Videos (alle Videos)

Visit Iceland

Visit Iceland

Iceland Naturally

Iceland Naturally

Inspired By Iceland

Inspired By Iceland

South Iceland

South Iceland

Reykjavik Tourist Guide

Reykjavik Tourist Guide

{REBALTTEXT_MARKED_!} {REBALTTEXT_MARKED_!} {REBALTTEXT_MARKED_!} {REBALTTEXT_MARKED_!} {REBALTTEXT_MARKED_!} {REBALTTEXT_MARKED_!} {REBALTTEXT_MARKED_!} {REBALTTEXT_MARKED_!} {REBALTTEXT_MARKED_!}

Autorondreis Ontdek IJsland, 15 dagen

Bestemming: IJsland Region: Autorondreizen Reisduur: 14 nachten

Een zeer gunstig geprijsde rondreis die u langs alle hoogtepunten van IJsland voert. U heeft de mogelijkheid om (optioneel) excursies bij te boeken, zoals een tocht met een 4x4 bus naar de ruige binnenlanden van IJsland. U verblijft in cottages of campinghuisjes die vaak prachtig gelegen zijn in de natuur of op een camping. De huisjes beschikken over eigen douche/toilet en een kitchenette, zodat u zelf (desgewenst) ook kunt koken.


1 n Hotel Cabin, Reykjavik
2 n Signyjarstadir, Reykholt
1 n Gladheimar, Blonduos
3 n Fagravik, Akureyri
1 n Mjoeyri, Eskifjördur
1 n Lambhus, Hornafjördur/Höfn
2 n Horgsland, Kirkjubaejarklaustur
2 n Gesthus, Selfoss
1 n Hotel Cabin, Reykjavik

Wij wijzen u erop dat dit zeer populaire accommodaties zijn, dus adviseren u, om teleurstelling te voorkomen, vroegtijdig te reserveren. Indien een accommodatie niet beschikbaar is bieden wij u, in overleg, een zo goed mogelijk alternatief aan in dezelfde omgeving.

    

vanaf € 1.033,00

Dag 1

Vlucht naar IJsland en afhalen huurauto op de luchthaven. Naar Reykjavik voor de eerste overnachting (46 km). U kunt onderweg een stop maken bij de beroemde Blue Lagoon voor een heerlijk warm bad in het helblauwe water.

Dag 2

Via Borgarnes naar Reykholt, waar overnacht wordt (ca.127 km). Reykholt heeft een belangrijke rol gespeeld in de Saga-geschiedenis. In de nieuwe kerk van Reykholt is het Snorristofa museum gevestigd, dat het leven belicht van Snorri Sturluson, de belangrijkste IJslandse dichter (o.a. schrijver van de Edda), die hier in de middeleeuwen leefde. U kunt een bezoek brengen aan de nabijgelegen lavawatervallen Hraunfossar en Barnafoss en de Deildartunguhver, de grootste heetwaterbron van IJsland.

Dag 3

Vandaag kunt u een dagtocht maken naar het Snæfellsness schiereiland, met de Snæfellsjökull gletsjer en vulkaan. Snæfellsness wordt wel mini-IJsland genoemd, omdat u hier veel verschillende landschapsvormen vindt zoals vulkanen, gletsjers, lavavelden, kliffen, zwarte stranden en heetwaterbronnen. U kunt de Eldborg vulkaankrater beklimmen of een mooie wandeling maken langs de rotsenkust bij Arnarstapi. Bezoek het haaienmuseum Bjarnarhöfn, waar u de IJsland specialiteit hakarl (gefermenteerde rotte haai!) kunt proeven, met een slokje brennivin. Vanuit Stykkissholmur en Grundarfjörður vertrekken boottochten om papegaaiduikers, walvissen en orca’s te spotten. Overnachting in Reykholt.

Dag 4

Langs de gemakkelijk te beklimmen Gabrok krater volgt u de ringweg in noordelijke richting naar Blonduos. U kunt een omweg maken over het fraaie Vatnsnes schiereiland, met de Hvitserkur rots in zee en het interessante Borgarvirki fort. Overnachting in Blonduos (ca. 150 km).

Dag 5

Via de historische turfboerderijen van Glaumbær rijdt u naar Akureyri, de grootste stad van het noorden, met een mooie kerk en een botanische tuin, waar u drie nachten zal verblijven. De cottages hebben fraai uitzicht over zee (ca. 146 km).

Dag 6

Langs de fraaie Goðafoss waterval rijdt u naar Myvatn, waar u het vulkanische natuurgebied rondom het meer kunt verkennen. In Namaskarð zijn walmende fumaroles, borrelende modderpoelen en stinkende zwavelbronnen te bewonderen. Interessant zijn ook de krater van de Hverfell kegelvulkaan, de Krafla vulkaankrater met nog rokende lavavelden, die aan een maanlandschap doen denken. Bij Skutustaðir vindt u zogenaamde pseudokraters. U kunt mooie wandelingen maken bij de donkere lavaformaties van Dimmuborgir en het natuurparkje Höfði, met een rijk vogelleven en rotsformaties in het meer. In Myvatn bevindt zich ook een geothermaal verwarmd natuurbad, de “Blue Lagoon van het noorden” waar u een ontspannend bad kunt nemen. Overnachting in Akureyri.

Dag 7

Verblijf in Akureyri. Vanuit de pittoreske haven van Húsavík varen meermaals per dag houten boten uit om walvissen te spotten (98% kans dat u ze ziet!). U kunt deze walvissafari vooraf bij ons reserveren. Als u de kustweg van het schiereiland Tjörnes verder volgt komt u in het nationale park Jökulsárgljúfur, met de hoefijzervormige Asbyrgi kloof. Via een vrij slechte gravelweg kunt u doorrijden naar de oostzijde van de Dettifoss, de meest krachtige waterval van Europa. U heeft hier prachtig uitzicht over de canyon. Een andere optie is een dagexcursie per 4x4 bus naar de Askja vulkaan, die vanuit Reykjahlid/Myvatn vertrekt. Ook interessant is een autotocht naar het haringmuseum in Siglufjörður, wat vroeger het centrum van de haringvangst in het Noord Atlantische gebied was, waar elke dag honderden vissersboten uitvoeren.

Dag 8

U vervolgt de ringweg door het woestijnachtige landschap van Mödrudalur naar de oostelijke stad Egilsstaðir. Via een nieuwe weg kunt u een zijsprong maken naar de westkant van de imponerende Dettifoss. U kunt hier ook de brede, stroomopwaarts gelegen, Selfoss waterval bekijken. Niet ver van Egilsstaðir bevindt zich de Hengifoss, een van de hoogste watervallen (118 m.) van IJsland, waar de gelaagdheid van het gesteente goed zichtbaar is, met horizontale rode strepen. Een prachtige wandeling voert door een canyon naar boven, waarbij u ook de Litlanesfoss passeert, met fraaie basaltzuilen. Overnachting in de schitterend gelegen Mjoeyri cottages in Eskifjörður, aan de fjordenkust (312 km). Geniet hier van een heerlijk warm bad in de bijzondere hottub, in de vorm van een speedboat.

Dag 9

De ringweg slingert zuidwaarts langs de stille Oostfjorden. Overnachting in Hornafjördur, 30 km. voorbij Höfn, op een prachtige locatie, met schitterend uitzicht op de enorme Vatnajökull gletsjer (ca. 277 km).

Dag 10

U passeert de gletsjerlagune Jökulsárlón met haar drijvende ijsbergen. Het is mogelijk een boottochtje te maken met een amfibievoertuig of per zodiac.

Bij Íngólfshöfði kan een tocht gemaakt worden per hooiwagen naar een vogelkaap met veel papegaaiduikers.

U vervolgt de reis naar het nationale park Skaftafell, waar een wandeling gemaakt kan worden naar de mooie basaltwaterval Svartifoss. Overnachting in Kirkjubaejarklaustur (ca. 170 km).

Dag 11

Verblijf in Kirkjubaejarklaustur. U kunt een gletsjerwandeling boeken vanuit Skaftafell. Een andere optie is een dagtocht met een 4x4 bus naar Eldgja & Landmannalaugar
of naar de Lakagigar vulkaanreeks Deze excursies worden alleen uitgevoerd in de zomermaanden als de wegen naar het hoogland zijn geopend.

Dag 12

Door het met mos bedekte lavaveld Eldhraun bereikt u Vik, de meeste zuidelijke plaats van IJsland met een zwart zandstrand en de vreemde basaltkolommen van Reynisfjara. De zeerots Dyrhólaey staat bekend vanwege de vele papegaaiduikers die hier nestelen (i.v.m. het broedseizoen niet toegankelijk van 1/5-20/6). U passeert de fraaie watervallen Skogafoss (80 m. hoog) en Seljalandsfoss, waar je achter het vallende water langs kunt lopen. Overnachting in de Gesthus Cottages op de camping van Selfoss (ca. 370 km).

Dag 13

Vanuit Selfoss vertrekt in het zomerseizoen vertrekt elke dag een 4x4 bus voor een dagtocht naar Landmannalaugar , met rhyolietbergen in prachtige pastelkleuren. U kunt hier schitterende wandelingen maken en een natuurbad nemen in een warme beek. Ook naar het prachtige Thórsmörk wandelgebied is een busdienst. Overnachting in Selfoss.

Dag 14

Vandaag maakt u een tocht langs de beroemde "Golden Circle" met de Kerið explosiekrater, Geysir (waar de Strokkur geiser om de paar minuten hoog opspuit) en de spectaculaire waterval Gullfoss, waar vaak schitterende regenbogen te zien zijn. Vlakbij Geysir kan een zeer spectaculaire excursie worden gemaakt met de Riverjet , waarbij met snelheden van ca.70 km per uur door een canyon wordt gevaren (was o.a. te zien in het tv programma Wie Is De Mol).In Thingvellir, gelegen aan het grootste meer van IJsland, kunt u door een fraaie kloof naar de plek lopen waar de Vikingen in 930 al volksvergaderingen hielden, waar recht werd gesproken en democratische stemmingen plaatsvonden. Tevens is in dit nationale park de breuklijn te zien tussen twee continentale platen en een mooie waterval. Overnachting in Reykjavik (ca.200 km).

Dag 15

Terugvlucht van Keflavik Airport naar Nederland (46 km).


Algemene informatie IJsland


 

STREEKINFORMATIE & BEZIENSWAARDIGHEDEN
  
HET LAND 

Het vulkanische eiland in de Atlantische Oceaan biedt, met een oppervlakte van 103.000 km2 (3 x zo groot als Nederland), veel plaats aan haar 300.000 inwoners. Met 3 inwoners per km2 is IJsland het dunbevolkste land van Europa. De hoofdstad Reykjavik ligt in het zuidwesten, waar ca. 2/3 van de bevolking woonachtig is. De rest van het land is dus zeer dunbevolkt en bestaat uit zeer kleine gemeenschappen met beperkte faciliteiten qua winkels, restaurants en bars etc. Met ca.17.000 inwoners is Akureyri de “capitool” van het Noorden. De internationale luchthaven Keflavik ligt op het schiereiland Reykjanes, op ca. 45 km. van Reykjavik. Iets meer dan 10% van het land is bedekt met gletsjers, 60% van het binnenland is onbewoonde hoogvlakte en woestijn, die uitsluitend in de zomermaanden met 4x4 voertuigen bereikt kan worden. Begroeide gebieden, heetwaterbronnen, lavavelden, adembenemende fjorden en tal van meren en watervallen vormen, naast het bewoonde kustgebied, het overige deel van IJsland. De best begaanbare weg is de ringweg, ook wel ´Route 1´ genaamd. Deze vrijwel geheel geasfalteerde weg voert met ca. 1340 km rondom het gehele eiland, langs vele bekende bezienswaardigheden, met uitzondering van de Westfjorden. In het binnenland vindt men veel met gravel verharde wegen. De wegnummers beginnend met een F zijn alleen zomers te berijden met terreinwagens met vierwielaandrijving, waarbij er sprake kan zijn dat u rivierbeddingen moet doorkruisen. Op de website www.road.is kunt u zien welke wegen open zijn.

 


TRANSFER INFORMATIE
In aansluiting op alle vluchten rijdt de Airport Express zeer frequent tussen de luchthaven Keflavik en het busstation (BSI) van Reykjavik. De reisduur is ca. 50 minuten. De bus gaat langs vrijwel alle hotels (soms met overstap op het BSI busstation). U kunt de tickets voor de Airport Express van te voren bij ons bestellen voor € 16 per persoon enkele reis of € 29 retour naar uw hotel in Reykjavik. 
 
TIJDVERSCHIL

Het tijdverschil tussen IJsland en Nederland bedraagt s’ zomers - 2 uur en tijdens onze wintertijd - 1 uur.

 

PASPOORT
IJsland maakt deel uit van het Schengengebied, maar is (nog) geen lid van de EU. Nederlanders hebben een geldig paspoort of europese identiteitskaart nodig, die nog tot 3 maanden na terugkomst geldig moet zijn. Voor andere nationaliteiten kan een visum vereist zijn.
 
VALUTA
De valuta op IJsland is de IJslandse Kroon (1 = ca. 155 ISK, notering augustus 2014). Creditcards als Visa en Mastercard zijn gangbare betaalmiddelen, ook voor kleine uitgaven als een kop koffie etc. Bij veel onbemande benzinestations kunt u alleen met een creditcard tanken. Met uw EC-bankpas kunt u bij bankautomaten pinnen. De meeste Nederlandse banken handelen niet in ISK, dus u dient inn IJsland geld op te nemen of om te wisselen.
 
TAAL
De nationale taal is IJslands, maar de meeste mensen spreken er tevens goed tot redelijk engels. Gastvriendelijkheid wordt in IJsland met hoofdletters geschreven, vandaar dat u tijdens uw reis altijd op de hulpvaardige IJslanders kan terugvallen.
 
ELECTRICITEIT
Het voltage in IJsland is 220 volt en de stekkers zijn hetzelfde als in Nederland.
 
MOBIEL TELEFONEREN

In de bewoonde gebieden en langs de ringweg heeft u een goed bereik met uw mobiele telefoon, maar in grote gebieden in het onbewoonde binnenland van IJsland is vaak geen bereik.

 
DAGLICHT
Vanwege de noordelijke ligging van IJsland, vlak onder de poolcirkel, is het in de zomermaanden overal lang licht, ook ’s nachts. In juni gaat in het Noorden de zon helemaal niet onder en kan de middernachtszon worden bewonderd. ´s Winters (november - februari) hebben de kortste dagen 5 tot 6 uur daglicht. Het wordt echter nooit geheel donker, en al helemaal niet als de mooie poolsterren in een heldere hemel staan. Bij helder weer is in de herfst en de winter vaak het prachtige Noorderlicht (Aurora Borealis) te zien. Al vanaf maart is het in IJsland weer langer licht als in Nederland.
 
TEMPERATUUR
IJsland is niet zo koud als de naam doet vermoeden. Het klimaat wordt door de warme golfstroom beïnvloed, waardoor de temperatuur in de winter niet zo ver daalt als men zou denken. Op IJsland is sprake van redelijk milde winters en koele zomers. De gemiddelde temperatuur ligt ´s winters tussen +5°en -5° Celsius en ´s zomers tussen +10° en +15° Celsius. Belangrijk is om de juiste kleding voor elk weertype mee te nemen. De weersomstandigheden kunnen er snel wisselen; een bekend gezegde in IJsland is; “als het weer je niet bevalt moet je vijf minuten wachten”.
IJsland wordt door de warme golfstroom beïnvloed, waardoor de temperatuur in de winter niet zo ver daalt als men zou denken. Op IJsland is sprake van milde winters en koele zomers. De gemiddelde temperatuur ligt ´s winters tussen +5°en -5°Celsius en ´s zomers tussen +10° en +14° Celsius. Belangrijk is om de juiste kleding voor elk weertype mee te nemen. De beste reistijd is van juni tot september. Wie van de winter houdt kan het beste tussen januari en maart naar IJsland reizen. 
 
  
 
BESTE REISTIJD
De beste reistijd ligt tussen juni en begin september. Het hoogseizoen loopt van half juni tot half augustus; voor deze periode adviseren wij uw accommodatie tijdig te reserveren om teleurstelling te voorkomen. In mei en september kan (in het noorden vaker als in het zuiden) soms nog een sneeuwbui voorkomen. In het voor -en najaar zijn de wegen naar het binnenlands niet toegankelijk.
 
AUTORIJDEN:
De maximaal toegestane snelheid in IJsland is 50 km. binnen de bebouwde kom en 90 km. per uur buiten de bebouwde kom (80 km.op gravelwegen). Het is in IJsland verplicht (ook overdag) met verlichting aan te rijden.
 
ETEN & DRINKEN
De IJslandse keuken bestaat voornamelijk uit verse visgerechten en lamsvlees. In Reykjavik is een grote keus aan restaurants, ook die zich specialiseren in buitenlandse keukens. Buiten Reykjavik is het aantal restaurants zeer beperkt en is er minder variatie in de menu´s. Water wordt altijd gratis geserveerd bij de maaltijd. In de meeste hotels is het ontbijt en soms ook het diner in buffetvorm. De prijzen voor alcoholische dranken zijn hoger als in Nederland. In het laagseizoen kan het soms voorkomen dat het restaurant van uw accommodatie gesloten is en u moet eten bij een naburig restaurant.
 
ACCOMMODATIE

Reykjavik heeft veel verblijfsmogelijkheden, variërend van jeugdherbergen tot luxe viersterren hotels. Houdt u er rekening mee dat het hotelclassificatiesysteem in IJsland de hotels vaak iets hoger waardeert als de maatstaven die hiervoor in de rest van Europa worden gehanteerd. Op het dunbevolkte ´platteland´ is de hotelcapaciteit niet erg groot en minder gevarieerd. De hotels zijn in de meeste gevallen eenvoudiger als in Reykjavik en er zijn veel farm- en guesthouses. Sommige guesthouses beschikken alleen over standaard kamers, met gebruik van een gemeenschappelijke badkamer en toilet. Over het hele land verspreid vindt u een aantal zomerhotels (de Edda hotelketen); dit zijn schoolinternaten die in het hoogseizoen worden gebruikt als eenvoudige toeristenklasse hotels. Daarnaast kunt u reserveren voor vakantiecottages en chalets, veelal met een kitchenette. Veel accommodaties beschikken over een hot tub, waarin u een heerlijk warm bad kunt nemen in de buitenlucht. Belangrijk: het is absoluut aan te raden van juni t/m augustus uw accommodatie ruim van te voren te reserveren, en dit niet op de ´bonnefooi´ te doen, want veel hotels zijn lang van te voren volgeboekt in het hoogseizoen. Wanneer een accommodatie is volgeboekt bieden wij u, in overleg, een zo goed mogelijk gelijkwaardig alternatief aan, zoveel mogelijk in dezelfde omgeving.

 KAMPEREN
Van juni tot augustus wordt er veel op IJsland gekampeerd. De campings zijn qua faciliteiten vaak vrij eenvoudig . Je mag in principe ook in de vrije natuur kamperen, waarbij officieel wel toestemming van de eigenaar van het land nodig is, maar dit is doorgaans geen probleem. In beschermde natuurgebieden, zoals Þingvellir, Þórsmörk, Landmannalaugar, Skaftafell en Mývatn mag u niet vrij kamperen en moet verplicht gebruik gemaakt worden van de officiële campings. Een overnachting op een camping kost gemiddeld ongeveer € 10 per persoon.
 
BUSSEN OP IJSLAND
De IJslandse bussen worden goed onderhouden en zijn technisch prima in orde. Door de soms barre weg- en weersomstandigheden hebben ze echter veel te lijden, vooral als ze door het binnenland rijden. Aan stofontwikkeling op de ruiten van de bus is bij ritten op onverharde wegen niet te ontkomen. 
 
HANDIGE LINKS

www.ontdekijsland.nl                                          Algemene informatie   
 
www.guidetoiceland.is                                         Informatie, foto’s en filmpjes

http://nl.visiticeland.com                                     Officiele website IJslands verkeersburo
 
www.visitreykjavik.is                                           Informatie Reykjavik
 
www.road.is                                                          Informatie over de wegcondities in IJsland

http://vimeo.com/channels/iceland/videos     Video’s

www.dezwerver.nl/r/europa/ijsland                  Reisgidsen & kaarten


Autorondreis "Ontdek IJsland", 15 dagen, reissom per persoon in € 

Bij deelname van: 01/05-31/05 en 01/09-30/09 01/06-30/06 en 18/08-31/08 01/07-17/08

Icelandair, tarief/boekingsklasse: S H T
Vanaf Amsterdam of Brussel

2 personen 1524 1786 1990
3 personen 1273 1462 1630
4 personen 1148 1319 1469

Reductie voor late heenvlucht om 22.25 uur - 50 50

Wow Air, vertrek op ma/wo/vr, 2/6-25/8 02/06-20/06 21/06-25/8
Vanaf Amsterdam

2 personen -- 1500 1711
3 personen -- 1176 1350
4 personen -- 1033 1189

Toeslag Wow Air bij terugreis in hoogseizoen -- 51,50 --

--
Toeslag Wow Air als u boekt na 30/4/2014 -- 110 75

Air Berlin, vertrek op di/do/zo, 22/5-11/9 22/05-31/05 en 01/09-11/09 01/06-30/06 en 18/08-31/08 01/07-17/08
Vanaf Dusseldorf of Hamburg

Tarief/boekingsklasse: T T S

2 personen 1379 1583 1742
3 personen 1127 1259 1382
4 personen 1003 1116 1221

Toeslag autohuur, per auto per dag vanaf 15/6 16

Huur bedlinnen in Reykholt, Blonduos, Akureyri,
Eskifjördur en Hornafjördur (optioneel)
68 68 68

Inbegrepen: Retourvlucht IJsland incl. luchthavenbelasting/brandstoftoeslag (vluchtschema/voorwaarden) • 
14 x 24 u. huurauto Cat.Z (VW Up/gelijkwaardig), ongelimiteerde km, tax, luchthaventoeslag en CDW verzekering • 14 nachten in cottages op basis van logies • ontbijt in Reykjavik • uitgebreide routebeschrijving • 

Niet Inbegrepen: reserveringskosten € 10 per boeking

Autohuurvoorwaarden.Voor prijzen grotere autotypes of 4x4 zie: online prijsopgave