13-Daagse stugatour "Drakkar"

Kosta - Mönsterås - Västerås - Axvall

Bestemming: Zweden

Reisduur: 12 nachten

Vanaf: 439,00 €

Wie kent niet die prachtige houten, vaak bontgekleurde vakantiehuisjes uit kinderseries als Pippi Langkous en Emil van Lönneberga? In Zweden worden ze stuga’s genoemd. Dit veelzijdige land leent zich uitstekend om al rondreizend ontdekt te worden. Overnachten in stuga’s, vaak midden in de natuur en geschikt voor families met of zonder kinderen, staat garant voor ‘vrijheid blijheid’. Wij stippelden een mooie route voor u uit, die op een ontspannen manier door de mooiste streken, langs de fraaiste steden en de meest interessante bezienswaardigheden van Zuid- en Midden-Zweden voert. 

Reisschema

Klik op de linkjes voor meer informatie over de accommodaties
3 n Kosta Lodge - Kosta 
3 n First Camp Oknö - Mönsterås (100 km)
3 n Hem till Gården - Västerås (355 km)
3 n Hornborgasjöns Stugby - Axvall (250 km)

Vervoer suggesties

U kiest zelf hoe u naar Zweden reist. Rijdt u door Duitsland en Denemarken, of gaat uw voorkeur uit naar een overtocht?
Indien u wilt varen kunnen wij u onderstaande suggesties geven. Deze zijn als optie bij te boeken. Staat uw voorkeur niet tussen? Vraag ons dan naar de verschillende mogelijkheden.

Heenreis

Finnlines: Travemünde - Malmö

Terugreis

Stena Line: Göteborg - Kiel

 • Dag tot dag beschrijving

  Dag 1 naar Zweden

  Uw reis start in Kosta, in de Zuid-Zweedse provincie Småland. U verblijft in de mooie twee-onder-een-kap stuga’s van Kosta Lodge (Huur bedlinnen + 2 handdoeken SEK 100 per set, eindschoonmaak SEK 495.)

  Dag 2 en 3 omgeving Kosta

  In de omgeving van Kosta valt veel te beleven. U kunt ervoor kiezen om rustig een boekje te lezen bij uw accommodatie of te gaan zwemmen in een van de vele meren in de buurt. Gaat u liever wandelen en onderweg bessen plukken?
  In Kosta staat Kosta Glasbruk, een glasfabriek uit 1742. Hier kunt u deelnemen aan een leuke en interessante demonstratie in het glasblazen; een eeuwenoude traditie in deze streek. De provincie Småland wordt niet voor niets ’het Glasrijk’ genoemd. De meeste dorpen in de omgeving hebben, of hadden, een glasfabriek en deze kunt u vaak nog steeds bezoeken.
  Om de sfeer van vroeger te proeven van toen de glasfabriek nog het verzamelpunt was van de mensen uit het dorp, kunnen wij u van harte aanbevelen om ’Hyttsill’ te proberen. Dit is een avond vol met eten, muziek en glasblazen op hoog niveau.
  Wilt u en meer actieve besteding van uw dag kunt u de Zipline uitproberen bij Klavreström, een bezoek brengen aan het Elandenpark, een van de gezellige plaatsen aan de kust of shoppen bij Kosta Outlet. Er is veel te zien en beleven!

  Dag 4 naar Mönsterås

  Vandaag rijdt u door naar uw volgende bestemming: Mönsterås. Mönsterås en Kosta liggen hemelsbreed niet zo ver van elkaar, maar u rijdt een langere route waardoor u een langere rit krijgt. U rijdt eerst richting Kalmar waar u een stop maakt. In deze historische stad vindt u leuke winkeltjes, cafeetjes, oude centrum en het kasteel Kalmar Slott die u kunt bezichtigen. Net voor de kust van Kalmar ligt het met een brug te bereiken eilandje Öland; een prachtig eilandje om te vertoeven. De Zweedse royals hebben hier hun zomer residentie en er heerst hier een heerlijk vakantie sfeertje.
  U verblijft in First Camp Oknö te Mönsterås. (Huur bedlinnen SEK 109 per set, huur handdoeken SEK 54 per 3, eindschoonmaak inbegrepen.)

  Dag 5 en 6 omgeving Mönsterås

  Vanuit Mönsterås kunt u een uitstap maken naar het 100 km verdergelegen kijk-, doe- en pretpark Astrid Lindgrens Värld in Vimmerby. Hier herleeft u de verhalen van de kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren. U ontmoet de beroemde personen uit de boeken; Pippi Langkous, Ronja Roversdochter, Karlson op het dak, meneer Nilsson, Emil en zijn kleine zusje Ida van Lönneberga.
  In Adelfors en bij de Kleve Gruva mijn kunt u uw geluk beproeven met goudzoeken. Ook een bezoek aan een van de vele glasblazerijen in dit gebied is een aanrader. Vanuit Hultsfred kunt u verschillende routes per spoorfiets afleggen en in de omgeving is het ook mogelijk te gaan ziplinen.

  Dag 7 naar Västerås

  U rijdt vandaag een mooie route naar Västerås. Södermanland is beroemd om haar fraaie landgoederen. In Kolmården bij Norrköping vindt u een prachtige Scandinavische dierentuin. U verblijft in het typisch Zweedse ’Hem till Gården’. (Linnenset en eindschoonmaak inbegrepen.)

  Dag 8 en 9 in de omgeving van Västerås

  De stijlvolle hoofdstad Stockholm (110 km) en de koningsstad Uppsala (80 km) liggen dichtbij. U kunt een tocht maken met MS Mariefred op het romantische Mälarenmeer.
  Ook kunt u een uitstapje maken naar Örebro of de prachtige natuur in voor een wandeling of een spannende mountainbike tour.

  Dag 10 naar Axvall

  U reist weer zuidwaarts en verblijft de drie laatste nachten in Hornborgasjons Stugby. (Huur bedlinnen + 2 handdoeken SEK 100 per set, eindschoonmaak SEK 600.)

  Dag 11 en 12 omgeving Axvall

  U verblijft nabij het Hornborgasjöns natuurreservaat. Hier kunt u uitstekend wandelen, vissen en vogels observeren. Het gebied staat bekend vanwege de kraanvogels. In Jönköping vindt u o.a. het Zweeds Lucifermuseum, het museum van de kunstenaar John Bauerbyn en het openluchtmuseum in het stadspark. Verder kunt u een bezoek brengen aan het idyllische zuurstokkenplaatsje Gränna, gelegen aan het immense Vätternmeer. Een belangrijke attractie vindt u in Trollhättan; sluizen waarmee een hoogte van 32 meter overbrugd kan worden. Op 8 km afstand bevindt zich het attractiepark Skara Sommarland.

  Dag 13 naar huis

  Vandaag keert u weer huiswaarts. Indien u een overtocht heeft geboekt rijdt u naar de haven voor de vaart richting huis.
 • Stuga’s
  Stuga’s zijn comfortabele en knusse hutten, speciaal door ons geselecteerd op de mooiste plekjes van Zweden. Soms maken ze deel uit van een camping of  huttencomplex, met faciliteiten voor de gasten. De stuga’s bestaan uit een woonkamer, een of twee aparte slaapkamers, douche en toilet, volledig ingerichte keuken(hoek) met kookgerei, bestek etc. U kunt bij reservering opgeven of u het linnengoed wilt huren. U kunt er ook voor kiezen om de kosten hiervoor te besparen door zelf linnengoed of slaapzakken mee te nemen. Dekens of dekbedden zijn aanwezig.
  De stuga’s dienen door u schoon achtergelaten te worden, maar indien gewenst, kan tegen betaling de eindschoonmaak ter plaatse geregeld worden.  

  Astrid Lindgrens Värld
  Het kijk-, doe- en pretpark Astrid Lindgrens Värld is van 19 mei tot 27 augustus 2017 dagelijks geopend. In september is het park in de weekenden (vrijdag - zondag) geopend met Emil, Pippi Langkous en Karlsson aanwezig. Door de weeks kun u in september naar het park komen tussen 10 en 15 uur. De entree is gratis en er zijn geen karakters uit de boeken aanwezig, maar de kinderen kunnen naar hartelust spelen. In de Zweedse herfstvakantie, 28 oktober - 5 november) is het park ook geopend.

 • Algemene informatie Zweden

   
  STREEKINFORMATIE & BEZIENSWAARDIGHEDEN

  Klik hier voor Zuid-Zweden
  Klik hier voor West-Zweden
  Klik hier voor Midden-Zweden
  Klik hier voor Noord-Zweden
  Klik hier voor Stockholm


  Zweden

  HET LAND
  Met een oppervlakte van bijna 450.000 km², 11 keer groter dan Nederland, is Zweden het grootste land van Scandinavië. In totaal wonen er ruim 9 miljoen mensen in Zweden, waarvan 17.000 Samen in het noorden. Een groot deel van het land is bedekt met bos en 9% bestaat uit meren en rivieren. In het zuiden en oosten is het landschap heuvelachtig. Hier zijn ook de twee grootste meren van Zweden te vinden: het Vättern en Vänern. Richting de Noorse grens en het noorden wordt het ruiger en bergachtiger. Verdeeld over Zweden zijn er 2 nationale parken. Zweden is een constitutionele monarchie met een parlement. In de de hoofdstad Stockholm zetelt de regering en het parlement en woont de koning, Carl-Gustav XVI.

   Midsummer Celebration Lena Granefelt imagebank sweden.se

  REISINFORMATIE
  Zweden is op diverse manieren aan te reizen. Per vliegtuig kan vanaf Schiphol rechtstreeks gevlogen worden naar Göteborg, Stockholm en Linköping. SAS onderhoudt diverse binnenlandse vluchtverbindingen.Ook per ferry is Zweden te bereiken. Er zijn diverse mogelijkheden, zo biedt Stena Line afvaarten aan vanaf Kiel in Duitsland naar Göteborg en vaart Finnlines vanuit het Duitse Travemünde naar Malmö. Wie niet wil varen kan via bruggen reizen, via Denemarken. De 16 km lange Öresundbrug verbindt  Kopenhagen en Malmö in Zuid-Zweden. Voor deze brug geldt dat tol betaald dient te worden.
   
  TIJDSVERSCHIL
  Er is geen tijdsverschil tussen Zweden en Nederland.

  PASPOORT
  Nederlanders hebben een geldig paspoort of Europese identiteitskaart nodig. Voor andere nationaliteiten kan een visum vereist zijn. De reiziger is zelf verantwoordelijk voor geldige reisdocumenten.

  VALUTA

  De valuta in Zweden is de Zweedse Kroon (SEK 100 = ca. € 11,30 stand februari 2014). Creditcards als Visa en Mastercard zijn gangbare betaalmiddelen. Met uw bank- of giropas kunt u bij bankautomaten pinnen.  
   
  TAAL
  De nationale talen zijn Zweeds en Samisch, maar de meeste mensen spreken tevens goed tot redelijk Engels. 
   
  ELEKTRICITEIT
  Het voltage in Zweden is 220 volt. De tweetandstekkers zijn hetzelfde als in Nederland.
   
  MOBIEL TELEFONEREN
  In de bewoonde gebieden heeft u een goed bereik met uw mobiele telefoon, in afgelegen gebieden kan het bereik minder zijn.
   
  DAGLICHT
  De noordelijke ligging van Zweden heeft invloed op het daglicht. In het noorden, in Lapland, komt de zon in december helemaal niet op en is het overdag schemerig. Dit is een zeer bijzondere ervaring. De Lappen zelf spreken van blauw licht, dit omdat de witte sneeuw weerkaatst en het ’donker’ niet pikdonker maakt, maar juist een blauwe gloed geeft. Vanaf januari worden de dagen steeds langer tot in de zomer gedurende een periode de zon helemaal niet ondergaat: de middernachtzon. In Björkliden bijvoorbeeld is het 24 uur per dag licht van 17 juni tot 19 juli, terwijl in Kiruna van 31 mei tot 11 juli de zon niet ondergaat. 

  KLIMAAT
  Het weer in Zuidwest-Zweden is te vergelijken met het weer in Nederland. De zomers zijn net zo warm, maar minder regenachtig en duren minder lang. Meer naar de Noorse grens heerst een landklimaat en verder naar het noorden een poolklimaat. Hier zakken de temperaturen in de winter ver beneden 0° C.

  AUTORIJDEN
  Zweden kent een goed onderhouden wegennet. De belangrijkste verbindingen, onder andere tussen de steden Stockholm en Göteborg, zijn snelwegen. Verder zijn er goed berijdbare tweebaans- en driebaanswegen. In de bossen van Midden- en Noord-Zweden en op het platteland komen daarnaast veel onverharde wegen voor. Met name in Midden- en Noord-Zweden, vooral in de schemering, is de kans aanwezig dat groot wild oversteekt. Winterbanden zijn verplicht van 1 december tot 1 april bij winterse omstandigheden.

  Eland
   
  TOLWEGEN EN MILIEUBELASTING
  Voor de Sontbrug wordt tol geheven, verder zijn er geen tolwegen in Zweden. Wel geldt voor de steden Göteborg en Stockholm een zogenaamde congestion tax. Buitenlandse voertuigen zijn hier van uitgesloten. Bij huurauto’s is de belasting over het algemeen bij de prijs inbegrepen.

  VEERPONTEN
  In Zweden kunt u op verschillende plaatsen, bij rivieren en in de archipels, te maken krijgen met veerponten. Reserveren is hierbij niet nodig. De ferry’s varen met grote regelmaat, zodat u over het algemeen niet lang hoeft te wachten. Betaling is ter plaatse met contant geld. Door de staat beheerde veerponten zijn gratis.

  FEESTDAGEN IN 2014

  Bijzondere feestdagen in Zweden zijn:

  06 juni Nationale Feestdag
  21 juni Midzomeravond
  22 juni: Midzomerdag
  02 november: Allerheiligen
  13 december: Sint-Lucia
   
 • Reisbeoordelingen

  6,5 Jan v. | 11.06.2017 13-Daagse stugatour

  Gezin met kinderen

  We hebben het 3 nachten per adres (lees 2 volle dagen) als vrij intensief ervaren. Het is 2 dagen op een locatie en vervolgens weer een reisdag. Wellicht had een adres minder of 4 nachten per adres wat meer rust gegeven. Voordeel van deze rondreis was ...
  Boekingsproces 6
  Reisdocumenten 4
  Accommodatie 7
  Beoordeling vervoer (vlucht/ferry) 7
  Algehele beoordeling 8
  Prijs/kwaliteit 7
  meer
  8,0 Albert Jaap v. | 03.08.2017 13-Daagse stugatour

  Ouder stel

  Stugatour Drakkar: Elke accomodatie had voor- en nadelen qua ligging, meubilair en aan/afwezigheid van dingen (zitmeubels voor buiten, waterkoker etc.). Al met al een mooie tour door zuid Zweden!
  Boekingsproces 8
  Reisdocumenten 8
  Accommodatie 8
  Beoordeling vervoer (vlucht/ferry) 8
  Algehele beoordeling 8
  Prijs/kwaliteit 8
  meer
Agenten-Login
Nieuwe aanmelding