Autorondreis West IJsland Snæfellsnes & Westfjords 11 dagen

Voor liefhebbers van ongerepte natuur en rust

Bestemming:

Reisduur: 10 nachten

Vanaf: 1.289,00 €

 • Westfjords Dynjandi
 • Westfjords Ósvör
 • Westfjords Raudasandur
 • Arnarstapi
 • Westfjords
 • Snæfellsjökull
 • Latrabjarg
 • Papegaaiduiker
 • Westfjords
 • Westfjords Dynjandi
 • Djúpalónssandur
 • Hardfisk
 • Westfjords
 • Hraunfossar
 • Snaefellsnes
 • Kajakken
 • Eidereend
 • Westfjords
 • Kirkjufell
 • Snaefellsnes
 • Westfjords Hornbjarg
 • Eiriksstaðir

Een "off the beaten track" rondreis voor rust- en natuurliefhebbers, waarbij het prachtige Snæfellsnes schiereiland en het spectaculaire fjordenlandschap van de Westfjords worden bezocht. In het steeds drukker wordende IJsland zijn nog steeds schitterende plekken te vinden, waar u kunt genieten van rust, ruimte en imposante berglandschappen. Voor deze reis raden we aan om een 4x4 auto te huren. "Vanaf" prijs € 1289 per persoon bij deelname van 5 personen (inclusief vluchten met Transavia en autohuur)

1 n Hotel Klettur - Reykjavik
2 n Arnarstapi Center - Arnarstapi
1 n Fosshotel - Stykkisholmur
1 n Fosshotel Westfjords - Patreksfjörður
2 n Hotel Isafjörður Torg - Isafjörður
1 n Hotel Laugarholl - Holmavik
1 n Fossatun Country Hotel - Borgarbyggd
1 n Hotel Klettur - Reykjavik

 • Dag tot dag beschrijving

  Dag 1: Amsterdam - Keflavik - Reykjavik (ca. 46 km)

  Vlucht naar IJsland en afhalen huurauto op de luchthaven. U kunt de reis beginnen met een bezoek aan de Blue Lagoon , waar u heerlijk kunt relaxen in het warme blauwe water (37 graden) en gebruik maken van sauna´s en steamrooms. Overnachting in Reykjavik.

  Dag 2: Reykjavik - Arnarstapi (ca. 191 km)

  Via Borgarnes rijdt u naar het Snæfellsnes schiereiland. U passeert de 60 meter hoge Eldborg (“vuurburcht”) , waar een wandelpad naar de rand van deze explosiekrater voert (ca. 2 uur heen en terug). Op het eenzame strand van Ytri-Tunga is vaak een grote groep zeehonden te zien. Ook leuk is een bezoekje aan de Landbrotalaug, een kleine hot spring, waarin u een natuurbad (ca. 40 graden) kunt nemen. Het hoogste punt van de bergketen die over het schiereiland loopt, is de 1446 meter hoge Snæfellsjökull. Deze vulkaan, waar tevens een gletsjer (jökull, spreek uit als: jeukudl) op ligt, komt ook voor in het mysterieuze boek ‘Reis naar het middelpunt van de aarde’´ van Jules Verne. U overnacht in Arnarstapi.

  Dag 3: Verblijf in Arnarstapi

  Verblijf in Arnarstapi. U vindt hier de Gatklettur, een rots van basalt met een groot gat, waar veel zeevogels nestelen. U kunt een mooie kustwandeling maken langs lavavelden en een eenzaam strand naar Hellnar. Ook bij het zwarte strand van Djúpalónssandur kan een prachtige wandeling worden gemaakt. Interessant is een rondleiding in de Vatnshellir lavagrotten, vlakbij Hellnar. Ook een tocht per snowcat naar de top van Snæfellsjökull gletsjer of een gletsjerwandeling behoren tot de mogelijkheden.

  Dag 4: Arnarstapi - Stykkisholmur (ca. 110 km)

  U vervolgt de rondrit over Snaefellsnes via de fraaie noordkust. Vanuit Olafsvik vertrekken boottrips om walvissen & orka’s te spotten. U blijft de schitterende kustweg volgen naar Grundarfjörður, met de fotogenieke Kirkjufell berg, met een mooi watervalletje. In Bjarnarhöfn is een klein haaienmuseum, waar u hákarl, gefermenteerde haai, kunt proeven, wat in IJsland als een delicatesse wordt beschouwd. Het haaienvlees wordt 10-12 weken onder de grond begraven, waardoor de giftige stoffen verdwijnen, door het rottingsproces. Vervolgens wordt het vlees enkele maanden in de wind gehangen om te drogen. Hákarl verspreid een nogal sterke ammoniakgeur, maar de smaak is echter minder erg dan de geur doet vermoeden. In de regel wordt het weggespoeld met een slok brennivín, een traditioneel gebrouwen soort jenever. U overnacht in het pittoreske havenplaatsje Stykkisholmur.

  Dag 5: Stykkisholmur - ferry Westfjords - Patreksfjörður (ca. 136 km)

  Om 09.00 uur vertrekt de autoferry vanuit Stykkisholmur naar Brjanslækur in het ongerepte West Fjorden gebied. Onderweg kan een optionele stop van een paar uur gemaakt worden op het eiland Flatey, met 4 officiële bewoners. Als u een stop maakt blijft uw auto op de boot en wordt door personeel aan wal gezet in Brjanslækur. Na aankomst kunt u via een spectaculaire route naar Latrabjarg rijden, het meest westelijke punt van Europa, met een kilometerslange vogelrots, waar naar schatting een miljoen zeevogels nestelen, o.a. de grootste kolonie alken ter wereld en veel papegaaiduikers. Voor dit traject raden wij wel een 4x4 huurauto aan. Overnachting in Patreksfjörður.

  Dag 6: Patreksfjörður - Isafjörður (ca. 176 km)

  Door het dunbevolkte, verlaten landschap van de West Fjorden volgt u een gravelweg langs de imposante fjorden, naar de spectaculaire Dynjandi waterval, die tot de mooiste van IJsland behoort. De aan de onderkant 30 meter brede waterval valt als een waaier in verschillende etappes naar beneden van een 100 meter hoge klif, met daaronder nog 6 kleinere watervallen. Dynjandi betekent donderaar, afgeleid van het geraas dat de watervallen produceren. Via een smalle tunnel bereikt u Isafjörður, de grootste plaats van de West Fjorden, waar wordt overnacht.

  Dag 7: Verblijf in Isafjörður

  Verblijf in Isafjörður. Gelegenheid excursies te boeken, zoals een begeleide wandeltocht naar het Hornstrandir natuurreservaat, waar sinds de jaren vijftig niemand meer woont. Omdat er geen wegen zijn wordt u met de ferry aan land gezet. Een andere mogelijkheid is een boottrip naar het vogeleiland Vigur, waar o.a. veel eidereenden broeden. Na het broedseizoen wordt hier de kostbare eendendons uit de nesten gehaald en schoongemaakt voor de export. In het nabijgelegen Bolungarvik vindt u het vroegere visserskamp Ósvör, met enkele traditionele vissershutten, droogrekken en een boot. De in authentieke visserskleding gestoken gids vertelt interessante verhalen over de geschiedenis van de visserij in IJsland, een van de belangrijkste inkomensbronnen van het land. Het fjord staat bekend als een van de beste plaatsen van IJsland om te kajakken .

  Dag 8: Isafjörður - Holmavik (ca. 229 km)

  Vandaag een prachtige rit. De weg slingert zich langs mooie fjordinhammen zuidwaarts naar Holmavik, waar u overnacht. Vlakbij het hotel vindt u de Gvendarlaug, een natuurlijk verwarmde hot spring, waar u in kunt baden en een zwembad. De Strandir regio is bekend vanwege haar mystieke verhalen over hekserij, elfen, trollen en geesten, die worden verbeeld in de Sorcerer Cottage en het Sorcery & Witchcraft Museum in Holmavik.

  Dag 9: Holmavik - Borgarbyggd (ca. 161 km)

  U rijdt vandaag naar Borgarbygdd, waar wordt overnacht in het fraai gelegen Fossatun Country Hotel. Onderweg kun je, vlakbij Buðardalur, een bezoek brengen aan het openluchtmuseum Eiriksstaðir, waar je van alles te weten komt over de tijd van de Vikingen, Erik de Rode en zijn zoon Leifur Eiriksson, die als eerste Europeaan voet aan wal zette in Noord Amerika, nog ver voor Columbus. U passeert de Deildartunguhver, de grootste warmwaterbron van IJsland, die 180 liter kokend water per seconde levert, waarmee twee steden worden verwarmd. Ook de schitterende Hraunfossar lavawatervallen en de daarnaast gelegen Barnafoss mag u niet overslaan. In Reykholt is een museum gewijd aan de beroemde middeleeuwse schrijver en staatsman Snorri Sturluson, die hier in 1241 werd vermoord. U kunt hier o.a. de uit de 10e eeuw daterende warme bron zien waar hij altijd in baadde.

  Dag 10: Borgarbyggd - Reykjavik (ca. 90 km)

  U rijdt naar Reykjavik. Interessant zijn de moderne Hallgrimskirkja, het markante Perlan gebouw en de winkelstraten Laugavegur en Skolavordurstigur, met veel gezellige bars en restaurants. Een leuke manier om de stad te verkennen is per fiets. Vanuit de oude haven vertrekken boottrips om walvissen & dolfijnen te spotten, die u ook kunt doen met een ribboat. Overnachting in Reykjavik.

  Dag 11: Reykjavik - Keflavik (ca. 46 km) - Amsterdam

  Naar Keflavik Airport voor de terugvlucht naar Amsterdam.
 • Klik hier voor de vliegtarieven en vluchttijden

  Klik hier voor de autohuurprijzen en voorwaarden

  Routebeschrijving & kaart:
  Bij onze autorondreizen ontvangt u bij uw reispapieren een zeer uitgebreide routebeschrijving van alle bezienswaardigheden langs uw route, alsmede een uitstekende wegenkaart met een handige Iceland Road Guide app voor uw telefoon, met een schat aan informatie.

  Wij wijzen u erop dat dit zeer populaire reizen zijn, dus adviseren u, om teleurstelling te voorkomen, vroegtijdig (voor het hoogseizoen 6-8 maanden voor vertrek) te reserveren. Indien een accommodatie niet beschikbaar is bieden wij u, in overleg, een zo goed mogelijk alternatief aan in dezelfde omgeving.

  BOEKINGSINFORMATIE

  Opties
  Het is mogelijk om (tot 8 weken voor vertrek) een optie te nemen op de vluchten voor een termijn van 5 werkdagen. U kunt ons hiervoor een e-mail sturen of telefonisch contact opnemen. Op hotels en vakantiehuisjes worden geen opties gegeven.

  Prijsberekening
  Als u een reis heeft gevonden klikt u op het blauwe vakje met ´Prijsopgave´ om de totale reissom te berekenen. Vervolgens geeft u de vertrekdatum, aantal personen en de gewenste reisduur in. Vervolgens doorloopt u in verschillende stappen uw keuzes voor vervoer, autohuur, accommodatie, excursies en verzekeringen. Let op: als er een vierkantje () voor een reisonderdeel staat is dit een optioneel onderdeel, die u aan kunt vinken (bijv. voor een extra excursie of een annuleringsverzekering), waarna de prijs hiervoor verschijnt in het prijsoverzicht. Voor meer informatie over ieder reisonderdeel kunt u klikken op de links.

  Maatwerk offerte
  Als u wil afwijken van de standaardreis (bijv. extra nachten of andere overnachtingsplaatsen) kunnen wij in veel gevallen een maatwerkofferte voor u maken. Stuur ons dan een e-mail met een exacte specificatie van uw wensen, vertrekdatum, type huurauto, aantal personen etc.

  Boekingsaanvraag
  Als u de reis wil reserveren klikt u onderaan het scherm op "Boek deze reis", waarna u de totale reissom ziet en of de reis uit voorraad geboekt kan worden of moet worden aangevraagd. In veel gevallen zal de reis moeten worden aangevraagd, hetgeen wil zeggen dat wij eerst bij de vervoerder en/of accommodatieverschaffer(s) moeten controleren of er nog plaats beschikbaar is. Let op: als u een boeking aanvraagt is dit niet vrijblijvend en kunt u de boekingsaanvraag (indien de reis conform de aanvraag beschikbaar is) niet meer kosteloos annuleren. Indien beschikbaar maken wij een definitieve boeking voor u. Als alles is ingevuld klikt u op "Deze reis reserveren/aanvragen, waarna onderaan een boekingsnummer verschijnt. U ontvangt een bevestiging van de boekingsaanvraag op het opgegeven e-mail adres.

   

  Paspoortnamen
  Het is belangrijk dat de opgegeven namen overeenkomen met het paspoort van de reizigers, inclusief de volledige eerste voornaam uit het paspoort. Gebruik dus geen roepnamen of de achternaam van uw echtgenoot, want dit kan bij het inchecken voor de vlucht tot instapweigering leiden.

  Tariefklassen
  Luchtvaartmaatschappijen werken met een flexibel prijssysteem, waarbij de prijs afhankelijk is van de bezetting van de gewenste vluchten op het moment van reserveren. Men heeft voor elke tariefklasse een beperkt aantal stoelen per vlucht beschikbaar. Het systeem komt er kortweg op neer dat hoe voller de vlucht raakt, des te hoger de vliegprijs wordt. Bij de prijsberekening gaan wij uit van het meest voordelige vliegtarief. Hier zit geen "real time" beschikbaarheid aan gekoppeld, dus zodra wij uw boekingsaanvraag ontvangen gaan we na of dit tarief nog beschikbaar is en nemen in het geval van toeslagen eerst contact met u op, alvorens de accommodatie aan te vragen in IJsland. In het hoogseizoen zijn de voordeligste plaatsen snel uitverkocht, dus daarom adviseren wij u tijdig te reserveren. De voordeligste vluchten zijn meestal de avondvlucht heen en de vroege ochtendvlucht terug.

  Duur aanvraag
  Dit is afhankelijk van de periode en het type reis. Als u vroegtijdig boekt is de gemiddelde duur van een aanvraag voor een autorondreis 2-4 dagen.  Voor reizen in het hoogseizoen en als u laat boekt kan de aanvraag ca. 7 dagen in beslag nemen, omdat sommige accommodatie dan al volgeboekt kunnen zijn en wij andere hotels of huisjes moeten benaderen als alternatief.

  Nota/bevestiging
  Zodra alle reisonderdelen akkoord zijn ontvangt u van ons een nota/bevestiging per e-mail. In het geval er sprake is van alternatieve accommodatie en/of prijswijzigingen wordt dit met u overlegd. Als u niet akkoord gaat met de aangeboden alternatieven heeft u het recht om alsnog af te zien van de reis.

  Betaling
  Zodra uw reis is bevestigd ontvangt u per e-mail de factuur. De aanbetaling bedraagt (tenzij anders vermeld) 20% van de reissom. De restant reissom dient uiterlijk 6 weken voor vertrek te worden voldaan, dus bij boeking binnen 6 weken voor vertrek moet de gehele reissom gelijk bij ontvangst van de nota worden betaald. U krijgt geen nieuwe factuur of een herinnering voor de eindbetaling, dus houdt zelf in de gaten dat de eindbetaling op tijd wordt overgemaakt.

  Reispapieren
  Na ontvangst van de volledige betaling ontvangt u uw reispapieren circa 10-14 dagen voor vertrek per post of per e-mail, afhankelijk van de door u gereserveerde reis. 


 • Informatie IJsland

  Klik hier voor de vliegtarieven en vluchtschema’s

  Klik hier voor de autohuurprijzen en voorwaarden

  KLIK HIER VOOR BELANGRIJKE INFORMATIE I.V.M. DE VERPLICHTE CORONA TEST

  IJSLAND 

  Het land
  Het vulkanische eiland in de Atlantische Oceaan biedt, met een oppervlakte van 103.000 km2 (3 x zo groot als Nederland), veel plaats aan haar 360.000 inwoners. Met 3 inwoners per km2 is IJsland het meest dunbevolkte land van Europa. De hoofdstad Reykjavik ligt in het zuidwesten, waar ca. 2/3 van de bevolking woonachtig is. De rest van het land is dus zeer dunbevolkt en bestaat uit zeer kleine gemeenschappen met beperkte faciliteiten qua winkels, restaurants en bars etc. Met ca. 20.000 inwoners is Akureyri de "capitool" van het Noorden. De internationale luchthaven Keflavik ligt op het schiereiland Reykjanes, op ca. 45 km. van Reykjavik. Iets meer dan 10% van het land is bedekt met gletsjers, 60% van het binnenland is onbewoonde hoogvlakte en woestijn, die uitsluitend in de zomermaanden met 4x4 voertuigen bereikt kan worden. Begroeide gebieden, heetwaterbronnen, lavavelden, adembenemende fjorden en tal van meren en watervallen vormen, naast het bewoonde kustgebied, het overige deel van IJsland. De best begaanbare weg is de ringweg, ook wel ´Route 1´ genaamd. Deze vrijwel geheel geasfalteerde weg voert met ca. 1340 km rondom het gehele eiland, langs vele bekende bezienswaardigheden, met uitzondering van de Westfjorden. In het binnenland vindt men veel met gravel verharde wegen. De wegnummers beginnend met een F zijn alleen zomers te berijden met terreinwagens met vierwielaandrijving, waarbij er sprake kan zijn dat u rivierbeddingen moet doorkruisen. Op de website
  www.road.is kunt u zien welke wegen open zijn.
   


  IJsland specialist
  BBI Travel is door Inspired by Iceland (het nationale toeristenbureau Visit Iceland) gecertificeerd als een echte IJsland specialist. Voor vragen en advies kunt u altijd contact met een van onze specialisten opnemen.

  Transfers
  In aansluiting op alle vluchten rijden de de Airport Express (uitgevoerd door Gray Line) , de FlyBus (uitgevoerd door Reykjavik Excursions) en Airport Direct (uitgevoerd door Reykjavik Sightseeing) zeer frequent tussen de luchthaven Keflavik en Reykjavik. De kosten hiervan zijn ca. € 30 p.p. per enkele reis. De bussen vertrekken ongeveer om het half uur en de reisduur van de luchthaven naar het centrale busstation in Reykjavik is ca. 45 minuten. Hier stapt u over op een kleinere bus die u naar uw hotel brengt. Voor hotels gelegen in de oude binnenstad gelden parkeerrestricties en u wordt dan afgezet/opgehaald bij een centrale bushalte niet ver van uw hotel. 

  Tijdsverschil

  Het tijdverschil tussen IJsland en Nederland bedraagt s’ zomers - 2 uur en tijdens onze wintertijd - 1 uur.

  Reisdocumenten
  IJsland maakt deel uit van het Schengengebied, maar is geen lid van de EU. Nederlanders hebben een geldig paspoort of Europese identiteitskaart nodig. Als u uit een land komt dat niet is aangesloten bij de EEA/EFTA (European Economic Area) dient het paspoort nog tot 3 maanden na terugkomst geldig te zijn. Voor andere nationaliteiten kan een visum vereist zijn.

  Valuta
  De valuta op IJsland is de IJslandse Kroon (1 = ca. 149 ISK, notering juni 2020). Creditcards als Visa en Mastercard zijn gangbare betaalmiddelen, ook voor kleine uitgaven als een kop koffie etc. Bij veel onbemande benzinestations kunt u alleen met een creditcard tanken. Met uw EC-bankpas kunt u bij bankautomaten pinnen. De meeste Nederlandse banken handelen niet in ISK, dus u dient in IJsland geld te pinnen of om te wisselen.
   
  Taal
  De nationale taal is IJslands, maar de meeste mensen spreken er tevens goed tot redelijk Engels. Gastvriendelijkheid wordt in IJsland met hoofdletters geschreven, vandaar dat u tijdens uw reis altijd op de hulpvaardige IJslanders kan terugvallen.
   
  Electriciteit
  Het voltage in IJsland is 220 volt en de stekkers zijn hetzelfde als in Nederland.
   
  Telefoneren
  In de bewoonde gebieden en langs de ringweg heeft u een goed bereik met uw mobiele telefoon, maar
  in grote gebieden in het onbewoonde binnenland van IJsland is vaak geen bereik.
   
  Daglicht
  Vanwege de noordelijke ligging van IJsland, vlak onder de poolcirkel, is het in de zomermaanden overal lang licht, ook ’s nachts. In juni gaat in het Noorden de zon helemaal niet onder en kan de middernachtzon worden bewonderd. ´s Winters (november - februari) hebben de kortste dagen 5 tot 6 uur daglicht. Het wordt echter nooit geheel donker, en al helemaal niet als de mooie Poolsterren aan een heldere hemel staan. Bij helder weer is in de herfst en de winter vaak het prachtige Noorderlicht (Aurora Borealis) te zien. Al vanaf maart is het in IJsland weer langer licht als in Nederland.
   
  Temperatuur
  IJsland is niet zo koud als de naam doet vermoeden. Het klimaat wordt door de warme golfstroom beïnvloed, waardoor de temperatuur in de winter niet zo ver daalt als men zou denken. Op IJsland is sprake van redelijk milde winters en koele zomers. De gemiddelde temperatuur ligt ´s winters tussen +5°en -5° Celsius en ´s zomers tussen +10° en +15° Celsius. Belangrijk is om de juiste kleding voor elk weertype mee te nemen. De weersomstandigheden kunnen er snel wisselen; een bekend gezegde in IJsland is; "als het weer je niet bevalt moet je vijf minuten wachten". IJsland wordt door de warme golfstroom beïnvloed, waardoor de temperatuur in de winter niet zo ver daalt als men zou denken. Op IJsland is sprake van milde winters en koele zomers. De gemiddelde temperatuur ligt ´s winters tussen +5°en -5°Celsius en ´s zomers tussen +10° en +14° Celsius. Belangrijk is om de juiste kleding voor elk weertype mee te nemen. De beste reistijd is van juni tot half september. Wie van de winter houdt kan het beste tussen januari en maart naar IJsland reizen. 
    
   
  Beste reistijd
  De beste reistijd ligt tussen juni en begin september. Het hoogseizoen loopt van juni tot augustus; voor deze periode adviseren wij uw accommodatie tijdig te reserveren om teleurstelling te voorkomen. In mei en september kan (in het noorden vaker als in het zuiden) soms nog een sneeuwbui voorkomen. In het voor -en najaar zijn de wegen naar de hooglanden niet toegankelijk.

  Autorijden
  De maximaal toegestane snelheid in IJsland is 50 km. binnen de bebouwde kom en 90 km. per uur buiten de bebouwde kom (80 km.op gravelwegen). Het is in IJsland verplicht (ook overdag) met verlichting aan te rijden. "Off Road" rijden is verboden.

  Eten & drinken
  De IJslandse keuken bestaat voornamelijk uit verse visgerechten en lamsvlees. In Reykjavik is een grote keus aan restaurants, ook die zich specialiseren in buitenlandse keukens. Buiten Reykjavik is het aantal restaurants zeer beperkt en is er minder variatie in de menu´s (veelal vis en lamsvlees). Water wordt altijd gratis geserveerd bij de maaltijd. In de meeste hotels is het ontbijt en soms ook het diner in buffetvorm. In het laagseizoen kan het soms voorkomen dat het restaurant van uw accommodatie gesloten is en u moet eten bij een naburig restaurant.Houdt er rekening mee dat de prijzen voor diners, met name buiten Reykjavik aanmerkelijk hoger zijn dan in Nederland. Ook de prijzen voor alcoholische dranken zijn flink hoger dan in Nederland.

  Accommodatie

  Reykjavik heeft veel verblijfsmogelijkheden, variërend van jeugdherbergen tot luxe viersterren hotels. Houdt u er rekening mee dat het hotelclassificatiesysteem in IJsland de hotels vaak iets hoger waardeert als de maatstaven die hiervoor in de rest van Europa worden gehanteerd. Op het dunbevolkte ´platteland´ is de hotelcapaciteit niet erg groot en minder gevarieerd. De hotels zijn in de meeste gevallen eenvoudiger als in Reykjavik en er zijn veel farm- en guesthouses. Sommige guesthouses beschikken alleen over standaard kamers, met gebruik van een gemeenschappelijke badkamer en toilet. 

  Vanwege de enorm toegenomen populariteit van de bestemming IJsland is er vooral buiten Reykjavik een tekort aan overnachtingsmogelijkheden, met name in Oost- en Noord IJsland. In 2010 gingen er jaarlijks 490.000 toeristen naar IJsland en in 2019 meer dan 2 miljoen, wat zorgt voor grote druk op de beschikbare accommodatie. De laatste jaren wordt er veel nieuwe accommodatie bijgebouwd en gerenoveerd/uitgebreid. Accommodaties worden vaak gebouwd met materialen als golfplaten en beton, het zijn materialen die zich goed houden bij de extreme weersomstandigheden, zoals harde arctische zeewinden. Dit kan soms aan de buitenkant een wat sobere indruk maken, maar meestal is er bij binnenkomst een verrassend knusse sfeer. Daarnaast kunt u reserveren voor vakantiehuisjes, veelal met een kitchenette. Veel accommodaties beschikken over een hot tub, waarin u een heerlijk warm bad kunt nemen in de buitenlucht. Belangrijk: het is essentieel van mei t/m september uw accommodatie ruim van te voren te reserveren, en dit niet op de ´bonnefooi´ te doen, want vanwege het beperkte aantal hotels in sommige gebieden zijn deze lang van te voren volgeboekt in het hoogseizoen. Wanneer een accommodatie is volgeboekt bieden wij u, in overleg, een zo goed mogelijk gelijkwaardig alternatief aan, zoveel mogelijk in dezelfde omgeving. Als u in het hoogseizoen wil reizen adviseren wij minimaal 6-8 maanden van te voren te reserveren.

   


  Kamperen
  Van juni tot augustus wordt er in IJsland veel gekampeerd. De campings zijn qua faciliteiten vaak vrij eenvoudig. Vroeger mocht er vrij gekampeerd worden, maar in 2016 is er een nieuwe natuurbeschermingswet in werking getreden die het vrij kamperen limiteert tot max. 3 tenten, uitsluitend in vrije natuurgebieden, waar geen camping in de buurt is. Als er sprake is van gecultiveerd landschap, hekken of woningen in de buurt dient u eerst toestemming van de eigenaar van het land te vragen of u uw tent hier mag opzetten. Als u met een camper reist moet u overal toestemming vragen. In beschermde natuurgebieden, zoals Þingvellir, Þórsmörk, Landmannalaugar, Skaftafell en Mývatn mag u niet vrij kamperen en moet verplicht gebruik gemaakt worden van de officiële campings. Een overnachting op een camping kost gemiddeld  € 20-25 per persoon

  Kleding
  Het weer op IJsland kan zeer grillig en wisselvallig zijn: prachtig zonnig weer kan van het ene op het andere moment veranderen in mist of zwaar weer met veel regen, flinke windstoten, (natte) sneeuw of hagel. Neem daarom ook warme winterkleding mee, het liefst van wol, zijde of polar fleece. Hele dikke truien en spijkerbroeken zijn niet aan te bevelen, omdat ze niet effectief tegen de koude en wind beschermen en bovendien slecht drogen. Een sweater of fleece en een katoenen broek verdienen de voorkeur. Verder is een outdoorbroek fijn, omdat deze snel droogt en vooral comfortabel zit tijdens wandelingen en klimpartijen. Een fleece trui met daar overheen een windstopper is ideaal in IJsland, vooral omdat de wind soms flink kan aantrekken. Over de windstopper draag je een regen werende jas in de zomermaanden, en een wat dikkere jas in de wintermaanden. Tijdens de wintermaanden en ook nog in de lente en herfst kan het geen kwaad om thermokleding onder je gewone kleding te dragen. Een regenjas en/of broek is erg handig, want aan een paraplu op het windrijke IJsland heb je niet veel.

  De beste tip is om zoveel mogelijk laagjes over elkaar aan te trekken, minimaal twee (als het heel koud is drie). De laagjes bieden u ook de gelegenheid om wat uit te trekken, als u ergens binnen komt. Zorg verder voor een muts, warme handschoenen en een sjaal, want de wind kan nog wel eens guur zijn. Stevig en waterdicht schoeisel is erg belangrijk. Wandelpaden kunnen soms slecht, modderig en glibberig zijn. (Berg)wandelschoenen moeten voldoende steun geven aan de enkels en zijn voorzien van een goede profielzool.

  The Icelandic Pledge
  IJsland biedt reizigers die het land bezoeken aan om een verantwoordelijke toerist te worden en The Icelandic Pledge af te leggen, een unieke ‘eed’ voor toeristen. Hierin belooft u om de natuur van IJsland te respecteren en op verantwoorde wijze te reizen tijdens uw bezoek en te genieten van IJsland zoals de IJslanders dat doen.

  Bussen
  De IJslandse bussen worden goed onderhouden en zijn technisch prima in orde. Door de soms barre weg- en weersomstandigheden hebben ze echter veel te lijden, vooral als ze door het binnenland rijden. Aan stofontwikkeling op de ruiten van de bus is bij ritten op onverharde wegen niet te ontkomen. 

   
   
  Klik hier voor Zuid West IJsland
  Klik hier voor Zuid Oost IJsland
  Klik hier voor Noord IJsland
  Klik hier voor West IJsland
  Klik hier voor Oost IJsland
  Klik hier voor Highlands IJsland
  Klik hier voor Reykjavik
   
  Handige links

  Officiële website van het IJslandse toeristenbureau https://nl.visiticeland.com
  Regio informatie en restaurants: https://visitorsguide.is
  Algemene informatie www.ontdekijsland.nl
  Informatie over excursies, foto’s en filmpjes www.guidetoiceland.is
  Informatie Reykjavik www.visitreykjavik.is
  Zuid IJsland: www.south.is
  West IJsland: www.west.is
  Oost IJsland: www.east.is
  Noord IJsland: www.northiceland.is
  Informatie over de wegcondities in IJsland www.road.is
  Video’s https://vimeo.com/channels/iceland/videos
  Reisgidsen & kaarten www.dezwerver.nl/r/europa/ijsland
  Informatie over natuurbaden: www.icelandlagoons.com

   
 • Reisbeoordelingen

Agenten-Login
Nieuwe aanmelding