Sneeuwzeker Scandinavië

Sneeuwzeker Scandinavië

14/09/2020 0 Door blogbbi
Delen:

Eén van de meeste gestelde vragen van nieuwkomers voor skivakantie’s in Scandinavië, is aangaande de sneeuwhoogte en sneeuwzekerheid. Wij Nederlanders zijn nogal gefixeerd op hoogte, als het gaat om de bepaling van de sneeuwzekerheid. Bij het lezen over de hoogtes van de skigebieden in bijvoorbeeld Trysil en Sälen, bekruipt de meesten de angst ‘is het wel sneeuwzeker?’ Nou, laten wij iedereen die er aan twijfelt of er in Noorwegen en Zweden voldoende sneeuw ligt, om te kunnen wintersporten, gerust stellen.

Trysil & Sälen op zelfde breedtegraad als Anchorage

Kijk eens op een globus, zoek Trysil op en draai de aardbol dan eens naar rechts (leuk om in Google Earth te doen…), dan kom je er achter dat Trysil (61°18’27” noorderbreedte) in Noorwegen en Sälen in Zweden op vergelijkbare breedtegraad liggen als Anchorage (61°13’55” noorderbreedte) in Alaska.  Niemand vraagt zich echter af of daar sneeuw ligt, ook al ligt deze stad op zeeniveau. Des te zuidelijker je komt op het noordelijk halfrond, des te belangrijker wordt hoogteligging bij bepaling van de sneeuwzekerheid, redeneer andersom hoe noordelijker je komt des te minder belangrijk wordt de hoogteligging…

Sneeuwzeker noordelijke ligging van Trysil gelijk aan breedtegraad van Anchorage

Trysil ligt op ongeveer dezelfde breedtegraad als Anchorage in Alaska, Zuid-Groenland en zelfs noordelijk ligt dan Whitehorse in Yukon, Canada.

De statistieken

Ook uit de statistieken is af te lezen dat Trysil en Sälen niet alleen sneeuwzeker zijn, maar vanwege de centrale ligging in het hart van Scandinavië ook goede kans op mooi weer hebben.

Statistieken van laatste 10 jaar qua temperatuur (gem. dagtemperatuur)

Plaats/Maand Dec Jan Feb Mrt
Trysil -9,5 -11 -10 -5
Sälen -5 -6,2 -6 -3,3
Stöten -7 -9 -7 -6

 

Statistieken van laatste 10 jaar qua sneeuwhoogtes (dal/berg)

Plaats/Maand Dec Jan Feb Mrt
Trysil 45/49 61/65 89/100 108/119
Sälen 40/45 48/55 66/71 79/85
Stöten 35/40 50/51 59/61 63/72

 

Wintersport in een sneeuwzeker hart van Scandinavië

Wintersport in het sneeuwzekere hart van Scandinavië; hier Lindvallen/Sälen (foto: Skistar)

Onbezorgd op wintersport

Met andere woorden de zorgen die er anders zijn in de aanloop naar een wintersportvakantie, zijn er voor de bestemmingen in de Scandinavian Mountains helemaal niet. Het enige obstakel dat wij ons kunnen bedenken is of we in de huidige covid-19 situatie, wel binnen komen in Noorwegen of Zweden. Laten we met zijn allen zorgen voor een dalend aantal Corona besmettingen in Nederland, zodat ook wij kunnen genieten van de ruimte, natuur en fantastische winter(sport)mogelijkheden in Trysil & Sälen

Delen: