Leif Eriksson 23-Daagse Noordkaapreis inclusief Hurtigruten

Over de Kystriksvegen naar de Noordkaap

Bestemming: Scandinavië

Reisduur: 22 nachten

Vanaf: 2.827,00 €

De weg naar het Noordkaap is lang maar erg spectaculair! Tijdens deze rondreis is het Noordkaapplateau slechts één van de vele hoogtepunten. Wat de reis uniek maakt is de route over RV17 oftewel de ’Kust rijksweg’ langs de schitterende kust van midden Noorwegen, maar ook de mogelijkheid het natuurfenomeen Saltstraumen te gaan bekijken. En niet te vergeten het Hurtigruten deeltraject van Kirkenes naar Bergen, een onderdeel van ’s werelds mooiste zeereis, met de hoogtepunten in de Vesterålen en Lofoten zoals Raftsund, Trollfjord en de authentieke vissersplaatsen langs de kust.
Wij kunnen met een gerust hart zeggen dat mede door het aantal hoogtepunten deze reis een van de allermooiste Noordkaapreizen aangeboden in Nederland!  

Reisschema

1 n Scandic Victoria Hotel - Lillehammer (185/475 km)
1 n Quality Hotel Augustin - Trondheim (360 km)
1 n Thon Hotel Brønnøysund - Brønnøysund (390 km)
1 n Scandic Meyergården Hotel - Mo i Rana (240 km)
2 n Clarion Collection Hotel Grand Bodø - Bodø (240 km)
1 n Quality Hotel Grand Royal  - Narvik (300 km)
2 n Scandic Grand Hotel Tromsø - Tromsø (250 km)
1 n Thon Hotel Alta - Alta (290km)
2 n Scandic Hotel - Honningsvåg (215 km)
1 n Scandic Arctic Hotel - Kirkenes (510 km)
5 n Hurtigruten zeereis Kirkenes - Bergen
1 n Thon Hotel Orion - Bergen
2 n Rauland Høgfjellshotel - Rauland (285 km)
1 n Scandic Holmenkollen Park Hotel - Oslo (225 km)

 

 • Dag tot dag beschrijving

  Dag 1 naar Lillehammer

  Vandaag rijdt u via Eidsvoll en langs het Mjøsameer naar Hamar en Lillehammer. Indien u op tijd aankomt, kunt u het Maihaugen openluchtmuseum bezoeken. Uw eerste overnachting is in Lillehammer.

  Dag 2 over Dovrefjell bergplateau naar Trondheim

  U reist over de E6 over het Dovrefjell bergplateau naar Trondheim. Dovrefjell is een nationaal park waar de imposante wilde moskusossen leven. Tevens leven hier andere dieren zoals rendieren, elanden, vele vogelsoorten en ook diverse zeldzame planten. Wij raden u aan om vroeg te starten vandaag zodat u een stop kunt maken in Oppdal en meegaan met een van de excursies. Kiest u voor de moskusossen safari? Of gaat u liever op zoek naar de rendieren? De elanden safari is ook een echte aanrader voor vandaag.
  In Trondheim, de voormalige hoofdstad, ziet u de Nidaros Kathedraal. Deze kathedraal is het grootste middeleeuwse gebouw van Scandinavië, waar tot nu toe 3 koninginnen en 7 koningen gekroond werden. Al bijna 1000 jaar is dit een bedevaartsoord. Het tegenovergelegen, gerestaureerde onderkomen van de Aartsbisschop is ook zeker de moeite waard. Bij mooi weer moet u vanzelfsprekend bij een van de terrasjes aan het water gaan zitten, genietend van een drankje en kijkend naar de bedrijvigheid.

  Dag 3 naar de kust en Brønnøysund

  U verlaat Trondheim en vervolgt de reis langs de Trondheimfjord in de richting van Steinkjer en Grong. Na Grong verlaat u de E6 en gaat u richting kustrijksweg 17 en vervolgens langs de schitterende kust naar Brønnøysund. De kustrijksweg 17 wordt ook wel ’s werelds mooiste route genoemd, en is werkelijk prachtig. De route begint in Trøndelag en neemt u mee noordwaarts door een schitterend kustlandschap bij de Namdalskust en de Helgelandskust voordat het in Bodø eindigt.

  Dag 4 langs de prachtige Helgelandskust

  Vandaag kunt u het beste op tijd vertrekken, want er staat een mooie route langs de Helgelandskust te wachten vandaag. U volgt de kustrijksweg 17 in noordelijke richting en rijdt langs de prachtige kustlijn. Onderweg naar de eerste ferry komt u langs Hildurs Urterarium, al vanaf de Vikingtijdperk is dit een plek waar mensen bij elkaar kwamen om te genieten van een fantastische natuur, lekker eten en goed gezelschap. Hier wordt u met open armen ontvangen. In het zomerseizoen is het tuincafé geopend van 10-17 uur en ’s avonds kunt u genieten van een heerlijk diner (vooraf wel even bellen om te reserveren).
  Na de ferry van Horn naar Anndalsvåg en van Forvik naar Tjøtta rijdt u richting Alstahaug. Hier vindt u het prachtige en moderne Petter Dass museum (door Snøhetta architecten). Ook ziet u de kerk en de oude woning van deze beroemde priester en dichter, en kunt u in het museum eventueel lunchen.
  Een leuke omweg is om uw reis door te zetten naar Sandnessjøen via nog een ferry naar Herøy. De route Herøy-Dønna is een mooie belevenis. Aan de Herøy-zijde volgt u de weg van eiland naar eiland met een prachtig uitzicht over De Syv Søstre (de zeven zusters) bergketen aan het vasteland.
  U kunt ook de weg volgen en dan rijdt u langs de zeven zusters. Hier kunt u een stop maken en een wandeling maken naar een van de zeven bergtoppen. Het is een mooi gebied om te wandelen, maar neem uw tijd als u een van de toppen wilt beklimmen.
  Bij Sandnessjøen rijdt u richting de E6 en Mo i Rana.

  Dag 5 over de poolcirkel naar Bodø

  Over kustrijksweg 17 heeft u vandaag wederom een fraai traject langs de prachtige kustlijn, met adembenemende vergezichten en diverse ferry trajecten op weg richting Bodø. (Houdt u rekening met de afvaartschema’s!). Wilt u een dag zonder ferry trajecten kunt u ook voor de kortere route kiezen over de E6. Vandaag passeert u de poolcirkel voor de eerste keer tijdens deze reis.

  Dag 6 Bodø

  Vrije dag in Bodø. U heeft vandaag de tijd om de stad te verkennen. Er is veel te ondernemen. In Bodø is het luchtvaart museum bezienswaardig, maar veel interessanter is het natuurfenomeen Saltstraumen, op een half uurtje rij-afstand van de stad. Dit is de plek waar bij het juiste getij de natuur haar kracht laat zien. Wilt u deze malstroom op een bijzondere wijze meemaken, raden wij u aan om een excursie te boeken waarbij u met snelle rib-boten naar de Saltstraumen vaart. Zeker weten dat u onder de indruk zal zijn!

  Dag 7 naar Narvik

  Vandaag verlaat u Bodø en rijdt u richting Fauske. Bij Fauske gaat u over op de E6 richting Narvik, waar u de komende nacht verblijft. Onderweg ziet u in het westen de pieken van de Lofoten archipel af en toe opdoemen.

  Dag 8 arctisch Noorwegen

  U merkt vandaag tijdens uw rit via Andselv naar Tromsø pas echt dat u zich in een Arctisch gebied begeeft. Om u heen ziet u ruige bergen en steeds minder begroeiing. En uiteraard heeft u in de zomerperiode de middernachtzon, waarbij de zon niet (of nauwelijks) ondergaat!

  Dag 9 Tromsø

  Vrije dag in Tromsø. Tromsø is een leuke, levendige stad en heeft een rijke cultuur en een interessante geschiedenis. Al sinds de 19e eeuw heeft de stad de bijnaam ’Parijs van het noorden’. Er is hier van alles te beleven en regelmatig worden er festivals, concerten en arrangementen georganiseerd. Blijft u in de stad, kunt u het Polar museum bezoeken of Tromsø Botanische tuin - de meest noordelijke botanische tuin. Of gaat u liever naar Macks bier brouwerij om te zien hoe ze hier in het arctisch gebied bier brouwen? De Ishavs katedraal is ook een aanrader om te bezoeken. Buiten de stad kunt u met de Fjellheisen (berglift) in 4 minuten naar een prachtig uitzichtpunt gaan. Van hieruit heeft u een adembenemend uitzicht op de weidse omgeving. In het restaurant kunt u een hapje eten voordat u weer terug naar beneden gaat. Houdt u van wandelen kunt u naar boven lopen en de ’lift’ naar beneden nemen.

  Dag 10 naar Alta

  Via Lyngen en over de E6 reist u door naar Alta. Onderweg heeft u bij helder weer westwaarts een fraai zicht op het berggebied, de ’Lyngen Alpen’. Alta staat bekend om de rijke Sami cultuur, en vooral om de rotstekeningen die u net buiten het stadje kunt vinden in het openluchtgedeelte ’Hjemmeluft’ van het Alta museum. Deze rotstekeningen zijn pas in 1973 ontdekt en staan inmiddels op de UNESCO werelderfgoed lijst.

  Dag 11 bijna bij Noordkaap

  Uw laatste traject in noordelijke richting eindigt op het Noordkaap eiland, Magerøya.
  Dit eiland bereikt u via een bijna 7 km lange (tol)tunnel.
  U verblijft 2 nachten in Honningsvåg zodat u ruim de gelegenheid heeft de Noordkaap te bezoeken.

  Dag 12 Noordkaap

  Naast de Noordkaap hal op het Noordkaap plateau, kunt u een bezoekje brengen aan één van de traditionele vissersplaatsjes. Of gaat u liever wandelen en de vele verschillende vogelsoorten spotten die hier gedurende de zomer verblijven?

  Dag 13 richting de Russische grens

  Vandaag heeft u lang traject voor de boeg, dat op circa 13 km voor de Russisch-Noorse grens eindigt in Kirkenes. U rijdt via Lakselv en Karasjok door het land van de Sami.

  Dag 14 inschepen Hurtigruten

  Na het ontbijt rijdt u naar de Hurtigruten kade waar het schip klaar ligt voor inscheping. Uw auto gaat mee onder in het ruim en u kunt uw hut, waar u de komende 5 nachten verblijft, betrekken.
  ‘s Middags meert uw schip in Vardø aan, de meest oostelijke haven van Noorwegen. Verder voert de route langs het Varanger schiereiland naar Båtsfjord, voordat u ’s avonds Berlevåg bereikt.

  Dag 15 varend richting Tromsø

  Via Honningsvåg vaart u naar de meest noordelijke stad van Europa, Hammerfest. Tegen middernacht arriveert het schip in Tromsø, waar u op de heenweg heeft overnacht.

  Dag 16 de Lofoten eilanden

  De aanblik van de nauwe doorgang van Risøyrenna en de tocht door de smalle Raftsund behoren tot de mooiste momenten van uw Hurtigrutenreis. In Stokmarknes, het vroegere beginpunt van de Hurtigruten, bevindt zich het museum van de postschepen (entree is voor Hurtigruten passagiers gratis). Terwijl uw schip naar Svolvær en Stamsund vaart, trekt de majestueuze Lofoten bergwand aan u voorbij. ‘s Avonds verlaat u de eilandengroep weer en vaart u richting vasteland.

  Dag 17 prachtig natuurschoon

  Een afwisselend landschap met talrijke eilanden, mystieke bergen en watervallen, waar de meest verschillende legendes over bestaan, toont zich aan de kijker. De beroemde bergketen, de zeven zusters (Syv Søstre), als ook het spectaculaire en in sagen gehulde rotseiland “ Torghatten”, waarin zich op 160 meter hoogte een 40 meter breed gat bevindt.

  Dag 18 Trondheim

  Vandaag kunt u nogmaals Trondheim bezoeken voordat u verder zuidwaarts vaart. Voorbij de eilanden Munkholmen en Hitra zet de reis door over open zee naar Molde, dat ook wel ‘stad van de rozen’ genoemd wordt. Rechts glanzen de steile, grijze, naaldscherpe rotsen van de Romsdal Alpen in de zon. De stad Kristiansund heeft een meer ongunstige ligging ten opzichte van de door wind omzoomde rotskust van de Noord Atlantische Oceaan. De als “kabeljauwmetropool” van Noorwegen bekende stad, was lange tijd de exporthaven voor de bekende gezouten en gedroogde vis.

  Dag 19 aankomst Bergen

  Vandaag is de laatste dag aan boord van uw Hurtigruten schip. Aankomst in Bergen is om circa 14.30 uur, waarna ontscheping volgt en u rijdt naar uw centraal gelegen hotel in deze voormalige Hanzestad.
  Nadat u de auto heeft geparkeerd kunt u te voet de stad verkennen. De Bryggen, de bekende markt en de Fløibanen liggen allen op loopafstand.

  Dag 20 door Hardanger naar Rauland

  U verlaat Bergen via het Hardangergebied. De rit gaat langs de fjord met de vele fruitboomgaarden en over de Haukeligrend bergweg de idyllische en traditierijke provincie Telemark binnen. U verblijft 2 nachten in Rauland, aan de voet van het Hardangervidda bergplateau.

  Dag 21 Telemark

  In het bosrijke Telemark en op de Hardangervidda zijn vele wandelroutes. Een absolute aanrader is om de Gaustatoppen (1883 m) te beklimmen. Hiervandaan heeft u een prachtige uitzicht. De regio leent zich uitstekend voor vele buitenactiviteiten zoals o.a. abseilen en vissen. Rjukan heeft een belangrijke rol gespeeld in de 2e wereldoorlog. In het Norsk Industriarbeidermuseum bij Vemork kunt u het indrukwekkende ’energie avontuur’ beleven dat zich hier afspeelde vanwege het ´zware water´ dat hier werd geproduceerd. Deze historische gebeurtenis is de belangrijkste reden dat Rjukan (samen met Notodden) nu een mooie plek heeft gekregen op de werelderfgoed lijst van UNESCO.

  Dag 22 naar Oslo

  U gaat op weg naar de Noorse hoofdstad Oslo. Op het schiereiland Bygdøy liggen de musea van MS Fram, de vikingschepen en het scheepvaartmuseum op loopafstand van elkaar. Maar er zijn in deze stad vele bezienswaardigheden en attracties te vinden. Bij mooi weer kunt u op Aker Brygge op een terras aan de haven verse garnalen bestellen. U verblijft in Holmenkollen Park Hotel Rica, een prachtig, in traditionele "drakenstijl" gebouwd hotel met een fantastisch uitzicht over Oslo en de fjord.

  Dag 23 laatste dag

  Uw rondreis eindigt hier en u gaat weer terug naar Nederland.

  Indien u een overtocht heeft geboekt gaat u naar de veerhaven voor de overtocht. Heeft u een auto gehuurd, rijdt u naar de luchthaven van Oslo en levert u de auto in alvorens u terugvliegt naar Nederland.
 • Meer Hurtigruten informatie
  U kunt op onderstaande links klikken voor meer informatie:
  Schepen
  Huttypen
  Afvaarttijden 

  Auto aan boord van Hurtigruten
  Aan boord van de schepen MS Spitsbergen/Finnmarken/Kong Harald kan geen auto meegenomen worden. Een aantal vertrekdata in de boekingsperiode is daarom niet mogelijk. Het is verstandig ruim op tijd te boeken want er is maar beperkte beschikbaarheid voor een auto.

  Voor MS Vesterålen geldt voor de auto’s een maximaal gewicht van 5000 kg, een max. hoogte van 1.85 meter en een max. lengte van 5.40 meter. Voor de overige schepen geldt een maximaal gewicht van 5000 kg, een max. hoogte van 2.20-2.30 meter en een max. lengte van 6.30-6.40 meter.     

  De volgende schepen zullen geen capaciteit hebben voor auto’s na de genoemde data:

  15.09.20 - Richard With
  16.10.20 - Polarlys
  10.01.21 - Nordkapp
  06.04.21 - Nordlys

  Flexibele prijzen Hurtigruten
  Hurtigruten hanteert een flexibel prijsbeleid. Met andere woorden, naar gelang de beschikbaarheid afneemt, stijgt het tarief voor de nog beschikbare hutaccommodaties. De rondreis is gebaseerd op het meest voordelige tarief. De prijs op het moment van boeking is het geldende tarief, dit verschilt per vertrekdatum. Vroeg boeken zal veelal de voordeligste prijs geven. 

  Diner en ontbijt
  De reissom is gebaseerd op logies en ontbijt tijdens uw verblijf in de hotels. Echter, door voor de hotels halfpension bij te reserveren verzekert u zich van een voordelig tarief voor uw diners. Ook diner aan boord van Hurtigruten is bij de halfpensionprijs inbegrepen.  
  De maaltijden tijdens uw overtocht zijn niet standaard inbegrepen. Wij raden u aan deze vooraf te reserveren; de ervaring leert dat het buffetrestaurant vaak is volgeboekt.

  Hotel onderweg
  Afhankelijk van de keuze van overtocht naar Noorwegen kunt u, indien u dat wenst, een overnachting in Jagdhaus Waldfrieden nabij Hamburg bijboeken. De prijs kunt u vinden bij de online prijsopgave.

  Streekinformatie
  Oost-Noorwegen
  Zuid-Noorwegen
  West-Noorwegen
  Midden-Noorwegen
  Noord-Noorwegen
  Oslo
  Bergen
  Trondheim
  Stavanger


 • Vervoer

   
  BIJ TE BOEKEN VERVOER NOORWEGEN

  Bij de aangeboden rondreizen zijn overtochten of vluchten niet inbegrepen; wel doen wij u een suggestie voor overtochten die het beste bij de rondreis van uw keuze aansluit.
   
   
  COLOR LINE KIEL - OSLO
  Met deze overtocht bespaart u zich vele kilometers en reist u comfortabel met de luxe cruiseferries van Color Line. De rit naar Kiel gaat over de autobaan via Hamburg en ontscheping in Oslo is op een dusdanige tijd dat u eerst in alle rust kunt ontbijten.

  Schema
  Dagelijks Kiel - Oslo 14:00u-10:00u
  Dagelijks Oslo - Kiel 14:00u-10:00u


  COLOR LINE HIRTSHALS - LARVIK/KRISTIANSAND

  De autorit naar Noord-Denemarken is langer maar de overtochten hiervandaan zijn een stuk korter, mede omdat Color Line vaart met de snelle Superspeed schepen. Vrijwel alle afvaarten zijn overdag, er is dan ook geen hutaccommodatie aan boord. U kunt er voor kiezen een overnachting in Denemarken bij te boeken om betere aansluiting op het vaarschema te krijgen.
  Klik hier voor meer informatie over deze overtocht

  Reisschema
  Route

  05apr-23dec2020

  14mrt-23dec2020

  Hirtshals - Larvik

   

  dagelijks   12:45u-16:30u
  dagelijks   22:15u-02:00u

  Larvik - Hirtshals

   


  dagelijks   08:00u-11:45u
  dagelijks   17:30u-21:15u

  Hirtshals - Kristiansand
    

  dagelijks 12:15u-15:30u
  dagelijks 20:45u-00:00u

   
  Kristiansand - Hirtshals
    

  dagelijks 08:00u-11:15u
  dagelijks 16:30u-19:45u

   


  STENA LINE KIEL - GOTENBURG
  Ook Stena Line heeft een dagelijkse afvaart vanuit Kiel. Bestemming is echter Gotenburg in Zweden en hiervandaan bereikt u over de snelweg in een paar uur de Noorse grens.

  Schema
  Dagelijks Kiel - Gotenburg 19:30u-09:00u
  Dagelijks Gotenburg - Kiel 19:30u-09:00u


  STENA LINE FREDERIKSHAVN - OSLO
  Vanuit Noord-Denemarken vaart u naar Oslo met de comfortabele ferry van Stena Line. Na een plezierige overtocht bent u klaar voor uw vakantie in Noorwegen. In het hoogseizoen kunt u dagelijks vertrekken met de dagboot van Frederikshavn naar Oslo, en met de nachtboot van Oslo naar Frederikshavn. Zie onderstaande schema voor de juiste tijden.

  Schema

  Route

  01apr-18jun2020
  17aug-31dec2020
  19jun-16aug2020


  Frederikshavn - Oslo 


  Oslo - Frederikshavn  


  ma      18:30u-07:30u*
  wo-zo 09:15u-18:30u

  di-zo 19:30u-07:30u*


  dagelijks 09:15u-18:30u


  dagelijks 19:30u-07:15u*

  *= aankomst volgende dag


  FJORD LINE HIRTSHALS - STAVANGER/BERGEN
  Dit is de overtocht die u direct naar de fjorden brengt. Dagelijks varen de moderne en comfortabele Fjord Line schepen vanuit Noord-Denemarken naar Stavanger en door naar Bergen. 

  Reisschema

  Route

  01jan-31mei2020
  01sep-31dec2020
  01jun-31aug2020


  Hirtshals - Stavanger/Bergen 

  Bergen/Stavanger - Hirtshals  


  dagelijks 20:00u-06:30/12:30u*

  dagelijks 13:30/20:00u-08:00u*


  dagelijks 20:00u-06:30/12:30u*

  dagelijks 13:30/20:00u-08:00u*


  *= aankomst volgende dag


  KLM AMSTERDAM - OSLO/SANDEFJORD-TORP
  Meermaal daags vliegt KLM direct naar een groot aantal Noorse luchthavens.
  Klik hier voor meer informatie over deze vluchten
   
  SCANDINAVIAN AIRLINES AMSTERDAM - TROMSØ
  Om het noorden van Noorwegen te bereiken heeft u een binnenlandse vlucht nodig vanuit Oslo of Trondheim. Deze worden o.a. uitgevoerd door SAS oftewel Scandinavian Airlines.
  Klik hier voor meer informatie over deze vluchten
   

   

 • Algemene informatie Noorwegen

   
   
  STREEKINFORMATIE & BEZIENSWAARDIGHEDEN
   

  NOORWEGEN 

  HET LAND 

  Het koninkrijk Noorwegen beslaat een totaal oppervlakte van 385.155 m2 en heeft ruim 5 miljoen inwoners. Vergelijk dit met Nederland: op een oppervlak van ruim 41.000 m2 leven 16,7 miljoen mensen. De hoofdstad van Noorwegen is Oslo, gelegen in het zuiden aan de Oslofjord. Hier bevindt zich het koninklijk paleis, het parlement en hier zetelt de regering. In het stadhuis van Oslo vindt jaarlijks de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede plaats.


  Oslo Nancy Bundt visitnorway.com

  Noorwegen biedt een enorme diversiteit aan flora en fauna. Bekend zijn de fjorden, zoals de Geirangerfjord en de Sognefjord. Meer landinwaarts zijn gebergten en hoogvlaktes, maar ook naaldbossen, rivieren en meren te vinden. In het binnenland, in het Dovrefjell Nationaal Park, zijn de indrukwekkende muskusossen te zien. In het noorden, boven de poolcirkel, liggen de Lofoten en Vesterålen eilanden, een must-see voor de natuurliefhebber. Op deze eilanden komen vogelaars (hier zijn o.a. zeearenden te zien) en walvisspotters ook zeker aan hun trekken. Hoe noordelijker in Noorwegen hoe ruiger het wordt. Bossen maken plaats voor kale vlaktes. Dit is het leefgebied van vele rendieren.

  REISINFORMATIE
  Noorwegen is op diverse manieren aan te reizen. Per vliegtuig kan vanaf Schiphol rechtstreeks gevlogen worden naar Oslo, Bergen en Trondheim. Via deze luchthavens kunnen zo’n 50 andere bestemmingen in Noorwegen aangevlogen worden, waaronder Tromsø, Alta en Kirkenes. In het winterseizoen wordt door BBI een rechtstreekse charter ingezet naar Evenes.

  Ook per ferry is Noorwegen te bereiken. Color Line biedt afvaarten aan vanaf Kiel in Duitsland naar Oslo en vanaf Hirtshals in Denemarken naar Larvik, Langesund en Kristiansand. Fjord Line vaart ook vanuit Hirtshals en heeft als bestemmingen Langesund, Kristiansand, Stavanger en Bergen.
  Daarnaast kan via Zweden gereisd worden, hetzij via een overtocht met Stena Line van Kiel naar Gotenburg hetzij via de Sontbrug tussen Kopenhagen en Malmö. Voor deze brug geldt dat tol betaald dient te worden.
     TIJDSVERSCHIL
  Er is geen tijdsverschil tussen Noorwegen en Nederland.

  PASPOORT
  Noorwegen valt binnen het Schengengebied, waardoor er officieel niet meer gecontroleerd wordt aan de grens. Nederlanders hebben wel een geldig paspoort of Europese identiteitskaart nodig. Voor andere nationaliteiten kan een visum vereist zijn. De reiziger is zelf verantwoordelijk voor geldige reisdocumenten.
   
  VALUTA
  De valuta in Noorwegen is de Noorse Kroon (1 EUR = ca. NOK 9,67, februari 2018). Creditcards als Visa en Mastercard zijn gangbare betaalmiddelen. Met uw bank- of giropas kunt u bij bankautomaten pinnen.  
   
  TAAL
  De nationale taal is Noors, maar de meeste mensen spreken tevens goed tot redelijk Engels of Duits. 
   
  ELEKTRICITEIT
  Het voltage in Noorwegen is 220 volt. De stekkers zijn hetzelfde als in Nederland.
   
  MOBIEL TELEFONEREN
  In de bewoonde gebieden heeft u een goed bereik met uw mobiele telefoon, in afgelegen gebieden kan het bereik minder zijn.
   
  DAGLICHT
  De noordelijke ligging van Noorwegen heeft invloed op het daglicht. In het noorden, in Lapland, komt de zon in december helemaal niet op en is het overdag schemerig. Dit is een zeer bijzondere ervaring. De Lappen zelf spreken van blauw licht, dit omdat de witte sneeuw weerkaatst en het ’donker’ niet pikdonker maakt, maar juist een blauwe gloed geeft. Vanaf januari worden de dagen weer langer. In maart is het dan zelfs langer licht dan in Nederland. De dagen worden steeds langer tot in de zomer gedurende een periode de zon helemaal niet ondergaat: de middernachtzon. De periode waarin dit verschijnsel te bewonderen is, is afhankelijk van de ligging ten opzichte van de poolcirkel. Op de poolcirkel is het 24 uur per dag licht van 12 juni tot 1 juli, terwijl op de Noordkaap van 14 mei tot 29 juli de zon niet ondergaat. 
   
   Noordkaap
   
  AUTORIJDEN
  Noorwegen kent nagenoeg geen snelwegen waardoor de gemiddelde snelheid lager en de gemiddelde reistijd langer is dan in Nederland. Afhankelijk van de weersomstandigheden zijn de tweebaanswegen met een gemiddelde snelheid van circa 60-70 km per uur goed berijdbaar, echter bergpassen en ferry-oversteken vergen vaak meer tijd. In het voor- en najaar raden wij u aan sneeuwkettingen mee te nemen. Winterbanden zijn verplicht.
   
  TOLWEGEN

  In Noorwegen zijn 50 tolstations. Bij enkele tolstations kunt u handmatig betalen, maar bij de meeste kan de betaling ook automatisch. Wanneer u door een tolstation rijdt, wordt uw nummerplaat gefotografeerd. De rekening wordt vervolgens naar de eigenaar van het voertuig opgestuurd. Het kan zes maanden duren voor de rekening wordt verzonden. U kunt ook binnen drie werkdagen betalen bij benzinestations e.d. in de buurt van het tolstation. Deze worden aangegeven met het bord "Kr-service". Een andere mogelijkheid is om een Visitors’ Payment contract af te sluiten. Als u dan door een tolstation rijdt, wordt de som van uw vooraf betaalde rekening afgetrokken. Hiervoor heeft u een creditcard nodig. Meer informatie vindt u op: www.autopass.no.

   
  VEERPONTEN

  In Noorwegen zult u op verschillende plaatsen te maken krijgen met veerponten. Reserveren is hierbij, afgezien van de drukke overtochten van/naar de Lofoten en Vesterålen, niet nodig. De ferry’s varen met grote regelmaat, zodat u over het algemeen niet lang hoeft te wachten. Betaling is ter plaatse met contant geld. Vooraf gereserveerde overtochten dienen direct voldaan te worden.

   

  Klik hier voor Oost-Noorwegen
  Klik hier voor Zuid-Noorwegen
  Klik hier voor West-Noorwegen
  Klik hier voor Midden-Noorwegen
  Klik hier voor Noord-Noorwegen
  Klik hier voor Oslo
  Klik hier voor Bergen
  Klik hier voor Trondheim
  Klik hier voor Stavanger

   
 • Reisbeoordelingen

  9,2 Robert S. | 23.07.2016 ’Leif Eriksson’ 25-Daagse Noordkaapreis incl. overtocht & Hurtigruten

  Ouder stel

  Het Hogfjellshotel op de één-na-laatste bestemming is op een mooie locatie. Mogelijkheden om in het bijliggende dorp te gaan eten zijn beperkt, goede ervaringen bij het restaurantje (zelfbediening) waar ze smakelijke pizza’s verkopen. Het hotel zelf ...
  Boekingsproces 10
  Reisdocumenten 10
  Accommodatie 8
  Beoordeling vervoer (vlucht/ferry) 8
  Algehele beoordeling 10
  Prijs/kwaliteit 9
  meer
  8,0 Antonius Wilhelmus G. | 09.08.2016 ’Leif Eriksson’ 25-Daagse Noordkaapreis incl. overtocht & Hurtigruten

  Ouder stel

  Twee hotels waren overboekt. De in Tromso handelde dat keurig af (bellen, fles wijn op de kamer in ander hotel), terwijl de ander in Honnigsvag het afdeed alsof het de meest vanzelfsprekende zaak van de wereld was. Geen excuses of wat dan ook, maar een ...
  Boekingsproces 8
  Reisdocumenten 8
  Accommodatie 8
  Beoordeling vervoer (vlucht/ferry) 8
  Algehele beoordeling 9
  Prijs/kwaliteit 7
  meer
Agenten-Login
Nieuwe aanmelding