Ierland | Vijf redenen waarom jij een rondreis door Ierland wilt maken

27/02/2024 0 Door Kirsten Muntendam
Delen:

Wil jij deze zomer op reis naar een bestemming vol natuur, cultuur en avontuur? Kies dan voor een rondreis door Ierland! Met zijn adembenemende landschappen, rijke geschiedenis en levendige cultuur is het de perfecte bestemming voor een onvergetelijke vakantie. Wil je graag meer weten over dit prachtige land? In deze blog geven wij jou vijf redenen waarom Ierland een plekje bovenaan jouw bucketlist verdient.

1. In Ierland vind je adembenemende natuur

Ierland wordt ook wel The Emerald Isle (het smaragdgroene eiland) genoemd. Geen wonder, want als je uitkijkt over de vele meertjes naar de glooiende heuvels op de achtergrond, lijkt het landschap wel duizend tinten groen te bevatten. De beroemde kustlijn aan de Wild Atlantic Way laat met zijn hoge kliffen, mooie baaien en duizenden kleine eilandjes een onuitwisbare indruk achter. Ben je een natuurliefhebber, dan word je ongetwijfeld blij van de zes nationale parken en negen gebieden van uitzonderlijk natuurlijke schoonheid die je op het eiland kunt vinden. Geen tijd om alle nationale parken te ontdekken? Bezoek dan in ieder geval de Wicklow Mountains. Met zijn hoge bergen, uitgestrekte eikenbossen, stille meren en klaterende riviertjes hangt er in de Wicklow Mountains een haast buitenaardse sfeer. Ook Killarney National Park is een aanrader. Als je geluk hebt, kom je hier de enige overgebleven kudde inheemse edelherten tegen.

Reistip: 17-daagse Autorondreis Rondom Ierland

De kliffen van Moher op een blauwe zomerdag.

De hoge Kliffen van Moher aan de Wild Atlantic Way. Credit: Tourism Ireland/Christopher Hill

2. Ierland is de perfecte plek voor avontuur

Al dat prachtige natuurschoon nodigt natuurlijk uit om lekker buiten te zijn. De dagen in Ierland zijn lang en de temperatuur is mild, waardoor je optimaal kunt genieten van verschillende buitenactiviteiten. Maak bijvoorbeeld een mooie hike over één van de goed onderhouden wandelpaden in Connemara National Park, sla een balletje op de beroemde golfbaan Royal Portrush Golf Club of ga fietsen langs het langste fietspad van het land, de Great Western Greenway. Ben je een echte watersporter? De lange kustlijn, ruige rivieren en ontelbare meertjes bieden jou de perfecte plek om te zeilen, raften, kajakken en zelfs surfen! Ondanks de relatief lage watertemperatuur heeft Ierland veel brede stranden met idyllische surfspots. Voor zowel beginners als vergevorderde surfers zijn erg geschikte surfspots. De beste plek om jouw plank in het water te leggen? Dat is het adembenemende Achill Island, met zijn ongerepte zandstranden en hoge kliffen.

Reistip: 12-daagse Autorondreis Ierland in een Notendop

Man met snorkel in wetsuit op het strand van Arranmore Island.

Ierland is de perfecte plek voor watersporters. Credit: Fáilte Ireland/Gareth Wray

3. De bevolking van Ierland is ontzettend hartelijk

Nergens ter wereld word je zo hartelijk en gastvrij ontvangen als op het Ierse eiland. Of je nu in een B&B, postkantoor of pub bent, de Ieren hebben altijd tijd voor een praatje. Kijk er dan ook niet raar van op dat je ’s avonds een gezellige pub binnenloopt en aan het einde van de avond vertrekt met nieuwe vrienden! Vaak treden er in deze pubs lokale bandjes op, die voornamelijk traditionele Ierse muziek ten gehore brengen. Onder veel gejuich van de lokale bevolking wordt er uitbundig gedanst, gedronken en meegezongen. Wil jij een traditionele Ierse pub bezoeken? Bestel dan eens een pint in John M. Reidy’s Pub in Killarney, geniet van een echte Ierse afternoon tea op het terras van Kate Kearney’s Cottage bij de Gap of Dunloe of bezoek het beroemde Durty Nelly’s bij Bunratty Castle.

Reistip: 13-daagse Autorondreis Ontdek Ierland – inns

Vier mensen die muziek maken en dansen in een ierse pub.

In ieder dorp vind je een gezellige pub met traditionele Ierse muziek. Credit: Fáilte Ireland

4. Ierland heeft een interessante geschiedenis

De geschiedenis van The Emerald Isle is zo oud als de weg naar Rome. Toch zijn de Romeinen nooit in Ierland aangekomen, waardoor de oude gebruiken van de Keltische bevolking en het cultureel erfgoed hier beter bewaard gebleven zijn dan in andere Europese landen. Bezoek bijvoorbeeld het oude Keltische klooster bij Glendalough, dat in de 6e eeuw werd gesticht, of de opmerkelijke vesting Grianán of Aileach. Ook de recentere geschiedenis van Ierland is bijzonder interessant. In 1801 werd Ierland bij Groot-Brittannië gevoegd, waarna het Ierse volk jarenlang onderdrukt en uitgebuit werd met schrijnende hongersnood en massale emigratie tot gevolg. Het verzet dat hierop ontstond leidde tot bloedige opstanden en een burgeroorlog die tussen 1960 en 1998 af en aan woedde. Wil je meer weten over The Troubles, zoals deze periode ook wel genoemd wordt, neem dan de tijd om de stad Derry of Londonderry te verkennen.

Reistip: 11-daagse Autorondreis Elegant Ierland

Het Glendalough klooster en de ronde toren.

Het Glendalough klooster uit de 6de eeuw. Credit: Tourism Ireland/Chris Hill

5. De heerlijke Ierse keuken

De Ierse keuken stond vroeger vooral bekend om zijn stoofpotten en aardappelgerechten, maar wist je dat je er tegenwoordig heerlijk kunt eten en drinken? Zoals voor elke eilandnatie het geval is, is de visserij in Ierland altijd van groot sociaal en economisch belang geweest. In de meeste restaurants staan dan ook vaak de heerlijkste verse visgerechten op het menu, die uitstekend samengaan met één van de bekroonde Ierse whisky’s of pint bruin bier. ’s Weekends kun je je hier vaak vermaken op boerenmarktjes, waar je de lekkerste ambachtelijke kazen, verse groente en knapperige pasteien kunt kopen. Het culinaire hoogtepunt vind je in het kleurrijke vissersstadje Kinsale, waar jaarlijks in oktober het International Gourmet Festival wordt georganiseerd. Houd je van fine dining? Reserveer dan een tafeltje in het prachtige Gregan’s Castle Hotel in Ballyvaughan, Co. Clare en laat je verrassen door de lekkerste gerechten en mooie wijnen van chef Jonathan Farell.

Reistip: 6-daagse Autorondreis Ierland Culinair

Bonustip: bij BBI Travel kun je bij jouw rondreis een uitgebreide Kinsale foodtour boeken. Een gids neemt je mee langs alle culinaire hoogtepunten van Kinsale, waar je natuurlijk uitgebreid mag proeven en genieten van al het lekkers.

Vier personen proeven oesters tijdens een oesterproeverij.

Geniet van verse vis tijdens een foodtour. Credit: Fáilte Ireland/Luke Kwiatkowski

Delen: