8-daagse vliegreis Akureyri, verblijf in cottage

Incl. voordelige chartervlucht Rotterdam - Akureyri en autohuur

Bestemming: IJsland

Reisduur: 7 nachten

Vanaf: 875,00 €

 • Fagravik Cottages
 • Walvissen spotten
 • Goðafoss
 • Myvatn
 • Fagravik Cottages
 • Dettifoss
 • Jökulsárgljúfur
 • Geothermal Sea Baths
 • Fagravik Cottages
 • Whale Watching
 • Akureyri
 • Grimsey
 • Askja
 • Myvatn fumarole

U vliegt rechtstreeks met Transavia vanaf Rotterdam naar Akureyri in Noord IJsland. Op de luchthaven neemt u uw huurauto in ontvangst en verblijft een week in de Fagravik Cottages , fraai gelegen aan de fjord. Akureyri is de grootste stad van Noord IJsland (met ca. 18.000 inwoners) en heeft een gezellig centrum met leuke winkeltjes, cafes en restaurants. Met uw huurauto kunt u dagtochten maken naar de indrukwekkende watervallen Godafoss en Dettifoss en het vulkanische gebied rondom het Myvatn meer. Ook walvissen spotten, paardrijden, wandelen in de Asbyrgi kloof of een tocht naar de Askja vulkaan behoren tot de mogelijkheden. "Vanaf" prijs € 875 per persoon bij bezetting van 4 personen per woning, inclusief vluchten en huurauto.

 • Dag tot dag beschrijving

  Dag 1: Rotterdam - Akureyri

  U vliegt rechtstreeks met Transavia vanaf Rotterdam naar Akureyri in Noord IJsland. Op de luchthaven neemt u uw huurauto in ontvangst en rijdt naar Husavik, waar u verblijft in knusse Fagravik Cottages , die prachtig zijn gelegen. Akureyi heeft een gezellig centrum met leuke winkeltjes, cafés en restaurants. Interessant zijn de bijzondere kerk van architect Gudjon Samuelsson, het Art Museum en de botanische tuin.

  Dag 2: Walvistocht

  Vanuit het haventje in het centrum van Akureyri vertrekken meermaals per dag excursies om walvissen te observeren (98% kans dat u ze ziet!). Bijna altijd worden hier dwergvinvissen gesignaleerd, vaak bultruggen en de grootste van allemaal, de blauwe vinvis. Tevens worden er vaak ook dolfijnen, verschillende soorten zeevogels en papegaaiduikers gespot.

  Dag 3: Myvatn

  U kunt het vulkanische natuurgebied rond het stille Myvatn meer verkennen. Onderweg kunt u een stop maken bij de Goðafoss, een van IJslands mooiste watervallen. Over een breedte van 30 meter stort het water hier met veel geraas 12 meter naar beneden. Bij Hverir, ook wel bekend onder de naam Namaskarð, liggen verschillende kokende modderpoelen (solfataren), aan de voet van de pastelkleurige Námafjall berg. Door de sterk zwavelhoudende gassen die er vrij komen hangt er een geur die aan rotte eieren doet denken. Daarnaast vindt u er fumarolen, waar continue stoom uit de aarde wordt gespoten. Interessant zijn ook de krater van de Hverfell kegelvulkaan, de Krafla vulkaankrater met recente zwarte lavavelden, die aan een maanlandschap doen denken. Bij Skutustaðir vindt u zogenaamde pseudokraters. U kunt mooie wandelingen maken bij de donkere lavaformaties van Dimmuborgir en in het natuurparkje Höfði, ook wel bekend als het elfenbos, met mooie uitzichten op het meer en de lavarotsen in het water. In Myvatn bevindt zich ook de Myvatn Nature Bath , de “Blue Lagoon van het noorden” waar u een ontspannend bad kunt nemen.

  Dag 4: Asbyrgi kloof en de Dettifoss

  Als u via Husavik rijdt en de kustweg van het schiereiland Tjörnes volgt komt u in de Jökulsárgljúfur canyon, het meest noordelijke deel van het Vatnajökull National Park. In de hoefijzervormige Asbyrgi kloof kunt u heerlijk wandelen. Zeer de moeite waard is een bezoek aan de indrukwekkende Dettifoss waterval; dit is qua waterverplaatsing de meest krachtige waterval van Europa. Ook de hier vlakbij gelegen Selfoss waterval is erg mooi.

  Dag 5: Wandelen, paardrijden of naar Grimsey

  U kunt bijv. een paardrijtocht langs de kust. Een andere optie is een dagtocht naar het kleine eiland Grimsey (5 km2) dat 40 km voor de kust ligt en het meest noordelijke punt van IJsland is. Het bijzondere van het eiland is dat het precies op de Poolcirkel ligt. Het eiland heeft een rijke vogelstand, met o.a. veel papegaaiduikers. Vanaf het vliegveld van Akureyri vertrekken regelmatig vluchten. Vanuit Dalvik gaat ook een ferry, die er 3 uur over doet.

  Dag 6: GeoSea Geothermal Sea Baths of Askja vulkaan

  U kunt een bezoek brengen aan de nieuwe GeoSea Geothermal Sea Baths in Husavik, gelegen op een hoge klif, met fantastische uitzichten over de Skjalfandi baai en de bergen. Ook spectaculair is een dagexcursie per 4x4 bus naar de Askja vulkaan, die vanuit Myvatn/Reykjahlið vertrekt.

  Dag 7: Siglufjörður

  Een fraaie autotocht voert langs de indrukwekkende fjordenkust naar het haringmuseum in Siglufjörður, wat vroeger het centrum van de haringvangst in het Noord Atlantische gebied was, waar elke dag honderden vissersboten uitvoeren. Pas sinds 2010 is Siglufjörður beter bereikbaar geworden via een 11 km. lang tunnelsysteem. Hier zijn de opnames gemaakt van de Netflix serie "Trapped". Onderweg passeert u de nieuwe The Beer Spa, waar u een bad kunt nemen in een hottub vol bier !

  Dag 8: Akureyri - Rotterdam

  ’s Ochtends checkt u op Akureyri Airport in voor de terugvlucht naar Rotterdam.
 • Noord IJsland


  Akureyri
  De grootste stad van het noorden (met overigens slechts 18.000 inwoners) is Akureyri, gelegen aan de fraaie Eyjafjörður, omringd door besneeuwde bergen. Het stadje heeft een aantal leuke winkelstraten, een mooie botanische tuin en een interessante kerk, ontworpen door Guðjón Samúelsson, die ook de Hallgrimskirkja in Reykjavik ontwierp. Ook interessant zijn het nieuwe Art Museum en het Aviation Museum. Er is een kleine luchthaven met een regelmatige verbinding met Reykjavik en in 2019 voor het eerst een wekelijkse rechtstreekse verbinding met Transavia vanuit Rotterdam, gedurende de periode 27/5-9/9.

   

  Skagafjörður
  Dit fjordgebied, dat in veel IJslandse saga´s voorkomt, wordt omzoomd door majestueuze bergen en groene dalen. Het is bij uitstek het fokgebied van het IJslandse paard, een ras dat ongewijzigd bleef sinds het hier meer dan 1100 jaar geleden door de Vikingen geïntroduceerd werd.  

   

  In Glaumbær bevindt zich een museum met boerderijen, gebouwd in de 18 en 19e eeuw met turfplaggen. Omdat men geen beschikking had over grote boomstammen, koos men op grote schaal voor gebruik van turf als bouwmateriaal.
   
  Vatnsnes schiereiland
  Een rondrit over dit schiereiland is zeker de moeite waard. In Hvammstangi vindt u een zeehondencentrum, waar u ook een boottochtje kunt maken. Via een spectaculaire kustroute kunt u naar de 15 meter hoge zeerots Hvitserkur aan de noordkant rijden, die wel wat weg heeft van een drinkende draak.
   
   
  Goðafoss
  Een van de meest spectaculaire watervallen van IJsland is de aan de ringweg gelegen Godafoss (godenwaterval). Over een breedte van 30 meter stort het water hier met veel geraas 12 meter naar beneden.  Myvatn
  Het gebied rondom het Mývatn meer is een eldorado voor natuur en wandelliefhebbers. Mývatn betekent "muggenmeer" omdat er ´s zomers op (de sporadische) windstille dagen veel muggen uit het water kunnen komen (ze steken gelukkig niet !). U kunt er heerlijk wandelen en zult daarbij veel vogels zien, die rondom het meer nestelen.

   
   
  Myvatn ligt in een zeer actief vulkanisch gebied met pseudokraters, solfatarenvelden en de explosiekrater Hverfell.Neem een heerlijk warm bad in het warme water (38-40 graden) van het geothermale bad in Myvatn, ook wel de Blue Lagoon van het noorden genoemd. Het water is lichtblauw gekleurd door de combinatie van mineralen en zwavel. In het kleine natuurpark Höfði, ook wel bekend als het elfenbos, kunt u prachtig wandelen door het bos met veel flora en mooie uitzichten op het meer.

   

  In het natuurreservaat Dimmuborgir ("duistere burchten") zijn verschillende wandelpaden uitgezet langs fascinerende rotsformaties die bestaan uit vulkanisch gesteente, die ontstonden bij een uitbarsting van ongeveer 3000 jaar geleden.
    
  Namaskarð
  Ook wel bekend onder de naam Hverir. Hier vindt u een zeer interresant solfataren (=kokende modderpoelen) veld. Door de sterk zwavelhoudende gassen die er vrij komen hangt er een geur die aan rotte eieren doet denken. Daarnaast vindt u er fumaroles waaruit continue stoom uit de aarde wordt gespoten.
   
   
   

  Krafla
  Krafla is de naam van de nog steeds actieve vulkaan in dit gebied, alsmede van de grote geothermische krachtcentrale, die u ook kunt bezoeken. De Krafla was van 1975-1984 aktief met spleet-erupties. Spleet-erupties zijn een typisch IJslandse soort vulkaanuitbarsting. Een uitgestrekt gebied is bedekt geraakt met verse lava, die op verschillende plaatsen nog steeds warm is en je ziet tijdens een wandeling de dampen van stoom en zwavelbronnen omhoog komen. Het is een vreemde belevenis om over de warme, grillige zwarte lava te lopen, dat erg aan een maanlandschap doet denken. Het kratermeer heeft door de zwavel een merkwaardige oranje kleur.

   
   
  Husavik
  Vanuit het visserplaatsje Húsavík vertrekken meerdere keren per dag walvis-safari´s, met authentieke houten schepen. De kans dat u daadwerkelijk walvissen ziet tijdens de tour is 98% ! U vindt in Húsavík ook een interessant walvismuseum.
   
   

  Jökulsargljufur
  Hier treft u een aantal natuurlijke schoonheden vlak bij elkaar. Bij Hljóðaklettar ziet u mooie rotspartijen met basaltzuilen. 

  De Ásbyrgi kloof is een kilometerlange, op sommige plaatsen 100 meter diepe, hoefijzer-vormige kloof. Vermoedelijk is de kloof duizenden jaren geleden door een grote gletsjer gevormd.
   
   
   
  Dettifoss
  Ook vindt u hier de Dettifoss, qua waterverplaatsing de meest krachtige waterval van Europa. In de buurt van de Dettifoss liggen nog twee kleinere watervallen, ca. 2 km stroomafwaarts de Hafragilsfoss (27 meter hoog) en stroomopwaarts de brede Selfoss, die uit verschillende naast elkaar liggende watervallen bestaat.   
   
  Vanaf de ringweg is een nieuwe asfaltweg aangelegd naar de Dettifoss. De andere weg vanaf Asbyrgi in het noorden is vrij slecht en hiervoor is een 4x4 wagen aan te raden. Via de noordelijke route kunt u dichterbij de waterval komen.

  Siglufjörður
  Ten noorden van Akureyri vindt u het Troll Peninsula, met majestueuze bergen en een mooie fjordenkust. Siglufjorður, het meest noordelijke stadje van IJsland, was van 1900 tot 1970 de haringhoofdstad van het Noord Atlantisch gebied. Dagelijks voeren honderden vissersboten het kleine fjord om hun vangst aan land te brengen. In de hoogtijdagen waren er wel 10.000 mensen in de haringverwerkingsindustrie werkzaam, veel meer mensen dan er in het plaatsje zelf woonden. Aan de kade is het haringmuseum gevestigd. Sinds 2010 is Siglufjordurður bereikbaar via een 11 km. lange tunnel bij Ólafsfjörður.
   
  The Arctic North
  Het meest noordoostelijke deel van IJsland, dat bijna op de Poolcirkel ligt, staat bekend als "The Edge Of The Arctic" . In dit dunbevolkte gebied vindt u eenzame kustlandschappen met hoge kliffen, waar veel vogels nestelen. In Raufarhöfn is men in 1996 gestart met een interessant project en bezig een Arctic Henge te bouwen, in navolging van het Engelse Stonehenge. Geïnspireerd door eeuwenoude verhalen en Edda gedichten wordt een cirkel gebouwd met indrukwekkende bogen, die worden geconstrueerd met massieve basaltblokken. Het verlaten Langanes schiereiland is een eldorado voor vogelspotters.
   
   
   
   
 • Reisbeoordelingen

  8,7 Elisabeth Henrica S. | 18.07.2019 8-daagse vliegreis Akureyri, verblijf in cottage

  Ouder stel

  Boekingsproces 8
  Reisdocumenten 8
  Accommodatie 9
  Beoordeling vervoer (vlucht/ferry) 10
  Algehele beoordeling 9
  Prijs/kwaliteit 8
  meer
Agenten-Login
Nieuwe aanmelding