10 dagen West & Zuid Groenland en Kopenhagen

Per schip van Ilulissat naar Narsaq

Bestemming:

Reisduur: 9 nachten

Vanaf: 5.073,00 €

 • Photo: Visit Greenland - Mads Pihl
 • Photo: Visit Greenland - Mads Pihl
 • Photo: Visit Greenland - Mads Pihl
 • Photo: Visit Greenland - Mads Pihl
 • Photo: Visit Greenland - Mads Pihl
 • Photo: Visit Greenland - Mads Pihl
 • Photo: Visit Greenland - Mads Pihl
 • Photo: Visit Greenland - Mads Pihl
 • Photo: Visit Greenland - Mads Pihl
 • Photo: Arctic Umiaq Line A/S
 • Photo: Arctic Umiaq Line A/S
 • Photo: Visit Greenland - Mads Pihl
 • Hotel Arctic Ilulissat
 • Photo: Arctic Umiaq Line A/S
 • Hotel Arctic Ilulissat
 • Photo: Arctic Umiaq Line A/S
 • Kopenhagen Nyhavn
 • Kopenhagen Kleine Zeemeermin
 • Kopenhagen Amalienborg
 • Photo: Arctic Umiaq Line A/S

Tijdens deze fantastische reis bezoekt u de meest spectaculaire gebieden van Groenland en reist u per schip van Ilulissat naar Narsaq. Beide plaatsen staan op de Unesco Werelderfgoedlijst, vanwege de spectaculaire ijsbergen en interessante historie, die terugvoert naar de Vikingtijd. Onderweg maakt het schip verschillende stops, o.a. in Sisimiut en de hoofdstad Nuuk. Op de terugreis verblijft u nog twee nachten in Kopenhagen zodat u ook deze mooie stad kunt verkennen.

Vertrek: 6/6-22/8 op donderdag

Voor een overzicht van de excursiemogelijkheden zie onder: Details

 • Dag tot dag beschrijving

  Dag 1: Amsterdam - Kopenhagen - Ilulissat

  Vroege vlucht met KLM om 07.30 uur van Amsterdam naar Kopenhagen. Hier stapt u over op een vlucht om 11.00 uur van Air Greenland via Kangerlussuaq naar Ilulissat in West Groenland. Aankomst om 13.20 uur lokale tijd. Transfer naar het viersterren Hotel Arctic. Welkomstbijeenkomst met de gids, die u informatie geeft over het verloop van de reis en de excursiemogelijkheden ter plaatse. De gids neemt u mee op een wandeling door Ilulissat, waarbij u o.a. het historische gedeelte van de stad bezoekt, ooit gesticht als Deense handelspost, de haven en de oude kerk. ’s Avonds diner in het hotel in Restaurant Ulo, met veel Groenlandse specialiteiten, zoals zeewier, muskusos en heilbot.

  Dag 2: Verblijf in Ilulissat

  Verblijf in Ilulissat. U bevindt zich hier 400 km. ten noorden van de Poolcirkel en heeft fantastische mogelijkheden voor het maken van excursies (zie Details), bijv. een wandeling naar Sermermiut, aan de rand van de Icefjord, dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat, of een boottocht tussen de gigantische ijsbergen.

  Dag 3: Verblijf in Ilulissat

  U heeft nog een dag om te genieten van de weergaloze ijsbergen en kunt excursies maken, zoals bijvoorbeeld een vistrip, walvissen spotten, wandelen, kajakken of een rondvlucht. De gids geeft informatie over de trip met de Sarfaq Ittuk langs de kust die op dag 4 begint. Diner en overnachting in Ilulissat.

  Dag 4: Ilulissat - overnachting aan boord MS Sarfaq Ittuk

  ’s Middags transfer naar de haven, waar u aan boord gaat van de MS Sarfaq Ittuk, een lijndienstschip dat het vervoer tussen de kustplaatsen in Groenland verzorgt en deze bevoorraadt. Het schip vertrekt om 17.00 uur in zuidelijke richting en maakt een korte stop in Aasiaat van 21.30-22.00 uur. U overnacht aan boord in een buitenhut met douche/toilet.

  Dag 5: Sisimiut - Maniitsoq - overnachting aan boord MS Sarfaq Ittuk

  Van 09.00 tot 11.00 uur is er een stop in Sisimiut, waar een stadswandeling wordt gemaakt. Korte stops van 17.45-18.00 uur in Kangaamiut en van 21.30-22.30 uur in Maniitsoq. Overnachting aan boord.

  Dag 6: Nuuk - overnachting aan boord MS Sarfaq Ittuk

  Het schip vaart verder langs de westkust in zuidelijke richting. Van 07.00-09.00 uur is er een stop in Nuuk en kunt u de kleurrijke hoofdstad van Groenland bekijken. Aan het einde van de dag zijn er nog 2 stops, van 16.30-16.45 in Qeqertarsuatsiaat en van 23.30-23.59 in Paamiut. Overnachting aan boord.

  Dag 7: Overnachting in Narsaq

  Na een korte ochtendstop in Arsuk arriveert u om 16.00 uur in Quaqartoq. Om 19.00 uur vertrekt het schip weer en komt om 21.00 uur aan in Narsaq, waar u wordt opgewacht door de gids, die u naar Hotel Narsaq brengt, waar wordt overnacht.

  Dag 8: Narsaq - Narsarsuaq - Kopenhagen

  Na het ontbijt neemt de gids u mee voor een korte wandeling door Narsaq. Transfer naar de pier, waarna u met een boot door de Erik’s Fjord vertrekt naar Narsarsuaq, waar uw terugvlucht vertrekt om 15.00 uur naar Kopenhagen, aankomst lokale tijd 23.30 uur. Overnachting in het centraal gelegen Scandic Hotel Copenhagen.

  Dag 9: Verblijf in Kopenhagen

  Vandaag kunt u de Deense hoofdstad verkennen. Wereldberoemd is natuurlijk het beeldje van de kleine zeemeermin, uit het sprookje van Hans Cristian Andersen. Een van de leukste plekken van Kopenhagen is Nyhavn, de oude haven met haar vrolijk gekleurde huisjes, restaurants en terrasjes. Bij het Amalienborg Paleis van de Koninklijke familie is elke dag om 12.00 uur de wisseling van de wacht. Ook het slot Christiansborg, waar het parlement is gevestigd, is een bezoek waard. De langste winkelstraat van Europa, de Strøget is het winkelhart van Kopenhagen. In het centrum van de stad, bij het Radhuspladsen, vindt u tevens het uit 1843 stammende attractiepark Tivoli, met mooie tuinen.

  Dag 10: Kopenhagen - Amsterdam

  Terugvlucht met KLM naar Amsterdam.
 • Inbegrepen:

  - KLM retourvlucht Amsterdam - Kopenhagen, incl.taxes
  - Air Greenland vlucht Kopenhagen - Kangerlussuaq - Ilulissat, incl.taxes
  - Air Greenland vlucht Narsarsuaq - Kopenhagen, incl.taxes
  - 3 nachten verblijf in Hotel Arctic in Ilulissat in een kamer met douche/toilet, incl.ontbijt
  - 3 nachten aan boord van MS Sarfaq Ittuk in een 2-persoons buitenhut met douche/toilet
  - 1 nacht verblijf in Hotel Narsaq in een kamer met douche/toilet, incl.ontbijt
  - 2 nacht verblijf in Scandic Hotel Copenhagen in een kamer met douche/toilet, incl.ontbijt
  - 2 diners in Ilulissat op dag en 1 en 3
  - reisbegeleiding in Ilulissat en Narsaq (niet op het schip)
  - wandeling door Ilulissat, Sisimiut, Nuuk en Narsaq met gids
  - welkoms- en afscheidsbijeenkomst

  Niet inbegrepen:

  - Aan boord van het schip zijn de maaltijden niet inbegrepen. U kunt in Café Sarfak ontbijt, snacks, sandwiches en warme maaltijden kopen (Groenlandse specialiteiten als vis, rendier en muskusos).
  - transfers van de luchthaven naar het hotel in Kopenhagen. Er is een goede treinverbinding met het centrum.

  Optionele excursiemogelijkheden in Ilulissat (ter plaatse afrekenen):

  De ijsbergen van Sermemiut Waar de weg ophoudt in Ilulissat maken we een wandeling (ca. 3 km) door deze vruchtbare vallei, waar zowel bloemen, als fantastisch mooie ijsbergen te zien zijn. Duur: 3 uur, prijs DKK 425/ ca.€ 57

  Foto sightseeing vlucht over de Icecap Met een klein 5 seater toestel wordt er laag gevlogen over de Ilulissat Ice Fjord met gigantische ijsbergen. Minimaal 4 personen. Duur: 35 minuten, prijs DKK 1795/ ca. € 242 of 1 uur voor ISK2695/ € 364

  Sunset Cruise Tijdens de middernachtzon-periode worden de warme rode kleuren van de zon gereflecteerd op de gigantisch ijsbergen, wat een prachtig schouwspel geeft. Drink een Martini "on the real rocks". Duur: ca. 3 uur, prijs DKK 750/ ca.€ 101.   

  Boottocht Rodebay Per boot naar een kleine, afgelegen gemeenschap, ca. 20 km ten noorden van Ilulisat. Wandeling onder leiding van een gids door het interessante dorpje, vroeger een handelspost. Na de lunch in restaurant H8 in het oude handelsgebouw kunt u individueel nog wat rondkijken. Duur 6 uur, prijs DKK 1500/ ca. € 201 (incl.lunch).   

  Boottocht Ilimanaq Langs hoge ijsbergen varen we zuidwaards naar de kleine nederzetting Ilimanaq (ca. 50 inwoners), waar de bevolking nog uitsluitend van de visserij en jacht moet leven. Bij de pier bezoeken we de oude houten huizen van een voormalig Deense handelspost uit 1730. Na een bezoek aan de kleine kerk lunchen we bij een lokale familie met Groenlandse specialiteiten. Duur 6 uur, prijs DKK 1500/ ca. € 201 (incl.lunch).  

  Eqi smeltende gletsjer Boottocht langs de brede Eqi gletsjer, waar regelmatig grote gedeeltes van afbreken. Met enig geluk bent u getuige van dit zeer spectaculaire fenomeen. Lunch bij de voormalige Inuit nederzetting Ataa op Arveprinsen Island. Op de terugweg kans op het zien van walvissen. Duur: 6-7 uur,  prijs DKK 2900/ ca.€ 390 (incl. lunch).

  Visit The Huskies Ilulissat is ’s winters een sleegebied, waarvoor er ca. 3500 sledehonden worden gehouden. U bent getuige van het voeren van een sleeteam van 20 hongerige huskies, met een demonstratie van de slee. Duur: 1 uur, prijs DKK 300/ ca.€ 40.   

  Vistrip Per boot wordt er op zee gevist op oa. heilbot, kabeljauw en katvis, die in grote aantallen worden gevangen. Duur: ca.5 uur, prijs DKK 1350/ ca. € 181.   

  Bezoek aan lokale familie U drinkt een kop koffie/thee en cake bij een Groenlandse familie thuis en leert veel over de lokale gebruiken en de Groenlandse bevolking. Duur: ca. 1,5 uur, prijs DKK 325/ ca. € 44. 

  Walvissafari Disko Bay Boottour op zoek naar bultrugwalvissen, die veelvuldig voorkomen in de Disko Bay. Duur: 5 uur,  prijs DKK 1350/ ca.€ 181 (incl.lunchpakket)

  Ilulissat Kayak Evening Peddel met een kajak tussen de imposante ijsbergen door onder het licht van de midzomernacht. Incl.transfers vanaf Hotel Arctic. Duur: 3 uur,  prijs DKK 1960/ ca.€ 263

  Rodebay Kayak Master Class Leer kajakken in de indrukwekkende Rodebay onder leiding van een ervaren instructeur. Incl.transfers vanaf Hotel Arctic, bootvervoer, 2 uur kajakken en lunch. Duur: 6 uur,  prijs DKK 3650/ ca.€ 490

  Wandeltocht over de Cecily Trail Ontdek de verschillende arctische plantensoorten en geniet van de ijsbergen in de Disko Bay tijdens deze wandeltocht met een gids langs de kust. De Cecily Trail wordt veel gebruikt voor hondensleetochten in de winter en wandeltrektochten in de zomer. U dient in een goede fysieke conditie te zijn om deel te nemen aan deze tour. Duur: 8 uur,  prijs DKK 1200/ ca.€ 161 (incl.lunchpakket).

  Opmerking: Houdt u er rekening mee dat weersinvloeden het programma of vluchtuitvoering kunnen beinvloeden. Voor evt. hierdoor ontstane meerkosten is de reiziger zelf verantwoordelijk.

  Naast de op onze website gepubliceerde reizen kunnen wij op aanvraag nog vele andere tours naar Groenland voor u verzorgen.

 • Informatie Groenland

  Groenland
  Groenland is staatsrechtelijke gezien een provincie van Denemarken (wel met vrijwel volledig zelfbestuur) en het grootste eiland ter wereld. Met een oppervlakte van 2.187.700 km2 is Groenland ongeveer 50 x zo groot als Nederland. Ongeveer 2 miljoen km2 (ca. 80%) van Groenland is bedekt met een pak landijs van gemiddeld 1600 meter dik. De kust kenmerkt zich door steile bergen waarvan de Gunnbjørn Fjeld de hoogste is (3700 meter) en door de vele fjorden die tot 300 km (de Scoresbysund) landinwaarts reiken. Door deze fjorden is de Groenlandse kustlijn bijna 40.000 km lang! Voor de kust liggen vele eilanden waarvan Disko Island, dat ten westen van Groenland ligt, het grootste is met ca. 8600 km2. Het landijs op Groenland is verdeeld in een noord- en zuidkap en kan gezien worden als een soort gletsjer. De hoofdstad is Nuuk, gelegen aan de westkust met ca. 18.000 inwoners (op een totale bevolking van Groenland van ca. 56.000).

  Beste reistijd
  Mei, juni en juli zijn de beste maanden om naar Groenland te reizen. In deze maanden zijn de temperaturen het hoogst en is het langer licht dan in de wintermaanden. Maart en april zijn de beste maanden voor een sneeuwvakantie naar Groenland.

  Klimaat
  Groenland heeft een poolklimaat. In de zomermaanden liggen de temperaturen rond de -10 tot 10 graden. In de wintermaanden liggen de temperaturen rond de -10 tot -50 graden.

   

  gemiddelde maximum
  temperatuur (°C)

  gemiddelde
  minimum
  temperatuur (°C)
  gemiddeld aantal uren zon
  per dag
  gemiddeld aantal dagen neerslag
  per maand
  gemiddeld aantal
  mm neerslag
  per maand
  gemiddelde
  zee
  temperatuur (°C)
  januari -12 -20 0 10 -1
  februari -16 -23 0 9 -2
  maart -15 -23 4 9 -2
  april -9 -17 7 8 -2
  mei -1 -6 8 6 -1
  juni 4 -1 8 8 1
  juli 10 3 8 11 4
  augustus 10 3 7 12 4
  september 3 -2 4 11 2
  oktober -3 -6 1 11 1
  november -7 -11 0 12 0
  december -11 -16 0 11 -1
  = 0-5 mm œ = 6-30 mm œ = 31-60 mm œ = 61-100 mm œ = 101-200 mm œ = meer dan 200 mm

  Taal
  Groenlands is de officiële taal in Groenland. Daarnaast wordt er Deens en Engels gesproken.

  Reisdokumenten
  U dient te beschikken over een geldige identiteitskaart of paspoort. Een visum is niet nodig.

  Valuta
  In Groenland wordt betaald met de Deense kroon (DKK), waarvan de koers ca. € 0,135 is.

  Tijdsverschil
  Door de enorme grootte van het land is er sprake van verschillende tijdzones:

  - Nuuk: 4 uur vroeger.
  - Scoresbysund en Ittoqqortoormiit: 2 uur vroeger.
  - Danmarkshavn: 1 uur vroeger (wintertijd), 2 uur vroeger (zomertijd).
  - Thule en Pituffik (Qaanaaq): 5 uur vroeger.

  Elektriciteit
  In Groenland worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland..

  Noord & West Groenland
  Ilulissat betekent ijsberg in het Groenlands en het plaatsje is prachtig gelegen aan de monding van een 60 km. diepe ijsfjord, gevuld met drijvende ijsbergen, die afkomstig zijn van de meest productieve gletsjer van het Noordelijk Halfrond, de Sermeq Kujalleq. De grootse ijsbergen vind u aan de monding van de fjord, met dieptes van 225-250 m. Sinds 2004 staat de Ilulissat Ice Fjord op de Unesco Wereld Erfgoedlijst. U kunt een wandeling maken naar de ijsbergen van Sermemiut of per helikopter of een klein vliegtuig een rondvlucht maken, waarbij laag gevlogen wordt over de Ilulissat Ice Fiord, een adembenemende ervaring.  Ook per boot zijn er schitterende tochten langs de hoge ijsbergen in de beroemde Diskobaai te maken, bijv. naar de kleine nederzetting Ilimanaq, waar de bevolking nog uitsluitend van de visserij en jacht leeft. In deze voormalige Deense handelspost uit 1730 kunt u enkele oude houten huizen bezoeken en een klein kerkje. Ook een aanrader is een boottocht langs de brede Eqi gletsjer, waar regelmatig grote gedeeltes van afbreken. Met enig geluk bent u getuige van dit zeer spectaculaire fenomeen. Tijdens de boottrips heeft u goede kans op het zien van walvissen, zoals bultruggen, die hier veelvuldig voorkomen.  Ilulissat is ’s winters een sleegebied, waarvoor er ca. 3500 sledehonden worden gehouden. Visliefhebbers kunnen per boot op zee gaan vissen op o.a. heilbot, kabeljauw en katvis, die in grote aantallen worden gevangen. Het vissen is hier gewoon een kwestie van een lijn uitgooien en de vis omhoog halen; bijna altijd prijs !

  Vanuit het zuidelijker gelegen Kangerlussuaq (ook bekend onder de Deense naam Søndre Strømfjord) is een mooie tocht mogelijk naar de ijskap, waarbij onderweg vaak muskusossen en poolvossen worden gezien.

  De Arctic Umiaq Line onderhoudt met het ferryschip Sarfaq Ittuk een verbinding vanuit Ilulissat naar het zuiden, waarbij verschillende kustplaatsjes worden aangedaan, zoals de pittoreske havenplaatsjes Sisimiut, Kangamiut en Maniitsoq.

    

  Oost Groenland
  Oost Groenland is een van de meest geïsoleerde leefgebieden ter wereld. Langs de 20.000 kilometer lange kustlijn liggen slechts twee steden (Ammassalik en Tasiilaq) en vijf kleinere nederzettingen (zoals Kulusuk) met totaal ca. 3500 inwoners.  Oost Groenland ligt tussen het poolijs van de Greenland Sea en de gigantische Groenlandse ijskap en is maar 6 maanden per jaar bereikbaar voor bevoorradingsschepen. Een onbedorven Arctische wildernis van meer dan 1.457.000 km², met ’s werelds grootste nationale park, waar de natuur het laatste woord heeft. Door het ontbreken van infrastructuur tussen de nederzettingen maakt de Inuit bevolking voor het lokale transport gebruik van speedboten, helikopters en ’s winters sneeuwscooters en de hondenslee. Het klimaat in Ammassalik, dat net ten zuiden van de Poolcirkel ligt, is verrassend mild met redelijke warme en droge zomers en ook de winter is relatief mild, met veel sneeuw. Zomers zijn de dagen lang en wordt het nauwelijks donker. De winterdagen zijn kort, maar perfect voor het zien van het Noorderlicht.

  Zuid Groenland
  De grootste stad van het zuiden is Qaqortoq en de aanvlieghaven is Narsarsuaq. Zuid Groenland was de plaats die ca. 1000 jaar geleden door de Viking Erik de Rode als het meest geschikt werd beoordeeld om een nederzetting te stichten. U heeft hier veel excursiemogelijkheden: boottochten naar ijsbergen en gletsjers, zee-kajakken of wandelingen naar de ijskap in het binnenland. U kunt piepkleine dorpjes verkennen, met kleurige huisjes, zoals Narsaq en Igaliku, en prachtige wandelingen maken door het bergachtige landschap, met uitzicht op gletsjers en dobberende ijsbergen in de fjorden. De "Flower Valley" kent een kleurrijke sub-arctische flora met veel bloemen. Qassiarsuk is de plaats waar Eric de Rode zich in 985 vestigde. U kunt hier de ruïnes van Eric´s Farm en de Thorhildur´s kerk bekijken. Sinds 2017 staat dit gebied op de UNESCO Werelderfgoedlijst.   De Groenlandse ijskap produceert jaarlijks ca. 250 miljoen ton ijs door ijsbergen die van de gletsjers afbreken.Vlakbij Narsarsuaq ligt de Qooroq gletsjer, die de Ice Fiord vult met witte en blauwe ijsbergen. Per boot kunt u tussen de ijsbergen door varen, waar het, behalve het geluid van krakend ijs, volkomen stil is.

 • Reisbeoordelingen

Agenten-Login
Nieuwe aanmelding