Informatie Groenland

Groenland
Groenland is staatsrechtelijke gezien een provincie van Denemarken (wel met vrijwel volledig zelfbestuur) en het grootste eiland ter wereld. Met een oppervlakte van 2.187.700 km2 is Groenland ongeveer 50 x zo groot als Nederland. Ongeveer 2 miljoen km2 (ca. 80%) van Groenland is bedekt met een pak landijs van gemiddeld 1600 meter dik. De kust kenmerkt zich door steile bergen waarvan de Gunnbjørn Fjeld de hoogste is (3700 meter) en door de vele fjorden die tot 300 km (de Scoresbysund) landinwaarts reiken. Door deze fjorden is de Groenlandse kustlijn bijna 40.000 km lang! Voor de kust liggen vele eilanden waarvan Disko Island, dat ten westen van Groenland ligt, het grootste is met ca. 8600 km2. Het landijs op Groenland is verdeeld in een noord- en zuidkap en kan gezien worden als een soort gletsjer. De hoofdstad is Nuuk, gelegen aan de westkust met ca. 18.000 inwoners (op een totale bevolking van Groenland van ca. 56.000).

Beste reistijd
Mei, juni en juli zijn de beste maanden om naar Groenland te reizen. In deze maanden zijn de temperaturen het hoogst en is het langer licht dan in de wintermaanden. Maart en april zijn de beste maanden voor een sneeuwvakantie naar Groenland.

Klimaat
Groenland heeft een poolklimaat. In de zomermaanden liggen de temperaturen rond de -10 tot 10 graden. In de wintermaanden liggen de temperaturen rond de -10 tot -50 graden.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari -12 -20 0 10 -1
februari -16 -23 0 9 -2
maart -15 -23 4 9 -2
april -9 -17 7 8 -2
mei -1 -6 8 6 -1
juni 4 -1 8 8 1
juli 10 3 8 11 4
augustus 10 3 7 12 4
september 3 -2 4 11 2
oktober -3 -6 1 11 1
november -7 -11 0 12 0
december -11 -16 0 11 -1
= 0-5 mm œ = 6-30 mm œ = 31-60 mm œ = 61-100 mm œ = 101-200 mm œ = meer dan 200 mm

Taal
Groenlands is de officiële taal in Groenland. Daarnaast wordt er Deens en Engels gesproken.

Reisdokumenten
U dient te beschikken over een geldige identiteitskaart of paspoort. Een visum is niet nodig.

Valuta
In Groenland wordt betaald met de Deense kroon (DKK), waarvan de koers ca. € 0,135 is.

Tijdsverschil
Door de enorme grootte van het land is er sprake van verschillende tijdzones:

- Nuuk: 4 uur vroeger.
- Scoresbysund en Ittoqqortoormiit: 2 uur vroeger.
- Danmarkshavn: 1 uur vroeger (wintertijd), 2 uur vroeger (zomertijd).
- Thule en Pituffik (Qaanaaq): 5 uur vroeger.

Elektriciteit
In Groenland worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland..

Noord & West Groenland
Ilulissat betekent ijsberg in het Groenlands en het plaatsje is prachtig gelegen aan de monding van een 60 km. diepe ijsfjord, gevuld met drijvende ijsbergen, die afkomstig zijn van de meest productieve gletsjer van het Noordelijk Halfrond, de Sermeq Kujalleq. De grootse ijsbergen vind u aan de monding van de fjord, met dieptes van 225-250 m. Sinds 2004 staat de Ilulissat Ice Fjord op de Unesco Wereld Erfgoedlijst. U kunt een wandeling maken naar de ijsbergen van Sermemiut of per helikopter of een klein vliegtuig een rondvlucht maken, waarbij laag gevlogen wordt over de Ilulissat Ice Fiord, een adembenemende ervaring.Ook per boot zijn er schitterende tochten langs de hoge ijsbergen in de beroemde Diskobaai te maken, bijv. naar de kleine nederzetting Ilimanaq, waar de bevolking nog uitsluitend van de visserij en jacht leeft. In deze voormalige Deense handelspost uit 1730 kunt u enkele oude houten huizen bezoeken en een klein kerkje. Ook een aanrader is een boottocht langs de brede Eqi gletsjer, waar regelmatig grote gedeeltes van afbreken. Met enig geluk bent u getuige van dit zeer spectaculaire fenomeen. Tijdens de boottrips heeft u goede kans op het zien van walvissen, zoals bultruggen, die hier veelvuldig voorkomen.Ilulissat is ’s winters een sleegebied, waarvoor er ca. 3500 sledehonden worden gehouden. Visliefhebbers kunnen per boot op zee gaan vissen op o.a. heilbot, kabeljauw en katvis, die in grote aantallen worden gevangen. Het vissen is hier gewoon een kwestie van een lijn uitgooien en de vis omhoog halen; bijna altijd prijs !

Vanuit het zuidelijker gelegen Kangerlussuaq (ook bekend onder de Deense naam Søndre Strømfjord) is een mooie tocht mogelijk naar de ijskap, waarbij onderweg vaak muskusossen en poolvossen worden gezien.

De Arctic Umiaq Line onderhoudt met het ferryschip Sarfaq Ittuk een verbinding vanuit Ilulissat naar het zuiden, waarbij verschillende kustplaatsjes worden aangedaan, zoals de pittoreske havenplaatsjes Sisimiut, Kangamiut en Maniitsoq.

  

Oost Groenland
Oost Groenland is een van de meest geïsoleerde leefgebieden ter wereld. Langs de 20.000 kilometer lange kustlijn liggen slechts twee steden (Ammassalik en Tasiilaq) en vijf kleinere nederzettingen (zoals Kulusuk) met totaal ca. 3500 inwoners.Oost Groenland ligt tussen het poolijs van de Greenland Sea en de gigantische Groenlandse ijskap en is maar 6 maanden per jaar bereikbaar voor bevoorradingsschepen. Een onbedorven Arctische wildernis van meer dan 1.457.000 km², met ’s werelds grootste nationale park, waar de natuur het laatste woord heeft. Door het ontbreken van infrastructuur tussen de nederzettingen maakt de Inuit bevolking voor het lokale transport gebruik van speedboten, helikopters en ’s winters sneeuwscooters en de hondenslee. Het klimaat in Ammassalik, dat net ten zuiden van de Poolcirkel ligt, is verrassend mild met redelijke warme en droge zomers en ook de winter is relatief mild, met veel sneeuw. Zomers zijn de dagen lang en wordt het nauwelijks donker. De winterdagen zijn kort, maar perfect voor het zien van het Noorderlicht.

Zuid Groenland
De grootste stad van het zuiden is Qaqortoq en de aanvlieghaven is Narsarsuaq. Zuid Groenland was de plaats die ca. 1000 jaar geleden door de Viking Erik de Rode als het meest geschikt werd beoordeeld om een nederzetting te stichten. U heeft hier veel excursiemogelijkheden: boottochten naar ijsbergen en gletsjers, zee-kajakken of wandelingen naar de ijskap in het binnenland. U kunt piepkleine dorpjes verkennen, met kleurige huisjes, zoals Narsaq en Igaliku, en prachtige wandelingen maken door het bergachtige landschap, met uitzicht op gletsjers en dobberende ijsbergen in de fjorden. De "Flower Valley" kent een kleurrijke sub-arctische flora met veel bloemen. Qassiarsuk is de plaats waar Eric de Rode zich in 985 vestigde. U kunt hier de ruïnes van Eric´s Farm en de Thorhildur´s kerk bekijken. Sinds 2017 staat dit gebied op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Groenlandse ijskap produceert jaarlijks ca. 250 miljoen ton ijs door ijsbergen die van de gletsjers afbreken.Vlakbij Narsarsuaq ligt de Qooroq gletsjer, die de Ice Fiord vult met witte en blauwe ijsbergen. Per boot kunt u tussen de ijsbergen door varen, waar het, behalve het geluid van krakend ijs, volkomen stil is.

Agenten-Login
Nieuwe aanmelding