Smyril Line ferry Hirtshals - Seyðisfjörður

Bestemming: IJsland

Reisduur: 1-21 nachten

Vanaf: 666,00 €

De Færøerse rederij Smyril Line onderhoudt de enige veerdienstverbinding vanaf het vasteland van Europa naar IJsland. Met het schip MS Norröna wordt wekelijks op zaterdags vanuit Hirtshals in Denemarken, via Tórshavn op de Færøer Eilanden, gevaren naar Seyðisfjörður in Oost IJsland, waar het schip op dinsdags aankomt. In het hoogseizoen wordt er 2 x per week gevaren, ook op dinsdags.  


Het schip behoort tot één van de nieuwste schepen in de Noord-Atlantische Oceaan en biedt plaats aan 1.482 passagiers en 800 auto’ s en beschikt over een (buiten)zwembad, sauna, bioscoop en kinderspeelplaats. De comfortabele hutten zijn uitgerust met douche en toilet, een TV, kledingkast, bureau/kaptafel en bedlinnen. Alle buitenhutten zijn voorzien van een raam, alsmede een kleine koelkast. Daarnaast zijn er 6- tot 9-persoons couchettes beschikbaar (onder het autodek), waarbij de douches en toiletten worden gedeeld met andere passagiers. Bij de couchettes zijn is het bedlinnen niet inbegrepen. U heeft aan boord de keuze uit verschillende restaurants: het Norröna Buffet Restaurant of het steakrestaurant Simmer Dim. Het cafetaria biedt u keuze uit een groot aanbod eenvoudige, lichte maaltijden. In de Viking Club kunt u een cocktail drinken en dansen op live muziek. Geeft u meer de voorkeur aan een relaxed avondje, bezoek dan de Naust Lounge en geniet van de live piano muziek in de comfortabele sofa’s.


Let op: wanneer u in de periode 10/6-19/8 op zaterdag vertrekt vanuit Hirtshals verblijft u op de heenreis drie nachten op de Færøer Eilanden. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met de prachtige, onbedorven natuur en rust op deze ongerepte eilandengroep, gelegen midden in de Atlantische Oceaan. Als u geen stop op de Færøer wil maken kunt u op dinsdag vertrekken. U kunt de Smyril Line ferry combineren met al onze rondreizen en verblijfsmogelijkheden op IJsland. Ook de accommodatie op de Færøer Eilanden kunnen wij voor u verzorgen.  

Klik hier voor het vaarschema

 • Dag tot dag beschrijving

 • HET SCHIP
  Vanuit Hirtshals in Denemarken vertrekt wekelijks het passagiersschip MS Norröna van de Færøerse rederij Smyril Line voor een overtocht naar de Færøer Eilanden en IJsland.

  Klik hier voor het vaarschema 

  Het nieuwe M/S Norröna is gebouwd als zowel passagiers- als vrachtschip. De capaciteit is met dit nieuwe schip verdrievoudigd in vergelijk met het oude M/S Norröna. Zij biedt nu plaats aan 1.482 passagiers en 800 auto’ s. Haar vracht capaciteit is 3,250 ton.  Er zijn 318 hutten met een capaciteit van 1.012 bedden.

  RESTAURANTS AAN BOORD
  U kunt kiezen uit een zeer gevarieerd aanbod aan restaurants. Voor een lichte maaltijd kunt terecht in het cafetaria. In ons buffetrestaurant Norröna serveren wij behalve het dagmenu, een uitgebreid meergangen buffet met koude en warme Noord-Atlantische specialiteiten. Het Simmer Dim Steakhouse is de aangewezen plaats is voor een fantastische steak in een ontspannen en vriendelijke ambiance en met een vriendelijke bediening. Naast steaks biest de menukaart een grote keuze uit gerechten en delicatessen en heeft tevens een wijnmenu. In het nieuwe restaurant The Diner bieden we twee dagmenu’s aan.

  HUTTEN

  Alle hutten zijn uitgerust met douche en toilet, een TV, kledingkasten, bureau/kaptafel, bedlinnen en handdoeken. In de badkamer is een haardroger en een stopcontact voor uw scheeraparaat. Alle buitenhutten zijn voorzien van een raam, alsmede een kleine koelkast. Daarnaast zijn er 324 bedden, verdeeld over 6- tot 9-persoons couchettecompartimenten, onder het autodek. Voor de overnachting is het raadzaam om alleen kleine handbagage naar de hut mee te nemen en grotere koffersin de auto te laten.

  COUCHETTES

  U verblijft aan boord in een 6 tot 9 persoonscouchette onder het autodek. De couchette deelt u met mannen, vrouwen en kinderen. Er wordt geen onderscheid (meer) gemaakt op basis van het geslacht. Douches en toiletten bevinden zich in de gang. Deze faciliteiten deelt u met andere passagiers. In het compartiment is enkel een matras aanwezig. U dient zelf zorg te dragen voor bedlinnen en handdoeken. Bij de informatie zijn lakenpakketten te huur.

  2-PERSOONSHUT MET BENEDENBEDDEN (B2L)
  Hiervan zijn 12 beschikbaar en deze hutten bevinden zich op dek 8.

  2-PERSOONS BUITENHUT MET DUBBELBED (A2D)
  Deze 12 hutten liggen op dek 7 en beschikken over een raam en een koelkast.

  2-PERSOONS BUITENHUT MET STAPELBEDDEN (A2)
  Deze hutaccommodatie bevindt zich op dek 5, 6 en 7. Extra’ s in deze hut zijn een raam en een koelkast.

  2-PERSOONS BUITENHUT MET BENEDENBEDDEN (A2L)
  Hiervan zijn 28 beschikbaar en deze hutten bevinden zich op dek 8. Extra’ s in deze hut zijn een raam en een koelkast.

  2-PERSOONS LUXE BUITENHUT (DLX)
  Hiervan zijn 12 beschikbaar en deze hutten bevinden zich op dek 7. Er staat een 2-persoonsbed met 2 losse matrassen, een sofatafel, 2 stoelen, telefoon, een koelkast en een raam. Een minibar is reeds inbegrepen bij DeLuxe hutten en Suite. De inhoud van de minibar in de luxe hutten bestaat uit: 2 mineraalwater, 2 blikjes bier, 2 blikjes frisdrank, 1 Twix en 1 klein zakje Kims Chips.

  SUITE
  De Suite op dek 7 bestaat uit 4 compartimenten; een inloopkast, een 2-persoonscompartiment, een wooncompartiment en een badkamer. De badkamer heeft een bad/douche en 2 wastafels. Inclusief minibar (zie Deluxe hut).

  3 of 4 PERSOONS HUT MET STAPELBEDDEN (B3 of B4)
  Deze hutten bevinden zich op dek 5, 6, 7 en 8. Er zijn 3 of 4 stapelbedden aanwezig (2 beneden en 1 of 2 boven). Bij minimale bezetting door 3 personen, wordt deze accommodatie ook wel een familiehut genoemd.

  3 of 4 PERSOONS BUITENHUTTEN MET STAPELBEDDEN (A3 of A4)
  Deze hutten bevinden zich op dek 5, 6, 7 en 8. Er zijn 3 of 4 stapelbedden aanwezig (2 beneden en 1 of 2 boven). Extra’ s in deze hut zijn een raam en een koelkast. Bij minimale bezetting door 3 personen, wordt deze accommodatie ook wel een familiehut genoemd.  

  OP INDELING
  Het is mogelijk een bed op indeling te reserveren. U verblijft dan in een 4-persoons binnen/buitenhut, welke u deelt met andere passagiers (geen onderscheid naar geslacht).

 • Færøer Eilanden informatie

  Færøer Eilanden
  De  Faeröer zijn een grotendeels zelfbesturend gebiedsdeel van Denemarken. De eilandengroep bestaat uit 18 eilanden, waarvan er 17 bewoond zijn en heeft een oppervlakte van1400 km.  Het totale inwonertal van de eilandengroep is ca. 48.000, waarvan er 17.500 wonen in Tórshavn.  

  Men spreekt er het Færøers,  met Deens als tweede taal.

  Het is op de Færøer 1 uur vroeger als in Nederland.

  Er wordt betaald met de Deense Kroon ( 1 DKK = ca. € 0,13).

  De Færøer Eilanden hebben een zeeklimaat, wat inhoudt dat het weer erg veranderlijk is. Zon, mist en regenbuien wisselen elkaar in een hoog tempo af. Het weer kan plaatselijk erg verschillen; als het mistig of bewolkt is op de ene plek, dan kan enkele km. verderop de zon schijnen! De gemiddelde temperatuur is in de zomermaanden 10-15 graden Celsius. De beste reistijd is vanaf half mei tot eind september. De dagen hebben in de zomermaanden tot 20 uur daglicht.

   

  De luchthaven ligt op het eiland Vágar, op ca. 40 minuten rijafstand van Tórshavn (via een tunnel). Er gaat een shuttlebus service van de luchthaven naar Tórshavn. Het busnetwerk is uitstekend en men verkoopt passen waarmee men 4 of 7 dagen onbeperkt gebruik kan maken van alle bussen.

  De meeste eilanden zijn door middel van tunnels en bruggen met elkaar verbonden.

  Het eiland Suðuroy kan alleen per ferry bereikt worden.

  Tórshavn
  De hoofdstad Tórshavn is gelegen op het eiland Streymoy. De naam van de stad betekent haven van Thor. Thor is de god van de donder en de bliksem in de Noordse mythologie.

  Een wandeling door het oude stadsdeel Tinganes met haar pittoreske houten huisjes, waarvan veel met een grasdak, is zeker de moeite waard. Houdt u er met het fotograferen rekening mee dat de huizen nog steeds bewoond worden door de eilanders.  Ook  het interessante kathedraaltje en het Færöerse parlement, het Løgting, zijn gelegen in  het centrum.

   

  Het nationale kunstmuseum vindt u in een parkje ten westen van het sportstadion. Het Historisch Museum herbergt vele schatten en ook het Natuurhistorisch Museum met een prachtige botanische tuin met meer dan 150 Faeröerse plantensoorten is het bezoeken waard.

  Streymoy
  Streymoy is het grootste eiland. Vanuit Tórshavn kunt u een avondexcursie per ferry  (ca. 20 minuten varen) naar het eiland Nólsoy (40 inwoners) maken, naar de kolonie stormvogeltjes, die zich alleen ’s nachts laat zien.

  Aan de zuidkant van Streymoy bevindt zich de historische plaats Kirkjubøur, dat een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van de Faeröer. In Kirkjubøur staan de ruïnes van de Magnus kathedraal en het oudste bewoonde houten huis ter wereld, Kirkjubøurgardu , dat dateert uit de elfde eeuw.

    

  In het noorden van Streymoy vindt u het pittoreske Saksun, met een eeuwenoude herenboerderij, nu in gebruik als een museum, en een in 1858 gebouwd kerkje.

  Vanuit het vissersplaatsje Vestmanna vertrekken boten naar de vogelkliffen en grotten van Vestmannabjørgini (duur ca. 3 uur). De naam Vestmanna komt van Westman waarmee de Ieren bedoeld worden. Eeuwen geleden werden hier  zeeslagen geleverd met Ierse piraten.

  Op het noordelijk deel van het eiland vindt u de hoogste waterval, de Fossá en het plaatsje Tjörnuvík. U heeft hier uitzicht op de twee in zee gelegen hoge rotsen Risin en Kellingin, volgens de legendes de overblijfselen van twee reuzen, die probeerden de Færøer Eilanden naar IJsland te slepen maar bij de dageraad verrast werden door het daglicht en ter plekke versteenden.

  Eysturoy
  Eysturoy is in grootte het tweede eiland en is door een brug met het eiland Streymoy verbonden. U vindt hier de hoogste berg, de 882m hoge Slættaratindur, die u kunt beklimmen.

  Eysturoy kent diverse goede wandelroutes, waarvan sommige over oude gerestaureerde wandelpaden voeren. Aan de noordkant ligt het meest gefotografeerde plaatsje van de Færøer, Gjógv met z’n beschermde ingang naar de fjord.

   

  Andere bezienswaardigheden zijn het plaatsje Eidi met het museum Blástova en Leirvík, vertrekpunt voor de ferry naar het eiland Bordoy.

  Voor geïnteresseerden is in Sydrugøta de wolfabriek Tøting waar men prachtige Faringse wollen truien fabriceert en verkoopt.

  Vágar
  Vágar (land van baaien) ontleent zijn naam aan de drie baaien, met gelijknamige plaatsnamen, die het eiland rijk is.  Van deze drie is Sandavágar de bekendste; men heeft hier een oude steen met runetekens gevonden, die het bewijs levert dat de Viking Torkil Onundarson zich hier als eerste bewoner heeft gevestigd.

  Op Vágar bevindt zich de luchthaven. Het is het op twee na grootste eiland en heeft een goede verbinding met de hoofdstad Tórshavn.

  Vanaf Vágar kunt u o.a. een bootexcursie maken naar de vogelkliffen van Vestmanna op het eiland Streymoy en naar het meest westelijke eiland: Mykines. Wanneer u van wandelen houdt, is de tocht naar Gásadalur (14 inwoners) een absolute aanrader. Het is een behoorlijk stevige klim langs kliffen met steile hellingen en de wandeling duurt ongeveer 6 uur.

  Ook een aanrader is een boottocht naar het niemandsland aan einde van het Sørvágsvatn meer, dat aan de rand van een hoge klif is gelegen, met een mooie waterval.

  Mykines
  Mykines is een eldorado voor vogelliefhebbers, met als grootste trekpleisters de papegaaiduikers en de grote kolonie Jan-van-Genten die hier nestelt. U vindt hier meer dan driekwart van de totale vogelpopulatie van de Færøer Eilanden.

   

  Mykines is zowel per ferry als per helicopter te bereiken. Houdt u er rekening mee dat mist of een ruwe zee er soms voor kan zorgen dat de ferry niet vaart; houd hier dus rekening mee met uw planning.

  Kalsoy, Kunoy, Vidoy, Fugloy, Svinoy en Bordoy
  Kalsoy, Kunoy, Vidoy, Fugloy, Svinoy en Bordoy zijn de noordelijke eilanden. Belangrijkste plaats voor deze eilanden is Klaksvík op het eiland Bordoy, waar de ferry uit Leirvík aankomt. Vanuit Klaksvík kunt u excursies maken naar het plaatsje Vidareidi, met z’n prachtige met gras bedekte daken.

  Klaksvík heeft een goed hotel en een aantal restaurants en is daardoor uitermate geschikt als startpunt van excursies naar de overige noordelijke eilanden. Wanneer u wat meer tijd tot uw beschikking heeft, kunt u met de postboot vanaf Hvannasund op het eiland Vidoy naar de eilanden Svinoy en Fugloy reizen. Hier leeft de lokale bevolking nog in complete harmonie met de natuur en is in grote mate op zichzelf aangewezen. Vanuit Klaksvík vaart een postboot naar het eiland Kalsoy. Deze tocht kunt u als excursie boeken, waarbij u een bustocht over het eiland en een wandeling maakt. Het eiland Kunoy kunt u per bus vanuit Klaksvík bereiken.

  Sandoy en Skuvoy
  Sandoy is een relatief vlak eiland en daardoor uitermate geschikt voor fiets- en wandeltochten. Vanuit Sandoy vertrekt de ferry naar het eiland Skúvoy, dat bekend is om z’n vogelkliffen. Gedurende de zomer worden er boottochten vanuit Sandoy  aangeboden waarbij er rond Skúvoy wordt gevaren. Weersomstandigheden voorbehouden worden er vanuit Sandoy  boottochten georganiseerd naar het rotseiland Stóra Dímun.

  Suduroy
  Suduroy is het meest zuidelijke eiland van de archipel. De ferryoversteek vanuit Tórshavn naar Drelsnes duurt ongeveer 2 uur. Suduroy is uitermate geschikt voor een wat langer verblijf, waarbij u excursies kunt afwisselen met wandelingen. De belangrijkste plaats is Tvøroyri.

  U vindt op dit eiland prachtige basaltformaties en steile kliffen, zoals bij Beinisførd.

   

  Er worden diverse excursies aangeboden zoals wandeltochten, abseilen langs een hoge klif, een sightseeingtour per helikopter en diverse boottochten. 


 • Informatie IJsland

  Klik hier voor de vliegtarieven en vluchtschema’s

  Klik hier voor de autohuurprijzen en voorwaarden

  IJSLAND 

  Het land
  Het vulkanische eiland in de Atlantische Oceaan biedt, met een oppervlakte van 103.000 km2 (3 x zo groot als Nederland), veel plaats aan haar 330.000 inwoners. Met 3 inwoners per km2 is IJsland het dunbevolkste land van Europa. De hoofdstad Reykjavik ligt in het zuidwesten, waar ca. 2/3 van de bevolking woonachtig is. De rest van het land is dus zeer dunbevolkt en bestaat uit zeer kleine gemeenschappen met beperkte faciliteiten qua winkels, restaurants en bars etc. Met ca. 20.000 inwoners is Akureyri de "capitool" van het Noorden. De internationale luchthaven Keflavik ligt op het schiereiland Reykjanes, op ca. 45 km. van Reykjavik. Iets meer dan 10% van het land is bedekt met gletsjers, 60% van het binnenland is onbewoonde hoogvlakte en woestijn, die uitsluitend in de zomermaanden met 4x4 voertuigen bereikt kan worden. Begroeide gebieden, heetwaterbronnen, lavavelden, adembenemende fjorden en tal van meren en watervallen vormen, naast het bewoonde kustgebied, het overige deel van IJsland. De best begaanbare weg is de ringweg, ook wel ´Route 1´ genaamd. Deze vrijwel geheel geasfalteerde weg voert met ca. 1340 km rondom het gehele eiland, langs vele bekende bezienswaardigheden, met uitzondering van de Westfjorden. In het binnenland vindt men veel met gravel verharde wegen. De wegnummers beginnend met een F zijn alleen zomers te berijden met terreinwagens met vierwielaandrijving, waarbij er sprake kan zijn dat u rivierbeddingen moet doorkruisen. Op de website
  www.road.is kunt u zien welke wegen open zijn.
   


  IJsland specialist
  BBI Travel is door Inspired by Iceland (het nationale toeristenbureau Visit Iceland) gecertificeerd als een echte IJsland specialist. Voor vragen en advies kunt u altijd contact met een van onze specialisten opnemen.

  Transfers
  In aansluiting op alle vluchten rijden de FlyBus (uitgevoerd door Reykjavik Excursions) en de Airport Express (uitgevoerd door Gray Line)  zeer frequent tussen de luchthaven Keflavik en Reykjavik. De kosten hiervan zijn ca. € 25 p.p. per enkele reis. De bussen vertrekken om het uur en de reisduur van de luchthaven naar het centrale busstation in Reykjavik is ca. 50 minuten. Hier stapt u over op een kleinere bus die u naar uw hotel brengt. Voor hotels gelegen in de oude binnenstad gelden parkeerrestricties en u wordt dan afgezet/opgehaald bij een centrale bushalte niet ver van uw hotel. Er is ook een iets duurdere service van Airport Direct, waarbij u met een klein busje meteen bij uw hotel wordt afgezet. U kunt deze transfers vooraf via ons reserveren..

  Tijdsverschil

  Het tijdverschil tussen IJsland en Nederland bedraagt s’ zomers - 2 uur en tijdens onze wintertijd - 1 uur.

  Reisdocumenten
  IJsland maakt deel uit van het Schengengebied, maar is geen lid van de EU. Nederlanders hebben een geldig paspoort of Europese identiteitskaart nodig. Als u uit een land komt dat niet is aangesloten bij de EEA/EFTA (European Economic Area) dient het paspoort nog tot 3 maanden na terugkomst geldig te zijn. Voor andere nationaliteiten kan een visum vereist zijn.

  Valuta
  De valuta op IJsland is de IJslandse Kroon (1 = ca. 124 ISK, notering november 2017). Creditcards als Visa en Mastercard zijn gangbare betaalmiddelen, ook voor kleine uitgaven als een kop koffie etc. Bij veel onbemande benzinestations kunt u alleen met een creditcard tanken. Met uw EC-bankpas kunt u bij bankautomaten pinnen. De meeste Nederlandse banken handelen niet in ISK, dus u dient in IJsland geld te pinnen of om te wisselen.
   
  Taal
  De nationale taal is IJslands, maar de meeste mensen spreken er tevens goed tot redelijk Engels. Gastvriendelijkheid wordt in IJsland met hoofdletters geschreven, vandaar dat u tijdens uw reis altijd op de hulpvaardige IJslanders kan terugvallen.
   
  Electriciteit
  Het voltage in IJsland is 220 volt en de stekkers zijn hetzelfde als in Nederland.
   
  Telefoneren
  In de bewoonde gebieden en langs de ringweg heeft u een goed bereik met uw mobiele telefoon, maar
  in grote gebieden in het onbewoonde binnenland van IJsland is vaak geen bereik.
   
  Daglicht
  Vanwege de noordelijke ligging van IJsland, vlak onder de poolcirkel, is het in de zomermaanden overal lang licht, ook ’s nachts. In juni gaat in het Noorden de zon helemaal niet onder en kan de middernachtzon worden bewonderd. ´s Winters (november - februari) hebben de kortste dagen 5 tot 6 uur daglicht. Het wordt echter nooit geheel donker, en al helemaal niet als de mooie poolsterren in een heldere hemel staan. Bij helder weer is in de herfst en de winter vaak het prachtige Noorderlicht (Aurora Borealis) te zien. Al vanaf maart is het in IJsland weer langer licht als in Nederland.
   
  Temperatuur
  IJsland is niet zo koud als de naam doet vermoeden. Het klimaat wordt door de warme golfstroom beïnvloed, waardoor de temperatuur in de winter niet zo ver daalt als men zou denken. Op IJsland is sprake van redelijk milde winters en koele zomers. De gemiddelde temperatuur ligt ´s winters tussen +5°en -5° Celsius en ´s zomers tussen +10° en +15° Celsius. Belangrijk is om de juiste kleding voor elk weertype mee te nemen. De weersomstandigheden kunnen er snel wisselen; een bekend gezegde in IJsland is; "als het weer je niet bevalt moet je vijf minuten wachten".
  IJsland wordt door de warme golfstroom beïnvloed, waardoor de temperatuur in de winter niet zo ver daalt als men zou denken. Op IJsland is sprake van milde winters en koele zomers. De gemiddelde temperatuur ligt ´s winters tussen +5°en -5°Celsius en ´s zomers tussen +10° en +14° Celsius. Belangrijk is om de juiste kleding voor elk weertype mee te nemen. De beste reistijd is van juni tot half september. Wie van de winter houdt kan het beste tussen januari en maart naar IJsland reizen. 
    
   
  Beste reistijd
  De beste reistijd ligt tussen juni en begin september. Het hoogseizoen loopt van juni tot augustus; voor deze periode adviseren wij uw accommodatie tijdig te reserveren om teleurstelling te voorkomen. In mei en september kan (in het noorden vaker als in het zuiden) soms nog een sneeuwbui voorkomen. In het voor -en najaar zijn de wegen naar de hooglanden niet toegankelijk.

  Autorijden
  De maximaal toegestane snelheid in IJsland is 50 km. binnen de bebouwde kom en 90 km. per uur buiten de bebouwde kom (80 km.op gravelwegen). Het is in IJsland verplicht (ook overdag) met verlichting aan te rijden. "Off Road" rijden is verboden.

  Eten & drinken
  De IJslandse keuken bestaat voornamelijk uit verse visgerechten en lamsvlees. In Reykjavik is een grote keus aan restaurants, ook die zich specialiseren in buitenlandse keukens. Buiten Reykjavik is het aantal restaurants zeer beperkt en is er minder variatie in de menu´s (veelal vis en lamsvlees). Water wordt altijd gratis geserveerd bij de maaltijd. In de meeste hotels is het ontbijt en soms ook het diner in buffetvorm. In het laagseizoen kan het soms voorkomen dat het restaurant van uw accommodatie gesloten is en u moet eten bij een naburig restaurant.Houdt er rekening mee dat de prijzen voor diners, met name buiten Reykjavik aanmerkelijk hoger zijn dan in Nederland. Ook de prijzen voor alcoholische dranken zijn flink hoger dan in Nederland.

  Accommodatie

  Reykjavik heeft veel verblijfsmogelijkheden, variërend van jeugdherbergen tot luxe viersterren hotels. Houdt u er rekening mee dat het hotelclassificatiesysteem in IJsland de hotels vaak iets hoger waardeert als de maatstaven die hiervoor in de rest van Europa worden gehanteerd. Op het dunbevolkte ´platteland´ is de hotelcapaciteit niet erg groot en minder gevarieerd. De hotels zijn in de meeste gevallen eenvoudiger als in Reykjavik en er zijn veel farm- en guesthouses. Sommige guesthouses beschikken alleen over standaard kamers, met gebruik van een gemeenschappelijke badkamer en toilet. Over het hele land verspreid vindt u een aantal zomerhotels (de Edda hotelketen); dit zijn schoolinternaten die in het hoogseizoen worden gebruikt als eenvoudige toeristenklasse hotels.

  Vanwege de enorm toegenomen populariteit van de bestemming IJsland is er vooral buiten Reykjavik een tekort aan overnachtingsmogelijkheden, met name in Oost- en Noord IJsland. In 2010 gingen er jaarlijks 490.000 toeristen naar IJsland en in 2017 2,3 miljoen, wat zorgt voor grote druk op de beschikbare accommodatie. De laatste jaren wordt er veel nieuwe accommodatie bijgebouwd en gerenoveerd/uitgebreid. Accommodaties worden vaak gebouwd met materialen als golfplaten en beton, het zijn materialen die zich goed houden bij de extreme weersomstandigheden, zoals harde arctische zeewinden. Dit kan soms aan de buitenkant een wat sobere indruk maken, maar meestal is er bij binnenkomst een verrassend knusse sfeer.  Daarnaast kunt u reserveren voor vakantiehuisjes, veelal met een kitchenette. Veel accommodaties beschikken over een hot tub, waarin u een heerlijk warm bad kunt nemen in de buitenlucht. Belangrijk: het is essentieel van mei t/m september uw accommodatie ruim van te voren te reserveren, en dit niet op de ´bonnefooi´ te doen, want vanwege het beperkte aantal hotels in sommige gebieden zijn deze lang van te voren volgeboekt in het hoogseizoen. Wanneer een accommodatie is volgeboekt bieden wij u, in overleg, een zo goed mogelijk gelijkwaardig alternatief aan, zoveel mogelijk in dezelfde omgeving. Als u in het hoogseizoen wil reizen adviseren wij minimaal 6-8 maanden van te voren te reserveren.

   


  Kamperen
  Van juni tot augustus wordt er in IJsland veel gekampeerd. De campings zijn qua faciliteiten vaak vrij eenvoudig. Vroeger mocht er vrij gekampeerd worden, maar in 2016 is er een nieuwe natuurbeschermingswet in werking getreden die het vrij kamperen limiteert tot max. 3 tenten, uitsluitend in vrije natuurgebieden, waar geen camping in de buurt is. Als er sprake is van gecultiveerd landschap, hekken of woningen in de buurt dient u eerst toestemming van de eigenaar van het land te vragen of u uw tent hier mag opzetten. Als u met een camper reist moet u overal toestemming vragen. In beschermde natuurgebieden, zoals Þingvellir, Þórsmörk, Landmannalaugar, Skaftafell en Mývatn mag u niet vrij kamperen en moet verplicht gebruik gemaakt worden van de officiële campings. Een overnachting op een camping kost gemiddeld  € 20-25 per persoon

  Kleding
  Het weer op IJsland kan zeer grillig en wisselvallig zijn: prachtig zonnig weer kan van het ene op het andere moment veranderen in mist of zwaar weer met veel regen, flinke windstoten, (natte) sneeuw of hagel. Neem daarom ook warme winterkleding mee, het liefst van wol, zijde of polar fleece. Hele dikke truien en spijkerbroeken zijn niet aan te bevelen, omdat ze niet effectief tegen de koude en wind beschermen en bovendien slecht drogen. Een sweater of fleece en een katoenen broek verdienen de voorkeur. Verder is een outdoorbroek fijn, omdat deze snel droogt en vooral comfortabel zit tijdens wandelingen en klimpartijen. Een fleece trui met daar overheen een windstopper is ideaal in IJsland, vooral omdat de wind soms flink kan aantrekken. Over de windstopper draag je een regen werende jas in de zomermaanden, en een wat dikkere jas in de wintermaanden. Tijdens de wintermaanden en ook nog in de lente en herfst kan het geen kwaad om thermokleding onder je gewone kleding te dragen. Een regenjas en/of broek is erg handig, want aan een paraplu op het windrijke IJsland heb je niet veel.

  De beste tip is om zoveel mogelijk laagjes over elkaar aan te trekken, minimaal twee (als het heel koud is drie). De laagjes bieden u ook de gelegenheid om wat uit te trekken, als u ergens binnen komt. Zorg verder voor een muts, warme handschoenen en een sjaal, want de wind kan nog wel eens guur zijn. Stevig en waterdicht schoeisel is erg belangrijk. Wandelpaden kunnen soms slecht, modderig en glibberig zijn. (Berg)wandelschoenen moeten voldoende steun geven aan de enkels en zijn voorzien van een goede profielzool.

  Bussen
  De IJslandse bussen worden goed onderhouden en zijn technisch prima in orde. Door de soms barre weg- en weersomstandigheden hebben ze echter veel te lijden, vooral als ze door het binnenland rijden. Aan stofontwikkeling op de ruiten van de bus is bij ritten op onverharde wegen niet te ontkomen. 

   
   
  Klik hier voor Zuid West IJsland
  Klik hier voor Zuid Oost IJsland
  Klik hier voor Noord IJsland
  Klik hier voor West IJsland
  Klik hier voor Oost IJsland
  Klik hier voor Highlands IJsland
  Klik hier voor Reykjavik
   
  Handige links
  Algemene informatie www.ontdekijsland.nl 
  Informatie, foto’s en filmpjes www.guidetoiceland.is
  Officiele website IJslands verkeersburo http://nl.visiticeland.com
  Informatie Reykjavik www.visitreykjavik.is
  Informatie over de wegcondities in IJsland  www.road.is
  Video’s http://vimeo.com/channels/iceland/videos
  Reisgidsen & kaarten www.dezwerver.nl/r/europa/ijsland 
  Foto’s www.hawk.is/wp-content/uploads/2014/12/Photo-guide-to-Iceland-spreads.pdf
   
 • Reisbeoordelingen

Agenten-Login
Nieuwe aanmelding