2018 Hurtigruten 12-dagen Bergen - Kirkenes - Bergen

Bestemming: Noorwegen

Reisduur: 11 nachten

Vanaf: 1.215,00 €

Hurtigruten Bergen - Kirkenes - Bergen vertrek 2018.

Hurtiguten, de post route langs de Noorse kust is niet te vergelijken met andere cruise maatschappijen. Bij Hurtigruten gaat het om de rust, de natuur, de ruimte en het ontdekken van de lokale bevolking. Deze eeuwenoude post route start in de Hanzestad Bergen. De Hurtigruten schepen varen het hele jaar door waardoor elke reis weer een andere beleving zal zijn. Er is een scala aan leuke uitstapjes aan wal bij te boeken zoals interesante stadwandelingen, adrenaline verhogende sneeuwscootersafari’s, maar ook de cultuur en natuur komen volop aan bod. Ook heeft u de gelegenheid om in elke haven er zelf op uit te gaan om de stadjes/dorpjes te verkennen. Vaar door de Fjorden van Noorwegen en verken de Noorse kust met een van de comfortabele schepen. Hurtigruten is nog steeds een lijndienst die passagiers mee neemt maar ook nog het vracht vervoert. Ook de lokale bevolking maakt nog gebruik van deze lijndienst. Het dagelijkse laden en lossen wordt vandaag de dag nog steeds gedaan waardoor u een beetje het gevoel krijgt mee te draaien in het leven van de Noren. Bezoek de Noordkaap en geniet van de vele indrukken en de Fjorden tijdens uw reis langs de Noorse kust. Beleef Hurtigruten!

Beleef ´s werelds mooiste zeereis met Hurtigruten. De Noorse kust kent 4 seizoenen. De verschillende jaargetijden hebben elk op hun eigen manier hun hoogtepunten en dragen bij aan een unieke Hurtigruten belevenis. Geen van de seizoenen moet worden uitgesloten bij de keuze van een vertrekdatum. We raden wel aan het jaargetijde te kiezen dat het best bij u reisverwachtingen past.

Om u daarbij te helpen geven wij graag een korte karakterschets per seizoen:

Lente - arctisch ontwaken. Na de lange, veelal koude winter, keert de warmte terug aan de Noorse kust, waar het zonlicht weer leven in de natuur blaast. De zon werkt overuren om dit bevroren land te ontdooien en klimt elke dag hoger boven de horizon. Elke dag neemt het aantal zonne-uren en het groen op de Fjordoevers merkbaar toe. Uit kale takken ontspringt het groen en voorzichtig keert de kleur weer in het landschap terug. 

Hoogtepunten in de lente:

 • Steek de poolcirkel over
 • Beleef 3 seizoenen in een reis
 • Unieke migrerende vogels in dit jaargetij
 • Ervaar het schitterende gebied bij de Lingenfjord (01 apr - 31 mei)

Zomer - middernachtzon. Zodra de zomer komt, doet het ’ land van de middernachtzon’ haar naam eer aan. Het intense daglicht, dat boven de poolcirkel rond de klok aanwezig is, vult elke Noorse avond met vreugde en warmte. In feite moet u zichzelf waarschijnlijk naar bed dwingen. Neem de tijd om te genieten van het wonder van de Middernachtzon aan boord van een Hurtigrutenschip. De zon straalt door de heldere arctische lucht op de oevers, bergen en baaien en doet ze in vurig rood, zacht roze en goudgeel oplichten. 

Hoogtepunten in de zomer:

 • Beleef Geirangerfjord (01 jun - 31 aug)
 • Boven de poolcirkel kunt u genieten van de middernachtzon en 24 uur daglicht
 • Een explosie aan flora en fauna
 • Beleef Trollfjord

Herfst - bruisende herfstkleuren. Hurtigruten vaart verder het seizoen van heldere kleuren tegemoet. Als de zomer verdwijnt merkt u de overgang van het ene jaargetijde naar het volgende. Langs de kust van Noorwegen versterkt de scherpe, heldere lucht de rode, gele en oranje kleuren, waarmee de bergwanden, heuvels en bossen getooid gaan. De eerste koele avonden roepen de kleuren van de herfst op. 

Hoogtepunten in de herfst:

 • Geniet van de Hjørondfjorden 01 sep - 31 oct)
 • Bruisende herfstkleuren
 • Nu al kans op het Noorderlicht
 • Steek de poolcirkel over

Winter - op jacht naar het Noorderlicht. De winter is misschien wel de meest bijzondere tijd om Noorwegen te verkennen. Verken het arctische landschap en ontrafel de wonderen van het echte Noorden tijdens een Hurtigruten zeereis en de speciale en onvergetelijke landexcursies. Het landschap is bedekt met pure, witte sneeuw. De lucht is vers, zuiver en knapperig. In kleine nederzettingen langs de kust stralen huizen een gezellige, warme gloed en op de achtergrond prachtige besneeuwde bergen die de Arctische schemering weerspiegelen.

Hoogtepunten in de winter:

 • Maak kans op het Noorderlicht
 • Adrenaline verhogende sneeuwscootersafari
 • Maak kennis met de husky’s
 • Steek de poolcirkel over

Tariefsoorten Hurtigruten
Als gast op Hurtigruten heeft u een breed scala aan opties. U kunt kiezen uit drie verschillende tariefsoorten, afhankelijk van uw reisvoorkeur. Lees hier meer en zie ook de tabel voor een gedetailleerd overzicht.

Voorwaarden 300 euro korting:

 • Alleen geldig op nieuwe reservering bij boekingen t/m 31.03.2018. 
 • Onder voorbehoud van wijzigingen en beschikbaarheid. 
 • Hurtigruten werkt met een flexibel prijssysteem. In de online prijopgave vindt u het meest voordelige tarief. Indien deze niet beschikbaar zullen wij u hierover berichten alvorens de reis definitief te resereven. 
 • De 300 euro korting is reeds in de online prijsopgave verwerkt. 
 • De korting is per persoon. 
 • Alleen geldig bij boekinge in het BASIC Hurtigruten tarief. 
 • Alleen geldig bij boekingen voor vertrek vanaf 01.04.2018 t/m 30.09..2018. 
 • De korting is alleen geldig bij de gehele Hurtigruten reis Bergen - Kirkenes - Bergen 
 • Dag tot dag beschrijving

  Dag 1 Inscheping in Bergen

  Indien bijgeboekt, vliegt u in de middag met KLM rechtstreeks naar Bergen. Ook kunt u de transfer service in Bergen bijboeken om zonder zorgen naar de Hurtigruten terminal gebracht te worden.
  Tot aan uw inscheping op uw schip om 16.00 uur (cabine is vanaf 18 uur beschikbaar)kunt u de charmante haven- en Hanzestad Bergen ontdekken. Wandelt u door de steegjes van de middeleeuwse woonwijk Bryggen, bezoekt u het ‘Hanseatisk Museum’ of slentert u over de vismarkt aan de Torget. Als u de Fløy-baan naar de 319 meter hoge stadsberg neemt, kunt u van het mooiste uitzicht op Bergen en zijn fjorden genieten. Om 20.00 uur(gedurende de winter om 22.30 uur) begint uw Hurtigrutenreis door het Heltefjord, vanwaar ooit de Vikingen naar de Shetland eilanden zeilden.


  Dag 2 Ålesund en Geirangerfjord

  Tussen scheren en eilanden door vaart het schip verder noordwaarts naar Ålesund. U zult gefascineerd zijn van de huisjes in de apothekerssteeg en van de voetgangerspassage Kongensgate in deze ‘Jugendstilstad’. Het uitzicht vanaf de berg Aksla mag u niet missen - 418 treden brengen u naar de top. In de zomermaanden vaart uw Hurtigruten schip door de Storfjord in de spectaculaire en 15 km lange Geirangerfjord. Na de ijstijd lieten de gletsjermassa’s deze diep doorgroefde kustinhammen achter. De tot wel 800 m hoge rotswanden gelden als het meest bekende reisdoel van Noorwegen.

  Dag 3 koningsstad Trondheim

  Bezoekt u de koningsstad Trondheim. Een mooi overzicht heeft u vanaf de Gamle Bybrua. De nieuw gotische houten brug uit het jaar 1861 was vroeger de enige toegang tot de stad. In de Nidaros Dom, het grootste gotische Sacraal gebouw van Noorwegen, worden sinds 1988 de Noorse kroonjuwelen getoond. De op houten palen gebouwde huisjes zijn zeker net zo mooi als de in rococo stijl ingerichte Stiftsgarden. Dit grootste houten huis van Noorwegen is het overnachtingadres van de koninklijke familie als deze Trondheim bezoekt. Voorbij aan duizenden kleine eilandjes en langs schilderachtige scheren vaart u verder richting noordwesten. Na de Stokksund Passage legt uw schip s’ avonds in Rørvik aan.

  Dag 4 Poolcirkel en Lofoten

  ‘s Morgens passeert u tussen Nesna en Ørnes de poolcirkel. Gekenmerkt door een wereldbol op een kleine scheer. Passagiers, die voor de eerste keer de poolcirkel passeren, krijgen van de god van de Zee Neptunus een pooldoop! Als u in de verte de grote, tot 1000 meter hoge rotswanden van de Lofoten ontdekt, bent u de Landegofjord, Helligvær en de Vestfjord reeds gepasseerd. Daar wordt van januari tot april op kabeljauw gevist. Vandaag de dag wordt hij net als vroeger in de zilte zeelucht gedroogd en als stokvis geëxporteerd. ’s Avonds bereikt u Solvær, de belangrijkste plaats in de Lofoten. Hier zult u de wild romantische schoonheid van de door de Golfstroom getekende Lofoten ontdekken: de pittoreske vissersdorpjes, rood geverfde huisjes, “ Rorbuer” genoemd en natuurlijk de stokvis op houten stellingen.

  Dag 5 Tromsø, poort naar de IJszee

  ‘s Nachts baant uw schip zich door de smalle waterweg van Raftsund. Tijdens de zuidelijke route kunt u deze adembenemende passage nog eens bij daglicht bewonderen. Na een pauze in het pulserende scheepvaartcentrum Harstad op de eilandengroep Vesterålen, vaart u via Finnsnes verder naar Tromsø, de stad die u s’ middags bereikt. De kleine steegjes van de meest noordelijk gelegen universiteitsstad bieden een bijna mediterrane sfeer. De stad was als toegangspoort naar de Arctische Oceaan in het verleden een belangrijk startpunt van Poolexpedities. In “Polarmuseet” en het beleveniscentrum “Polaria” leert u veel interessante details over de pool geschiedenis van Noorwegen. 2 Kerken moet u in Tromsø zeker gezien hebben: de houten Domkerk, met 750 plaatsen 1 van de grootste kerken van het land en de in 1965 in gebruik genomen “Ishavskatedral”. De Arctische kathedraal is door haar moderne architectuur en haar grote mozaïeken raam wereldberoemd.

  Dag 6 Hammerfest en de Noordkaap

  ’s Morgens bereikt u Hammerfest, Europa’s meest noordelijke stad. Koning Christian VII stichtte de stad in 1789 om met Rusland handel te kunnen drijven. Vanaf hier is het nog 2100 kilometer tot aan de Noordkaap. Uw schip vaart door de Magerøysund naar Honningsvåg. U kunt deelnemen aan de landexcursie naar het 307 meter hoge Noordkaapplateau met de positie 71° 10’ 21” Noorderbreedte. Als alternatief bieden wij u een excursie met de boot naar het Gjesværstappan, een vogel natuurreservaat met tot 250.000 trek- en watervogels. Ook ‘s middags, als u langs een van de grootste vogelrotsen van Noorwegen, de Sværholtsklubben en ook de rotsformatie Finnkjerka vaart, komen de hobby ornithologen volledig tot hun recht.

  Dag 7 Kirkenes, start van de reis richting zuiden

  De gemeente Sør Varanger, waar Kirkenes zicht bevindt, ligt tussen 2 tijdzones: Finland en Rusland. Hier spreken de bewoners nog Noors, Samisch, Fins en Russisch. Nog rond 1900 was Kirkenes een klein plaatsje wat zich op de landtong (Noors: Nes) bevond, met 1 kerk (Kirke). Tot 1996 leefde een groot deel van de inwoners van ijzererts. Vandaag de dag houden zich de ca. 5000 inwoners meer bezig met de visserij en de dienstverlening. De stilgelegde ijzerertsmijn wordt momenteel voorbereid om weer in gebruik te nemen. Vanaf 1 oktober 1908 werd de toen al bestaande Hurtigruten lijn van Vadsø naar Kirkenes uitgebreid en zo ontstond het huidige keerpunt van de postschepen. Vandaag de dag noemt men het ook: richting zuiden in het hoge noorden. ‘s Middags meert uw schip in Vardø aan, de meest oostelijke haven van Noorwegen. Verder langs het Varanger schiereiland naar Båtsfjord, voordat u ’s avonds Berlevåg bereikt.

  Dag 8 Hammerfest en Tromsø

  In Hammerfest herinnert de in 1854 ingerichte Merdiaanzuil aan de eerste exacte meting van de wereldbol. Europa’s meest noordelijke stad was de eerste stad met verlichting voor huizen en straten. De spectaculaire Noordkaap kunt u ’s morgens vroeg tijdens een excursie bezoeken. Wie in de geschiedenis van Noorse Sami geïnteresseerd is, kan zich verheugen op een excursie naar de veenhutten Mikkelgamme.
  Tegen middernacht arriveert het schip in Tromsø. In de indrukwekkende kathedraal kunt u het middernachtsconcert met Noorse folklore of klassieke muziek beluisteren. Of gaat u op kroegentocht door de stad, om het hier gebrouwde bier ‘ Arctic beer’ te proeven. In Tromsø vindt u niet alleen de meest noordelijke universiteit van Noorwegen, maar ook de meest noordelijk gelegen brouwerij.

  Dag 9 Vesterålen en Lofoten

  Welkom op de eilandengroepen Vesterålen en de Lofoten. De aanblik van de nauwe doorgang van Risøyrenna en de tocht door de smalle Raftsund, waarvan de rotsen als door een beeldhouwer gevormd zijn en op sommige plaatsen niet breder dan 100 meter is, behoort tot een van de mooiste momenten van uw Hurtigrutenreis. Bij mooi weer vaart het schip eveneens langs het smalle Trollfjord, waarbij u links en rechts langs enorme rotswanden vaart en het Trollfjord daardoor tot de meest indrukwekkende Fjorden behoort. Vind u niet dat ze eruit zien als tot steen verstarde trollen? In Stokmarknes, het vroegere beginpunt van de Hurtigruten, bevindt zich vandaag de dag het Museum van de postschepen, waar u heel wat over de geschiedenis van Hurtigruten kunt leren. (Entree is voor Hurtigruten passagiers gratis). Terwijl uw schip naar Svolvær, de belangrijkste plaats in de Lofoten en daarna naar Stamsund vaart, trekt de majestueuze Lofoten bergwand aan u voorbij. ‘s Avonds verlaat u de eilandengroep weer en vaart richting vasteland.

  Dag 10 Poolcirkel, zeven zusters

  Vroeg opstaan is de moeite waard. Uw schip vaart langs de vruchtbare Helgeland oever en rondreis gasten steken voor de 2e keer de poolcirkel over, deze keer vanuit noordelijke richting. Een afwisselend landschap met talrijke eilanden, mystieke bergen en watervallen, waar de meest verschillende legendes over bestaan, toont zich aan de kijker: de beroemde bergketen, de zeven zusters (Syv Søstre), als ook het spectaculaire en in sagen gehulde rotseiland “ Torghatten”, waarin zich op 160 meter hoogte een 40 meter breed gat bevindt.

  Dag 11 Trondheim en Kristiansund

  Vandaag hebben de rondreis gasten nog een keer de mogelijkheid de mooie kustplaats Trondheim nog wat nader te onderzoeken. De Nidaros Dom, waar tot nu toe 3 Koninginnen en 7 Koningen gekroond werden, is het grootste middeleeuwse gebouw van Scandinavië en herbergt de Noorse kroonjuwelen. Het tegenover gelegen, gerestaureerde onderkomen van de Aartsbisschop is zeker ook de moeite waard. Voorbij aan de
  eilanden Munkholmen en Hitra gaat de reis verder over open zee naar Molde, dat in verband met de vruchtbare Golfstroom ook ‘stad van de rozen’ genoemd wordt. Rechts glanzen de steile, grijze, naaldscherpe rotsen van de Romsdal Alpen in de zon. De stad Kristiansund heeft een meer ongunstige ligging ten opzichte van de door wind omzoomde rotskust van de Noord Atlantische Oceaan. De als “kabeljauwmetropool” van Noorwegen bekende stad was lange tijd de exporthaven voor de bekende gezouten en gedroogde vis.

  Dag 12 Schereneilanden, ontscheping

  Laat de laatste impressies van Noorwegen op u inwerken, want vandaag is het afscheid nemen. Al snel moet u uw favoriete Hurtigrutenschip verlaten. Echter voordat het zover is, heeft u nog een paar fascinerende landschappen tegoed. Bijvoorbeeld het schilderachtige Nordfjord welke zich onder de reusachtige gletsjer Jostedalsbreen bevindt. Een eindje verderop ten zuiden vaart u langs de riviermonding van de Sognefjord. Ook de scherentuin
  voor de 7 bergen stad Bergen laat zich van haar mooiste kant zien. Hier, waar uw rondreis langs de Noorse Westkust eindigt, moet u het schip helaas weer verlaten.
  Maar de herinneringen aan de mooiste zeereis ter wereld en de vele contacten met uw medereizigers neemt u natuurlijk mee naar huis.
  Optioneel kunt u de vliegreis vanaf Bergen met de KLM naar Amsterdam bijboeken. Ook kunt u de transfer service in Bergen bijboeken om zonder zorgen naar het vliegveld gebracht te worden.

 • Meer Hurtigruten informatie U kunt op onderstaande links klikken voor de gewenste informatie:  
  Check hier welk schip op welke datum vanuit Bergen vertrekt 
  Schepen
  Huttypen
  Excursiemogelijkheden
  Afvaarttijden 

  Hurtigruten flexibel prijssysteem: 
  Hurtigruten werkt met een flexibel prijssysteem. De vanaf prijzen in de online prijsopgave kunnen afwijkend zijn. Indien dit het geval is zullen wij hierover contact met u opnemen.
 • Verblijf aan boord

  Wanneer u heeft besloten om mee te varen met Hurtigruten langs de kust van Noorwegen is uw verblijf op het water ook niet geheel onbelangrijk. Alle Hurtigruten schepen hebben één ding gemeen: ze stralen een gemoedelijke en ongedwongen sfeer uit, waardoor u zich onmiddellijk thuis zult voelen, ongeacht of u voor een binnenhut of buitenhut hebt gekozen. De ligging van uw hut of de mate van luxe, beslist u zelf. Het dagelijkse bedden opmaken en verwisselen van de handdoeken is inbegrepen.

  Alle schepen hebben comfortabele lounges en genoeg plek op het buitendek om perfect te kunnen genieten van de rust de ruimte en de natuur om je heen. Alle schepen hebben een kleine bibliotheek waar u zich kan verdiepen in een boek. Ook zijn er kleine bistro’s aanwezig voor de lekkere snack of  drankjes tussendoor. Sommige schepen hebben zelfs een whirpool, sauna en een fitness ruimte aan boord!

   

  Gerenoveerde schepen met een nieuw Arctisch interieur
  De schepen MS Polarlys, MS Kong Harald, MS Nordkapp en de MS Nordnorge zijn allemaal in de loop van 2016 gerenoveerd. Het nieuwe interieur en de kleuren zijn geïnspireerd door de aarde, de kust en de oceaan. Veelal is er gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. De restaurants geven een modern Noors gevoel.  

  Expeditie suites
  De suites vindt u terug op de bovenste dekken van het schip voor het beste uitzicht. Dit zijn de meest luxe hutten aan boord van de schepen. In deze comfortabele suites vind u meestal een aparte zitgedeelte met een tv en een badkamer met douche en toilet. Op de meeste schepen hebben deze suites een tweepersoonsbed. Ook treft u hier een badjas, slippers en andere toiletartikelen aan.
  Klik hier voor meer informatie en foto’s.

  Polar Arctic superior buitenhut
  Deze comfortabele hutten vind u terug op de boven en midden dekken van de schepen. Alle hutten hebben een eigen badkamer met douche en toilet. In deze hutten vind u ook eigen koffie en thee faciliteiten (select tarief). De meeste schepen hebben een bed en een bedsofa en sommigen hebben een tweepersoonsbed.
  Klik hier voor meer informatie en foto’s.

  Polar buitenhut
  Deze comfortabele hutten vind u terug op de boven en midden dekken van de schepen. Alle hutten hebben een eigen badkamer met douche en toilet. In deze hutten vind u ook eigen koffie en thee faciliteiten (select tarief). De meeste schepen hebben een bed en een bedsofa en sommigen hebben een tweepersoonsbed. Deze hut heeft een raam met beperkt/volledig zicht
  Klik hier voor meer informatie en foto’s.

  Polar binnenhut
  De gezellige binnenhutten zijn te vinden op alle dekken van de schepen. Alle hutten hebben een eigen badkamer met douche en toilet, behalve op het nostalgische schip de MS Lofoten. Op de MS Lofoten zijn er gedeelde faciliteiten op de gang. De meeste hutten hebben een twin bed waarvan er een een sofa bed is. Op een aantal schepen zijn er ook tweepersoonsbedden in de hut of een boven en een onder bed (stapelbed).
  Klik hier voor meer informatie en foto’s.

  Let op!
  hut afbeeldingen gelden als voorbeeld voor de categorie. Omdat de schepen onderling zeer verschillen en uit verschillende jaren stammen, kunnen ook binnen bepaalde hutcategorieën verschillen optreden qua vorm, grootte en opstelling van de bedden
   

  Garantie hutten
  Bij sommige reizen van ons kunt u alleen een garantie hut boeken bijvoorbeeld bij onze extra voordelige vertrekdata.
  Deze hutten zijn altijd gebaseerd op het basic tarief. U kunt voor deze reizen kiezen uit 3 of 4 verschillende soorten garantiehutten.
  U boekt een vaste categorie en krijgt aan boord uw hutnummer en huttype toegewezen. Wij hebben dus geen zeggenschap over de indeling.

  Garantie polar binnenhut:
  Deze hut beschikt over een eigen douche en toilet. De hutten liggen verspreid over het gehele schip. Deze hutten hebben verschillende bedmogelijkheden en heeft geen raam. 
  Garantie Polar buitenhut beperkt/volledig zicht:
  Deze hut heeft verschillende bedmogelijkheden. De hut heeft een eigen douche en toilet en beschikt over een raam of een porthole en hierbij kan het zicht belemmerd worden. De hutten bevinden zich voornamelijk op dekken 2, 3 en 5. 
  Garantie Polar buitenhut:
  De garantie buitenhut heeft standaard een douche en toilet en heeft een raam. Deze hutten hebben verschillende bedmogelijkheden en liggen veelal op de dekken 2 , 3, en 5. Deze hut heeft een raam met volledig zicht.
  Garantie Arctic superior buitenhut:
  De superior buitenhut heeft een bed en een bedsofa met douche en toilet of een tweepersoonsbed. Deze hut heeft een raam met volledig zicht en ligt veelal op de dekken 5 en 6. Een hut op de bovenste dekken met het beste uitzicht. Onder deze categorie valt ook de mini suite met beperkt zicht. De mini suite is qua afmetingen wel aanzienlijk groter. 

  Aangepaste hut
  Uiteraard zijn er speciale hutten aan boord voor gasten die minder mobiel zijn. U bent welkom op alle schepen behalve op het schip de MS Lofoten. Elk schip beschikt over een aangepaste hut geschikt voor mensen in een rolstoel. Gasten die gebruik maken van een rolstoel moeten hun eigen inklapbare rolstoel meenemen. Indien u volledig afhankelijk bent van uw rolstoel is een extra begeleidend persoon verplicht. Indien u graag deel wilt nemen aan een van de excursies langs de kust van Noorwegen adviseren wij u contact op te nemen met de reisleider aan boord. Ter plaatste kan er het beste ingeschat worden wat er wel of niet mogelijk is.

 • Algemene Informatie

  ALCOHOL 
  Hurtigruten ASA is in het bezit van een volledige vergunning: bier, wijn en sterke drank zijn tussen 06.00 uur ’s morgens en 03.00 uur ’s nachts verkrijgbaar. Wij maken u erop attent dat prijzen voor sterke drank in Noorwegen over het algemeen hoger zijn dan in Nederland en niet belastingvrij aan boord.

  BAGAGE
  In de Scandinavische landen is de dienstverlening van een kruier vrij onbekend. We raden u dringend aan slechts zoveel bagage mee te nemen als u zelf kunt dragen en tijdens de reis onder controle kunt hebben. Denkt u er aan om belangrijke medicijnen, bril en reisdocumenten altijd in uw handbagage en niet in uw koffer te vervoeren. Het is mogelijk om een koffer bij de receptie af te geven voor opslag tijdens de reis. Let u op dat de bagagevrijdom bij vliegreizen aan restricties gebonden is.
   
  BETAALMIDDEL AAN BOORD
  De Noorse valuta, tevens betaalmiddel aan boord, is de Noorse kroon. 100 NOK komt overeen met ca.12,8 euro. Om aan boord een afwikkeling zonder contant geld te waarborgen, kan er voor u een rekening worden geopend. Uw hutsleutel wordt dan gebruikt als ´cruisecard´ waaraan een creditcard of deposito in contant geld wordt gekoppeld. U kunt zo alle betalingen aan boord met uw hutsleutel/cruisecard doen. Het is aan te raden om voor kleine uitgaven aan land de plaatselijke valuta in kleine hoeveelheden mee te nemen. Omdat u bij bepaalde reizen nauwelijks in de gelegenheid zult zijn naar een bank te gaan, dient u voor vertrek de passende voorzorgsmaatregelen te treffen. Een bank met ‘minibank’ waar u Noorse kronen kunt pinnen, vindt u alleen in de grotere aanlegplaatsen.
   

  BEVESTIGING EN REISBESCHEIDEN

  Na het boeken van uw reis ontvangt u een bevestigingsfactuur waarin u wordt verzocht een aanbetaling te doen van 20% van de reissom. Het resterende bedrag dienen wij uiterlijk 6 weken voor aanvang van de reis in ons bezit te hebben. U ontvangt geen bevestiging van binnenkomst van de betaling. Circa 10 dagen voor uw vertrek ontvangt u de reisbescheiden met tickets, vouchers, informatieboekje en uitgebreide reiswenken.

   

  BIJKOMENDE KOSTEN

  Reserveringskosten: per boeking wordt eenmalig € 36,- in rekening gebracht. Indien u uw reis boekt via onze website zijn de reserveringskosten € 20,-.

  Last minute reizen: boekt u uw reis binnen 14 dagen voor vertrek dan betaalt u eenmalig € 25,- extra reserveringskosten.

  Wijzigingkosten: voor Hurtigruten gelden afwijkende voorwaarden € 50,- per wijziging indien gewijzigd binnen 35 dagen voor vertrek.

  Annuleringskosten: voor Hurtigruten gelden afwijkende annuleringsvoorwaarden:

  tot 90 dagen voor vertrek             20 %  van de reissom

  90 t/m 45 dagen voor vertrek        50 %  van de reissom

  45 t/m 1 dagen voor vertrek       100 %  van de reissom

  op de vertrekdag of later             100%  van de reissom

   

  BRANDSTOFTOESLAG

  Momenteel wordt er door Hurtigruten een brandstoftoeslag van € 6,00 per persoon per nacht berekend. Daar dit een toeslag betreft welke alleen wordt geheven in geval van extreem hoge olieprijzen, zijn deze vanaf 2013 inbegrepen in de reissom. Mocht de toeslag vervallen of veranderen dan brengen wij u uiteraard op de hoogte.
   
  CAFETARIA 
  Dranken, sandwiches, warme en koude gerechten zijn verkrijgbaar in de cafetaria.
   
  DAGLICHT
  Boven de poolcirkel, gaat in de zomer de zon 73 dagen lang niet onder, zodat het  ’s nachts licht blijft. ’s Winters blijft hier de zon 51 dagen onder en is er rond twaalf uur in de middag een vaag licht te zien boven de horizon. De witte sneeuw weerkaatst al het (kunst)licht dat er aanwezig is. Men spreekt daarom van een ‘blauwe schemer’ in plaats van gehele duisternis.
   
  Uren daglicht in Bergen en Tromso in vergelijking met Amsterdam      
  Datum Bergen Tromso Amsterdam
  Januari
  Februari
  Maart
  April
  Mei
  Juni
  Juli
  Augustus
  September
  Oktober
  November
  December
  6,0
  8,0
  10,5
  13.5
  16,0
  18,5
  19,0
  17,0
  14,0
  11,5
  8,5
  6,5
  0,0
  5,0
  9,5
  14,0
  18,5
  24,0
  24,0
  21,0
  15,5
  11,0
  6,5
  0,0
  8,0
  9,0
  11,0
  13,0
  15,0
  16,5
  17,0
  15,5
  13,5
  11,5
  9,5
  8,0
   
  DIEET 
  Speciale gerechten als vegetarische maaltijden en diëten dienen bij boeking te worden opgegeven en aan het begin van de reis gedetailleerd te worden besteld.
   
  ELEKTRICITEIT 
  De hutten zijn uitgerust met stopcontacten voor 220V wisselstroom.
   
  ENTERTAINMENT 
  Aan boord wordt zoveel mogelijk afgezien van show en entertainment. Tijdens de reis staat het beleven en beschouwen van de natuur, evenals de individuele ontspanning centraal. Op enkele schepen kunt u boeken lenen in de bibliotheek.
   

  EXCURSIES

  Elke dag kunt u deelnemen aan excursies. De vele mogelijkheden met prijzen vindt u op onze website of in onze brochure. Indien u de excursies tegelijk bij reservering van uw Hurtigrutenreis boekt, zijn er geen extra reserveringskosten.

   
  FITNESS, SAUNA EN ZWEMBAD 
  Enkele schepen beschikken over een eenvoudig uitgeruste fitnessruimte en een sauna. De openingstijden verneemt u bij de receptie. MS Midnatsol, MS Trollfjord, MS Nordkapp, MS Richard With en MS Nordnorge beschikken over verwarmde whirlpools aan dek. De MS Finnmarken beschikt eveneens over een verwarmd zwembad op het buitendek en 2 verwarmde whirlpools, alsmede een schoonheidsspecialiste, massage en een kapsalon.
    
  FLEXIBILITEIT 
  Bij de beschreven dagprogramma’s gaat het om een mogelijk en gepland reisverloop, niet om een gegarandeerde dienstregeling. Uw expeditieteam/reisleiding aan boord kan het programma op korte termijn aanpassen als gevolg van snel veranderende ijs- of weersomstandigheden of om gespotte dieren te observeren. Op deze manier wordt een voor u optimaal, individueel reisprogramma gegarandeerd.
   
  FOOI
  Aan boord zijn fooien geen must. Bent u met een bepaalde service bijzonder tevreden, dan bent u vanzelfsprekend vrij om individueel fooi te geven.
   
  FOTOGRAFEREN
  Voor zover dit uw interesse heeft, denk aan een videocamera, fototoestel en verrekijker. Het is aan te bevelen voldoende batterijen mee te nemen, aangezien de batterijen in de kou sneller leeg geraken. Denkt u eraan dat film/foto materiaal in Noorwegen behoorlijk duur is.
   
  GEBOORTEDATA
  Volgens de veiligheidsvoorschriften voor de scheepvaart in Noorse wateren dient BBI Travel te beschikken over de geboortedata van alle passagiers. 
   
  GEZONDHEIDSVOORSCHRIFTEN
  Vanwege de korte trajecten tussen onderlinge havens is er geen arts of apotheek aan boord; uiteraard is er wel eerste hulp uitrusting en een ziekenboeg voorhanden. Informeert u zich tijdig over bescherming tegen infecties en inentingen evenals andere voorzorgsmaatregelen en vraag doktersadvies voor trombose en andere gezondheidsrisico’s. Met betrekking tot de reizen naar Chili, Antarctica en Argentinië verwijzen wij u naar het GGD waar u uitgebreide informatie kunt verkrijgen.
   

  HANDDOEKEN / HOTELSERVICE

  Handdoeken zijn bij de prijs inbegrepen. Net als bij een hotelkamer worden de hutten dagelijks schoongemaakt en worden de bedden opgemaakt.

   
  HUTINDELING
  De hutten zijn vanwege de verschillende scheepsgeneraties onderling verschillend van grootte, inrichting en uitrusting en kunnen daardoor afwijken van de foto’s op de website en in de brochure.
   

  HURTIGRUTEN DEELTRAJECTEN

  Het is mogelijk een deel van de Hurtigruten reis te maken; middels een zogenaamd Port-to-Port traject. Tarieven voor Port-to-Port deeltrajecten zijn bij ons op te vragen.

   
  HUTTEN MET PATRIJSPOORT
  Houdt u er rekening mee dat de patrijspoorten op de traditionele schepen en de schepen van de middengeneratie in geval van slechte weersomstandigheden afgesloten worden met luiken, dit uit veiligheidsoverwegingen.
   
   INSCHEPEN
  Bergen (Nøstet Kai): de vertrektijd vanuit Bergen is afhankelijk van het seizoen. 
   
  Periode Vertrek Inscheping
  01 januari - 14 april 22.30u vanaf 18.00u
  15 april - 14 september 20.00u vanaf 18.00u
  15 september - 31 december 22.30u vanaf 18.00u
   
  Bij alle andere havens begint inscheping direct na aankomst van het schip, uiterlijk 30 minuten voor geplande vertrektijd.
   
  IJSKLASSE expeditiereizen
  Schepen dienen te voldoen aan de voorschriften met betrekking tot scheepsromp, machine installatie en overige uitrusting. Verschillende classificeringsmaatschappijen delen de schepen in de zogenaamde ijsklassen in. Ze geven aan hoe dik het ijs mag zijn waarin het schip vaart. De Hurtigrutenschepen hebben ijsklassen van 1A tot 1C en zijn daardoor bijzonder geschikt voor reizen in de poolzeeën.
   
  KINDEREN AAN BOORD
  De meeste schepen beschikken over een kinderspeelkamer.
   

  KLACHTEN
  BBI travel doet zijn uiterste best om de reizen voorspoedig te laten verlopen. Mocht u desondanks niet geheel tevreden zijn over de uitvoering van de reis, dan dient u dit ter plaatse zo spoedig mogelijk te melden zodat naar een oplossing kan worden gezocht. Wordt de klacht niet naar tevredenheid opgelost, dan kunt u contact opnemen met BBI Travel.

   
  KLEDING
  Avondkleding (kostuum, cocktailkleding) is niet nodig, evenwel hoort bv een colbert of blazer in de bagage. Vergeet niet dat u naar koude streken gaat - dus absoluut warme, wind- en waterdichte kleding meenemen. Ook sjaal, muts, stevige schoenen en zonnebril/crème zijn onmisbaar.
   
  KLIMAAT
  Het weer kan niet alleen dagelijks, maar ook per uur sterk schommelen. De temperaturen in Noorwegen liggen ’s zomers tussen 10 en 25ºC en ´s winters tussen de 2 en -10ºC. Daarbij blijft de kust dankzij de warme Golfstroom ijsvrij. 
    
  GEMIDDELDE DAGTEMPERATUREN      
  Datum Bergen Tromso Amsterdam
  Januari
  Februari
  Maart
  April
  Mei
  Juni
  Juli
  Augustus
  September
  Oktober
  November
  December
  3,5
  3,8
  6,0
  9,0
  14,1
  17,0
  18,2
  17,9
  14,6
  11,3
  6,8
  4,6
  -2,0
  -1,6
  0,1
  3,3
  7,8
  12,7
  15,4
  13,8
  9,2
  4,6
  1,1
  -1,1
  1,8
  3,5
  7,9
  13,2
  18,6
  21,8
  23,1
  22,8
  18,7
  13,3
  7,0
  3,2
   
  MIDDERNACHTZON
   
  Plaats Eerste/laatste dag
  Bodo
  Hammerfest
  Harstad
  Noordkaap
  Svolvaer
  Tromso
  Vardo
  03 juni - 08 juli
  16 mei - 26 juli
  24 mei - 18 juli
  13 mei - 29 juli
  28 mei - 14 juli
  20 mei - 22 juli
  17 mei - 25 juli
   
  LAADWERKZAAMHEDEN
  Omdat het bij de Hurtigruten schepen ook om werkschepen met laad- en loswerkzaamheden gaat en de havens 24 uur per dag worden aangelopen, kan een zekere afbreuk door lawaai (ook ’s nachts) niet uitgesloten worden.
   
  LANDEXCURSIES EN ZODIAKLANDINGEN BIJ EXPLORER REIZEN
  Alle aangeboden excursies zijn geschikt voor deelnemers met een normaal, goede conditie. De Polar Circle boten of zodiaks en daarmee samenhangende excursies zijn inclusief de reissom. De robuuste zodiaks maken het mogelijk u veilig en comfortabel aan land te brengen (regenbroek mee), ver van de conventiele havens. In verband hiermee zijn landingen in beginsel afhankelijk van plaatselijke verordeningen/vergunningen. De kapitein heeft het laatste woord, warabij de vieligheid van het schip en de passagiers de hoogste prioriteit heeft.
   
  MEDISCHE VERKLARING BIJ EXPLORER REIZEN
  Bij de reizen naar Antarctica is voor vertrek het invullen van een medische vragenlijst verplicht. Deze vragenlijst dient ter informatie voor de scheepsarts of de rederij, om uw medische verzorging in noodgevallen optimaal te kunnen waarborgen. Alle gegevens worden vanzelfsprekend vertrouwelijk behandeld.
   
  MINIMUM AANTAL DEELNEMERS
  Bij enkele van onze reizen in een minimum aantal deelnemers vereist, dit wordt aangegeven in de prijstabel bij de desbetreffende reis. Indien een reis niet doorgaat wegens te weinig deelnemers zult u 6 weken van tevoren hierover worden geinformeerd en zal indien mogelijk een passsend alternatief worden aangeboden.
    
  REISDOCUMENTEN

  Voor mensen met de Nederlandse nationaliteit is voor reizen naar Noorwegen is het noodzakelijk om een geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart  (ID) mee te nemen op reis. Reizigers met andere nationaliteiten dienen zich bij de betreffende ambassade te laten voorlichten over de benodigde reisdocumenten en eventuele visa. Voor mensen met de Nederlandse Nationaliteit is voor reizen naar Chili, Antarctica en Argentinië een paspoort vereist dat na de reis nog 3-6 maanden geldig is. 

   

  REISLEIDING

   Op alle schepen bevindt zich Engels/Duitstalige reisleiding aan boord met informatie over excursies en overige activiteiten.
   
  REIZEN VOOR MINDERVALIDEN
  Met uitzondering van MS Lofoten zijn er op de schepen liften en rolstoelgeschikte hutten. De toegang tot het schip is meestal via het autodek. Mensen met een ernstige handicap, of mensen die niet in staat zijn voor zichzelf te zorgen, moeten met een begeleider reizen. Wilt u dit bij boeking doorgeven? De excursies zijn gedeeltelijk niet voor mindervaliden geschikt.
   
  RESTAURANT
  De verzorging aan boord voor rondreispassagiers is gewoonlijk inclusief volpension (ontbijt, lunch en diner). Over het algemeen vinden de maaltijden op volgende tijden plaats: 
  • Uitgebreid ontbijtbuffet tussen 07.00 - 10.00 uur
  • Groot lunchbuffet met warme en koude gerechten
    en desserts 11.30 -14.30 uur.
  • Het drie gangen diner, gewoonlijk tussen 18.30 - 21.00 uur.
   
  De exacte tijden worden aan boord gegeven. U kunt bij boeking een voorkeur opgeven voor tafelreservering 1e of 2e zitting.
   
  ROKEN AAN BOORD
  In Noorwegen geldt in alle openbare gebouwen en openbare plaatsen een rookverbod. Op alle Hurtigruten schepen is het roken alleen aan dek toegestaan als het schip zich op zee bevindt.  Ligt het schip in de haven dan is roken aan boord van alle schepen principieel verboden.
   
   
  SENIORENKORTING
  Voor reizigers vanaf 67 jaar biedt Hurtigruten voor de port to port reizen een korting van 50% aan. Dit is niet geldig voor Bergen - Kirkenes - Bergen, Bergen - Kirkenes, Kirkenes - Bergen en Bergen - Kirkenes - Trondheim. Deze korting is uitsluitend voor de deeltrajecten en niet voor maaltijden, auto en hutaccommodatie.
    
  TELEFOON & FAX
  Alle schepen beschikken over munttelefoons. Mobiele telefoons hebben in Noorwegen meestal een goede bereikbaarheid. Bovendien bent u aan boord in de regel altijd per telefoon en fax te bereiken. Alle schepen kunnen via automatisch telefoonverkeer rechtstreeks bereikt worden. De telefoonnummers en e-mailadressen staan vermeld achterin de brochure en in uw reisbescheiden.
   
  TRANSFERS
  Vanaf de luchthaven in Bergen gaat een bus die stopt bij de Hurtigruten kade. 

  De transfers vanaf en naar de luchthaven Bergen, Trondheim en Kirkenes kunnen wij voor u inboeken of zijn al bij uw reis inbegrepen indien aangegeven. Aan boord van het elk schip is er nog een mogelijkheid om bij de informatiebalie een kaartje te kopen voor uw luchthaventransfer. 

   

  VOERTAAL AAN BOORD
  Officiële voertaal aan boord is zowel Noors als  Engels. De reisleiding aan boord en de medewerkers in de receptie, purser en bemanning spreken meestal ook Duits. Ook mededelingen, dagprogramma’s, informatie over de havens die worden aangedaan, menukaart etc. zijn vaak in het Duits.
   

  VOORBEHOUD EN PRIJSWIJZIGINGEN
  Bij tussentijdse (prijs-)wijzigingen zoals bijvoorbeeld brandstoftoeslagen en luchthavenbelastingen behouden we ons het recht voor om de reissom aan te passen. Aangezien BBI Travel hier geen invloed op heeft, zijn wij genoodzaakt eventuele prijsverhogingen door te berekenen aan de deelnemers. Kennelijke fouten of vergissingen van welke aard dan ook voorkomend in de reisbrochure, advertenties, brieven of bevestigingen binden BBI Travel niet. In gevallen waarin deze beknopte reisvoorwaarden niet voorzien, zal BBI Travel zich houden aan de reisvoorwaarden zoals deze in de reisbranche worden gehanteerd.

   
  WAARDEVOLLE ARTIKELEN
  Er is een kluis in de receptie. Hurtigruten accepteert geen verantwoordelijkheid voor waardevolle artikelen en geld bewaard in de hut.
   
  WASSERIJ
  Behalve op MS Lofoten, beschikken de schepen over een wasserij. U kunt de wasmachines en wasdrogers gebruiken, de benodigde munten kunt u verkrijgen bij de receptie.
   
  WEKDIENST
  Bij aankomst in een haven worden de afstappende passagiers één uur voor aankomst gewekt. De receptie neemt uw verzoek tot een ´wake-up´ call aan. Op schepen van de nieuwere generatie kan het telefoonsysteem als wekker worden ingesteld.
   
  WIFI
  Op alle schepen, met uitzondering van de MS Lofoten, heeft u de mogelijkheid om gebruik te maken van Wifi. Voor informatie over de kosten en het gebruik hiervan kunt u terecht bij de receptie van uw schip.
   
  WINKEL
  Op de meeste schepen is een kleine winkel met verkoop van ansichtkaarten, postzegels, souvenirs, gebreide truien/vesten en enige toiletartikelen.
   
  ZEKER IS ZEKER...
  Bij geen van de aangeboden reizen is een reis- of annuleringsverzekering inbegrepen. Wij stellen het onze passagiers verplicht om goed verzekerd op reis te gaan. U kunt bij reservering aangeven of u elders verzekerd bent of anders de door ons aangeboden verzekeringen van de Europeesche Verzekering wilt afsluiten. Zo kunt u onbezorgd en (ver)zeker(d) op reis.
 • De Hurtigruten Schepen

  Alle schepen uit de Hurtigruten vloot hebben restaurants, bar, cafe’s  en panorama lounges maar zo heeft ieder haar eigen sfeer en style. Elk schip heeft weer iets unieks. Ondanks de verschillen tussen de schepen hebben ze allemaal dezelfde intieme sfeer met een informele Hurtigruten sfeer.

  Hurtigruten heeft een vloot van 12 schepen. MS Spitsbergen is het nieuwste schip, hierna expeditieschip MS Fram en dan volgen MS Trollfjord en MS Midnatsol (zusterschepen) en MS Finnmarken.
  De 90-er jaren categorie bestaat uit MS Nordnorge, MS Polarlys, MS Richard With, MS Kong Harald, MS Nordlys en MS Nordkapp. MS Vesterålen werd in de 80-er jaren gebouwd en MS Lofoten is het laatst overgebleven traditionele Hurtigruten schip (1964) op de route langs de Noorse kust. MS Nordstjernen (1956) is het oudste schip in de vloot en vaart zomers speciale expeditiereizen bij Spitsbergen.
   
  De Hurtigruten schepen langs de kust van Noorwegen:
  Klik op de naam van het schip voor meer informatie en foto’s. 

  MS Spitsbergen
  • Expeditie team aan boord
  • Scandinavisch design,gerenoveerd in 2016
  • Zonnedek en jacuzzi                             
  • 2 Restaurants
  • Fitness ruimte en sauna
  • Expeditie buiten dek
  • Vaart in de winter en de zomer
  • Bouwjaar 2009

   

   
  MS Midnatsol
  • Expeditie team aan boord
  • Licht en kleurig interieur                           
  • Zonnedek en jacuzzi
  • 2 verdiepingen panorama lounge             
  • Aparte a la carte restaurant
  • Sauna en fitness ruimte
  • Vaart in de winter in Antarctica
  • Bouwjaar 2003

   
  MS Trollfjord
  • Expeditie team aan boord
  • Interieur van hout en steen         
  • 2 Verdiepingen panorama lounge
  • Cultural sailings op geselecteerde data    
  • Aparte a la carte restaurant
  • Sauna, fitness ruimte en jacuzzi              
  • Bouwjaar 2002 


  MS Finnmarken

  • Expeditie team aan boord
  • Art deco interieur
  • Zwembad op het buitendek
  • Cultural sailings op geselecteerde data     
  • Jong expeditie programma aan boord
   op geselecteerde data
  • Apart a la carte restaurant
  • Fitness ruimte en sauna
  • Bouwjaar 2002