Algemene informatie Zweden

 
STREEKINFORMATIE & BEZIENSWAARDIGHEDEN

Klik hier voor Zuid-Zweden
Klik hier voor West-Zweden
Klik hier voor Midden-Zweden
Klik hier voor Noord-Zweden
Klik hier voor Stockholm


Zweden

HET LAND
Met een oppervlakte van bijna 450.000 km², 11 keer groter dan Nederland, is Zweden het grootste land van Scandinavië. In totaal wonen er ruim 9 miljoen mensen in Zweden, waarvan 17.000 Samen in het noorden. Een groot deel van het land is bedekt met bos en 9% bestaat uit meren en rivieren. In het zuiden en oosten is het landschap heuvelachtig. Hier zijn ook de twee grootste meren van Zweden te vinden: het Vättern en Vänern. Richting de Noorse grens en het noorden wordt het ruiger en bergachtiger. Verdeeld over Zweden zijn er 2 nationale parken. Zweden is een constitutionele monarchie met een parlement. In de de hoofdstad Stockholm zetelt de regering en het parlement en woont de koning, Carl-Gustav XVI.

 Midsummer Celebration Lena Granefelt imagebank sweden.se

REISINFORMATIE
Zweden is op diverse manieren aan te reizen. Per vliegtuig kan vanaf Schiphol rechtstreeks gevlogen worden naar Göteborg, Stockholm en Linköping. SAS onderhoudt diverse binnenlandse vluchtverbindingen.Ook per ferry is Zweden te bereiken. Er zijn diverse mogelijkheden, zo biedt Stena Line afvaarten aan vanaf Kiel in Duitsland naar Göteborg en vaart Finnlines vanuit het Duitse Travemünde naar Malmö. Wie niet wil varen kan via bruggen reizen, via Denemarken. De 16 km lange Öresundbrug verbindt  Kopenhagen en Malmö in Zuid-Zweden. Voor deze brug geldt dat tol betaald dient te worden.
 
TIJDSVERSCHIL
Er is geen tijdsverschil tussen Zweden en Nederland.

PASPOORT
Nederlanders hebben een geldig paspoort of Europese identiteitskaart nodig. Voor andere nationaliteiten kan een visum vereist zijn. De reiziger is zelf verantwoordelijk voor geldige reisdocumenten.

VALUTA

De valuta in Zweden is de Zweedse Kroon (SEK 100 = ca. € 11,30 stand februari 2014). Creditcards als Visa en Mastercard zijn gangbare betaalmiddelen. Met uw bank- of giropas kunt u bij bankautomaten pinnen.  
 
TAAL
De nationale talen zijn Zweeds en Samisch, maar de meeste mensen spreken tevens goed tot redelijk Engels. 
 
ELEKTRICITEIT
Het voltage in Zweden is 220 volt. De tweetandstekkers zijn hetzelfde als in Nederland.
 
MOBIEL TELEFONEREN
In de bewoonde gebieden heeft u een goed bereik met uw mobiele telefoon, in afgelegen gebieden kan het bereik minder zijn.
 
DAGLICHT
De noordelijke ligging van Zweden heeft invloed op het daglicht. In het noorden, in Lapland, komt de zon in december helemaal niet op en is het overdag schemerig. Dit is een zeer bijzondere ervaring. De Lappen zelf spreken van blauw licht, dit omdat de witte sneeuw weerkaatst en het ’donker’ niet pikdonker maakt, maar juist een blauwe gloed geeft. Vanaf januari worden de dagen steeds langer tot in de zomer gedurende een periode de zon helemaal niet ondergaat: de middernachtzon. In Björkliden bijvoorbeeld is het 24 uur per dag licht van 17 juni tot 19 juli, terwijl in Kiruna van 31 mei tot 11 juli de zon niet ondergaat. 

KLIMAAT
Het weer in Zuidwest-Zweden is te vergelijken met het weer in Nederland. De zomers zijn net zo warm, maar minder regenachtig en duren minder lang. Meer naar de Noorse grens heerst een landklimaat en verder naar het noorden een poolklimaat. Hier zakken de temperaturen in de winter ver beneden 0° C.

AUTORIJDEN
Zweden kent een goed onderhouden wegennet. De belangrijkste verbindingen, onder andere tussen de steden Stockholm en Göteborg, zijn snelwegen. Verder zijn er goed berijdbare tweebaans- en driebaanswegen. In de bossen van Midden- en Noord-Zweden en op het platteland komen daarnaast veel onverharde wegen voor. Met name in Midden- en Noord-Zweden, vooral in de schemering, is de kans aanwezig dat groot wild oversteekt. Winterbanden zijn verplicht van 1 december tot 1 april bij winterse omstandigheden.

Eland
 
TOLWEGEN EN MILIEUBELASTING
Voor de Sontbrug wordt tol geheven, verder zijn er geen tolwegen in Zweden. Wel geldt voor de steden Göteborg en Stockholm een zogenaamde congestion tax. Buitenlandse voertuigen zijn hier van uitgesloten. Bij huurauto’s is de belasting over het algemeen bij de prijs inbegrepen.

VEERPONTEN
In Zweden kunt u op verschillende plaatsen, bij rivieren en in de archipels, te maken krijgen met veerponten. Reserveren is hierbij niet nodig. De ferry’s varen met grote regelmaat, zodat u over het algemeen niet lang hoeft te wachten. Betaling is ter plaatse met contant geld. Door de staat beheerde veerponten zijn gratis.

FEESTDAGEN IN 2014

Bijzondere feestdagen in Zweden zijn:

06 juni Nationale Feestdag
21 juni Midzomeravond
22 juni: Midzomerdag
02 november: Allerheiligen
13 december: Sint-Lucia
 
Agenten-Login
Nieuwe aanmelding