The Edge Of The Arctic wandelreis 15 dagen

Incl. voordelige chartervlucht Rotterdam-Akureyri en autohuur

Bestemming: IJsland

Reisduur: 14 nachten

Vanaf: 2.028,00 €

 • Oost IJsland
 • Myvatn Namaskard
 • Storurð
 • The Arctic Henge
 • Goðafoss
 • Laugarfell - Waterfall Circle
 • Myvatn pseudokraters
 • Wilderness Centre
 • Hengifoss
 • Myvatn
 • Alfheimar Hotel
 • Whale Watching
 • Asbyrgi kloof
 • Husavik
 • Borgarfjörður Eystri
 • Litlanesfoss
 • Borgarfjörður Eystri
 • Waterfall Trail
 • Dettifoss
 • Papegaaiduikers
 • Dimmuborgir
 • Langanes Stori Karl
 • Alken

Deze individuele reis is speciaal voor wandelliefhebbers, waarbij u kunt wandelen in de mooiste gebieden van Noord- en Oost IJsland. U vliegt met de voordelige Transavia chartervlucht vanaf Rotterdam rechtstreeks naar Akureyri in Noord IJsland. Met een huurauto rijdt u naar de meest fantastische wandelgebieden, met een grote variatie in landschappen. Zo kunt u wandelen bij de Asbyrgi kloof, het vogelrijke Langanes schiereiland, de ryolietbergen in Oost IJsland, de watervallen in de hooglanden bij het Wilderness Center en door de lavavelden bij Myvatn. Optioneel kunt u excursies bijboeken, zoals een walvistocht, het Myvatn Nature Bath, een begeleide wandeling naar Stórurð of een tocht met een 4x4 bus naar de Askja vulkaankrater in de hooglanden.

3 n Arbol Guesthouse - Husavik
2 n Ytra Lón Farm Lodge - Langanes 

3 n Alfheimar Hotel - Borgarfjörður Eystri
2 n Wilderness Center - Obygddasetur
3 n Fosshotel - Myvatn
1 n Akureyri Backpackers Hostel - Akureyri

 • Dag tot dag beschrijving

  Dag 1: Rotterdam - Akureyri - Husavik

  Vlucht met Transavia van Rotterdam naar Akureyri in het noorden van IJsland. U haalt uw huurauto af op de luchthaven. U rijdt naar het leuke vissersplaatsje Husavik (ca. 92 km), dat bekend staat als de walvishoofdstad van IJsland. Het noordoostelijke deel van IJsland staat bekend als "The Edge Of The Arctic", vanwege de nabijheid van de de Poolcirkel, die vlak boven de noordkust van IJsland loopt.

  Dag 2: Verblijf in Husavik - wandeling Asbyrgi

  Langs de kust van het Tjörnes schiereiland met hoge kliffen, waar veel vogels nestelen rijdt u naar Asbyrgi (ca. 62 km), gelegen in het Vatnajökull National Park. Bij de oranje vuurtoren van Voladalstorfa nestelen van mei tot half augustus veel papegaaiduikers. De Asbyrgi Canyon is een kilometers lange kloof, in de vorm van een hoefijzer, met steile wanden tot wel 100 meter hoog, waar u prachtig kunt wandelen. Er zijn verschillende gemarkeerde routes. Volgens de Noorse mythologie is het achtbenige paard Sleipnir (van oppergod Odin) hier gestruikeld en is zijn hoefafdruk nu nog te zien. In het midden van Ásbyrgi ligt de 250 meter brede klif, Eyjan (wat eiland betekent in het IJslands). Overnachting in Husavik.

  Dag 3: Verblijf in Husavik - walvissen spotten

  Vanuit het pittoreske haventje van Husavik vertrekken meermaals per dag houten boten om walvissen te observeren (98% kans dat u ze ziet!). U kunt deze trip ook boeken met een rib boat. In Husavik vindt u ook het nieuwe geothermale zeewaterbad GeoSea, met fantastisch uitzicht over zee. Ook een paardrijtocht behoort tot de mogelijkheden. Overnachting in Husavik.

  Dag 4: Husavik - Ytra Lón / Langanes

  U rijdt door een steeds meer verlaten landschap naar het Langanes schiereiland, waar overnacht wordt in de sfeervolle Ytra Lon Farm Lodge. U kunt een omweg maken en via Raufarhöfn rijden. Hier is men in 1996 gestart met een interessant project en bezig een Arctic Henge te bouwen, in navolging van het Engelse Stonehenge. Geïnspireerd door eeuwenoude verhalen en Edda gedichten wordt een cirkel gebouwd met indrukwekkende bogen, die worden geconstrueerd met massieve basaltblokken. Overnachting in Ytra Lón.

  Dag 5: Verblijf Langanes - wandelen

  Vandaag heeft u de gelegenheid te wandelen op het eenzame Langanes schiereiland, een eldorado voor vogelspotters. Langs de kust zijn verschillende mooie vogelrotsen, zoals Stori Karl, met een grote kolonie jan-van-genten. Ook kun je de ruïnes bekijken van het verlaten vissersdorp Skálar en de vuurtoren op het uiterste puntje van het schiereiland. Je kan ook deelnemen aan een door de Ytra Lón farm georganiseerde tocht met een 4x4 Landrover naar Stori Karl en Skálar. Overnachting in Ytra Lón.

  Dag 6: Langanes - Borgarfjörður Eystri

  Via Vopnafjörður rijdt u naar Borgarfjörður Eystri (ca. 251 km), waar u drie nachten verblijft. In Borgarfjorður-Eystri (ook wel bekend onder de naam Bakkagerði) vindt u een zwart lavastrand en een rijk vogelleven. Interessant is het fotogenieke Lindarbakki turfhuis en bij het kleine haventje is een vogelrots, met een van de beste plaatsen in IJsland om van heel dichtbij papegaaiduikers te kunnen bekijken. Volgens de legendes is de Alfaborg (elfenheuvel) de woonplaats van de koningin van de elfen. Veel IJslanders vinden elfen iets dat zeker serieus genomen dient te worden. Volgens recente peilingen denkt ongeveer de helft van de bevolking dat hun bestaan ‘mogelijk’ of ‘aannemelijk’ is. Men gelooft dat elfen onder rotsen, in de bergen en velden, verspreid over het hele eiland wonen. Bij de aanleg van wegen, of bouw van een nieuw huis wordt soms een ‘elfendetective’ ingehuurd om er zeker van te zijn dat de bouwgrond niet behoort tot een elfengemeenschap of ander feeënvolk en de plannen hierop aangepast.

  Dag 7: Verblijf Borgarfjörður Eystri - wandeling Stórurð

  Stórurð (The Giant Boulders) is een unieke creatie van de natuur in Oost IJsland. Dit adembenemende landschap ligt in het prachtige Dyrfjöll gebergte. Dit rotsgebied werd hoogstwaarschijnlijk gecreëerd door een aardverschuiving aan het einde van de ijstijd, waarbij grote keien door een gletsjeruitloper naar de huidige locatie werden gedragen. Het landschap bestaat uit gigantische tufsteenblokken, groene weiden en kleine meertjes. De wandeling is ongeveer 14 km. (ca. 2,5 uur lopen enkele reis) met een hoogte van 400 tot 700 meter vanaf de Vatnsskarð hut (13 km. van Borgarfjörður Eystri). Je kunt deze wandeling ook doen met een gids met vertrek vanaf het hotel. Arngrimur, de eigenaar van het hotel, is zelf een ervaren wandelgids. Overnachting in Borgarfjörður Eystri.

  Dag 8: Verblijf Borgarfjörður Eystri - wandelen

  Je kunt bijvoorbeeld vanaf de kust naar de 345 meter hoge Brúnavík pas lopen en weer naar beneden naar de Brúnavík baai, met een fraai zwart lavastrand. Op de terugweg wandel je over de Hofstrandarskarð bergpas en langs de kleurrijke Helgárgil kloof. Overnachting in Borgarfjörður Eystri.

  Dag 9: Borgarfjörður Eystri - Hengifoss - Wilderness Center

  Via Egilsstaðir rijdt je langs Hallormsstaðarskögur, het grootste bos van IJsland, naar de Hengifoss. Dit is een van de hoogste watervallen (118 m.) van IJsland, waar de gelaagdheid van het gesteente goed zichtbaar is, met horizontale rode strepen. Een prachtige wandeling voert door een canyon naar boven, waarbij u ook de Litlanesfoss passeert, met fraaie basaltzuilen. U rijdt langs de brede Lagarfjlót rivier, waar zich volgens getuigenissen een monster zou bevinden, net als in Loch Ness. U rijdt hierna verder naar het unieke Wilderness Center, waar wordt overnacht (ca. 126 km). Er is hier een heerlijke hot spring, waarin je kunt baden in geothermisch verwarmd water van ca. 40 graden

  Dag 10: Verblijf Wilderness Center

  Bekijk het interessante museum bij het Wilderness Center. Vandaag kunt je de spectaculaire Waterfall Trail gaan lopen, een 16 km. lange wandelroute langs vijf watervallen, o.a. de krachtige Kirkjufoss en de Faxi. Ook een paardrijtocht behoort tot de mogelijkheden. Overnachting in het Wilderness Center.

  Dag 11: Wilderness Center - Myvatn

  U rijdt vandaag naar het vulkanische natuurgebied rond het stille Myvatn meer (ca.218 km). Onderweg kunt u een zijsprong maken naar de imposante Dettifoss waterval; dit is qua waterverplaatsing de meest krachtige waterval van Europa. Ook de hier vlakbij gelegen Selfoss waterval is zeker de moeite waard. U verblijft drie nachten in Myvatn in het nieuwe Fosshotel, met fraai uitzicht over het meer.

  Dag 12: Verblijf Myvatn - wandelen

  Verblijf in Myvatn. Bij Namaskarð zijn walmende fumaroles, borrelende modderpoelen en stinkende zwavelbronnen te bewonderen. Interessant is ook de krater van de Hverfell kegelvulkaan, die u kunt beklimmen. Bij Skutustaðir vindt u zogenaamde pseudokraters. Bij de Krafla vulkaankrater vindt u recente lavavelden, die aan een maanlandschap doen denken. Een aanrader is een wandeling door de lavavelden van Leirhnjúkur. Overnachting in Myvatn.

  Dag 13: Verblijf Myvatn - wandelen

  U kunt mooie wandelingen maken bij de donkere lavaformaties van Dimmuborgir en het natuurparkje Höfði, ook wel bekend als het elfenbos, met mooie uitzichten op het meer en de lavarotsen in het water. In Myvatn bevindt zich ook de Myvatn Nature Bath , de “Blue Lagoon van het noorden” , waar u een ontspannend bad kunt nemen. U kunt ook opteren voor een optionele excursie naar de Askja vulkaan in de hooglanden. Overnachting in Myvatn.

  Dag 14: Myvatn - Akureyri

  U rijdt naar Akureyri, de hoofdstad van Noord IJsland (ca. 95 km). Onderweg passeert u de prachtige Goðafoss waterval. De stad heeft een gezellig centrum met leuke winkeltjes, cafés en restaurants. Interessant zijn de grote kerk van architect Gudjon Samuelsson, het Art Museum en de botanisch tuin. Ook vanuit Akureyri vertrekken boottochten om walvissen te spotten. Overnachting in Akureyri.

  Dag 15: Akureyri - Rotterdam

  Om 09.30 uur terugvlucht met Transavia van Akureyri naar Rotterdam.
 • Klik hier voor de Transavia vluchtinformatie

  Klik hier voor de autohuurprijzen en voorwaarden

  Routebeschrijving & kaart:
  Bij onze autorondreizen ontvangt u bij uw reispapieren een zeer uitgebreide routebeschrijving van alle bezienswaardigheden langs uw route, alsmede een uitstekende wegenkaart met een handige Iceland Road Guide app voor uw telefoon, met een schat aan informatie.

  Wij wijzen u erop dat dit zeer populaire reizen zijn, dus adviseren u, om teleurstelling te voorkomen, vroegtijdig (voor het hoogseizoen 6-8 maanden voor vertrek) te reserveren. Indien een accommodatie niet beschikbaar is bieden wij u, in overleg, een zo goed mogelijk alternatief aan in dezelfde omgeving.

  BOEKINGSINFORMATIE

  Opties
  Het is mogelijk om (tot 8 weken voor vertrek) een optie te nemen op de vluchten voor een termijn van 5 werkdagen. U kunt ons hiervoor een e-mail sturen of telefonisch contact opnemen. Op hotels en vakantiehuisjes worden geen opties gegeven.

  Prijsberekening
  Als u een reis heeft gevonden klikt u op het blauwe vakje met ´Prijsopgave´ om de totale reissom te berekenen. Vervolgens geeft u de vertrekdatum, aantal personen en de gewenste reisduur in. Vervolgens doorloopt u in verschillende stappen uw keuzes voor vervoer, autohuur, accommodatie, excursies en verzekeringen. Let op: als er een vierkantje () voor een reisonderdeel staat is dit een optioneel onderdeel, die u aan kunt vinken (bijv. voor een extra excursie of een annuleringsverzekering), waarna de prijs hiervoor verschijnt in het prijsoverzicht. Voor meer informatie over ieder reisonderdeel kunt u klikken op de links.

  Maatwerk offerte
  Als u wil afwijken van de standaardreis (bijv. extra nachten of andere overnachtingsplaatsen) kunnen wij in veel gevallen een maatwerkofferte voor u maken. Stuur ons dan een e-mail met een exacte specificatie van uw wensen, vertrekdatum, type huurauto, aantal personen etc.

  Boekingsaanvraag
  Als u de reis wil reserveren klikt u onderaan het scherm op "Boek deze reis", waarna u de totale reissom ziet en of de reis uit voorraad geboekt kan worden of moet worden aangevraagd. In veel gevallen zal de reis moeten worden aangevraagd, hetgeen wil zeggen dat wij eerst bij de vervoerder en/of accommodatieverschaffer(s) moeten controleren of er nog plaats beschikbaar is. Let op: als u een boeking aanvraagt is dit niet vrijblijvend en kunt u de boekingsaanvraag (indien de reis conform de aanvraag beschikbaar is) niet meer kosteloos annuleren. Indien beschikbaar maken wij een definitieve boeking voor u. Als alles is ingevuld klikt u op "Deze reis reserveren/aanvragen, waarna onderaan een boekingsnummer verschijnt. U ontvangt een bevestiging van de boekingsaanvraag op het opgegeven e-mail adres.

   

  Paspoortnamen
  Het is belangrijk dat de opgegeven namen overeenkomen met het paspoort van de reizigers, inclusief de volledige eerste voornaam uit het paspoort. Gebruik dus geen roepnamen of de achternaam van uw echtgenoot, want dit kan bij het inchecken voor de vlucht tot instapweigering leiden.

  Duur aanvraag

  Dit is afhankelijk van de periode en het type reis. Als u vroegtijdig boekt is de gemiddelde duur van een aanvraag voor een autorondreis 2-4 dagen.  Voor reizen in het hoogseizoen en als u laat boekt kan de aanvraag ca. 7 dagen in beslag nemen, omdat sommige accommodatie dan al volgeboekt kan zijn en wij andere hotels of huisjes moeten benaderen als alternatief.

  Nota/bevestiging
  Zodra alle reisonderdelen akkoord zijn ontvangt u van ons een nota/bevestiging per e-mail. In het geval er sprake is van alternatieve accommodatie en/of prijswijzigingen wordt dit met u overlegd. Als u niet akkoord gaat met de aangeboden alternatieven heeft u het recht om alsnog af te zien van de reis.

  Betaling
  Zodra uw reis is bevestigd ontvangt u per e-mail de factuur. De aanbetaling bedraagt (tenzij anders vermeld) 20% van de reissom. De restant reissom dient uiterlijk 6 weken voor vertrek te worden voldaan, dus bij boeking binnen 6 weken voor vertrek moet de gehele reissom gelijk bij ontvangst van de nota worden betaald. U krijgt geen nieuwe factuur of een herinnering voor de eindbetaling, dus houdt zelf in de gaten dat de eindbetaling op tijd wordt overgemaakt.

  Reispapieren
  Na ontvangst van de volledige betaling ontvangt u uw reispapieren circa 10-14 dagen voor vertrek per post of per e-mail, afhankelijk van de door u gereserveerde reis. 


 • Informatie IJsland

  Klik hier voor de vliegtarieven en vluchtschema’s

  Klik hier voor de autohuurprijzen en voorwaarden

  KLIK HIER VOOR BELANGRIJKE INFORMATIE I.V.M. DE VERPLICHTE CORONA TEST

  IJSLAND 

  Het land
  Het vulkanische eiland in de Atlantische Oceaan biedt, met een oppervlakte van 103.000 km2 (3 x zo groot als Nederland), veel plaats aan haar 360.000 inwoners. Met 3 inwoners per km2 is IJsland het meest dunbevolkte land van Europa. De hoofdstad Reykjavik ligt in het zuidwesten, waar ca. 2/3 van de bevolking woonachtig is. De rest van het land is dus zeer dunbevolkt en bestaat uit zeer kleine gemeenschappen met beperkte faciliteiten qua winkels, restaurants en bars etc. Met ca. 20.000 inwoners is Akureyri de "capitool" van het Noorden. De internationale luchthaven Keflavik ligt op het schiereiland Reykjanes, op ca. 45 km. van Reykjavik. Iets meer dan 10% van het land is bedekt met gletsjers, 60% van het binnenland is onbewoonde hoogvlakte en woestijn, die uitsluitend in de zomermaanden met 4x4 voertuigen bereikt kan worden. Begroeide gebieden, heetwaterbronnen, lavavelden, adembenemende fjorden en tal van meren en watervallen vormen, naast het bewoonde kustgebied, het overige deel van IJsland. De best begaanbare weg is de ringweg, ook wel ´Route 1´ genaamd. Deze vrijwel geheel geasfalteerde weg voert met ca. 1340 km rondom het gehele eiland, langs vele bekende bezienswaardigheden, met uitzondering van de Westfjorden. In het binnenland vindt men veel met gravel verharde wegen. De wegnummers beginnend met een F zijn alleen zomers te berijden met terreinwagens met vierwielaandrijving, waarbij er sprake kan zijn dat u rivierbeddingen moet doorkruisen. Op de website
  www.road.is kunt u zien welke wegen open zijn.
   


  IJsland specialist
  BBI Travel is door Inspired by Iceland (het nationale toeristenbureau Visit Iceland) gecertificeerd als een echte IJsland specialist. Voor vragen en advies kunt u altijd contact met een van onze specialisten opnemen.

  Transfers
  In aansluiting op alle vluchten rijden de de Airport Express (uitgevoerd door Gray Line) , de FlyBus (uitgevoerd door Reykjavik Excursions) en Airport Direct (uitgevoerd door Reykjavik Sightseeing) zeer frequent tussen de luchthaven Keflavik en Reykjavik. De kosten hiervan zijn ca. € 30 p.p. per enkele reis. De bussen vertrekken ongeveer om het half uur en de reisduur van de luchthaven naar het centrale busstation in Reykjavik is ca. 45 minuten. Hier stapt u over op een kleinere bus die u naar uw hotel brengt. Voor hotels gelegen in de oude binnenstad gelden parkeerrestricties en u wordt dan afgezet/opgehaald bij een centrale bushalte niet ver van uw hotel. 

  Tijdsverschil

  Het tijdverschil tussen IJsland en Nederland bedraagt s’ zomers - 2 uur en tijdens onze wintertijd - 1 uur.

  Reisdocumenten
  IJsland maakt deel uit van het Schengengebied, maar is geen lid van de EU. Nederlanders hebben een geldig paspoort of Europese identiteitskaart nodig. Als u uit een land komt dat niet is aangesloten bij de EEA/EFTA (European Economic Area) dient het paspoort nog tot 3 maanden na terugkomst geldig te zijn. Voor andere nationaliteiten kan een visum vereist zijn.

  Valuta
  De valuta op IJsland is de IJslandse Kroon (1 = ca. 149 ISK, notering juni 2020). Creditcards als Visa en Mastercard zijn gangbare betaalmiddelen, ook voor kleine uitgaven als een kop koffie etc. Bij veel onbemande benzinestations kunt u alleen met een creditcard tanken. Met uw EC-bankpas kunt u bij bankautomaten pinnen. De meeste Nederlandse banken handelen niet in ISK, dus u dient in IJsland geld te pinnen of om te wisselen.
   
  Taal
  De nationale taal is IJslands, maar de meeste mensen spreken er tevens goed tot redelijk Engels. Gastvriendelijkheid wordt in IJsland met hoofdletters geschreven, vandaar dat u tijdens uw reis altijd op de hulpvaardige IJslanders kan terugvallen.
   
  Electriciteit
  Het voltage in IJsland is 220 volt en de stekkers zijn hetzelfde als in Nederland.
   
  Telefoneren
  In de bewoonde gebieden en langs de ringweg heeft u een goed bereik met uw mobiele telefoon, maar
  in grote gebieden in het onbewoonde binnenland van IJsland is vaak geen bereik.
   
  Daglicht
  Vanwege de noordelijke ligging van IJsland, vlak onder de poolcirkel, is het in de zomermaanden overal lang licht, ook ’s nachts. In juni gaat in het Noorden de zon helemaal niet onder en kan de middernachtzon worden bewonderd. ´s Winters (november - februari) hebben de kortste dagen 5 tot 6 uur daglicht. Het wordt echter nooit geheel donker, en al helemaal niet als de mooie Poolsterren aan een heldere hemel staan. Bij helder weer is in de herfst en de winter vaak het prachtige Noorderlicht (Aurora Borealis) te zien. Al vanaf maart is het in IJsland weer langer licht als in Nederland.
   
  Temperatuur
  IJsland is niet zo koud als de naam doet vermoeden. Het klimaat wordt door de warme golfstroom beïnvloed, waardoor de temperatuur in de winter niet zo ver daalt als men zou denken. Op IJsland is sprake van redelijk milde winters en koele zomers. De gemiddelde temperatuur ligt ´s winters tussen +5°en -5° Celsius en ´s zomers tussen +10° en +15° Celsius. Belangrijk is om de juiste kleding voor elk weertype mee te nemen. De weersomstandigheden kunnen er snel wisselen; een bekend gezegde in IJsland is; "als het weer je niet bevalt moet je vijf minuten wachten". IJsland wordt door de warme golfstroom beïnvloed, waardoor de temperatuur in de winter niet zo ver daalt als men zou denken. Op IJsland is sprake van milde winters en koele zomers. De gemiddelde temperatuur ligt ´s winters tussen +5°en -5°Celsius en ´s zomers tussen +10° en +14° Celsius. Belangrijk is om de juiste kleding voor elk weertype mee te nemen. De beste reistijd is van juni tot half september. Wie van de winter houdt kan het beste tussen januari en maart naar IJsland reizen. 
    
   
  Beste reistijd
  De beste reistijd ligt tussen juni en begin september. Het hoogseizoen loopt van juni tot augustus; voor deze periode adviseren wij uw accommodatie tijdig te reserveren om teleurstelling te voorkomen. In mei en september kan (in het noorden vaker als in het zuiden) soms nog een sneeuwbui voorkomen. In het voor -en najaar zijn de wegen naar de hooglanden niet toegankelijk.

  Autorijden
  De maximaal toegestane snelheid in IJsland is 50 km. binnen de bebouwde kom en 90 km. per uur buiten de bebouwde kom (80 km.op gravelwegen). Het is in IJsland verplicht (ook overdag) met verlichting aan te rijden. "Off Road" rijden is verboden.

  Eten & drinken
  De IJslandse keuken bestaat voornamelijk uit verse visgerechten en lamsvlees. In Reykjavik is een grote keus aan restaurants, ook die zich specialiseren in buitenlandse keukens. Buiten Reykjavik is het aantal restaurants zeer beperkt en is er minder variatie in de menu´s (veelal vis en lamsvlees). Water wordt altijd gratis geserveerd bij de maaltijd. In de meeste hotels is het ontbijt en soms ook het diner in buffetvorm. In het laagseizoen kan het soms voorkomen dat het restaurant van uw accommodatie gesloten is en u moet eten bij een naburig restaurant.Houdt er rekening mee dat de prijzen voor diners, met name buiten Reykjavik aanmerkelijk hoger zijn dan in Nederland. Ook de prijzen voor alcoholische dranken zijn flink hoger dan in Nederland.

  Accommodatie

  Reykjavik heeft veel verblijfsmogelijkheden, variërend van jeugdherbergen tot luxe viersterren hotels. Houdt u er rekening mee dat het hotelclassificatiesysteem in IJsland de hotels vaak iets hoger waardeert als de maatstaven die hiervoor in de rest van Europa worden gehanteerd. Op het dunbevolkte ´platteland´ is de hotelcapaciteit niet erg groot en minder gevarieerd. De hotels zijn in de meeste gevallen eenvoudiger als in Reykjavik en er zijn veel farm- en guesthouses. Sommige guesthouses beschikken alleen over standaard kamers, met gebruik van een gemeenschappelijke badkamer en toilet. 

  Vanwege de enorm toegenomen populariteit van de bestemming IJsland is er vooral buiten Reykjavik een tekort aan overnachtingsmogelijkheden, met name in Oost- en Noord IJsland. In 2010 gingen er jaarlijks 490.000 toeristen naar IJsland en in 2019 meer dan 2 miljoen, wat zorgt voor grote druk op de beschikbare accommodatie. De laatste jaren wordt er veel nieuwe accommodatie bijgebouwd en gerenoveerd/uitgebreid. Accommodaties worden vaak gebouwd met materialen als golfplaten en beton, het zijn materialen die zich goed houden bij de extreme weersomstandigheden, zoals harde arctische zeewinden. Dit kan soms aan de buitenkant een wat sobere indruk maken, maar meestal is er bij binnenkomst een verrassend knusse sfeer. Daarnaast kunt u reserveren voor vakantiehuisjes, veelal met een kitchenette. Veel accommodaties beschikken over een hot tub, waarin u een heerlijk warm bad kunt nemen in de buitenlucht. Belangrijk: het is essentieel van mei t/m september uw accommodatie ruim van te voren te reserveren, en dit niet op de ´bonnefooi´ te doen, want vanwege het beperkte aantal hotels in sommige gebieden zijn deze lang van te voren volgeboekt in het hoogseizoen. Wanneer een accommodatie is volgeboekt bieden wij u, in overleg, een zo goed mogelijk gelijkwaardig alternatief aan, zoveel mogelijk in dezelfde omgeving. Als u in het hoogseizoen wil reizen adviseren wij minimaal 6-8 maanden van te voren te reserveren.

   


  Kamperen
  Van juni tot augustus wordt er in IJsland veel gekampeerd. De campings zijn qua faciliteiten vaak vrij eenvoudig. Vroeger mocht er vrij gekampeerd worden, maar in 2016 is er een nieuwe natuurbeschermingswet in werking getreden die het vrij kamperen limiteert tot max. 3 tenten, uitsluitend in vrije natuurgebieden, waar geen camping in de buurt is. Als er sprake is van gecultiveerd landschap, hekken of woningen in de buurt dient u eerst toestemming van de eigenaar van het land te vragen of u uw tent hier mag opzetten. Als u met een camper reist moet u overal toestemming vragen. In beschermde natuurgebieden, zoals Þingvellir, Þórsmörk, Landmannalaugar, Skaftafell en Mývatn mag u niet vrij kamperen en moet verplicht gebruik gemaakt worden van de officiële campings. Een overnachting op een camping kost gemiddeld  € 20-25 per persoon

  Kleding
  Het weer op IJsland kan zeer grillig en wisselvallig zijn: prachtig zonnig weer kan van het ene op het andere moment veranderen in mist of zwaar weer met veel regen, flinke windstoten, (natte) sneeuw of hagel. Neem daarom ook warme winterkleding mee, het liefst van wol, zijde of polar fleece. Hele dikke truien en spijkerbroeken zijn niet aan te bevelen, omdat ze niet effectief tegen de koude en wind beschermen en bovendien slecht drogen. Een sweater of fleece en een katoenen broek verdienen de voorkeur. Verder is een outdoorbroek fijn, omdat deze snel droogt en vooral comfortabel zit tijdens wandelingen en klimpartijen. Een fleece trui met daar overheen een windstopper is ideaal in IJsland, vooral omdat de wind soms flink kan aantrekken. Over de windstopper draag je een regen werende jas in de zomermaanden, en een wat dikkere jas in de wintermaanden. Tijdens de wintermaanden en ook nog in de lente en herfst kan het geen kwaad om thermokleding onder je gewone kleding te dragen. Een regenjas en/of broek is erg handig, want aan een paraplu op het windrijke IJsland heb je niet veel.

  De beste tip is om zoveel mogelijk laagjes over elkaar aan te trekken, minimaal twee (als het heel koud is drie). De laagjes bieden u ook de gelegenheid om wat uit te trekken, als u ergens binnen komt. Zorg verder voor een muts, warme handschoenen en een sjaal, want de wind kan nog wel eens guur zijn. Stevig en waterdicht schoeisel is erg belangrijk. Wandelpaden kunnen soms slecht, modderig en glibberig zijn. (Berg)wandelschoenen moeten voldoende steun geven aan de enkels en zijn voorzien van een goede profielzool.

  The Icelandic Pledge
  IJsland biedt reizigers die het land bezoeken aan om een verantwoordelijke toerist te worden en The Icelandic Pledge af te leggen, een unieke ‘eed’ voor toeristen. Hierin belooft u om de natuur van IJsland te respecteren en op verantwoorde wijze te reizen tijdens uw bezoek en te genieten van IJsland zoals de IJslanders dat doen.

  Bussen
  De IJslandse bussen worden goed onderhouden en zijn technisch prima in orde. Door de soms barre weg- en weersomstandigheden hebben ze echter veel te lijden, vooral als ze door het binnenland rijden. Aan stofontwikkeling op de ruiten van de bus is bij ritten op onverharde wegen niet te ontkomen. 

   
   
  Klik hier voor Zuid West IJsland
  Klik hier voor Zuid Oost IJsland
  Klik hier voor Noord IJsland
  Klik hier voor West IJsland
  Klik hier voor Oost IJsland
  Klik hier voor Highlands IJsland
  Klik hier voor Reykjavik
   
  Handige links

  Officiële website van het IJslandse toeristenbureau https://nl.visiticeland.com
  Regio informatie en restaurants: https://visitorsguide.is
  Algemene informatie www.ontdekijsland.nl
  Informatie over excursies, foto’s en filmpjes www.guidetoiceland.is
  Informatie Reykjavik www.visitreykjavik.is
  Zuid IJsland: www.south.is
  West IJsland: www.west.is
  Oost IJsland: www.east.is
  Noord IJsland: www.northiceland.is
  Informatie over de wegcondities in IJsland www.road.is
  Video’s https://vimeo.com/channels/iceland/videos
  Reisgidsen & kaarten www.dezwerver.nl/r/europa/ijsland
  Informatie over natuurbaden: www.icelandlagoons.com

   
 • Reisbeoordelingen

Agenten-Login
Nieuwe aanmelding