Arctisch Treinavontuur

een van ’s werelds mooiste treinreizen

Bestemming: Zweden Winter

Reisduur: 7 nachten

Vanaf: 1.599,00 €

Met een rechtstreekse vlucht naar Kiruna bent u binnen een paar uur in Zweeds Lapland. U verblijft 2 nachten in de mijnstad Kiruna en van hieruit kunt u deelnemen aan verschillende excursies om deze bijzondere stad te leren kennen. Vanaf Kiruna reist u per trein door het schitterende Noord Zweedse Lapse landschap richting Narvik in Noord Noorwegen. Na ruim een uur in de trein stapt u uit in Björkliden waar u 2 nachten verblijft. Björkliden is een klein bergdorp in een fantastische omgeving waar u tot rust kunt komen. Ook kunt u hier winterse activiteiten beleven zoals o.a. skiën, huskysledetocht of het noorderlicht spotten. Het traject tussen Björkliden en Narvik is het hoogtepunt van de reis. Vanaf de hooggebergte rijdt de trein de grens over bij Riksgränsen. Hier begint de afdaling, soms door tunnels, door een schitterende natuur met dramatische berghellingen, watervallen en adembenemende uitzichten over de Rombaksfjord bij Narvik. In Narvik blijft u twee laatste nachten, zodat u gelegenheid hebt om in het interessante Polarpark wolven te zien. Dan reist u de hele treinroute nogmaals terug naar Kiruna, zodat u uw laatste nacht in het beroemde Ice Hotel in één bvan hun ijskamers kunt verblijven. Dit is een reis die u niet wilt missen!

Ertsspoorlijn / Malmbanan / Ofotbanen

De spoorlijn tussen Luleå en Narvik heeft vele namen. In het Zweeds ’Malmbanan’ en in het Noors ’Ofotbanen’. Vanuit de mijn in Kiruna wordt ijzererts naar de haven in Narvik vervoerd. Al sinds 1902 wordt dit traject gebruikt om het ijzererts te transporteren zodat het vanuit Narvik de wijde wereld in kan. De treinen zijn elektrisch en laden zichzelf op afdalend naar Narvik zodat ze weer op volle krachten terug naar Kiruna kunnen rijden. Zowel ’s zomers als ’s winters is het traject tussen Riksgränsen en Narvik een onvergetelijke gewaarwording van natuurschoon. Niet voor niets wordt dit traject een van de mooiste ter wereld genoemd! • Dag tot dag beschrijving

  Dag 1 naar Kiruna

  Vlucht Amsterdam - Kiruna per Transavia
  Transfer luchthaven - accommodatie (duur ca.10-15 min.)
  U verblijft 2 nachten in Camp Ripan. Kiest u voor een noorderlicht excursie vanavond?

  Voor meer informatie over Transavia en vluchtschema’s, klik hier

  Dag 2 Kiruna

  U heeft een volle dag om erop uit te gaan. Kiruna zelf is zeer de moeite waard om te verkennen want op dit moment zijn ze begonnen met het verhuizen van de stad. Doordat er in de mijnen steeds dieper wordt gegraven naar ijzererts, staat de stad op instorten. Huizen zullen worden verplaatst naar de nieuwe stad en een heel deel zal nieuw gebouwd worden. In 2035 zal de volledig nieuwe stadscentrum klaar staan. Maar hoe verhuist men een stad? In het infocentrum in het stadhuis (Kiruna Stadshus) vindt u meer informatie en een film over dit fenomeen. U kunt ook een boeiende excursie met een lokale gids waarbij u alles te horen krijgt van de vorderingen en ontstaan van het nieuwe Kiruna.
  De mijn is heel belangrijk voor Kiruna. Een bezoek aan het visitors centre op level 540 meter onder de grond, is verrassend leuk. De gids vertelt over de geschiedenis en toekomst van de mijn, en ook meer over waarom de hele stad moet verhuizen.
  Verder kunt u nog meer activiteiten kiezen, zoals bijvoorbeeld een rondleiding door het Icehotel, huskytocht voor gezinnen, huskysafari sneeuwscootertocht, rendierslede tocht en bezoek bij de rendieren. Uiteraard zijn er ook Noorderlicht excursies.
  U hoeft zich niet te vervelen in Kiruna!

  Dag 3 per trein naar Björkliden

  In de loop van de ochtend vertrekt u per trein naar Björkliden. De treinrit duurt ca. 1 uur en 20 minuten en voert over u over het woeste bergplateau naar het station van Björkliden.
  U gaat naar uw accommodatie voor de komende 3 nachten en checkt in bij uw stuga. De middag kunt u gebruiken om even te gaan skiën of tot rust te komen.

  Dag 4 verblijf Björkliden

  Björkliden is een klein klassiek bergdorpje aan het meer Torneträsk, helemaal in het noorden van Zweden. Al in de vorige eeuw kwamen toeristen hierheen met de (toen) nieuw aangelegde Ertsspoorlijn tussen Kiruna in Zweeds Lapland en Narvik in Noord Noorwegen. Tegenwoordig is het nog steeds een prachtige bestemming en zeer geliefd bij de toeristen.
  Winterstijd is Björkliden een echt winterwonderland! Vanaf februari worden de dagen langer en kunt u genieten van steeds meer zonuren overdag en het prachtige noorderlicht in de donkere avonden. Er zijn verschillende activiteiten waar u aan deel kunt nemen, zoals huskysafari, sneeuwscootersafari, sneeuwschoenwandelingen, noorderlicht safaris, ijsvissen, tochten naar de grotten, skiën en zelfs off-piste of heli-skiën. In deze omgeving komt u heerlijk tot rust met de perfecte combinatie van activiteiten en ontspanning!

  Dag 5 per trein naar Narvik

  Vandaag legt u per trein het laatste traject af tussen Björkliden en Narvik. Dit is tevens hoogtepunt van de reis. Vanaf de hooggebergte rijdt de trein de grens over bij Riksgränsen. Hier begint de afdaling, soms door tunnels, door een schitterende natuur met dramatische berghellingen, watervallen, en adembenemende uitzichten over de Rombaksfjord bij Narvik. In Narvik blijft u de twee laatste nachten. Ook hier bieden wij een aantal excursies aan. Wellicht begint u alvast vanmiddag met de stad verkennen?

  Dag 6 verblijf Narvik

  In en om Narvik zijn er verschillende leuke dingen te ondernemen. Op ca. een uur rijden vanaf Narvik ligt het Polar Park; een park waar wolven, beren, muskossen, lynxen en vele andere dieren leven. Hier kunt u rondlopen en op een veilige manier de dieren bekijken. Dit is een leuk uitje voor jong en oud! Indien u echt zin heeft in een spannend avontuur, heeft u in Polar Park de mogelijkheid om een kus van een wolf te krijgen! Dit is echt spannend en niet voor iedereen weggelegd! Maar uiteraard is het ook zonder een wolvenkus erg leuk het park te bezoeken en de dieren te zien. In Narvik zelf kunt u een Noorderlicht excursie boeken waarbij u met de kabelbaan naar de top van de berg gaat voor de beste condities om dit fenomeen te kunnen zien. Overdag is een bezoek aan het indrukwekkende oorlogs-museum van Narvik een aanrader. Vanwege het ijzer dat vanuit Kiruna in Narvik per trein kwam en vanuit hier de wereld in werd gescheept was Narvik een plaats die de Duitsers graag wilde hebben. In het museum leert u meer over hoe het hier in en om de stad aan toe ging tijdens de 2e wereldoorlog.
  Houdt u van skiën kunt u op de Narvikfjellet berg een dagje prima van de berg afdalen. Zelden krijgt u de mogelijkheid om te skiën in zo’n mooie omgeving, omringd door imposante bergen en diepe fjorden. Ook de off-piste skiër kan bij Narvikfjellet goed terecht.

  Dag 7 per trein naar Kiruna en het Ice Hotel

  Vandaag reist u het treintraject naar Kiruna in zijn geheel af. U zult merken dat het toch weer een andere belevenis is.
  Na aankomst in Kiruna volgt de transfer naar het beroemde Ice Hotel, waar u de laatste nacht en één van de fraaie ijskamers heeft.

  Dag 8 terugreis naar Nederland

  Na het ontbijt volgt de transfer naar de luchthaven van Kiruna, waarvandaan u nonstop met Transavia terugvliegt naar Amsterdam.
  Einde van een onvergetelijke reis...
 • Reisschema

  Dag 1 vlucht Amsterdam-Kiruna per Transavia
             transfer naar uw accomodatie voor de eerste 2 nachten, Camp Ripan
  Dag 2 verblijf Kiruna/Camp Ripan
  Dag 3 transfer naar station en per trein naar Bjorkliden waar u de komende 3 nachten verblijft in Kåppas Stugby
  Dag 4 verblijf in Bjorkliden
  Dag 5 verblijf in Bjorkliden
  Dag 6 per trein naar Narvik voor de 2 laatste overnachtingen in Scandic Hotel Narvik
  Dag 7 verblijf in Narvik
  Dag 8 per flybus-transfer (niet inclusief) naar de luchthaven van Harstad/Narvik (Evenes). De flybuss start vanaf het Scandic Hotel en brengt u in ca. 1,5 uur naar de luchthaven voor de terugvlucht via Trondheim naar Amsterdam.

 • Kiruna

  Winter in Kiruna

  De winter in Kiruna kan koud en donker zijn, maar ook heel magisch!
  Het donker geeft het noorderlicht een prachtige achtergrond en de kou geeft sprookjesachtige en winterse landschappen waar de vorst de bomen in een laagje twinkelende ijskristallen bekleedt. Zodra de polaar-winter zijn greep loslaat, worden de dagen lichter en milder. De lokals gaan er dan vaak op uit om te skiën, ijsvissen of sneeuwscooteren en trekken de bergen in vanwege hun liefde voor de natuur en het buitenleven terwijl er hard wordt gewerkt in de mijnen die zo kenmerkend zijn voor Kiruna.

  Ook u kunt deze magische wereld meemaken! U kunt ervoor kiezen om een week hier te verblijven, evt. in combinatie met een overnachting in het Icehotel, of als onderdeel van een rondreis.

 • Reisbeoordelingen

Agenten-Login
Nieuwe aanmelding