Algemene informatie Finland

 
STREEKINFORMATIE & BEZIENSWAARDIGHEDEN
 

FINLAND

HET LAND 
Finland is ruim acht keer zo groot als Nederland en heeft 5,4 miljoen inwoners, waarvan de meesten in het zuiden en dan met in en rond de hoofdstad Helsinki wonen. In dit zeer dunbevolkte land kunt u volop genieten van de natuur. Finland is voor bijna 70% bedekt met bossen én staat bekend als het land met duizend meren. In werkelijkheid zijn dit er zelfs veel meer: in totaal wel zo’n 188.000. Daarnaast zijn er 180.000 eilanden en 37 nationale parken te vinden. Met recht een eldorado voor de natuurliefhebber.

Lange tijd is Finland deel geweest van het Zweedse Rijk, namelijk van 1200 tot 1809. In 1809 werd Finland veroverd door Rusland. Sinds 6 december 1917 is Finland een zelfstandige republiek. De Zweedse en Russische historie is nog steeds terug te vinden in het hedendaagse Finland.


Helsinki / Visit Finland

REISINFORMATIE
Finland is op diverse manieren aan te reizen. Per vliegtuig kan vanaf Schiphol rechtstreeks gevlogen worden naar Helsinki. Vanuit Helsinki is een groot aantal andere Finse luchthavens te bereiken, waaronder Kuopio, Rovaniemi, Kajaani, Oulu, Ivalo en Kittilä.
In de winterperiode worden Ivalo, Kittilä, Rovaniemi en Kuusamo daarnaast ook rechtstreeks aangeboden door een chartermaatschappij.
Wie liever met eigen auto reist, kan per ferry naar Finland. Finnlines biedt afvaarten aan vanaf Travemünde in Duitsland naar Helsinki. Een andere mogelijkheid is om via Zweden te reizen. Vanuit Stockholm kan met Silja Line of Viking Line naar Helsinki gevaren worden.
Zweden is aan te reizen op verschillende manieren zoals: overtocht met Stena Line van Kiel naar Gotenburg, per Finnlines van Travemunde naar Trelleborg of via de Sontbrug tussen Kopenhagen en Malmö. Voor deze brug geldt dat tol betaald dient te worden.

TIJDSVERSCHIL
In Finland is het één uur later dan in Nederland.

PASPOORT
Nederlanders hebben een geldig paspoort of Europese identiteitskaart nodig. Voor andere nationaliteiten kan een visum vereist zijn. De reiziger is zelf verantwoordelijk voor geldige reisdocumenten.

VALUTA
De valuta in Finland is de Euro. Creditcards als Visa en Mastercard zijn gangbare betaalmiddelen. Met uw bank- of giropas kunt u bij bankautomaten pinnen.  

TAAL
De officiële talen zijn Fins en Zweeds, maar de meeste mensen spreken tevens goed tot redelijk Engels en Duits. Samisch is de moedertaal van de Sámi, woonachtig in Lapland.

Rendierenfarm

ELEKTRICITEIT
Het voltage in Finland is 230 volt. De stekkers zijn hetzelfde als in Nederland.

MOBIEL TELEFONEREN
In de bewoonde gebieden heeft u een goed bereik met uw mobiele telefoon, in afgelegen gebieden kan het bereik minder zijn.

DAGLICHT
De noordelijke ligging van Finland heeft invloed op het daglicht. In het noorden, in Lapland, komt de zon in december helemaal niet op en is het overdag schemerig. Dit is een zeer bijzondere ervaring. De Lappen zelf spreken van blauw licht, dit omdat de witte sneeuw weerkaatst en het ’donker’ niet pikdonker maakt, maar juist een blauwe gloed geeft. Vanaf januari worden de dagen weer langer. In maart is het dan zelfs langer licht dan in Nederland. De dagen worden steeds langer tot in de zomer gedurende een periode de zon helemaal niet ondergaat: de middernachtzon. De periode waarin dit verschijnsel te bewonderen is, is afhankelijk van de ligging ten opzichte van de poolcirkel. In het zuiden van Lapland gaat de zon gedurende een maand niet onder, terwijl in Noord-Lapland de zon van half mei tot eind juli niet onder de horizon zakt.  

Midzomernacht / Visit Finland

AUTORIJDEN
Finland kent nagenoeg geen snelwegen waardoor de gemiddelde snelheid lager en de gemiddelde reistijd langer is dan in Nederland. Afhankelijk van de weersomstandigheden zijn de tweebaanswegen goed berijdbaar. Er zijn geen tolwegen in Finland. Winterbanden zijn verplicht van 1 december tot 1 maart.

FEESTDAGEN
Bijzondere feestdagen in Finland zijn:

20-26 juni: Juhannus, midzomerdag- en nacht (op vrijdag-zaterdag)
begin november: Allerheiligen
06 december: Onafhankelijkheidsdag 
Agenten-Login
Nieuwe aanmelding