Autorondreis Echt IJsland, vakantiehuisjes 15 dagen

Incl. voordelige chartervlucht Rotterdam - Akureyri en autohuur

Bestemming: IJsland

Reisduur: 14 nachten

Vanaf: 1.430,00 €

 • Gullfoss
 • Skaftafell gletsjerwandeling
 • Papegaaiduiker
 • Svartifoss Skaftafell
 • Dettifoss
 • Jökulsárlón
 • Myvatn Namaskard
 • Geysir
 • Kirkjufell
 • Gullfoss
 • Snaefellsjokull gletsjer
 • Reykjavik
 • Djupivogur Eggs
 • Jökulsárlón
 • Hvitserkur
 • Jökulsárlón
 • Dettifoss
 • Svinafellsjökull

De ringweg van IJsland kent vele toeristische hoogtepunten. U vliegt met de voordelige Transavia chartervlucht van Rotterdam naar Akureyri in Noord IJsland en verblijft in voordelige vakantiehuisjes, die vaak prachtig gelegen zijn in de natuur. U sluit de reis af in een huisje met een eigen hottub, gelegen aan een schitterend fjord. De huisjes beschikken over eigen douche/toilet en een kitchenette, zodat u zelf (desgewenst) ook kunt koken. U heeft de mogelijkheid om (optioneel) excursies bij te boeken, zoals een boottocht op het ijsbergenmeer, een gletsjerwandeling of een walvistocht. PRIJSTOPPER !

2 n Stora Sandfell Cottages - Egilsstaðir
2 n Nonhamar Campinghutten - Oraefi
2 n Hellisholar Cottages - Fljotshlið
2 n Stay Apartments Bolholt - Reykjavik
2 n Signyjarstaðir Cottages - Reykholt
1 n Hvammstangi Cottages - Hvammstangi
3 n Ytri Vik Cottages - Dalvik • Dag tot dag beschrijving

  Dag 1: Rotterdam - Akureyri - Egilsstaðir

  Vlucht met Transavia van Rotterdam naar Akureyri in het noorden van IJsland. U haalt uw huurauto af op de luchthaven. Omdat u vroeg aankomt heeft u de hele dag nog voor u. De eerste twee nachten verblijft u in Egilsstaðir in Oost IJsland (ca. 267 km). Onderweg passeert u eerst de prachtige Goðafoss, de "waterval der Goden" en rijdt vervolgens door een woestijnachtig landschap naar het oosten. U kunt een zijsprong maken naar de imposante Dettifoss, de grootste waterval van Europa, die in een ruige canyon ligt.

  Dag 2: Verblijf in Egilsstaðir

  Egilsstaðir is de grootste plaats van het oosten en een goed uitgangspunt voor het maken van dagtochten, bijv. naar de Hengifoss, een van de hoogste watervallen (118 m.) van IJsland, waar de gelaagdheid van het gesteente goed zichtbaar is, met horizontale rode strepen. Een prachtige wandeling voert door een canyon naar boven, waarbij u ook de Litlanesfoss passeert, met fraaie basaltzuilen. In de brede Lagarfjlót rivier zou zich volgens getuigenissen een monster bevinden, net als in Loch Ness. Het honderd meter lange slangachtige beest zou in 2012 voor het laatst gesignaleerd zijn ... Aan het einde van de rivier ligt de Kárahnjúkar dam, met een grote waterkrachtcentrale, waarvan de stroom wordt gebruikt voor een aluminiumsmelterij. Vanuit Laugarfell kunt de spectaculaire Waterfall Circle gaan lopen, een 8 km. lange wandelroute langs vijf watervallen, o.a. de krachtige Kirkjufoss en de Faxi. Een andere mogelijkheid is een autorit over de prachtige Door Mountains naar Borgarfjörður Eystri, een van de beste plaatsen in IJsland om van heel dichtbij papegaaiduikers te bekijken (van half mei tot half augustus). Er worden tevens wandeltochten met een gids georganiseerd naar Stórurð , een prachtig gelegen meertje in de bergen.

  Dag 3: Egilsstaðir - Oraefi

  Langs de fjordenkust rijdt u naar het zuiden. In Stodfarfjorður is een bezoek aan Petra’s mineralen- en stenencollectie interessant. Via Djupivogur naar Höfn. Bij het pittoreske haventje van Djupivogur vindt u een bijzonder kunstwerk: The Eggs At Merry Bay, die bestaat uit een reeks van 34 enorme granieten eieren. U rijdt langs de uitlopers van de gigantische Vatnajökull gletsjer, waar u een sneeuwscootertocht kunt maken. Als u verder rijdt bereikt u de gletsjerlagune Jökulsárlón met haar drijvende ijsbergen. Het is mogelijk een boottocht te maken met een amfibievoertuig of per zodiac. Ook een aanrader is een kajaktocht tussen de ijsbergen. Ook vind je hier Diamond Beach, een zwart lavastrand waar vaak enorme ijsblokken aanspoelen op het strand, een zeer fotogenieke plek. U overnacht in Oraefi, aan de voet van de gletsjer (ca. 320 km).Overnachting Oraefi, aan de voet van de Vatnajökull gletsjer.

  Dag 4: Verblijf Oraefi

  Vandaag kunt u het nationale park Skaftafell bezoeken, waar een wandeling gemaakt kan worden naar de mooie basaltwaterval Svartifoss. Een andere optie is een gletsjerwandeling onder begeleiding van een gids. Bij de Svinafellsjökull kun je aan de rand van gletsjer komen, met fraai uitzicht. Bij Íngólfshöfði kan een tocht gemaakt worden per hooiwagen naar een vogelkaap met o.a. papegaaiduikers. Overnachting in Oraefi.

  Dag 5: Oraefi - Fljotshlið

  Via Kirkjubaejarklaustur rijdt u door de Eldhraun, met haar uitgestrekte, met mos bedekte, lavavelden naar Vik. Dit is de meeste zuidelijke plaats van IJsland met een zwart zandstrand en de vreemde basaltkolommen van Reynisfjara. De zeerots Dyrhólaey staat bekend om de vele zeevogels die hier nestelen. Vanuit Vik kunt u ook een spectaculaire excursie boeken per super jeep naar een ijsgrot , die op steeds wisselende plaatsen ontstaan door het smeltende ijs, met fraai gevormde ijskristallen wanden. Op de Solheimajökull kunt u een gletsjerwandeling maken. Ook worden hier excursies aangeboden met een sneeuwscooter op de Myrdalsjökull of per quad over zwarte stranden naar het wrak van een DC3 toestel, dat hier in 1973 is neergestort. Langs de beroemde Eyjafjallajökull vulkaan rijdt u naar de prachtige, 60 meter hoge, Skogafoss waterval. Als u langs de zijkant van de waterval omhoog loopt vindt u in de bovenloop nog verschillende andere mooie watervallen. Vervolgens naar de Seljalandsfoss, waar je achter het vallende water langs kunt lopen. Overnachting in Fljotshlid (ca. 239 km).

  Dag 6: Verblijf in Fljotshlið

  Vanuit Hvolsvöllur vertrekt zomers dagelijks een 4x4 lijndienstbus voor een dagtocht naar het prachtige Thórsmörk wandelgebied. De 4x4 bus maakt een aantal enerverende rivierdoorsteken, die al een avontuur op zich zijn. Ook naar de rhyolietbergen van Landmannalaugar gaat een 4x4 busdienst (vanuit Hella). Een andere mooie autotocht is naar de Thjorsadalur vallei, met de dubbele Hjalparfoss waterval en Stong, een replica van een boerderij uit de Vikingtijd. Ook een dagtocht per ferry naar de Westman Islands behoort tot de mogelijkheden. Hier is een interessante expositie te zien over de grote vulkaanuitbarsting in 1973 op Heimaey, waarbij veel huizen onder de lava werden bedolven en op 1 dag alle 5000 inwoners werden geëvacueerd naar het vasteland. Overnachting in Fljotshlið.

  Dag 7: Fljotshlið - Reykjavik

  De Reykjadalur vallei ten noorden van het kassendorp Hveragerði is ideaal om te wandelen. Een mooie hike van ca. 45 minuten voert langs sissende hete bronnen naar een beekje, waar je een relaxend natuurbad kunt nemen in het heerlijk warme water dat van de Hellisheiði bergketen naar beneden stroomt. Overnachting in Reykjavik (ca. 116 km). De IJslandse hoofdstad heeft een gezellig centrum met hippe winkels en trendy pubs en restaurants. Bezoek de moderne vormgegeven Hallgrimskirkja, waar u met een lift naar boven kunt gaan en prachtig uitzicht heeft over de stad. In het architectonisch fraaie Harpa concertgebouw kunt u een rondleiding volgen of een interessante 360° film experience over IJsland beleven. In het bijzonder Perlan gebouw, met 6 warmwatertanks, kunt u de Wonders of Iceland exhibitie bezoeken. Aan de lange winkelstraat Laugavegur vindt u veel leuke winkeltjes en cafés.

  Dag 8: Verblijf in Reykjavik - Golden Circle

  Vandaag kunt u een tocht maken langs de beroemde "Golden Circle" met de Kerið explosiekrater, Geysir (waar de Strokkur geiser om de paar minuten hoog opspuit) en de spectaculaire waterval Gullfoss, waar vaak schitterende regenbogen te zien zijn. In Fluðir kunt u een bad nemen in de Secret Lagoon. Op de Langjökull gletsjer kan een sneeuwscootertocht gemaakt worden. Vlakbij Geysir kan een spectaculaire excursie worden gemaakt met een Jetboat, waarbij met snelheden van ca. 70 km per uur door een canyon wordt gevaren (was o.a. te zien in het tv programma Wie Is De Mol). Een andere optie is een river rafting tocht vanuit Drumbó. In Thingvellir, gelegen aan het grootste meer van IJsland, kunt u door een fraaie kloof naar de plek lopen waar de Vikingen in 930 al volksvergaderingen hielden, waar recht werd gesproken en democratische stemmingen plaatsvonden. Tevens is in dit nationale park de breuklijn te zien tussen twee continentale platen en een mooie waterval. In de Silfra kloof kunt u een snorkeltocht maken. Overnachting in Reykjavik.

  Dag 9: Reykjavik - Reykholt

  U rijdt via een tunnel onder de Hvalfjord (walvisfjord) door naar Borgarnes. Hier kunt u het Settlement Centre bezoeken, een museum over de eerste bewoners van IJsland en historie van Egils’s saga. Via de Deildartunguhver, de grootste heetwaterbron van IJsland naar Reykholt, waar in de 13e eeuw de beroemde Edda schrijver Snorri Sturlusson leefde. De lavawatervallen Hraunfossar en de Barnafossar liggen vlakbij Reykholt. U kunt deelnemen aan de spectaculaire Into The Glacier excursie, waarbij je met een 8x8 voertuig over de Langjökull gletsjer naar een 30 meter onder het ijs gelegen ijstunnel gaat. Overnachting in Reykholt (ca. 115 km).

  Dag 10: Verblijf in Reykholt - Snaefellsnes

  U kunt een dagtocht maken over het Snæfellsnes schiereiland. U passeert de 60 meter hoge Eldborg (“vuurburcht” ) , waar een wandelpad naar de rand van deze explosiekrater voert (ca. 2 uur heen en terug). Op het eenzame strand van Ytri-Tunga is vaak een grote groep zeehonden te zien. Ook leuk is een bezoekje aan de Landbrotalaug, een kleine hot spring, waarin u een natuurbad (ca. 44 graden) kunt nemen. Het hoogste punt van de bergketen die over het schiereiland loopt, is de 1446 meter hoge Snæfellsjökull. Deze vulkaan, waar tevens een gletsjer (jökull, spreek uit als: jeukudl) op ligt, komt ook voor in het mysterieuze boek ‘Reis naar het middelpunt van de aarde’´ van Jules Verne. In Arnarstapi, aan de zuidkust, vindt u de Gatklettur, een rots van basalt met een groot gat, waar veel zeevogels nestelen. Er kan hier een mooie wandeling gemaakt worden langs lavavelden en een eenzaam strand naar Hellnar. Interessant is een bezoek aan de Vatnshellir lavagrotten . Vanuit Olafsvik vertrekken boottochten om walvissen & orka’s te spotten. Aan de noordkant van het schiereiland loopt een schitterende kustweg van Olafsvik naar Grundarfjörður, waar u de fotogenieke Kirkjufell berg vindt, met een mooie waterval. In Bjarnarhöfn is een klein haaienmuseum, waar u hákarl, gefermenteerde haai, kunt proeven, wat in IJsland als een delicatesse wordt beschouwd. Het haaienvlees wordt 10-12 weken onder de grond begraven, waardoor de giftige stoffen verdwijnen, door het rottingsproces. Vervolgens wordt het vlees enkele maanden in de wind gehangen om te drogen. Hákarl verspreid een nogal sterke ammoniakgeur, maar de smaak is echter minder erg dan de geur doet vermoeden. In de regel wordt het weggespoeld met een slok brennivín, een soort jenever. Overnachting in Reykholt.

  Dag 11: Reykholt - Hvammstangi

  Langs de gemakkelijk te beklimmen Grabrok krater volgt u de ringweg in noordelijke richting naar Hvammstangi (ca.130 km). U kunt een rondit maken langs de fraaie kustweg van het Vatnsnes schiereiland. In Hvammstangi kunt u het zeehondencentrum bezoeken of een boottocht maken naar de zeehonden die hier veelvuldig voorkomen. Op de noordpunt van het schiereiland ligt de imposante, fotogenieke Hvitserkur rots in zee. Overnachting in Hvammstangi.

  Dag 12: Hvammstangi - Dalvik

  In Varmahlið kunt u een river rafting tocht maken. U rijdt richting Akureyri en kunt onderweg de historische turfboerderijen van Glaumbær bezoeken. U sluit de reis af met drie nachten verblijf in een schitterend aan de fjord gelegen cottage, met een privé hottub, in Dalvik (ca. 210 km).

  Dag 13 en 14: Verblijf in Dalvik

  U kunt een dagtocht maken naar het vulkanische natuurgebied rond het stille Myvatn meer. In Namaskarð zijn walmende fumaroles, borrelende modderpoelen en stinkende zwavelbronnen te bewonderen. Interessant zijn ook de krater van de Hverfell kegelvulkaan, de Krafla vulkaankrater met nog rokende lavavelden, die aan een maanlandschap doen denken. Bij Skutustaðir vindt u zogenaamde pseudokraters. U kunt mooie wandelingen maken bij de donkere lavaformaties van Dimmuborgir en het natuurparkje Höfði, ook wel bekend als het elfenbos, met mooie uitzichten op het meer en de lavarotsen in het water. In Myvatn bevindt zich ook de Myvatn Nature Bath , de “Blue Lagoon van het noorden” , waar u een ontspannend bad kunt nemen. Vanuit Dalvik en Akureyri vertrekken boottochten om walvissen te spotten. Een andere optie is naar Husavik te rijden (ca. 95 km), waar vanuit het pittoreske haventje ook meermaals per dag houten boten uitvaren om walvissen te observeren (98% kans dat u ze ziet!). U kunt deze trip ook boeken met een rib boat. In Husavik vindt u ook het nieuwe geothermale zeewaterbad GeoSea, met fantastisch uitzicht over zee. Als u de kustweg van het schiereiland Tjörnes verder volgt komt u in het nationale park Jökulsárgljúfur, met de hoefijzervormige Asbyrgi kloof, waar u heerlijk kunt wandelen. Een andere optie is een autotocht langs de indrukwekkende fjordenkust naar het haringmuseum in Siglufjörður, wat vroeger het centrum van de haringvangst in het Noord Atlantische gebied was, waar elke dag honderden vissersboten uitvoeren. De route voert door een indrukwekkend berglandschap, met een 11 km. lange tunnel. Hier werden de opnames gemaakt voor de Netflix serie "Trapped" . Onderweg kunt u een bezoek brengen aan de nieuwe Beer Spa in Arskogssandi, waar u een bad kunt nemen in een hottub vol bier ! Overnachtingen in Dalvik.

  Dag 15: Akureyri - Rotterdam

  Naar Akureyri Airport (ca. 32 km) voor de terugvlucht met Transavia naar Rotterdam.
 • Klik hier voor de Transavia vluchtinformatie

  Klik hier voor de autohuurprijzen en voorwaarden

  Routebeschrijving & kaart:
  Bij onze autorondreizen ontvangt u bij uw reispapieren een zeer uitgebreide routebeschrijving van alle bezienswaardigheden langs uw route, alsmede een uitstekende wegenkaart met een handige Iceland Road Guide app voor uw telefoon, met een schat aan informatie.

  Wij wijzen u erop dat dit zeer populaire reizen zijn, dus adviseren u, om teleurstelling te voorkomen, vroegtijdig (voor het hoogseizoen 6-8 maanden voor vertrek) te reserveren. Indien een accommodatie niet beschikbaar is bieden wij u, in overleg, een zo goed mogelijk alternatief aan in dezelfde omgeving.

  BOEKINGSINFORMATIE

  Opties
  Het is mogelijk om (tot 8 weken voor vertrek) een optie te nemen op de vluchten voor een termijn van 5 werkdagen. U kunt ons hiervoor een e-mail sturen of telefonisch contact opnemen. Op hotels en vakantiehuisjes worden geen opties gegeven.

  Prijsberekening
  Als u een reis heeft gevonden klikt u op het blauwe vakje met ´Prijsopgave´ om de totale reissom te berekenen. Vervolgens geeft u de vertrekdatum, aantal personen en de gewenste reisduur in. Vervolgens doorloopt u in verschillende stappen uw keuzes voor vervoer, autohuur, accommodatie, excursies en verzekeringen. Let op: als er een vierkantje () voor een reisonderdeel staat is dit een optioneel onderdeel, die u aan kunt vinken (bijv. voor een extra excursie of een annuleringsverzekering), waarna de prijs hiervoor verschijnt in het prijsoverzicht. Voor meer informatie over ieder reisonderdeel kunt u klikken op de links.

  Maatwerk offerte
  Als u wil afwijken van de standaardreis (bijv. extra nachten of andere overnachtingsplaatsen) kunnen wij in veel gevallen een maatwerkofferte voor u maken. Stuur ons dan een e-mail met een exacte specificatie van uw wensen, vertrekdatum, type huurauto, aantal personen etc.

  Boekingsaanvraag
  Als u de reis wil reserveren klikt u onderaan het scherm op "Boek deze reis", waarna u de totale reissom ziet en of de reis uit voorraad geboekt kan worden of moet worden aangevraagd. In veel gevallen zal de reis moeten worden aangevraagd, hetgeen wil zeggen dat wij eerst bij de vervoerder en/of accommodatieverschaffer(s) moeten controleren of er nog plaats beschikbaar is. Let op: als u een boeking aanvraagt is dit niet vrijblijvend en kunt u de boekingsaanvraag (indien de reis conform de aanvraag beschikbaar is) niet meer kosteloos annuleren. Indien beschikbaar maken wij een definitieve boeking voor u. Als alles is ingevuld klikt u op "Deze reis reserveren/aanvragen, waarna onderaan een boekingsnummer verschijnt. U ontvangt een bevestiging van de boekingsaanvraag op het opgegeven e-mail adres.

   

  Paspoortnamen
  Het is belangrijk dat de opgegeven namen overeenkomen met het paspoort van de reizigers, inclusief de volledige eerste voornaam uit het paspoort. Gebruik dus geen roepnamen of de achternaam van uw echtgenoot, want dit kan bij het inchecken voor de vlucht tot instapweigering leiden.

  Duur aanvraag
  Dit is afhankelijk van de periode en het type reis. Als u vroegtijdig boekt is de gemiddelde duur van een aanvraag voor een autorondreis 2-4 dagen.  Voor reizen in het hoogseizoen en als u laat boekt kan de aanvraag ca. 7 dagen in beslag nemen, omdat sommige accommodatie dan al volgeboekt kan zijn en wij andere hotels of huisjes moeten benaderen als alternatief.

  Nota/bevestiging
  Zodra alle reisonderdelen akkoord zijn ontvangt u van ons een nota/bevestiging per e-mail. In het geval er sprake is van alternatieve accommodatie en/of prijswijzigingen wordt dit met u overlegd. Als u niet akkoord gaat met de aangeboden alternatieven heeft u het recht om alsnog af te zien van de reis.

  Betaling
  Zodra uw reis is bevestigd ontvangt u per e-mail de factuur. De aanbetaling bedraagt (tenzij anders vermeld) 20% van de reissom. De restant reissom dient uiterlijk 6 weken voor vertrek te worden voldaan, dus bij boeking binnen 6 weken voor vertrek moet de gehele reissom gelijk bij ontvangst van de nota worden betaald. U krijgt geen nieuwe factuur of een herinnering voor de eindbetaling, dus houdt zelf in de gaten dat de eindbetaling op tijd wordt overgemaakt.

  Reispapieren
  Na ontvangst van de volledige betaling ontvangt u uw reispapieren circa 10-14 dagen voor vertrek per post of per e-mail, afhankelijk van de door u gereserveerde reis. 


 • Informatie IJsland

  Klik hier voor de vliegtarieven en vluchtschema’s

  Klik hier voor de autohuurprijzen en voorwaarden

  IJSLAND 

  Het land
  Het vulkanische eiland in de Atlantische Oceaan biedt, met een oppervlakte van 103.000 km2 (3 x zo groot als Nederland), veel plaats aan haar 330.000 inwoners. Met 3 inwoners per km2 is IJsland het meest dunbevolkte land van Europa. De hoofdstad Reykjavik ligt in het zuidwesten, waar ca. 2/3 van de bevolking woonachtig is. De rest van het land is dus zeer dunbevolkt en bestaat uit zeer kleine gemeenschappen met beperkte faciliteiten qua winkels, restaurants en bars etc. Met ca. 20.000 inwoners is Akureyri de "capitool" van het Noorden. De internationale luchthaven Keflavik ligt op het schiereiland Reykjanes, op ca. 45 km. van Reykjavik. Iets meer dan 10% van het land is bedekt met gletsjers, 60% van het binnenland is onbewoonde hoogvlakte en woestijn, die uitsluitend in de zomermaanden met 4x4 voertuigen bereikt kan worden. Begroeide gebieden, heetwaterbronnen, lavavelden, adembenemende fjorden en tal van meren en watervallen vormen, naast het bewoonde kustgebied, het overige deel van IJsland. De best begaanbare weg is de ringweg, ook wel ´Route 1´ genaamd. Deze vrijwel geheel geasfalteerde weg voert met ca. 1340 km rondom het gehele eiland, langs vele bekende bezienswaardigheden, met uitzondering van de Westfjorden. In het binnenland vindt men veel met gravel verharde wegen. De wegnummers beginnend met een F zijn alleen zomers te berijden met terreinwagens met vierwielaandrijving, waarbij er sprake kan zijn dat u rivierbeddingen moet doorkruisen. Op de website
  www.road.is kunt u zien welke wegen open zijn.
   


  IJsland specialist
  BBI Travel is door Inspired by Iceland (het nationale toeristenbureau Visit Iceland) gecertificeerd als een echte IJsland specialist. Voor vragen en advies kunt u altijd contact met een van onze specialisten opnemen.

  Transfers
  In aansluiting op alle vluchten rijden de FlyBus (uitgevoerd door Reykjavik Excursions), Airport Direct (uitgevoerd door Reykjavik Sightseeing) en de Airport Express (uitgevoerd door Gray Line)  zeer frequent tussen de luchthaven Keflavik en Reykjavik. De kosten hiervan zijn ca. € 28 p.p. per enkele reis. De bussen vertrekken ongeveer om het half uur en de reisduur van de luchthaven naar het centrale busstation in Reykjavik is ca. 45 minuten. Hier stapt u over op een kleinere bus die u naar uw hotel brengt. Voor hotels gelegen in de oude binnenstad gelden parkeerrestricties en u wordt dan afgezet/opgehaald bij een centrale bushalte niet ver van uw hotel. 

  Tijdsverschil

  Het tijdverschil tussen IJsland en Nederland bedraagt s’ zomers - 2 uur en tijdens onze wintertijd - 1 uur.

  Reisdocumenten
  IJsland maakt deel uit van het Schengengebied, maar is geen lid van de EU. Nederlanders hebben een geldig paspoort of Europese identiteitskaart nodig. Als u uit een land komt dat niet is aangesloten bij de EEA/EFTA (European Economic Area) dient het paspoort nog tot 3 maanden na terugkomst geldig te zijn. Voor andere nationaliteiten kan een visum vereist zijn.

  Valuta
  De valuta op IJsland is de IJslandse Kroon (1 = ca. 135 ISK, notering mei 2019). Creditcards als Visa en Mastercard zijn gangbare betaalmiddelen, ook voor kleine uitgaven als een kop koffie etc. Bij veel onbemande benzinestations kunt u alleen met een creditcard tanken. Met uw EC-bankpas kunt u bij bankautomaten pinnen. De meeste Nederlandse banken handelen niet in ISK, dus u dient in IJsland geld te pinnen of om te wisselen.
   
  Taal
  De nationale taal is IJslands, maar de meeste mensen spreken er tevens goed tot redelijk Engels. Gastvriendelijkheid wordt in IJsland met hoofdletters geschreven, vandaar dat u tijdens uw reis altijd op de hulpvaardige IJslanders kan terugvallen.
   
  Electriciteit
  Het voltage in IJsland is 220 volt en de stekkers zijn hetzelfde als in Nederland.
   
  Telefoneren
  In de bewoonde gebieden en langs de ringweg heeft u een goed bereik met uw mobiele telefoon, maar
  in grote gebieden in het onbewoonde binnenland van IJsland is vaak geen bereik.
   
  Daglicht
  Vanwege de noordelijke ligging van IJsland, vlak onder de poolcirkel, is het in de zomermaanden overal lang licht, ook ’s nachts. In juni gaat in het Noorden de zon helemaal niet onder en kan de middernachtzon worden bewonderd. ´s Winters (november - februari) hebben de kortste dagen 5 tot 6 uur daglicht. Het wordt echter nooit geheel donker, en al helemaal niet als de mooie Poolsterren aan een heldere hemel staan. Bij helder weer is in de herfst en de winter vaak het prachtige Noorderlicht (Aurora Borealis) te zien. Al vanaf maart is het in IJsland weer langer licht als in Nederland.
   
  Temperatuur
  IJsland is niet zo koud als de naam doet vermoeden. Het klimaat wordt door de warme golfstroom beïnvloed, waardoor de temperatuur in de winter niet zo ver daalt als men zou denken. Op IJsland is sprake van redelijk milde winters en koele zomers. De gemiddelde temperatuur ligt ´s winters tussen +5°en -5° Celsius en ´s zomers tussen +10° en +15° Celsius. Belangrijk is om de juiste kleding voor elk weertype mee te nemen. De weersomstandigheden kunnen er snel wisselen; een bekend gezegde in IJsland is; "als het weer je niet bevalt moet je vijf minuten wachten".
  IJsland wordt door de warme golfstroom beïnvloed, waardoor de temperatuur in de winter niet zo ver daalt als men zou denken. Op IJsland is sprake van milde winters en koele zomers. De gemiddelde temperatuur ligt ´s winters tussen +5°en -5°Celsius en ´s zomers tussen +10° en +14° Celsius. Belangrijk is om de juiste kleding voor elk weertype mee te nemen. De beste reistijd is van juni tot half september. Wie van de winter houdt kan het beste tussen januari en maart naar IJsland reizen. 
    
   
  Beste reistijd
  De beste reistijd ligt tussen juni en begin september. Het hoogseizoen loopt van juni tot augustus; voor deze periode adviseren wij uw accommodatie tijdig te reserveren om teleurstelling te voorkomen. In mei en september kan (in het noorden vaker als in het zuiden) soms nog een sneeuwbui voorkomen. In het voor -en najaar zijn de wegen naar de hooglanden niet toegankelijk.

  Autorijden
  De maximaal toegestane snelheid in IJsland is 50 km. binnen de bebouwde kom en 90 km. per uur buiten de bebouwde kom (80 km.op gravelwegen). Het is in IJsland verplicht (ook overdag) met verlichting aan te rijden. "Off Road" rijden is verboden.

  Eten & drinken
  De IJslandse keuken bestaat voornamelijk uit verse visgerechten en lamsvlees. In Reykjavik is een grote keus aan restaurants, ook die zich specialiseren in buitenlandse keukens. Buiten Reykjavik is het aantal restaurants zeer beperkt en is er minder variatie in de menu´s (veelal vis en lamsvlees). Water wordt altijd gratis geserveerd bij de maaltijd. In de meeste hotels is het ontbijt en soms ook het diner in buffetvorm. In het laagseizoen kan het soms voorkomen dat het restaurant van uw accommodatie gesloten is en u moet eten bij een naburig restaurant.Houdt er rekening mee dat de prijzen voor diners, met name buiten Reykjavik aanmerkelijk hoger zijn dan in Nederland. Ook de prijzen voor alcoholische dranken zijn flink hoger dan in Nederland.

  Accommodatie

  Reykjavik heeft veel verblijfsmogelijkheden, variërend van jeugdherbergen tot luxe viersterren hotels. Houdt u er rekening mee dat het hotelclassificatiesysteem in IJsland de hotels vaak iets hoger waardeert als de maatstaven die hiervoor in de rest van Europa worden gehanteerd. Op het dunbevolkte ´platteland´ is de hotelcapaciteit niet erg groot en minder gevarieerd. De hotels zijn in de meeste gevallen eenvoudiger als in Reykjavik en er zijn veel farm- en guesthouses. Sommige guesthouses beschikken alleen over standaard kamers, met gebruik van een gemeenschappelijke badkamer en toilet. Over het hele land verspreid vindt u een aantal zomerhotels (de Edda hotelketen); dit zijn schoolinternaten die in het hoogseizoen worden gebruikt als eenvoudige toeristenklasse hotels.

  Vanwege de enorm toegenomen populariteit van de bestemming IJsland is er vooral buiten Reykjavik een tekort aan overnachtingsmogelijkheden, met name in Oost- en Noord IJsland. In 2010 gingen er jaarlijks 490.000 toeristen naar IJsland en in 2017 2,3 miljoen, wat zorgt voor grote druk op de beschikbare accommodatie. De laatste jaren wordt er veel nieuwe accommodatie bijgebouwd en gerenoveerd/uitgebreid. Accommodaties worden vaak gebouwd met materialen als golfplaten en beton, het zijn materialen die zich goed houden bij de extreme weersomstandigheden, zoals harde arctische zeewinden. Dit kan soms aan de buitenkant een wat sobere indruk maken, maar meestal is er bij binnenkomst een verrassend knusse sfeer.  Daarnaast kunt u reserveren voor vakantiehuisjes, veelal met een kitchenette. Veel accommodaties beschikken over een hot tub, waarin u een heerlijk warm bad kunt nemen in de buitenlucht. Belangrijk: het is essentieel van mei t/m september uw accommodatie ruim van te voren te reserveren, en dit niet op de ´bonnefooi´ te doen, want vanwege het beperkte aantal hotels in sommige gebieden zijn deze lang van te voren volgeboekt in het hoogseizoen. Wanneer een accommodatie is volgeboekt bieden wij u, in overleg, een zo goed mogelijk gelijkwaardig alternatief aan, zoveel mogelijk in dezelfde omgeving. Als u in het hoogseizoen wil reizen adviseren wij minimaal 6-8 maanden van te voren te reserveren.

   


  Kamperen
  Van juni tot augustus wordt er in IJsland veel gekampeerd. De campings zijn qua faciliteiten vaak vrij eenvoudig. Vroeger mocht er vrij gekampeerd worden, maar in 2016 is er een nieuwe natuurbeschermingswet in werking getreden die het vrij kamperen limiteert tot max. 3 tenten, uitsluitend in vrije natuurgebieden, waar geen camping in de buurt is. Als er sprake is van gecultiveerd landschap, hekken of woningen in de buurt dient u eerst toestemming van de eigenaar van het land te vragen of u uw tent hier mag opzetten. Als u met een camper reist moet u overal toestemming vragen. In beschermde natuurgebieden, zoals Þingvellir, Þórsmörk, Landmannalaugar, Skaftafell en Mývatn mag u niet vrij kamperen en moet verplicht gebruik gemaakt worden van de officiële campings. Een overnachting op een camping kost gemiddeld  € 20-25 per persoon

  Kleding
  Het weer op IJsland kan zeer grillig en wisselvallig zijn: prachtig zonnig weer kan van het ene op het andere moment veranderen in mist of zwaar weer met veel regen, flinke windstoten, (natte) sneeuw of hagel. Neem daarom ook warme winterkleding mee, het liefst van wol, zijde of polar fleece. Hele dikke truien en spijkerbroeken zijn niet aan te bevelen, omdat ze niet effectief tegen de koude en wind beschermen en bovendien slecht drogen. Een sweater of fleece en een katoenen broek verdienen de voorkeur. Verder is een outdoorbroek fijn, omdat deze snel droogt en vooral comfortabel zit tijdens wandelingen en klimpartijen. Een fleece trui met daar overheen een windstopper is ideaal in IJsland, vooral omdat de wind soms flink kan aantrekken. Over de windstopper draag je een regen werende jas in de zomermaanden, en een wat dikkere jas in de wintermaanden. Tijdens de wintermaanden en ook nog in de lente en herfst kan het geen kwaad om thermokleding onder je gewone kleding te dragen. Een regenjas en/of broek is erg handig, want aan een paraplu op het windrijke IJsland heb je niet veel.

  De beste tip is om zoveel mogelijk laagjes over elkaar aan te trekken, minimaal twee (als het heel koud is drie). De laagjes bieden u ook de gelegenheid om wat uit te trekken, als u ergens binnen komt. Zorg verder voor een muts, warme handschoenen en een sjaal, want de wind kan nog wel eens guur zijn. Stevig en waterdicht schoeisel is erg belangrijk. Wandelpaden kunnen soms slecht, modderig en glibberig zijn. (Berg)wandelschoenen moeten voldoende steun geven aan de enkels en zijn voorzien van een goede profielzool.

  Bussen
  De IJslandse bussen worden goed onderhouden en zijn technisch prima in orde. Door de soms barre weg- en weersomstandigheden hebben ze echter veel te lijden, vooral als ze door het binnenland rijden. Aan stofontwikkeling op de ruiten van de bus is bij ritten op onverharde wegen niet te ontkomen. 

   
   
  Klik hier voor Zuid West IJsland
  Klik hier voor Zuid Oost IJsland
  Klik hier voor Noord IJsland
  Klik hier voor West IJsland
  Klik hier voor Oost IJsland
  Klik hier voor Highlands IJsland
  Klik hier voor Reykjavik
   
  Handige links
  Algemene informatie www.ontdekijsland.nl 
  Informatie, foto’s en filmpjes www.guidetoiceland.is
  Officiele website IJslands verkeersburo https://nl.visiticeland.com
  Informatie Reykjavik www.visitreykjavik.is
  Informatie over de wegcondities in IJsland  www.road.is
  Video’s https://vimeo.com/channels/iceland/videos
  Reisgidsen & kaarten www.dezwerver.nl/r/europa/ijsland 
  Foto’s www.hawk.is/wp-content/uploads/2014/12/Photo-guide-to-Iceland-spreads.pdf
   
 • Reisbeoordelingen

  8,8 JH T. | 03.07.2019 Autorondreis Echt IJsland, vakantiehuisjes 15 dagen

  Ouder stel

  Wij hadden volgens jullie een cabin waar we geen linnenpakket zouden hebben. Echter alle cabins hadden een linnenpakket. Dus een extra plus.
  Boekingsproces 8
  Reisdocumenten 10
  Accommodatie 9
  Beoordeling vervoer (vlucht/ferry) 8
  Algehele beoordeling 9
  Prijs/kwaliteit 9
  meer
Agenten-Login
Nieuwe aanmelding