland.nl

    Informatie Dublin: www.visitdublin.com 

    Informatie Belfast: www.visitbelfast.com
  • Reissom 8 daagse touringcarreis Fantastisch Ierland per persoon in €  

    Vertrekdata: 8 Dagen

    11/8 1421

    9/9 1355

    Toeslag 1-persoonskamer 216

    Inbegrepen: Retourvlucht Amsterdam - Dublin // Cork - Amsterdam * luchthavenbelasting * 1 stuk ruimbagage p.p. * 7 overnachtingen in  
    een 2-persoonskamer met douche/toilet, incl. Iers ontbijt • reisbegeleiding door Nederlandstalige gids * 5 x 3 gangen diner • Irish Night Dublin, incl. diner * Middeleeuws banket Bunratty Castle * entrees en excursies volgens programma • 

    Niet inbegrepen: lunches, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. 
  • Reisbeoordelingen

Agenten-Login
Nieuwe aanmelding