Wintersport Zweden | Åre, Östersund en Vemdalen

Wintersport Zweden | Åre, Östersund en Vemdalen

01/11/2022 0 Door blogbbi
Delen:

Het is hier genieten en voor ieder wat wils. Ben je op zoek naar de Scandinavische idylle van een wintersport te midden van met sneeuw bedekte bossen, dan is Vemdalen voor jou. Heb je de wintersport liever wat mondainer met keuze uit een overdaad aan pistes voordat je het nachtleven in duikt? Eén woord: Åre! Toch liever een meer ‘urban’ winter met alle geneugtes van de stad? Dan kies je voor Östersund, dé winterstad met alle winteractiviteiten op haar stoep…

Hier in midden-Zweden ben je feitelijk in het hart van Scandinavië. De afstand tot aan de noordelijke poolcirkel is minder dan 400 kilometer, en dat is te merken. Het Noorderlicht laat zich regelmatig zien en aan sneeuw en ijs is hier ‘s winters geen gebrek. Deze streek noemt men ook wel Jämtland Härjedalen. Het is een tweelingprovincie met majestueuze landschappen, een rijke cultuur en duurzame gastronomie. Het is een paradijs voor wandelaars en fietsers, met de beste wintersportmogelijkheden van Zweden.

MEESTERS VAN DE GASTRONOMIE

In de loop der jaren heeft de regio Jämtland Härjedalen een aanzienlijk aantal medailles gewonnen in Zweedse culinaire kampioenschappen. Östersund is één van de gastronomiesteden van UNESCO. In september 2016 waren Östersund en Jämtland Härjedalen gastheer van de jaarlijkse conferentie van Unesco Creative Cities Network. Leden uit 80 verschillende creatieve steden over de hele wereld namen deel aan de conferentie, die werd gehouden in samenhang met de internationale conferentie over duurzame ontwikkeling, aan de Mid-Sweden University in Östersund.

Culinaire hoogstandjes in Midden-Zweden

Culinaire hoogstandjes in Midden-Zweden

Het is moeilijk om honger te lijden in Jämtland Härjedalen. Dit is de perfecte plek om de Scandinavische keuken te ervaren. Het is een regio die de combinatie tussen hoogwaardige restaurants, kazen en zuivelfabrieken van wereldklasse, microbakkerijen, chocolatiers, brouwers, koffiebranders en boerenstalletjes perfectioneert.  (Wil je meer lezen over de Noordse keuken en culinaire belevenissen in de omgeving van Östersund, Åre en Vemdalen? Klik dan hier voor een erg goed artikel van Sandra Lee Pettersson.)

ÖSTERSUND, DÉ WINTERSTAD

Het charmante stadje Östersund, idyllisch gelegen aan de oevers van het meer Storsjön, is de hoofdstad van de regio. In 2010 werd de stad uitgeroepen tot UNESCO Creative City of Gastronomy – een titel die Östersund nog steeds heeft. De stad dankt de titel aan haar talent voor het cultiveren van langdurige culinaire tradities op basis van lokale, duurzame producten.
Östersund is de grootste stad van Noordwest-Zweden. Denk hierbij niet meteen aan een bruisende megapool, maar eerder aan een charmant stadje gelegen aan het Storsjönmeer. Door de ligging aan het meer is dit een prima plek om ’s winters te schaatsen en te skiën. Maar de echte winterse trekpleisters zijn de oneindig lijkende kilometers aan loipes voor de crosscountry skiërs (bij ons beter bekend als langlaufen). In Noorwegen en Zweden is deze sport ontzettend populair en Östersund en omgeving is wat dat betreft een echt walhalla.

Ook ligt Östersund aan de bekende Inlandsbanan; een treinverbinding door het hart van Zweden vanuit Kristinehamn via Mora (Dalarna) en Östersund naar Gällivare in Lapland. Helemaal in de winter is een tocht op deze oude spoorlijn vanuit Östersund naar Mora een avontuur. ‘s Winters draagt dit traject de veelzeggende naam snötåget; sneeuwtrein…

Prachtig treintraject per Inlandsbanan: Östersund - Mora

Prachtig treintraject per Inlandsbanan: Östersund – Mora

VEMDALEN, EEN WINTERIDYLLE

Wintervakantie te midden van uitgestrekte dennenbossen, met diep doorbuigende takken van de zware lading sneeuw en ski-in/ski-out verblijven. Vemdalen heeft erg leuke pistes waar een gemiddeld wintersportgezin volledig aan z’n trekken komt. In het Snowpark en de Funride vertonen de al wat ‘geoefende’ boarders en skiërs vaak hun kunsten. Overvolle pistes zijn er niet, dus je kunt als ouder de kids gerust een afdalinkje zelf laten pakken…

Tip: reis je met kinderen of ben je liefhebber van grillen en een voordelige lunch op de piste, haal dan bij de ICA supermarkt een pak ‘korvar’ (worsten/hotdogs) en bijbehorende ‘korvbröd’. Er zijn namelijk verschillende plekken direct naast de piste waar je kunt grillen. Vergeet ook de ketchup en sennap (mosterd) niet!

grillen-op-de-piste-vemdalen

Grillen op de pistes in Vemdalen

Naast een verrassend leuk skigebied zijn er in Vemdalen ook spannende activiteiten en excursies bij te boeken. Maak een avontuurlijke tocht met sneeuwscooters of een onvergetelijke huskysafari… Zo wordt een wintersport vakantie in Vemdalen er één om nooit te vergeten!

ÅRE, NATIONALE ALPINE-SKI-ARENA

Jaarlijks strijkt het internationale skicircus van FIS voor een World Cup wedstrijd alpineskiën neer in Åre, een indicator van de uitstekende skimogelijkheden die Åre te bieden heeft.

Overzichtskaart skigebied Åre

Overzichtskaart skigebied Åre (klik voor grotere versie onderaan volgende pagina)

Åre kent een gezellig en levendig centrum, waar het na een dag op de pistes genieten is in één van de tientallen uitstekende restaurants of gezellige barretjes. Rondom Åre-Torg, het centrale plein van het dorp, liggen ook tal van winkels. Het bekende ski- en outdoorkledingmerk Peak Performance, dat zijn oorsprong heeft in Åre, heeft hier een General Store.  Direct naast het treinstation ligt Holiday Club, waar een spa en een tropisch zwembad gevonden kan worden. Kortom, Åre in Zweden is een must voor de liefhebber van mondaine, levendige wintersportresorts!

Åre-gondelbaan

Åre is één van de weinige skiresorts in Scandinavië met meerdere gondelbanen.

VANAF SCHIPHOL & GRONINGEN AIRPORT NAAR ÖSTERSUND/ÅRE AIRPORT v.v. (o.a. Åre en Vemdalen)

Onze chartervluchten voor het winterseizoen 2022/23 worden uitgevoerd door Transavia. U bereikt uw bestemming op comfortabele wijze, zonder overstappen. Vliegt u met ons dan is luchthavenbelasting, per persoon 20kg ruimbagage alsmede 1 set skiuitrusting van max. 15kg inbegrepen. U kunt tegen betaling vooraf een stoel reserveren of extra bagage bijboeken. Tijdens de vlucht zijn snacks, maaltijden en drankjes aan boord tegen betaling te verkrijgen.

Wij vliegen bewust met een betrouwbare maatschappij, KLM-dochter Transavia. Dat doen wij niet alleen vanwege de bekendheid van onze klanten met deze Nederlandse maatschappij, maar ook vanwege klimaatbewustheid. De CO2-uitstoot van alle door ons aangeboden vluchten wordt middels ETS gecompenseerd. Daarnaast wordt er met minimaal 1% SAF (Substainable Aviation Fuel) gevlogen.

OP TIJD BOEKEN

Wij wijzen u erop dat dit zeer populaire reizen zijn. Om teleurstelling te voorkomen adviseren wij u vroegtijdig te reserveren (voor het hoogseizoen 6-8 maanden voor vertrek). Indien een accommodatie niet beschikbaar is bieden wij u, in overleg, een zo goed mogelijk alternatief aan in dezelfde omgeving.

Amsterdam – Östersund/Åre Airport v.v. (o.a. Åre en Vemdalen)
Wij vliegen vanaf Amsterdam naar Östersund in de periode 24 december 2022 t/m 18 maart 2023 met een wekelijkse vlucht op zaterdag.

 

Vluchtdag  Van    Naar    Vlucht  Vertrek  Aankomst
Zaterdag Amsterdam Östersund HV131 07:05u 09:25u
Zaterdag Östersund Amsterdam HV131 17:50u 21:40u

(onder voorbehoud van wijziging) uw vlucht is inclusief:
20kg ruimbagage*, 8kg handbagage, gratis vervoer van een skiset (ski’s, stokken en skischoenen max. 15kg; bij boeking doorgeven), luchthavenbelastingen.

*= baby’s t/m 1 jaar oud hebben geen bagagevrijdom.

Groningen – Östersund/Åre Airport v.v. (o.a. Åre en Vemdalen)
Wij vliegen vanaf Groningen Airport naar Östersund in de periode 24 december 2022 t/m 18 maart 2023 met een wekelijkse vlucht op de zaterdag.

 

Vluchtdag  Van    Naar    Vlucht  Vertrek  Aankomst
Zaterdag Groningen Östersund HV133 15:00u 17:00u
Zaterdag Östersund Groningen HV133 10:15u 13:50u

(onder voorbehoud van wijziging) uw vlucht is inclusief:
20kg ruimbagage*, 8kg handbagage, gratis vervoer van een skiset (ski’s, stokken en skischoenen max. 15kg; bij boeking doorgeven), luchthavenbelastingen en gratis parkeren op Groningen Airport Eelde.

*= baby’s t/m 1 jaar oud hebben geen bagagevrijdom

Kijk hier voor ons aanbod naar Åre.
Kijk hier voor ons aanbod naar Vemdalen.
Een  ‘urban’ wintertrip naar winterstad Östersund, vind u hier.

Delen: