26-Daagse Noordkaapreis Coastal Norway inclusief Hurtigruten

Over de Kystriksvegen naar de Noordkaap en per Hurtigruten van Kirkenes naar Bergen

Bestemming: Noorwegen

Reisduur: 25 nachten

Vanaf: 3.023,00 €

Deze rondreis is zeer compleet en neemt u mee langs de mooiste trajecten van Noorwegen met als hoogtepunt de Noordkaap! Maar het Noordkaapplateau slechts één van de vele hoogtepunten. Zo geniet u van de Helgelandskust waar u vanuit Brønnøysund de prachtige UNESCO werelderfgoed Vega eilanden kunt bezoeken. Ook het natuurfenomeen Saltstraumen is een onvergetelijke herinnering. Onderweg verblijft u in comforthutten en op sommige plaatsen in een hotel. Wat de reis uniek maakt is de route over RV17 oftewel de ’Kustrijksweg’ langs de schitterende kust van midden Noorwegen. En niet te vergeten het Hurtigruten deeltraject van Kirkenes naar Bergen, een onderdeel van ’s werelds mooiste zeereis met grote hoogtepunten in de Vesterålen en Lofoten zoals Raftsund, Trollfjord en de authentieke vissersplaatsen langs de kust. Wilt u het beste van Noorwegen zien kunnen wij u deze rondreis van harte aanbevelen. Met een prachtige natuur en veel rust kunnen wij u beloven dat u wellicht nóg langer wilt blijven!

Reisschema

2 n Gålå Hytter - Gålå
1 n Quality Hotel Augustin - Trondheim (285 km)
2 n Thon Kystferie Apartments - Brønnøysund (375 km)
2 n Yttervik Camping - Rana/Mo i Rana (215 km)
2 n Saltstraumen Hotell & Hytter - Saltstraumen (280 km)
2 n Svinøya Rorbuer - Svinøya (330 km)
2 n Tromsø Camping - Tromsø (420 km)
1 n Holmen Husky Lodge - Alta (300 km)
2 n Nordkapp Camping - Honningsvåg (210km)
1 n Scandic Hotel - Kirkenes (500 km)
5 n Hurtigruten zeereis Kirkenes - Bergen
1 n Thon Hotel Orion - Bergen
2 n Vrådal Hytter - Vrådal (325 km)

 • Dag tot dag beschrijving

  Dag 1 naar Gålå

  Na aankomst in Noorwegen rijdt u via Hamar en Lillehammer door het Gudbrandsdal naar Vinstra. Hier rijdt u het Peer Gynt gebied in naar uw accommodatie. U verblijft 2 nachten in dit gebied.

  Dag 2 Peer Gynt gebied

  U verblijft op de hoogvlakte in een gebied met vele wandelmogelijkheden. Kiest u voor een ritje langs de bekende Peer Gynt weg, of maakt u liever een uitstapje naar het gezellige en levendige plaatsje Lillehammer waar in de omgeving verschillende attracties te bezoeken zijn? Voor een spetterend avontuur kunt u gaan raften bij Sjoa waar een avontuur met verschillende gradaties worden aangeboden. Gegarandeerd een leuke dag voor jong en oud!

  Dag 3 over Dovrefjell bergplateau naar Trondheim

  U reist over de E6 over het Dovrefjell bergplateau naar Trondheim. Dovrefjell is een nationaal park waar de imposante wilde moskusossen leven. Tevens leven hier andere dieren zoals rendieren, elanden, vele vogelsoorten en ook diverse zeldzame planten. Wij raden u aan om vroeg te starten vandaag zodat u een stop kunt maken in Oppdal en meegaan met een van de excursies. Kiest u voor de moskusossen safari? Of gaat u liever op zoek naar de rendieren? De elanden safari is ook een echte aanrader voor vandaag.
  In Trondheim, de voormalige hoofdstad, ziet u de Nidaros Kathedraal. Deze kathedraal is het grootste middeleeuwse gebouw van Scandinavië, waar tot nu toe 3 koninginnen en 7 koningen gekroond werden. Al bijna 1000 jaar is dit een bedevaartsoord. Het tegenovergelegen, gerestaureerde onderkomen van de Aartsbisschop is ook zeker de moeite waard. Bij mooi weer moet u vanzelfsprekend bij een van de terrasjes aan het water gaan zitten, genietend van een drankje en kijkend naar de bedrijvigheid. U slaapt vannacht in een hotel.

  Dag 4 naar de kust en Brønnøysund

  U verlaat Trondheim en vervolgt de reis langs de Trondheimfjord in de richting van Steinkjer en Grong. Na Grong verlaat u de E6 en gaat u richting kustrijksweg 17 en vervolgens langs de schitterende kust naar Brønnøysund. De kustrijksweg 17 wordt ook wel ’s werelds mooiste route genoemd, en is werkelijk prachtig. De route begint in Trøndelag en neemt u mee noordwaarts door een schitterend kustlandschap bij de Namdalskust en de Helgelandskust voordat het in Bodø eindigt.

  Dag 5 Brønnøysund en omgeving

  U heeft een hele dag om Brønnøysund en omgeving te verkennen. Bij het stadje zelf kunt u wandelen naar de top van de berg Torghatten, bekend om het opvallende gat dwars door de berg.
  Het gezellige Brønnøysund is tevens een perfect uitgangspunt om de Vega eilanden te bezoeken. De Vega eilanden staan op UNESCO’s werelderfgoed lijst vanwege de unieke natuur en cultuur. Deze kustlijn is misschien wel de mooiste kustlijn van Noorwegen. U kunt per expressboot naar Vega varen en van hieruit per (gehuurde) fiets de omgeving verkennen. Wellicht combineert u het fietsen met een uitdagende wandeltocht naar Gullsvågfjellet berg vanwaar u een prachtige uitzicht heeft in alle windrichtingen. Bij Nes vindt u een oude authentieke handelskade met een pareltje van een museum, het E-museum. Dit museum laat de traditie van de eidereend als huisdier in deze streek zien, met uitleg over hoe het werken met nesten en dons hier een eigen cultuur teweeg heeft gebracht. Een rondleiding hier is persoonlijk, verrassend en een aanrader!

  Dag 6 langs de prachtige Helgelandskysten naar Mo i Rana

  Vandaag kunt u het beste op tijd vertrekken, want er staat een mooie route langs de Helgelandskust te wachten vandaag. U volgt de kustrijksweg 17 in noordelijke richting en rijdt langs de prachtige kustlijn. Onderweg naar de eerste ferry komt u langs Hildurs Urterarium, al vanaf de Vikingtijdperk is dit een plek waar mensen bij elkaar kwamen om te genieten van een fantastische natuur, lekker eten en goed gezelschap. Hier wordt u met open armen ontvangen. In het zomerseizoen is het tuincafé geopend van 10-17 uur en ’s avonds kunt u genieten van een heerlijk diner (vooraf wel even bellen om te reserveren).
  Na de ferry van Horn naar Anndalsvåg en van Forvik naar Tjøtta rijdt u richting Alstahaug. Hier vindt u het prachtige en moderne Petter Dass museum (door Snøhetta architecten). Ook ziet u de kerk en de oude woning van deze beroemde priester en dichter, en kunt u in het museum eventueel lunchen.
  Een leuke omweg is om uw reis door te zetten naar Sandnessjøen via nog een ferry naar Herøy. De route Herøy-Dønna is een mooie belevenis. Aan de Herøy-zijde volgt u de weg van eiland naar eiland met een prachtig uitzicht over De Syv Søstre (de zeven zusters) bergketen aan het vasteland.
  U kunt ook de weg volgen en dan rijdt u langs de zeven zusters. Hier kunt u een stop maken en een wandeling maken naar een van de zeven bergtoppen. Het is een mooi gebied om te wandelen, maar neem uw tijd als u een van de toppen wilt beklimmen.
  Bij Sandnessjøen rijdt u richting de E6 en Mo i Rana. Uw verblijft de komende twee nachten in een huisje op een mooi gelegen camping buiten Mo i Rana.

  Dag 7 omgeving Mo i Rana

  Vandaag kunt u een dagje relaxen in de idyllische omgeving aan de Ranfjord. Hier is het mogelijk om te zwemmen, bootje huren, vissen in het fjord of gewoon genieten van de omgeving. In de nabije omgeving vindt u wandelroutes en bezienswaardigheden. Op korte afstand bevindt zich de Svartisen - de op een na grootste gletsjer van Noorwegen, de Poolcircel en meerdere interessante grotten.

  Dag 8 over de poolcirkel naar Bodø

  Over kustrijksweg 17 heeft u vandaag wederom een fraai traject langs de prachtige kustlijn, met adembenemende vergezichten en diverse ferry trajecten op weg richting Bodø. (Houdt u rekening met de afvaartschema’s!). Wilt u een dag zonder ferry trajecten kunt u ook voor de kortere route kiezen over de E6. Vandaag passeert u de poolcirkel voor de eerste keer tijdens deze reis. U verblijft bij Saltstraumen in de mooie cabins bij Saltstraumen Hotel.

  Dag 9 Saltstraumen

  Saltstraumen is de plek waar bij het juiste getij de natuur haar kracht laat zien. Op loopafstand van uw accommodatie kunt u deze malstroom van dichtbij meemaken.
  U kunt ook ervoor kiezen om vandaag naar Bodø te rijden. Op een half uur rijden ligt deze stad waar bijvoorbeeld naar het luchtvaart museum kunt gaan, of naar Kjerringøy waar u de oude tijden kunt herleven en zien hoe ze hier vroeger handelden en woonden in de 15 authentieke gebouwen. Waarom niet gewoon rondneuzen in de leuke winkeltjes en afsluiten met een lekker drankje terwijl u de geniet van de bedrijvigheid? Er zijn in dit gebied ook veel witstaart zeearenden die u wellicht kunt spotten als u omhoog kijkt.

  Dag 10 naar Svolvær

  Vandaag verlaat u Saltstraumen en heeft u twee mogelijkheden. U kunt de boot nemen van Bodø naar Å en van daaruit over de prachtige Lofoten naar Svolvær rijden. U kunt er ook voor kiezen om te rijden richting Fauske. Bij Fauske gaat u over op de E6 richting Ulvsvåg waar u overgaat op weg 81 naar Skutvik. Van Skutvik gaat u per boot naar Svolvær. Kiest u voor deze weg, ziet u onderweg in het westen de kenmerkende pieken van de Lofoten archipel af en toe opdoemen.

  Dag 11 de Lofoten eilanden

  Het is prachtig vertoeven op de Lofoten eilanden. U kunt vandaag de auto pakken en naar het Lofotr Viking Museum in Borg rijden. Hier waant u zich echt terug in de vikingtijd en ziet u van dichtbij hoe het er aan toe ging. ’s avonds houden ze hier ook echte Viking Gildes met eten, drinken en entertainment in echte Viking stijl.
  Henningsvær is een hele knusse vissersdorpje waar u in een van de café’s een kopje koffie kunt halen en met de lokale bevolking een praatje kunt maken. Bij Kabelvåg kunt u het museum bezoeken en het naastgelegen Lofotakvariet, waar u veel kunt leren over de zee, de vissen, zeehonden en het milieu hier in het noorden.
  Voor de actieve mensen is er ook genoeg te doen. Wat dacht u van een kajaktocht langs de kust? Of een bootje huren om zelf te gaan vissen? Er zijn ook talloze wandelmogelijkheden om een van de hoge toppen te bereiken. Vele routes zijn ook geschikt voor families met kinderen en andere voor de meer gevorderde actieveling.

  Dag 12 naar Tromsø

  U verlaat de Lofoten eilanden en merkt vandaag tijdens uw rit naar Tromsø pas echt dat u zich in een Arctisch gebied begeeft. Om u heen ziet u ruige bergen en steeds minder begroeiing. En uiteraard heeft u in de zomerperiode de middernachtzon, waarbij de zon niet of nauwelijks ondergaat! U verblijft 2 nachten bij Tromsø, in een van de mooie cabins van Tromsø Camping.

  Dag 13 Tromsø

  Vrije dag in Tromsø. Tromsø is een leuke, levendige stad en heeft een rijke cultuur en een interessante geschiedenis. Al sinds de 19e eeuw heeft de stad de bijnaam ’Parijs van het noorden’. Er is hier van alles te beleven en regelmatig worden er festivals, concerten en arrangementen georganiseerd. Blijft u in de stad, kunt u het Polar museum bezoeken of Tromsø Botanische tuin - de meest noordelijke botanische tuin. Of gaat u liever naar Macks bier brouwerij om te zien hoe ze hier in het arctisch gebied bier brouwen? Tijdens een rondleiding hoort u hoe het hier aan toe gaat en sluit u af met een proeverij. De Ishavskatedraal is ook een aanrader om te bezoeken. Net buiten de stad kunt u met de Fjellheisen (berglift) in 4 minuten naar een prachtig uitzichtpunt gaan. Van hieruit heeft u een adembenemend uitzicht op de weidse omgeving. In het restaurant kunt u een hapje eten voordat u weer terug naar beneden gaat. Houdt u van wandelen kunt u naar boven lopen en de ’lift’ naar beneden nemen.

  Dag 14 naar Alta

  Via Lyngen en over de E6 reist u door naar Alta. Onderweg heeft u bij helder weer westwaarts een fraai zicht op het berggebied, de ’Lyngen Alpen’. Alta staat bekend om de rijke Sami cultuur, en vooral om de rotstekeningen die u net buiten het stadje kunt vinden in het openluchtgedeelte ’Hjemmeluft’ van het Alta museum. Deze rotstekeningen zijn pas in 1973 ontdekt en staan inmiddels op de UNESCO werelderfgoed lijst. U slaapt vannacht net buiten Alta in een hele unieke accommodatie; in Holmen Husky Lodge slaapt u in een moderne Sami lavvo (een soort tipi) met een gedeelte van glas zodat u volledig kunt genieten van de natuur vanuit uw bed. De faciliteiten zijn in het moderne hoofdgebouw te vinden en u kunt ook genieten van heerlijke lokale gerechten. U verblijft hier een nacht.

  Dag 15 richting de Noordkaap

  Vanmorgen kunt u deelnemen aan een van de leuke excursies vanuit Holmen Husky Lodge zoals bijvoorbeeld een Huskytocht maken of onder begeleiding de puppies bezoeken inclusief wandeling met een gids. In de rivier die bij uw accommodatie langsloopt kunt u ook heel goed vissen.

  Daarna rijdt u uw laatste traject in noordelijke richting dat eindigt op het Noordkaap eiland, Magerøya.
  Dit eiland bereikt u via een bijna 7 km lange (tol)tunnel.
  U verblijft 2 nachten bij Honningsvåg zodat u ruim de gelegenheid heeft de Noordkaap te bezoeken.

  Dag 16 Noordkaap

  Naast de Noordkaap hal op het Noordkaap plateau, kunt u een bezoekje brengen aan één van de traditionele vissersplaatsjes. Of gaat u liever wandelen en de vele verschillende vogelsoorten spotten die hier gedurende de zomer verblijven?

  Dag 17 richting de Russische grens

  Vandaag heeft u lang traject voor de boeg, dat op circa 13 km voor de Russisch-Noorse grens eindigt in Kirkenes. U rijdt via Lakselv en Karasjok door het land van de Sami en slaapt een nacht in een hotel in Kirkenes.

  Dag 18 inschepen Hurtigruten

  Na het ontbijt rijdt u naar de Hurtigruten kade waar het schip klaar ligt voor inscheping. Uw auto gaat mee onder in het ruim en u kunt uw hut, waar u de komende 5 nachten verblijft, betrekken.
  ‘s Middags meert uw schip in Vardø aan, de meest oostelijke haven van Noorwegen. Verder voert de route langs het Varanger schiereiland naar Båtsfjord, voordat u ’s avonds Berlevåg bereikt.

  Dag 19 varend richting Tromsø

  Via Honningsvåg vaart u naar de meest noordelijke stad van Europa, Hammerfest. Tegen middernacht arriveert het schip in Tromsø, waar u op de heenweg heeft overnacht.

  Dag 20 de Lofoten eilanden

  De aanblik van de nauwe doorgang van Risøyrenna en de tocht door de smalle Raftsund behoren tot de mooiste momenten van uw Hurtigrutenreis. In Stokmarknes, het vroegere beginpunt van de Hurtigruten, bevindt zich het museum van de postschepen (entree is voor Hurtigruten passagiers gratis). Terwijl uw schip naar Svolvær en Stamsund vaart, trekt de majestueuze Lofoten bergwand aan u voorbij. ‘s Avonds verlaat u de eilandengroep weer en vaart u richting vasteland.

  Dag 21 prachtig natuurschoon

  Een afwisselend landschap met talrijke eilanden, mystieke bergen en watervallen, waar de meest verschillende legendes over bestaan, toont zich aan de kijker. De beroemde bergketen, de zeven zusters (Syv Søstre), als ook het spectaculaire en in sagen gehulde rotseiland “ Torghatten”, waarin zich op 160 meter hoogte een 40 meter breed gat bevindt. Vanaf het vasteland heeft u deze plekken gezien tijdens uw noordwaartse reis en nu mag u al dit moois, zittend op het dek van het schip, bewonderen.

  Dag 22 Trondheim

  Vandaag kunt u nogmaals Trondheim bezoeken voordat u verder zuidwaarts vaart. Voorbij de eilanden Munkholmen en Hitra zet de reis door over open zee naar Molde, dat ook wel ‘stad van de rozen’ genoemd wordt. Rechts glanzen de steile, grijze, naaldscherpe rotsen van de Romsdal Alpen in de zon. De stad Kristiansund heeft een meer ongunstige ligging ten opzichte van de door wind omzoomde rotskust van de Noord Atlantische Oceaan. De als “kabeljauwmetropool” van Noorwegen bekende stad, was lange tijd de exporthaven voor de bekende gezouten en gedroogde vis.

  Dag 23 aankomst Bergen

  Vandaag is de laatste dag aan boord van uw Hurtigruten schip. Aankomst in Bergen is circa 14.30 uur, waarna ontscheping volgt en u rijdt naar uw centraal gelegen hotel in deze voormalige Hanzestad.
  Nadat u de auto heeft geparkeerd kunt u te voet de stad verkennen. De Bryggen, de bekende markt en de Fløibanen liggen allen op loopafstand. Om volledig gebruik te maken van wat de stad te bieden heeft, kunt u een Bergen Card aanschaffen. Hiermee kunt u gratis met het openbaar vervoer en krijgt u veel korting of gratis entree bij de meeste bezienswaardigheden.

  Dag 24 door Hardanger naar Rauland

  U verlaat Bergen via het vruchtbare Hardangergebied. De rit gaat langs de fjord met de vele fruitboomgaarden en over de Haukeligrend bergweg de idyllische en traditierijke provincie Telemark binnen. U verblijft de twee laatste nachten in Vrådal.

  Dag 25 Telemark

  In het bosrijke Telemark en op de Hardangervidda zijn vele wandelroutes. De regio leent zich uitstekend voor vele buitenactiviteiten zoals o.a. abseilen en vissen. Vanuit uw hytte in Vrådal kijkt u uit over een prachtig dal met daarin het Nissenmeer. Vele dagexcursies worden aangeboden in dit gebied. Ook vele recreatiemogelijkheden op en om het Nissenmeer. Het is een uitstekend gebied om te wandelen. Vanaf de huisjes van Vrådal Hyttegrend kunt u wandelen op gemarkeerde wandelpaden die De wandeling naar de top duurt ca. een uur. Wilt u langer wandelen kunt u een ronde maken die ca. 4-6 uur duurt. Een andere route is om rond Veneli te wandelen. Deze tocht duurt ook ca. 4-6 uur. Het gebied rondom Veneli is goed opgezet voor wandelaars en u vindt plekjes om te bbq-en, eten, schuilen en een buiten wc.
  Een hele populaire wandeling in Noorwegen is de Gaustatoppen, de hoogste berg van Telemark (1883 m). U rijdt in ca. 2 uur naar het startpunt en de wandeling naar de top en terug duurt ca. 4-6 uur. Vanaf Gaustatoppen kunt u bij helder weer 1/6 van Noorwegen zien - een gebied dat ca. 1,5 keer Nederland omvangt. Dit is de best bezochte bergtop van Noorwegen. Buitenom deze twee wandelingen kunt u de eigenaar van de hyttepark gerust vragen om tips voor andere wandelingen in de omgeving van Vrådal. Het is een prachtig gebied!

  Dag 26 laatste dag

  Heeft u geen verlenging in Vrådal of een andere plaats bijgeboekt, dan eindigt uw rondreis vandaag en gaat u weer terug naar Nederland.

  Indien u een overtocht heeft geboekt gaat u naar de veerhaven voor de overtocht.
 • Maaltijden
  Tijdens uw verblijf in de cabins zijn er geen maaltijden inbegrepen. Waar een hotel geboekt staat heeft u het ontbijt inclusief. Ontbijt, lunch en diner aan boord van Hurtigruten is bij de prijs inbegrepen.   
  De maaltijden tijdens uw eventuele overtochten zijn niet standaard inbegrepen. Wij raden u aan deze vooraf te reserveren; de ervaring leert dat het buffetrestaurant vaak is volgeboekt.

  Meer Hurtigruten informatie
  U kunt op onderstaande links klikken voor de gewenste informatie:
  Schepen
  Huttypen
  Excursiemogelijkheden
  Afvaarttijden   

  Auto aan boord van Hurtigruten
  Niet alle schepen van Hurtigruten bieden de mogelijkheid om uw auto mee te nemen aan boord. Een aantal vertrekdata in de boekingsperiode is daarom niet mogelijk. Voor MS Vesterålen geldt voor de auto’s een maximaal gewicht van 5000 kg, een max. hoogte van 1.90 meter en een max. lengte van 5.40 meter. Voor de overige schepen geldt een maximaal gewicht van 5000 kg, een max. hoogte van 2.20-2.40 meter en een max. lengte van 6.30-6.40 meter.     

  Flexibele prijzen Hurtigruten
  Hurtigruten hanteert een flexibel prijsbeleid. Met andere woorden, naar gelang de beschikbaarheid afneemt, stijgt het tarief voor de nog beschikbare hutaccommodaties. De rondreis is gebaseerd op het meest voordelige tarief. De prijs op het moment van boeking is het geldende tarief, dit verschilt per vertrekdatum. Vroeg boeken zal veelal de voordeligste prijs geven. 

  Hotel onderweg
  Afhankelijk van de keuze van overtocht naar Noorwegen kunt u, indien u dat wenst, een overnachting nabij Hamburg bijboeken. De prijs kunt u vinden bij de online prijsopgave.


 • Vervoer

   
  BIJ TE BOEKEN VERVOER NOORWEGEN

  Bij de aangeboden rondreizen zijn overtochten of vluchten niet inbegrepen; wel doen wij u een suggestie voor overtochten die het beste bij de rondreis van uw keuze aansluit.
   
   
  COLOR LINE KIEL - OSLO
  Met deze overtocht bespaart u zich vele kilometers en reist u comfortabel met de luxe cruiseferries van Color Line. De rit naar Kiel gaat over de autobaan via Hamburg en ontscheping in Oslo is op een dusdanige tijd dat u eerst in alle rust kunt ontbijten.

  Schema
  Dagelijks Kiel - Oslo 14:00u-10:00u
  Dagelijks Oslo - Kiel 14:00u-10:00u


  COLOR LINE HIRTSHALS - LARVIK/KRISTIANSAND

  De autorit naar Noord-Denemarken is langer maar de overtochten hiervandaan zijn een stuk korter, mede omdat Color Line vaart met de snelle Superspeed schepen. Vrijwel alle afvaarten zijn overdag, er is dan ook geen hutaccommodatie aan boord. U kunt er voor kiezen een overnachting in Denemarken bij te boeken om betere aansluiting op het vaarschema te krijgen.
  Klik hier voor meer informatie over deze overtocht

  Reisschema
  Route

  05apr-23dec2020

  14mrt-23dec2020

  Hirtshals - Larvik

   

  dagelijks   12:45u-16:30u
  dagelijks   22:15u-02:00u

  Larvik - Hirtshals

   


  dagelijks   08:00u-11:45u
  dagelijks   17:30u-21:15u

  Hirtshals - Kristiansand
    

  dagelijks 12:15u-15:30u
  dagelijks 20:45u-00:00u

   
  Kristiansand - Hirtshals
    

  dagelijks 08:00u-11:15u
  dagelijks 16:30u-19:45u

   


  STENA LINE KIEL - GOTENBURG
  Ook Stena Line heeft een dagelijkse afvaart vanuit Kiel. Bestemming is echter Gotenburg in Zweden en hiervandaan bereikt u over de snelweg in een paar uur de Noorse grens.

  Schema
  Dagelijks Kiel - Gotenburg 19:30u-09:00u
  Dagelijks Gotenburg - Kiel 19:30u-09:00u


  STENA LINE FREDERIKSHAVN - OSLO
  Vanuit Noord-Denemarken vaart u naar Oslo met de comfortabele ferry van Stena Line. Na een plezierige overtocht bent u klaar voor uw vakantie in Noorwegen. In het hoogseizoen kunt u dagelijks vertrekken met de dagboot van Frederikshavn naar Oslo, en met de nachtboot van Oslo naar Frederikshavn. Zie onderstaande schema voor de juiste tijden.

  Schema

  Route

  01apr-18jun2020
  17aug-31dec2020
  19jun-16aug2020


  Frederikshavn - Oslo 


  Oslo - Frederikshavn  


  ma      18:30u-07:30u*
  wo-zo 09:15u-18:30u

  di-zo 19:30u-07:30u*


  dagelijks 09:15u-18:30u


  dagelijks 19:30u-07:15u*

  *= aankomst volgende dag


  FJORD LINE HIRTSHALS - STAVANGER/BERGEN
  Dit is de overtocht die u direct naar de fjorden brengt. Dagelijks varen de moderne en comfortabele Fjord Line schepen vanuit Noord-Denemarken naar Stavanger en door naar Bergen. 

  Reisschema

  Route

  01jan-31mei2020
  01sep-31dec2020
  01jun-31aug2020


  Hirtshals - Stavanger/Bergen 

  Bergen/Stavanger - Hirtshals  


  dagelijks 20:00u-06:30/12:30u*

  dagelijks 13:30/20:00u-08:00u*


  dagelijks 20:00u-06:30/12:30u*

  dagelijks 13:30/20:00u-08:00u*


  *= aankomst volgende dag


  KLM AMSTERDAM - OSLO/SANDEFJORD-TORP
  Meermaal daags vliegt KLM direct naar een groot aantal Noorse luchthavens.
  Klik hier voor meer informatie over deze vluchten
   
  SCANDINAVIAN AIRLINES AMSTERDAM - TROMSØ
  Om het noorden van Noorwegen te bereiken heeft u een binnenlandse vlucht nodig vanuit Oslo of Trondheim. Deze worden o.a. uitgevoerd door SAS oftewel Scandinavian Airlines.
  Klik hier voor meer informatie over deze vluchten
   

   

 • Algemene informatie Noorwegen

   
   
  STREEKINFORMATIE & BEZIENSWAARDIGHEDEN
   

  NOORWEGEN 

  HET LAND 

  Het koninkrijk Noorwegen beslaat een totaal oppervlakte van 385.155 m2 en heeft ruim 5 miljoen inwoners. Vergelijk dit met Nederland: op een oppervlak van ruim 41.000 m2 leven 16,7 miljoen mensen. De hoofdstad van Noorwegen is Oslo, gelegen in het zuiden aan de Oslofjord. Hier bevindt zich het koninklijk paleis, het parlement en hier zetelt de regering. In het stadhuis van Oslo vindt jaarlijks de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede plaats.


  Oslo Nancy Bundt visitnorway.com

  Noorwegen biedt een enorme diversiteit aan flora en fauna. Bekend zijn de fjorden, zoals de Geirangerfjord en de Sognefjord. Meer landinwaarts zijn gebergten en hoogvlaktes, maar ook naaldbossen, rivieren en meren te vinden. In het binnenland, in het Dovrefjell Nationaal Park, zijn de indrukwekkende muskusossen te zien. In het noorden, boven de poolcirkel, liggen de Lofoten en Vesterålen eilanden, een must-see voor de natuurliefhebber. Op deze eilanden komen vogelaars (hier zijn o.a. zeearenden te zien) en walvisspotters ook zeker aan hun trekken. Hoe noordelijker in Noorwegen hoe ruiger het wordt. Bossen maken plaats voor kale vlaktes. Dit is het leefgebied van vele rendieren.

  REISINFORMATIE
  Noorwegen is op diverse manieren aan te reizen. Per vliegtuig kan vanaf Schiphol rechtstreeks gevlogen worden naar Oslo, Bergen en Trondheim. Via deze luchthavens kunnen zo’n 50 andere bestemmingen in Noorwegen aangevlogen worden, waaronder Tromsø, Alta en Kirkenes. In het winterseizoen wordt door BBI een rechtstreekse charter ingezet naar Evenes.

  Ook per ferry is Noorwegen te bereiken. Color Line biedt afvaarten aan vanaf Kiel in Duitsland naar Oslo en vanaf Hirtshals in Denemarken naar Larvik, Langesund en Kristiansand. Fjord Line vaart ook vanuit Hirtshals en heeft als bestemmingen Langesund, Kristiansand, Stavanger en Bergen.
  Daarnaast kan via Zweden gereisd worden, hetzij via een overtocht met Stena Line van Kiel naar Gotenburg hetzij via de Sontbrug tussen Kopenhagen en Malmö. Voor deze brug geldt dat tol betaald dient te worden.
     TIJDSVERSCHIL
  Er is geen tijdsverschil tussen Noorwegen en Nederland.

  PASPOORT
  Noorwegen valt binnen het Schengengebied, waardoor er officieel niet meer gecontroleerd wordt aan de grens. Nederlanders hebben wel een geldig paspoort of Europese identiteitskaart nodig. Voor andere nationaliteiten kan een visum vereist zijn. De reiziger is zelf verantwoordelijk voor geldige reisdocumenten.
   
  VALUTA
  De valuta in Noorwegen is de Noorse Kroon (1 EUR = ca. NOK 9,67, februari 2018). Creditcards als Visa en Mastercard zijn gangbare betaalmiddelen. Met uw bank- of giropas kunt u bij bankautomaten pinnen.  
   
  TAAL
  De nationale taal is Noors, maar de meeste mensen spreken tevens goed tot redelijk Engels of Duits. 
   
  ELEKTRICITEIT
  Het voltage in Noorwegen is 220 volt. De stekkers zijn hetzelfde als in Nederland.
   
  MOBIEL TELEFONEREN
  In de bewoonde gebieden heeft u een goed bereik met uw mobiele telefoon, in afgelegen gebieden kan het bereik minder zijn.
   
  DAGLICHT
  De noordelijke ligging van Noorwegen heeft invloed op het daglicht. In het noorden, in Lapland, komt de zon in december helemaal niet op en is het overdag schemerig. Dit is een zeer bijzondere ervaring. De Lappen zelf spreken van blauw licht, dit omdat de witte sneeuw weerkaatst en het ’donker’ niet pikdonker maakt, maar juist een blauwe gloed geeft. Vanaf januari worden de dagen weer langer. In maart is het dan zelfs langer licht dan in Nederland. De dagen worden steeds langer tot in de zomer gedurende een periode de zon helemaal niet ondergaat: de middernachtzon. De periode waarin dit verschijnsel te bewonderen is, is afhankelijk van de ligging ten opzichte van de poolcirkel. Op de poolcirkel is het 24 uur per dag licht van 12 juni tot 1 juli, terwijl op de Noordkaap van 14 mei tot 29 juli de zon niet ondergaat. 
   
   Noordkaap
   
  AUTORIJDEN
  Noorwegen kent nagenoeg geen snelwegen waardoor de gemiddelde snelheid lager en de gemiddelde reistijd langer is dan in Nederland. Afhankelijk van de weersomstandigheden zijn de tweebaanswegen met een gemiddelde snelheid van circa 60-70 km per uur goed berijdbaar, echter bergpassen en ferry-oversteken vergen vaak meer tijd. In het voor- en najaar raden wij u aan sneeuwkettingen mee te nemen. Winterbanden zijn verplicht.
   
  TOLWEGEN

  In Noorwegen zijn 50 tolstations. Bij enkele tolstations kunt u handmatig betalen, maar bij de meeste kan de betaling ook automatisch. Wanneer u door een tolstation rijdt, wordt uw nummerplaat gefotografeerd. De rekening wordt vervolgens naar de eigenaar van het voertuig opgestuurd. Het kan zes maanden duren voor de rekening wordt verzonden. U kunt ook binnen drie werkdagen betalen bij benzinestations e.d. in de buurt van het tolstation. Deze worden aangegeven met het bord "Kr-service". Een andere mogelijkheid is om een Visitors’ Payment contract af te sluiten. Als u dan door een tolstation rijdt, wordt de som van uw vooraf betaalde rekening afgetrokken. Hiervoor heeft u een creditcard nodig. Meer informatie vindt u op: www.autopass.no.

   
  VEERPONTEN

  In Noorwegen zult u op verschillende plaatsen te maken krijgen met veerponten. Reserveren is hierbij, afgezien van de drukke overtochten van/naar de Lofoten en Vesterålen, niet nodig. De ferry’s varen met grote regelmaat, zodat u over het algemeen niet lang hoeft te wachten. Betaling is ter plaatse met contant geld. Vooraf gereserveerde overtochten dienen direct voldaan te worden.

   

  Klik hier voor Oost-Noorwegen
  Klik hier voor Zuid-Noorwegen
  Klik hier voor West-Noorwegen
  Klik hier voor Midden-Noorwegen
  Klik hier voor Noord-Noorwegen
  Klik hier voor Oslo
  Klik hier voor Bergen
  Klik hier voor Trondheim
  Klik hier voor Stavanger

   
 • Reisbeoordelingen

  8,7 Brigitte T. | 01.07.2019 26-Daagse Noordkaapreis ’Coastal Norway’ inclusief Hurtigruten

  Ouder stel

  Ja, de huisvesting in Tromso was maar zeer matig. Dat was overigens de enige die niet beviel. Huisje was kil en lag tegen een industrieterrein. De tent in Alta verbluffend, zeer aangenaam. De Lofoten, volgens mij geen standaard adres van jullie was ...
  Boekingsproces 9
  Reisdocumenten 9
  Accommodatie 8
  Beoordeling vervoer (vlucht/ferry) 10
  Algehele beoordeling 9
  Prijs/kwaliteit 7
  meer
Agenten-Login
Nieuwe aanmelding