{REBALTTEXT_MARKED_!} {REBALTTEXT_MARKED_!} {REBALTTEXT_MARKED_!} {REBALTTEXT_MARKED_!} {REBALTTEXT_MARKED_!} {REBALTTEXT_MARKED_!} {REBALTTEXT_MARKED_!}

2014 Extra herfst voordeeldata 12-Daagse zeereis Bergen - Kirkenes - Bergen incl. KLM-vluchten & transfers

Bestemming: Noorwegen Reisduur: 11 nachten
Vertrekdata: 20 september, 5 & 20 oktober    Bonte herfstkleuren onder het spectaculaire Noorderlicht  Hurtigruten vaart verder het seizoen van heldere kleuren tegemoet. Als de zomer verdwijnt, merkt u de overgang van het ene jaargetijde naar het volgende langs de Noorse kustlijn. Langs de kust van Noorwegen versterkt de scherpe, heldere lucht de rode, gele en oranje kleuren waarmee de bergwanden, heuvels en bossen getooid gaan. De eerste koele avonden roepen de kleuren van de herfst op.

De vogels migreren na een productieve zomer en het Arctische zomerlicht verkort. Tijdens deze periode blijft de temperatuur aangenaam en met minder passagiers aan boord is er rust om te reizen, terwijl u geniet van het spelende licht over de eerste vorst. Vanaf het dek wordt de eerste sneeuw als poedersuiker op de bergtoppen zichtbaar. Onder een ijzige blauwe hemel hangt een gevoel van verwachting in de lucht. De duisternis komt geleidelijk en de zon verdwijnt eerder en eerder achter de horizon. Met een beetje geluk verschijnt het noorderlicht met een magische show.
Met de dagen korter en temperaturen wat lager is er geen reden om binnen te blijven. Buiten, in de frisse lucht, zijn er tal van activiteiten te ondernemen. Geniet van het langzame tempo van Hurtigruten langs de kust en ga mee op ontdekkingstocht door steden en de kleurrijke natuur langs de kust. Elke haven en iedere streek biedt weer andere ervaringen en belevenissen.

Hoogtepunten tijdens de herfst:
   Het herfstlicht, de heldere kleuren en schone lucht verbeteren de serene atmosfeer. Steek de poolcirkel over en misschien ziet u nu al de magie van het Noorderlicht. Geniet van een bezoek aan de voormalige hoofdstad van Noorwegen, Trondheim. (Nieuw) M.i.v. 2013 vaart Hurtigruten in de herfstperiode naar de Hjørundfjord. Poseer voor een foto op de Noordkaap (optionele excursie), Europa’s noordelijkste punt. Bezoek de stad naast de Russische grens en de Hurtigruten keerpunt, Kirkenes. Bezichtig de historische haven van Bergen. Tijdens een RIB safari naar de Saltstraumen in de buurt van Bodø ziet u ‘s werelds sterkste getijdenstromen.
vanaf € 1.916,00

Dag 1

Inscheping in Bergen

Tot aan uw inscheping op uw schip om 16.00 uur (cabine is vanaf 18.00 uur beschikbaar) kunt u de charmante haven- en Hanzestad Bergen ontdekken. Wandelt u door de steegjes van de middeleeuwse woonwijk Bryggen, bezoekt u het ‘Hanseatisk Museum’ of slentert u over de vismarkt aan de Torget. Als u de Fløy-baan naar de 319 meter hoge stadsberg neemt, kunt u van het mooiste uitzicht op Bergen en zijn fjorden genieten. Om 22.30 uur begint uw Hurtigrutenreis door het Heltefjord, vanwaar ooit de Vikingen naar de Shetland eilanden zeilden.

Dag 2

Ålesund en Geirangerfjord

Tussen scheren en eilanden door vaart het schip verder noordwaarts naar Ålesund. U zult gefascineerd zijn van de huisjes in de apothekerssteeg en van de voetgangerspassage Kongensgate in deze ‘Jugendstilstad’. Het uitzicht vanaf de berg Aksla mag u niet missen - 418 treden brengen u naar de top. Na Ålesund vaart het schip verder naar de Hørundfjord, een minder bekend maar schitterend fjord...

Dag 3

koningsstad Trondheim

Bezoekt u de koningsstad Trondheim. Een mooi overzicht heeft u vanaf de Gamle Bybrua. De nieuw gotische houten brug uit het jaar 1861 was vroeger de enige toegang tot de stad. In de Nidaros Dom, het grootste gotische Sacraal gebouw van Noorwegen, worden sinds 1988 de Noorse kroonjuwelen getoond. De op houten palen gebouwde huisjes zijn zeker net zo mooi als de in rococo stijl ingerichte Stiftsgarden. Dit grootste houten huis van Noorwegen is het overnachtingadres van de koninklijke familie als deze Trondheim bezoekt. Voorbij aan duizenden kleine eilandjes en langs schilderachtige scheren vaart u verder richting noordwesten. Na de Stokksund Passage legt uw schip s’ avonds in Rørvik aan.

Dag 4

Poolcirkel en Lofoten

‘s Morgens passeert u tussen Nesna en Ørnes de poolcirkel. Gekenmerkt door een wereldbol op een kleine scheer. Passagiers, die voor de eerste keer de poolcirkel passeren, krijgen van de god van de Zee Neptunus een pooldoop! Als u in de verte de grote, tot 1000 meter hoge rotswanden van de Lofoten ontdekt, bent u de Landegofjord, Helligvær en de Vestfjord reeds gepasseerd. Daar wordt van januari tot april op kabeljauw gevist. Vandaag de dag wordt hij net als vroeger in de zilte zeelucht gedroogd en als stokvis geëxporteerd. ’s Avonds bereikt u Svolvær, de belangrijkste plaats in de Lofoten. Hier zult u de wild romantische schoonheid van de door de Golfstroom getekende Lofoten ontdekken: de pittoreske vissersdorpjes, rood geverfde huisjes, “ Rorbuer” genoemd en natuurlijk de stokvis op houten stellingen.

Dag 5

Tromsø, poort naar de IJszee

‘s Nachts baant uw schip zich door de smalle waterweg van Raftsund. Tijdens de zuidelijke route kunt u deze adembenemende passage nog eens bij daglicht bewonderen. Na een pauze in het pulserende scheepvaartcentrum Harstad op de eilandengroep Vesterålen, vaart u via Finnsnes verder naar Tromsø, de stad die u s’ middags bereikt. De kleine steegjes van de meest noordelijk gelegen universiteitsstad bieden een bijna mediterrane sfeer. De stad was als toegangspoort naar de Arctische Oceaan in het verleden een belangrijk startpunt van Poolexpedities. In “Polarmuseet” en het beleveniscentrum “Polaria” leert u veel interessante details over de pool geschiedenis van Noorwegen. 2 Kerken moet u in Tromsø zeker gezien hebben: de houten Domkerk, met 750 plaatsen 1 van de grootste kerken van het land en de in 1965 in gebruik genomen “Ishavskatedral”. De Arctische kathedraal is door haar moderne architectuur en haar grote mozaïeken raam wereldberoemd.

Dag 6

Hammerfest en de Noordkaap

’s Morgens bereikt u Hammerfest, Europa’s meest noordelijke stad. Koning Christian VII stichtte de stad in 1789 om met Rusland handel te kunnen drijven. Vanaf hier is het nog 2100 kilometer tot aan de Noordkaap. Uw schip vaart door de Magerøysund naar Honningsvåg. U kunt deelnemen aan de landexcursie naar het 307 meter hoge Noordkaapplateau met de positie 71° 10’ 21” Noorderbreedte. Als alternatief bieden wij u een excursie met de boot naar het Gjesværstappan, een vogel natuurreservaat met tot 250.000 trek- en watervogels. Ook ‘s middags, als u langs een van de grootste vogelrotsen van Noorwegen, de Sværholtsklubben en ook de rotsformatie Finnkjerka vaart, komen de hobby ornithologen volledig tot hun recht.

Dag 7

Kirkenes, het keerpunt van de reis

‘s Morgens bevindt u zich op dezelfde lengtegraad als St. Petersburg, Cairo en Istanboel, maar een paar minuten van de Russische grens verwijderd, in Kirkenes! Hiermee heeft u het keerpunt van uw Hurtigrutenreis bereikt. Op het drielandenpunt van Noorwegen, Rusland en Finland kunt u spannende excursies zoals een hondensledetocht
(tijdens de wintermaanden), of een excursie naar de grens met Rusland maken.

Dag 8

Hammerfest en Tromsø

In Hammerfest herinnert de in 1854 ingerichte Merdiaanzuil aan de eerste exacte meting van de wereldbol. Europa’s meest noordelijke stad was de eerste stad met verlichting voor huizen en straten. De spectaculaire Noordkaap kunt u ’s morgens vroeg tijdens een excursie bezoeken. Wie in de geschiedenis van Noorse Sami geïnteresseerd is, kan zich verheugen op een excursie naar de veenhutten Mikkelgamme.
Tegen middernacht arriveert het schip in Tromsø. In de indrukwekkende kathedraal kunt u het middernachtsconcert met Noorse folklore of klassieke muziek beluisteren. Of gaat u op kroegentocht door de stad, om het hier gebrouwde bier ‘ Arctic beer’ te proeven. In Tromsø vindt u niet alleen de meest noordelijke universiteit van Noorwegen, maar ook de meest noordelijk gelegen brouwerij.

Dag 9

Vesterålen en Lofoten

Welkom op de eilandengroepen Vesterålen en de Lofoten. De aanblik van de nauwe doorgang van Risøyrenna en de tocht door de smalle Raftsund, waarvan de rotsen als door een beeldhouwer gevormd zijn en op sommige plaatsen niet breder dan 100 meter is, behoort tot een van de mooiste momenten van uw Hurtigrutenreis. Bij mooi weer vaart het schip eveneens langs het smalle Trollfjord, waarbij u links en rechts langs enorme rotswanden vaart en het Trollfjord daardoor tot de meest indrukwekkende Fjorden behoort. Vindt u niet dat ze eruit zien als tot steen verstarde trollen? In Stokmarknes, het vroegere beginpunt van de Hurtigruten, bevindt zich vandaag de dag het Museum van de postschepen, waar u heel wat over de geschiedenis van Hurtigruten kunt leren. (Entree is voor Hurtigruten passagiers gratis). Terwijl uw schip naar Svolvær, de belangrijkste plaats in de Lofoten en daarna naar Stamsund vaart, trekt de majestueuze Lofoten bergwand aan u voorbij. ‘s Avonds verlaat u de eilandengroep weer en vaart richting vasteland.

Dag 10

Poolcirkel, zeven zusters

Vroeg opstaan is de moeite waard. Uw schip vaart langs de vruchtbare Helgeland oever en rondreis gasten steken voor de 2e keer de poolcirkel over, deze keer vanuit noordelijke richting. Een afwisselend landschap met talrijke eilanden, mystieke bergen en watervallen, waar de meest verschillende legendes over bestaan, toont zich aan de kijker: de beroemde bergketen, de zeven zusters (Syv Søstre), als ook het spectaculaire en in sagen gehulde rotseiland “ Torghatten”, waarin zich op 160 meter hoogte een 40 meter breed gat bevindt.

Dag 11

Trondheim en Kristiansund

Vandaag hebben de rondreis gasten nog een keer de mogelijkheid de mooie kustplaats Trondheim nog wat nader te onderzoeken. De Nidaros Dom, waar tot nu toe 3 Koninginnen en 7 Koningen gekroond werden, is het grootste middeleeuwse gebouw van Scandinavië en herbergt de Noorse kroonjuwelen. Het tegenover gelegen, gerestaureerde onderkomen van de Aartsbisschop is zeker ook de moeite waard. Voorbij aan de
eilanden Munkholmen en Hitra gaat de reis verder over open zee naar Molde, dat in verband met de vruchtbare Golfstroom ook ‘stad van de rozen’ genoemd wordt. Rechts glanzen de steile, grijze, naaldscherpe rotsen van de Romsdal Alpen in de zon. De stad Kristiansund heeft een meer ongunstige ligging ten opzichte van de door wind omzoomde rotskust van de Noord Atlantische Oceaan. De als “kabeljauwmetropool” van Noorwegen bekende stad was lange tijd de exporthaven voor de bekende gezouten en gedroogde vis.

Dag 12

Schereneilanden, ontscheping

Laat de laatste impressies van Noorwegen op u inwerken, want vandaag is het afscheid nemen. Al snel moet u uw favoriete Hurtigrutenschip verlaten. Echter voordat het zover is, heeft u nog een paar fascinerende landschappen tegoed. Bijvoorbeeld het schilderachtige Nordfjord welke zich onder de reusachtige gletsjer Jostedalsbreen bevindt. Een eindje verderop ten zuiden vaart u langs de riviermonding van de Sognefjord. Ook de scherentuin voor de 7 bergen stad Bergen laat zich van haar mooiste kant zien. Hier, waar uw rondreis langs de Noorse Westkust eindigt, moet u het schip helaas weer verlaten.
Maar de herinneringen aan de mooiste zeereis ter wereld en de vele contacten met uw medereizigers neemt u natuurlijk mee naar huis.
Meer Hurtigruten informatie U kunt op onderstaande links klikken voor de gewenste informatie:  
Welk schip vertrekt wanneer?
Schepen
Huttypen
Excursiemogelijkheden
Afvaarttijden

Hurtigruten kaart uitgebreid

          

Algemene Informatie

ALCOHOL 
Hurtigruten ASA is in het bezit van een volledige vergunning: bier, wijn en sterke drank zijn tussen 06.00 uur ’s morgens en 03.00 uur ’s nachts verkrijgbaar. Wij maken u erop attent dat prijzen voor sterke drank in Noorwegen over het algemeen hoger zijn dan in Nederland en niet belastingvrij aan boord.

BAGAGE
In de Scandinavische landen is de dienstverlening van een kruier vrij onbekend. We raden u dringend aan slechts zoveel bagage mee te nemen als u zelf kunt dragen en tijdens de reis onder controle kunt hebben. Denkt u er aan om belangrijke medicijnen, bril en reisdocumenten altijd in uw handbagage en niet in uw koffer te vervoeren. Het is mogelijk om een koffer bij de receptie af te geven voor opslag tijdens de reis. Let u op dat de bagagevrijdom bij vliegreizen aan restricties gebonden is.
 
BETAALMIDDEL AAN BOORD
De Noorse valuta, tevens betaalmiddel aan boord, is de Noorse kroon. 100 NOK komt overeen met ca.12,8 euro. Om aan boord een afwikkeling zonder contant geld te waarborgen, kan er voor u een rekening worden geopend. Uw hutsleutel wordt dan gebruikt als ´cruisecard´ waaraan een creditcard of deposito in contant geld wordt gekoppeld. U kunt zo alle betalingen aan boord met uw hutsleutel/cruisecard doen. Het is aan te raden om voor kleine uitgaven aan land de plaatselijke valuta in kleine hoeveelheden mee te nemen. Omdat u bij bepaalde reizen nauwelijks in de gelegenheid zult zijn naar een bank te gaan, dient u voor vertrek de passende voorzorgsmaatregelen te treffen. Een bank met ‘minibank’ waar u Noorse kronen kunt pinnen, vindt u alleen in de grotere aanlegplaatsen.
 

BEVESTIGING EN REISBESCHEIDEN

Na het boeken van uw reis ontvangt u een bevestigingsfactuur waarin u wordt verzocht een aanbetaling te doen van 20% van de reissom. Het resterende bedrag dienen wij uiterlijk 6 weken voor aanvang van de reis in ons bezit te hebben. U ontvangt geen bevestiging van binnenkomst van de betaling. Circa 10 dagen voor uw vertrek ontvangt u de reisbescheiden met tickets, vouchers, informatieboekje en uitgebreide reiswenken.

 

BIJKOMENDE KOSTEN

Reserveringskosten: per boeking wordt eenmalig € 25,- in rekening gebracht. Indien u uw reis boekt via onze website dan worden er geen reserveringskosten berekend. Boekt u uw excursies niet gelijktijdig met uw reis dan wordt er € 25,- extra reserveringskosten in rekening gebracht.

Last minute reizen: boekt u uw reis binnen 14 dagen voor vertrek dan betaalt u eenmalig € 25,- extra reserveringskosten.

Wijzigingkosten: voor Hurtigruten gelden afwijkende voorwaarden € 50,- per wijziging indien gewijzigd binnen 35 dagen voor vertrek.

Annuleringskosten: voor Hurtigruten gelden afwijkende annuleringsvoorwaarden:

tot 45 dagen voor vertrek             20 %  van de reissom

44 t/m 22 dagen voor vertrek        40 %  van de reissom

21 t/m 15 dagen voor vertrek        60 %  van de reissom

14 t/m 1 dag voor vertrek             90 %  van de reissom

op de vertrekdag of later             100%  van de reissom

 

BRANDSTOFTOESLAG

Momenteel wordt er door Hurtigruten een brandstoftoeslag van € 6,00 per persoon per nacht berekend. Daar dit een toeslag betreft welke alleen wordt geheven in geval van extreem hoge olieprijzen, zijn deze vanaf 2013 inbegrepen in de reissom. Mocht de toeslag vervallen of veranderen dan brengen wij u uiteraard op de hoogte.
 
CAFETARIA 
Dranken, sandwiches, warme en koude gerechten zijn verkrijgbaar in de cafetaria.
 
DAGLICHT
Boven de poolcirkel, gaat in de zomer de zon 73 dagen lang niet onder, zodat het  ’s nachts licht blijft. ’s Winters blijft hier de zon 51 dagen onder en is er rond twaalf uur in de middag een vaag licht te zien boven de horizon. De witte sneeuw weerkaatst al het (kunst)licht dat er aanwezig is. Men spreekt daarom van een ‘blauwe schemer’ in plaats van gehele duisternis.
 
Uren daglicht in Bergen en Tromso in vergelijking met Amsterdam      
Datum Bergen Tromso Amsterdam
Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni
Juli
Augustus
September
Oktober
November
December
6,0
8,0
10,5
13.5
16,0
18,5
19,0
17,0
14,0
11,5
8,5
6,5
0,0
5,0
9,5
14,0
18,5
24,0
24,0
21,0
15,5
11,0
6,5
0,0
8,0
9,0
11,0
13,0
15,0
16,5
17,0
15,5
13,5
11,5
9,5
8,0
 
DIEET 
Speciale gerechten als vegetarische maaltijden en diëten dienen bij boeking te worden opgegeven en aan het begin van de reis gedetailleerd te worden besteld.
 
ELEKTRICITEIT 
De hutten zijn uitgerust met stopcontacten voor 220V wisselstroom.
 
ENTERTAINMENT 
Aan boord wordt zoveel mogelijk afgezien van show en entertainment. Tijdens de reis staat het beleven en beschouwen van de natuur, evenals de individuele ontspanning centraal. Op enkele schepen kunt u boeken lenen in de bibliotheek.
 

EXCURSIES

Elke dag kunt u deelnemen aan excursies. De vele mogelijkheden met prijzen vindt u op onze website of in onze brochure. Indien u de excursies tegelijk bij reservering van uw Hurtigrutenreis boekt, zijn er geen extra reserveringskosten.

 
FITNESS, SAUNA EN ZWEMBAD 
Enkele schepen beschikken over een eenvoudig uitgeruste fitnessruimte en een sauna. De openingstijden verneemt u bij de receptie. MS Midnatsol, MS Trollfjord, MS Nordkapp, MS Richard With en MS Nordnorge beschikken over verwarmde whirlpools aan dek. De MS Finnmarken beschikt eveneens over een verwarmd zwembad op het buitendek en 2 verwarmde whirlpools, alsmede een schoonheidsspecialiste, massage en een kapsalon.
  
FLEXIBILITEIT 
Bij de beschreven dagprogramma’s gaat het om een mogelijk en gepland reisverloop, niet om een gegarandeerde dienstregeling. Uw expeditieteam/reisleiding aan boord kan het programma op korte termijn aanpassen als gevolg van snel veranderende ijs- of weersomstandigheden of om gespotte dieren te observeren. Op deze manier wordt een voor u optimaal, individueel reisprogramma gegarandeerd.
 
FOOI
Aan boord zijn fooien geen must. Bent u met een bepaalde service bijzonder tevreden, dan bent u vanzelfsprekend vrij om individueel fooi te geven.
 
FOTOGRAFEREN
Voor zover dit uw interesse heeft, denk aan een videocamera, fototoestel en verrekijker. Het is aan te bevelen voldoende batterijen mee te nemen, aangezien de batterijen in de kou sneller leeg geraken. Denkt u eraan dat film/foto materiaal in Noorwegen behoorlijk duur is.
 
GEBOORTEDATA
Volgens de veiligheidsvoorschriften voor de scheepvaart in Noorse wateren dient BBI Travel te beschikken over de geboortedata van alle passagiers. 
 
GEZONDHEIDSVOORSCHRIFTEN
Vanwege de korte trajecten tussen onderlinge havens is er geen arts of apotheek aan boord; uiteraard is er wel eerste hulp uitrusting en een ziekenboeg voorhanden. Informeert u zich tijdig over bescherming tegen infecties en inentingen evenals andere voorzorgsmaatregelen en vraag doktersadvies voor trombose en andere gezondheidsrisico’s. Met betrekking tot de reizen naar Chili, Antarctica en Argentinië verwijzen wij u naar het GGD waar u uitgebreide informatie kunt verkrijgen.
 

HANDDOEKEN / HOTELSERVICE

Handdoeken zijn bij de prijs inbegrepen. Net als bij een hotelkamer worden de hutten dagelijks schoongemaakt en worden de bedden opgemaakt.

 
HUTINDELING
De hutten zijn vanwege de verschillende scheepsgeneraties onderling verschillend van grootte, inrichting en uitrusting en kunnen daardoor afwijken van de foto’s op de website en in de brochure.
 

HURTIGRUTEN DEELTRAJECTEN

Het is mogelijk een deel van de Hurtigruten reis te maken; middels een zogenaamd Port-to-Port traject. Tarieven voor Port-to-Port deeltrajecten zijn bij ons op te vragen.

 
HUTTEN MET PATRIJSPOORT
Houdt u er rekening mee dat de patrijspoorten op de traditionele schepen en de schepen van de middengeneratie in geval van slechte weersomstandigheden afgesloten worden met luiken, dit uit veiligheidsoverwegingen.
 
 INSCHEPEN
Bergen (Nøstet Kai): de vertrektijd vanuit Bergen is afhankelijk van het seizoen. 
 
Periode Vertrek Inscheping
01 januari - 14 april 22.30u vanaf 18.00u
15 april - 14 september 20.00u vanaf 18.00u
15 september - 31 december 22.30u vanaf 18.00u
 
Bij alle andere havens begint inscheping direct na aankomst van het schip, uiterlijk 30 minuten voor geplande vertrektijd.
 
IJSKLASSE expeditiereizen
Schepen dienen te voldoen aan de voorschriften met betrekking tot scheepsromp, machine installatie en overige uitrusting. Verschillende classificeringsmaatschappijen delen de schepen in de zogenaamde ijsklassen in. Ze geven aan hoe dik het ijs mag zijn waarin het schip vaart. De Hurtigrutenschepen hebben ijsklassen van 1A tot 1C en zijn daardoor bijzonder geschikt voor reizen in de poolzeeën.
 
KINDEREN AAN BOORD
De meeste schepen beschikken over een kinderspeelkamer.
 

KLACHTEN
BBI travel doet zijn uiterste best om de reizen voorspoedig te laten verlopen. Mocht u desondanks niet geheel tevreden zijn over de uitvoering van de reis, dan dient u dit ter plaatse zo spoedig mogelijk te melden zodat naar een oplossing kan worden gezocht. Wordt de klacht niet naar tevredenheid opgelost, dan kunt u contact opnemen met BBI Travel.

 
KLEDING
Avondkleding (kostuum, cocktailkleding) is niet nodig, evenwel hoort bv een colbert of blazer in de bagage. Vergeet niet dat u naar koude streken gaat - dus absoluut warme, wind- en waterdichte kleding meenemen. Ook sjaal, muts, stevige schoenen en zonnebril/crème zijn onmisbaar.
 
KLIMAAT
Het weer kan niet alleen dagelijks, maar ook per uur sterk schommelen. De temperaturen in Noorwegen liggen ’s zomers tussen 10 en 25ºC en ´s winters tussen de 2 en -10ºC. Daarbij blijft de kust dankzij de warme Golfstroom ijsvrij. 
  
GEMIDDELDE DAGTEMPERATUREN      
Datum Bergen Tromso Amsterdam
Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni
Juli
Augustus
September
Oktober
November
December
3,5
3,8
6,0
9,0
14,1
17,0
18,2
17,9
14,6
11,3
6,8
4,6
-2,0
-1,6
0,1
3,3
7,8
12,7
15,4
13,8
9,2
4,6
1,1
-1,1
1,8
3,5
7,9
13,2
18,6
21,8
23,1
22,8
18,7
13,3
7,0
3,2
 
MIDDERNACHTZON
 
Plaats Eerste/laatste dag
Bodo
Hammerfest
Harstad
Noordkaap
Svolvaer
Tromso
Vardo
03 juni - 08 juli
16 mei - 26 juli
24 mei - 18 juli
13 mei - 29 juli
28 mei - 14 juli
20 mei - 22 juli
17 mei - 25 juli
 
LAADWERKZAAMHEDEN
Omdat het bij de Hurtigruten schepen ook om werkschepen met laad- en loswerkzaamheden gaat en de havens 24 uur per dag worden aangelopen, kan een zekere afbreuk door lawaai (ook ’s nachts) niet uitgesloten worden.
 
LANDEXCURSIES EN ZODIAKLANDINGEN BIJ EXPLORER REIZEN
Alle aangeboden excursies zijn geschikt voor deelnemers met een normaal, goede conditie. De Polar Circle boten of zodiaks en daarmee samenhangende excursies zijn inclusief de reissom. De robuuste zodiaks maken het mogelijk u veilig en comfortabel aan land te brengen (regenbroek mee), ver van de conventiele havens. In verband hiermee zijn landingen in beginsel afhankelijk van plaatselijke verordeningen/vergunningen. De kapitein heeft het laatste woord, warabij de vieligheid van het schip en de passagiers de hoogste prioriteit heeft.
 
MEDISCHE VERKLARING BIJ EXPLORER REIZEN
Bij de reizen naar Antarctica is voor vertrek het invullen van een medische vragenlijst verplicht. Deze vragenlijst dient ter informatie voor de scheepsarts of de rederij, om uw medische verzorging in noodgevallen optimaal te kunnen waarborgen. Alle gegevens worden vanzelfsprekend vertrouwelijk behandeld.
 
MINIMUM AANTAL DEELNEMERS
Bij enkele van onze reizen in een minimum aantal deelnemers vereist, dit wordt aangegeven in de prijstabel bij de desbetreffende reis. Indien een reis niet doorgaat wegens te weinig deelnemers zult u 6 weken van tevoren hierover worden geinformeerd en zal indien mogelijk een passsend alternatief worden aangeboden.
  
REISDOCUMENTEN

Voor mensen met de Nederlandse nationaliteit is voor reizen naar Noorwegen is het noodzakelijk om een geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart  (ID) mee te nemen op reis. Reizigers met andere nationaliteiten dienen zich bij de betreffende ambassade te laten voorlichten over de benodigde reisdocumenten en eventuele visa. Voor mensen met de Nederlandse Nationaliteit is voor reizen naar Chili, Antarctica en Argentinië een paspoort vereist dat na de reis nog 3-6 maanden geldig is. 

 

REISLEIDING

 Op alle schepen bevindt zich Engels/Duitstalige reisleiding aan boord met informatie over excursies en overige activiteiten.
 
REIZEN VOOR MINDERVALIDEN
Met uitzondering van MS Lofoten zijn er op de schepen liften en rolstoelgeschikte hutten. De toegang tot het schip is meestal via het autodek. Mensen met een ernstige handicap, of mensen die niet in staat zijn voor zichzelf te zorgen, moeten met een begeleider reizen. Wilt u dit bij boeking doorgeven? De excursies zijn gedeeltelijk niet voor mindervaliden geschikt.
 
RESTAURANT
De verzorging aan boord voor rondreispassagiers is gewoonlijk inclusief volpension (ontbijt, lunch en diner). Over het algemeen vinden de maaltijden op volgende tijden plaats: 
• Uitgebreid ontbijtbuffet tussen 07.00 - 10.00 uur
• Groot lunchbuffet met warme en koude gerechten
  en desserts 11.30 -14.30 uur.
• Het drie gangen diner, gewoonlijk tussen 18.30 - 21.00 uur.
 
De exacte tijden worden aan boord gegeven. U kunt bij boeking een voorkeur opgeven voor tafelreservering 1e of 2e zitting.
 
ROKEN AAN BOORD
In Noorwegen geldt in alle openbare gebouwen en openbare plaatsen een rookverbod. Op alle Hurtigruten schepen is het roken alleen aan dek toegestaan als het schip zich op zee bevindt.  Ligt het schip in de haven dan is roken aan boord van alle schepen principieel verboden.
 
 
SENIORENKORTING
Voor reizigers vanaf 67 jaar biedt Hurtigruten voor de port to port reizen een korting van 50% aan. Dit is niet geldig voor Bergen - Kirkenes - Bergen, Bergen - Kirkenes, Kirkenes - Bergen en Bergen - Kirkenes - Trondheim. Deze korting is uitsluitend voor de deeltrajecten en niet voor maaltijden, auto en hutaccommodatie.
  
TELEFOON & FAX
Alle schepen beschikken over munttelefoons. Mobiele telefoons hebben in Noorwegen meestal een goede bereikbaarheid. Bovendien bent u aan boord in de regel altijd per telefoon en fax te bereiken. Alle schepen kunnen via automatisch telefoonverkeer rechtstreeks bereikt worden. De telefoonnummers en e-mailadressen staan vermeld achterin de brochure en in uw reisbescheiden.
 
TRANSFERS
Vanaf de luchthaven in Bergen gaat een bus die stopt bij de Hurtigruten kade. 

De transfers vanaf en naar de luchthaven Bergen, Trondheim en Kirkenes kunnen wij voor u inboeken of zijn al bij uw reis inbegrepen indien aangegeven. Aan boord van het elk schip is er nog een mogelijkheid om bij de informatiebalie een kaartje te kopen voor uw luchthaventransfer. 

 

VOERTAAL AAN BOORD
Officiële voertaal aan boord is zowel Noors als  Engels. De reisleiding aan boord en de medewerkers in de receptie, purser en bemanning spreken meestal ook Duits. Ook mededelingen, dagprogramma’s, informatie over de havens die worden aangedaan, menukaart etc. zijn vaak in het Duits.
 

VOORBEHOUD EN PRIJSWIJZIGINGEN
Bij tussentijdse (prijs-)wijzigingen zoals bijvoorbeeld brandstoftoeslagen en luchthavenbelastingen behouden we ons het recht voor om de reissom aan te passen. Aangezien BBI Travel hier geen invloed op heeft, zijn wij genoodzaakt eventuele prijsverhogingen door te berekenen aan de deelnemers. Kennelijke fouten of vergissingen van welke aard dan ook voorkomend in de reisbrochure, advertenties, brieven of bevestigingen binden BBI Travel niet. In gevallen waarin deze beknopte reisvoorwaarden niet voorzien, zal BBI Travel zich houden aan de reisvoorwaarden zoals deze in de reisbranche worden gehanteerd.

 
WAARDEVOLLE ARTIKELEN
Er is een kluis in de receptie. Hurtigruten accepteert geen verantwoordelijkheid voor waardevolle artikelen en geld bewaard in de hut.
 
WASSERIJ
Behalve op MS Lofoten, beschikken de schepen over een wasserij. U kunt de wasmachines en wasdrogers gebruiken, de benodigde munten kunt u verkrijgen bij de receptie.
 
WEKDIENST
Bij aankomst in een haven worden de afstappende passagiers één uur voor aankomst gewekt. De receptie neemt uw verzoek tot een ´wake-up´ call aan. Op schepen van de nieuwere generatie kan het telefoonsysteem als wekker worden ingesteld.
 
WIFI
Op alle schepen, met uitzondering van de MS Lofoten, heeft u de mogelijkheid om gebruik te maken van Wifi. Voor informatie over de kosten en het gebruik hiervan kunt u terecht bij de receptie van uw schip.
 
WINKEL
Op de meeste schepen is een kleine winkel met verkoop van ansichtkaarten, postzegels, souvenirs, gebreide truien/vesten en enige toiletartikelen.
 
ZEKER IS ZEKER...
Bij geen van de aangeboden reizen is een reis- of annuleringsverzekering inbegrepen. Wij stellen het onze passagiers verplicht om goed verzekerd op reis te gaan. U kunt bij reservering aangeven of u elders verzekerd bent of anders de door ons aangeboden verzekeringen van de Europeesche Verzekering wilt afsluiten. Zo kunt u onbezorgd en (ver)zeker(d) op reis.
Extra Herfst Voordeel Data
Reissom per persoon in €
 

In de gedrukte versie van onze brochure zijn op sommige pagina’s abusievelijk
foutieve tarieven gepubliceerd. De hieronder vermelde tarieven zijn echter correct.

 
Hutcategorie
Binnenhut Buitenhut
Vertrekdatum Schip Bezetting Tarieftype I J N P

20 September 2014 MS Finnmarken 2-pers. Brochure 2670 2925 2959 3203
2-pers. Extra Voordeel 1916 2088 2111 2276
1-pers. Brochure 3857 4239 4290 4656
1-pers. Extra Voordeel 2717 2975 3009 3256

05 Oktober 2014 MS Nordnorge 2-pers. Brochure 2670 2925 2959 3203
2-pers. Extra Voordeel 1827 1989 2011 2167
1-pers. Brochure 3857 4239 4290 4656
1-pers. Extra Voordeel 2583 2827 2860 3093

20 Oktober 2014 MS Midnatsol 2-pers. Brochure 2670 2925 2959 3203
2-pers. Extra Voordeel 1827 1989 2011 2167
1-pers. Brochure 3857 4239 4290 4656
1-pers. Extra Voordeel 2583 2827 2860 3093

Inbegrepen :
Vliegreis Amsterdam-Bergen v.v. per KLM, luchthavenbelastingen en brandstoftoeslagen (per 1 feb 2013), transfer van/naar de luchthaven. 
Hurtigruten zeereis Bergen - Kirkenes - Bergen met gekozen hutaccommodatie op basis van volpension, inclusief vrije keuze hutnummer bij boeking (op basis van beschikbaarheid)
minimum aantal deelnemers: 10 personen 

De inbegrepen vliegreis is gebaseerd op het voordeligste tarief. Is dit tarief niet beschikbaar, dan is het uitsluitend mogelijk te reizen tegen een toeslag