9-Daagse wandelreis Oost IJsland & Thorsmörk

Incl. binnenlandse vluchten

Bestemming: IJsland

Reisduur: 8 nachten

Vanaf: 1.971,00 €

 • Storurð
 • Thórsmörk
 • Wandelen met gids
 • Picnic
 • Oost IJsland
 • Oost IJsland
 • Wandelgroep
 • Alfheimar
 • Oost IJsland
 • Papegaaiduiker
 • Oost IJsland
 • Picnic
 • Thórsmörk
 • 4x4 bus Thórsmörk
 • Thórsmörk

Een schitterende wandelreis door Oost IJsland, onder begeleiding van een ervaren gids. De wandeltochten in het Borgarfjörður Eystri gebied voeren door kleurrijke berglandschappen en langs de imposante fjordenkust van de East Fjords. Een prachtig gebied dat nog niet door het massatoerisme is ontdekt. Tijdens de wandelrondreis zijn alle maaltijden en entrees inbegrepen. Vervolgens keert u terug naar Reykjavik, van waaruit per 4x4 bus naar het wandelparadijs Thorsmörk in het hoogland gaat, aan de voet van de beruchte Eyjafjallajökull vulkaan en hier overnacht in een hut. Er zijn hier verschillende wandeltrails, die in lengte varieren van 2 tot 6 uur.

 

Vertrekdata:  20/5, 27/5, 3/6, 10/6, 24/6, 1/7, 15/7, 29/7, 12/8, 19/8, 26/8, 2/9, 9/8, 16/8

 • Dag tot dag beschrijving

  Dag 1: Amsterdam - Keflavik - Reykjavik

  Vlucht van Amsterdam naar Keflavik. Transfer per Airport Express bus naar Hotel Fron in Reykjavik voor de eerste overnachting. Optioneel kunt u een stop maken bij de Blue Lagoon (toeslag ca. € 100, wel vooraf reserveren).

  Dag 2: Vlucht naar Egilsstaðir - Borgarfjörður Eystri

  Ochtendvlucht naar Egilsstaðir in Oost IJsland. Vervoer naar Borgarfjörður Eystri (ook wel bekend onder de naam Bakkagerði), waar u de komende vier nachten zal verblijven in het Alfheimar Country Hotel. ’s Middags maken we eerst een rondwandeling door het dorp met bezoeken aan een oud turfhuisje, de concerthal en de visfabriek. Na de lunch een trektocht langs ongemarkeerde paden in de Borgarfjörður vallei. Via een schapenpad door de Dark Valley en de Glacier Valley naar de voet van de Door Mountains. Teruggekomen in Bakkagerði bezoeken we de Alfaborg heuvel, waar volgens de verhalen de koningin van de elfen (“the hidden people”) woont ! Dagafstand ca. 12 km.

  Dag 3: Brunavik Bay

  We beginnen de dag met een transfer naar het haventje van Borgarfjörður Eystri; dit is een van de beste plaatsen in IJsland om van dichtbij papegaaiduikers en andere vogels te observeren. Vervolgens starten we een wandeling vanaf de kust naar de 345 meter hoge Brúnavík pass en weer naar beneden naar de Brúnavík baai, met een fraai zwart lavastrand. We trekken de schoenen uit en steken een riviertje over en lopen naar het andere einde van het strand. Op de terugweg komen we over de 321 meter hoge Hofstrandarskarð pas en lopen langs de kleurrijke Helgárgil kloof terug naar Bakkagerði. Dagafstand: ca.16 km.

  Dag 4: Storurð

  Vanaf de Vatnsgarð bergpas starten we een uitdagende wandeling over de Geldingafjall berg (640 m.), met mooie uitzichten over de vallei en zwarte zandstranden. Een hoogtepunt is Storurð, een met groenblauw ijswater gevuld riviertje, omringd door ruige rotsformaties. Op de terugweg keuze uit twee routes: via de Dyrfjöll bergen of de gemakkelijker weg via de Rjupnafell vallei. Dagafstand: ca.16 km.

  Dag 5: Breiðavik

  Transport naar Afrett. Via fraai gekleurde rhyolietbergen naar de Breiðavik inham. Vanaf het zwarte strand klimmen we naar de top van de Gagnheiði (479 m.), met prachtige panorama’s. Dagafstand: ca.15 km.

  Dag 6: Stapavík / Njarðvík - vlucht naar Reykjavik

  Transfer naar de Unaós farm. We wandelen langs de Selfljót rivier naar de zeekust en de Stapavík Cove, een voormalige landingsplaats voor schepen. Vanuit Stapavík maken we een gemakkelijke wandeling over een oud ruiterpad door de Gönguskörð pas. Dit was vroeger de belangrijkste route tussen Borgarfjörður en de Fljótsdalshérað vallei, totdat de weg over de Vatnskarð pass werd aangelegd in 1955. Transfers vanaf de Njarðavík farm naar Bakkagerði. Dagafstand: ca.16 km. U wordt naar Egilsstaðir gebracht, waar u de avondvlucht neemt terug naar Reykjavik. Op eigen gelegenheid naar Hotel Frón.

  Dag 7: Reykjavik - Thorsmörk

  Om 08.00 uur neemt u de 4x4 lijndienstbus vanaf het BSI busstation naar Thórsmörk, een adembenemend wandelgebied, waar u ’s middags heerlijk kunt gaan wandelen. De rit er naar toe is al een avontuur op zichzelf met een aantal diepe rivierdoorsteken waar de bus doorheen moet. Overnachting in de Volcano Huts of in een luxe "glamping" tent.

  Dag 8: Thorsmörk - Reykjavik

  U heeft de tijd om een lange wandeling te maken in de indrukwekkende Thorsmörk vallei. Er zijn verschillende wandeltrails, die in lengte variëren van 2 tot 6 uur. Aan het eind van de middag neemt u de 4x4 bus terug naar Reykjavik, waar weer overnacht wordt in Hotel Fron.

  Dag 9: Reykjavik - Keflavik - Amsterdam

  Transfer met de Airport Express naar Keflavik Airport voor de terugvlucht naar Amsterdam.
 • Verblijf: In Bakkagerði verblijft u in het Alfheimar Country Hotel in kamers met douche/toilet.

  In Reykjavik verblijft u in het centraal gelegen Hotel Fron of gelijkwaardig. Ontbijt is inbegrepen.

   

  Maaltijden: tijdens het verblijf in Bakkagerði zijn alle maaltijden inbegrepen. In Reykjavik verblijft u op basis van logies en ontbijt. In Thorsmork is het verblijf op basis van logies en kunt u optioneel het ontbijt bijboeken.

   

  Conditie: Voor de wandelingen dient u in een goede fysieke conditie te zijn. De wandelingen zijn goed te doen voor personen die regelmatig een flinke wandeling van 3-4 uur maken.

   

  Kleding/schoenen: Zorg voor warme binnenkleding (wol, polyester of fleece; vermijd katoen of jeans), wind- en waterdichte broek en jack met capuchon, goede wandelschoenen, handschoenen en een muts.

   

  Vertrekdata:  20/5, 27/5, 3/6, 10/6, 24/6, 1/7, 15/7, 29/7, 12/8, 19/8, 26/8, 2/9, 9/8, 16/8

   

  Gegarandeerd vertrek bij minimaal 2 personen, het maximum aantal deelnemers is 12 personen. Minimum leeftijd:12 jaar. 

   

  Bij vertrek in september wordt ’s avonds op zoek gegaan naar het Noorderlicht.


 • Informatie IJsland

  Klik hier voor de vliegtarieven en vluchtschema’s

  Klik hier voor de autohuurprijzen en voorwaarden

  KLIK HIER VOOR BELANGRIJKE INFORMATIE I.V.M. DE VERPLICHTE CORONA TEST

  IJSLAND 

  Het land
  Het vulkanische eiland in de Atlantische Oceaan biedt, met een oppervlakte van 103.000 km2 (3 x zo groot als Nederland), veel plaats aan haar 360.000 inwoners. Met 3 inwoners per km2 is IJsland het meest dunbevolkte land van Europa. De hoofdstad Reykjavik ligt in het zuidwesten, waar ca. 2/3 van de bevolking woonachtig is. De rest van het land is dus zeer dunbevolkt en bestaat uit zeer kleine gemeenschappen met beperkte faciliteiten qua winkels, restaurants en bars etc. Met ca. 20.000 inwoners is Akureyri de "capitool" van het Noorden. De internationale luchthaven Keflavik ligt op het schiereiland Reykjanes, op ca. 45 km. van Reykjavik. Iets meer dan 10% van het land is bedekt met gletsjers, 60% van het binnenland is onbewoonde hoogvlakte en woestijn, die uitsluitend in de zomermaanden met 4x4 voertuigen bereikt kan worden. Begroeide gebieden, heetwaterbronnen, lavavelden, adembenemende fjorden en tal van meren en watervallen vormen, naast het bewoonde kustgebied, het overige deel van IJsland. De best begaanbare weg is de ringweg, ook wel ´Route 1´ genaamd. Deze vrijwel geheel geasfalteerde weg voert met ca. 1340 km rondom het gehele eiland, langs vele bekende bezienswaardigheden, met uitzondering van de Westfjorden. In het binnenland vindt men veel met gravel verharde wegen. De wegnummers beginnend met een F zijn alleen zomers te berijden met terreinwagens met vierwielaandrijving, waarbij er sprake kan zijn dat u rivierbeddingen moet doorkruisen. Op de website
  www.road.is kunt u zien welke wegen open zijn.
   


  IJsland specialist
  BBI Travel is door Inspired by Iceland (het nationale toeristenbureau Visit Iceland) gecertificeerd als een echte IJsland specialist. Voor vragen en advies kunt u altijd contact met een van onze specialisten opnemen.

  Transfers
  In aansluiting op alle vluchten rijden de de Airport Express (uitgevoerd door Gray Line) , de FlyBus (uitgevoerd door Reykjavik Excursions) en Airport Direct (uitgevoerd door Reykjavik Sightseeing) zeer frequent tussen de luchthaven Keflavik en Reykjavik. De kosten hiervan zijn ca. € 30 p.p. per enkele reis. De bussen vertrekken ongeveer om het half uur en de reisduur van de luchthaven naar het centrale busstation in Reykjavik is ca. 45 minuten. Hier stapt u over op een kleinere bus die u naar uw hotel brengt. Voor hotels gelegen in de oude binnenstad gelden parkeerrestricties en u wordt dan afgezet/opgehaald bij een centrale bushalte niet ver van uw hotel. 

  Tijdsverschil

  Het tijdverschil tussen IJsland en Nederland bedraagt s’ zomers - 2 uur en tijdens onze wintertijd - 1 uur.

  Reisdocumenten
  IJsland maakt deel uit van het Schengengebied, maar is geen lid van de EU. Nederlanders hebben een geldig paspoort of Europese identiteitskaart nodig. Als u uit een land komt dat niet is aangesloten bij de EEA/EFTA (European Economic Area) dient het paspoort nog tot 3 maanden na terugkomst geldig te zijn. Voor andere nationaliteiten kan een visum vereist zijn.

  Valuta
  De valuta op IJsland is de IJslandse Kroon (1 = ca. 149 ISK, notering juni 2020). Creditcards als Visa en Mastercard zijn gangbare betaalmiddelen, ook voor kleine uitgaven als een kop koffie etc. Bij veel onbemande benzinestations kunt u alleen met een creditcard tanken. Met uw EC-bankpas kunt u bij bankautomaten pinnen. De meeste Nederlandse banken handelen niet in ISK, dus u dient in IJsland geld te pinnen of om te wisselen.
   
  Taal
  De nationale taal is IJslands, maar de meeste mensen spreken er tevens goed tot redelijk Engels. Gastvriendelijkheid wordt in IJsland met hoofdletters geschreven, vandaar dat u tijdens uw reis altijd op de hulpvaardige IJslanders kan terugvallen.
   
  Electriciteit
  Het voltage in IJsland is 220 volt en de stekkers zijn hetzelfde als in Nederland.
   
  Telefoneren
  In de bewoonde gebieden en langs de ringweg heeft u een goed bereik met uw mobiele telefoon, maar
  in grote gebieden in het onbewoonde binnenland van IJsland is vaak geen bereik.
   
  Daglicht
  Vanwege de noordelijke ligging van IJsland, vlak onder de poolcirkel, is het in de zomermaanden overal lang licht, ook ’s nachts. In juni gaat in het Noorden de zon helemaal niet onder en kan de middernachtzon worden bewonderd. ´s Winters (november - februari) hebben de kortste dagen 5 tot 6 uur daglicht. Het wordt echter nooit geheel donker, en al helemaal niet als de mooie Poolsterren aan een heldere hemel staan. Bij helder weer is in de herfst en de winter vaak het prachtige Noorderlicht (Aurora Borealis) te zien. Al vanaf maart is het in IJsland weer langer licht als in Nederland.
   
  Temperatuur
  IJsland is niet zo koud als de naam doet vermoeden. Het klimaat wordt door de warme golfstroom beïnvloed, waardoor de temperatuur in de winter niet zo ver daalt als men zou denken. Op IJsland is sprake van redelijk milde winters en koele zomers. De gemiddelde temperatuur ligt ´s winters tussen +5°en -5° Celsius en ´s zomers tussen +10° en +15° Celsius. Belangrijk is om de juiste kleding voor elk weertype mee te nemen. De weersomstandigheden kunnen er snel wisselen; een bekend gezegde in IJsland is; "als het weer je niet bevalt moet je vijf minuten wachten". IJsland wordt door de warme golfstroom beïnvloed, waardoor de temperatuur in de winter niet zo ver daalt als men zou denken. Op IJsland is sprake van milde winters en koele zomers. De gemiddelde temperatuur ligt ´s winters tussen +5°en -5°Celsius en ´s zomers tussen +10° en +14° Celsius. Belangrijk is om de juiste kleding voor elk weertype mee te nemen. De beste reistijd is van juni tot half september. Wie van de winter houdt kan het beste tussen januari en maart naar IJsland reizen. 
    
   
  Beste reistijd
  De beste reistijd ligt tussen juni en begin september. Het hoogseizoen loopt van juni tot augustus; voor deze periode adviseren wij uw accommodatie tijdig te reserveren om teleurstelling te voorkomen. In mei en september kan (in het noorden vaker als in het zuiden) soms nog een sneeuwbui voorkomen. In het voor -en najaar zijn de wegen naar de hooglanden niet toegankelijk.

  Autorijden
  De maximaal toegestane snelheid in IJsland is 50 km. binnen de bebouwde kom en 90 km. per uur buiten de bebouwde kom (80 km.op gravelwegen). Het is in IJsland verplicht (ook overdag) met verlichting aan te rijden. "Off Road" rijden is verboden.

  Eten & drinken
  De IJslandse keuken bestaat voornamelijk uit verse visgerechten en lamsvlees. In Reykjavik is een grote keus aan restaurants, ook die zich specialiseren in buitenlandse keukens. Buiten Reykjavik is het aantal restaurants zeer beperkt en is er minder variatie in de menu´s (veelal vis en lamsvlees). Water wordt altijd gratis geserveerd bij de maaltijd. In de meeste hotels is het ontbijt en soms ook het diner in buffetvorm. In het laagseizoen kan het soms voorkomen dat het restaurant van uw accommodatie gesloten is en u moet eten bij een naburig restaurant.Houdt er rekening mee dat de prijzen voor diners, met name buiten Reykjavik aanmerkelijk hoger zijn dan in Nederland. Ook de prijzen voor alcoholische dranken zijn flink hoger dan in Nederland.

  Accommodatie

  Reykjavik heeft veel verblijfsmogelijkheden, variërend van jeugdherbergen tot luxe viersterren hotels. Houdt u er rekening mee dat het hotelclassificatiesysteem in IJsland de hotels vaak iets hoger waardeert als de maatstaven die hiervoor in de rest van Europa worden gehanteerd. Op het dunbevolkte ´platteland´ is de hotelcapaciteit niet erg groot en minder gevarieerd. De hotels zijn in de meeste gevallen eenvoudiger als in Reykjavik en er zijn veel farm- en guesthouses. Sommige guesthouses beschikken alleen over standaard kamers, met gebruik van een gemeenschappelijke badkamer en toilet. 

  Vanwege de enorm toegenomen populariteit van de bestemming IJsland is er vooral buiten Reykjavik een tekort aan overnachtingsmogelijkheden, met name in Oost- en Noord IJsland. In 2010 gingen er jaarlijks 490.000 toeristen naar IJsland en in 2019 meer dan 2 miljoen, wat zorgt voor grote druk op de beschikbare accommodatie. De laatste jaren wordt er veel nieuwe accommodatie bijgebouwd en gerenoveerd/uitgebreid. Accommodaties worden vaak gebouwd met materialen als golfplaten en beton, het zijn materialen die zich goed houden bij de extreme weersomstandigheden, zoals harde arctische zeewinden. Dit kan soms aan de buitenkant een wat sobere indruk maken, maar meestal is er bij binnenkomst een verrassend knusse sfeer. Daarnaast kunt u reserveren voor vakantiehuisjes, veelal met een kitchenette. Veel accommodaties beschikken over een hot tub, waarin u een heerlijk warm bad kunt nemen in de buitenlucht. Belangrijk: het is essentieel van mei t/m september uw accommodatie ruim van te voren te reserveren, en dit niet op de ´bonnefooi´ te doen, want vanwege het beperkte aantal hotels in sommige gebieden zijn deze lang van te voren volgeboekt in het hoogseizoen. Wanneer een accommodatie is volgeboekt bieden wij u, in overleg, een zo goed mogelijk gelijkwaardig alternatief aan, zoveel mogelijk in dezelfde omgeving. Als u in het hoogseizoen wil reizen adviseren wij minimaal 6-8 maanden van te voren te reserveren.

   


  Kamperen
  Van juni tot augustus wordt er in IJsland veel gekampeerd. De campings zijn qua faciliteiten vaak vrij eenvoudig. Vroeger mocht er vrij gekampeerd worden, maar in 2016 is er een nieuwe natuurbeschermingswet in werking getreden die het vrij kamperen limiteert tot max. 3 tenten, uitsluitend in vrije natuurgebieden, waar geen camping in de buurt is. Als er sprake is van gecultiveerd landschap, hekken of woningen in de buurt dient u eerst toestemming van de eigenaar van het land te vragen of u uw tent hier mag opzetten. Als u met een camper reist moet u overal toestemming vragen. In beschermde natuurgebieden, zoals Þingvellir, Þórsmörk, Landmannalaugar, Skaftafell en Mývatn mag u niet vrij kamperen en moet verplicht gebruik gemaakt worden van de officiële campings. Een overnachting op een camping kost gemiddeld  € 20-25 per persoon

  Kleding
  Het weer op IJsland kan zeer grillig en wisselvallig zijn: prachtig zonnig weer kan van het ene op het andere moment veranderen in mist of zwaar weer met veel regen, flinke windstoten, (natte) sneeuw of hagel. Neem daarom ook warme winterkleding mee, het liefst van wol, zijde of polar fleece. Hele dikke truien en spijkerbroeken zijn niet aan te bevelen, omdat ze niet effectief tegen de koude en wind beschermen en bovendien slecht drogen. Een sweater of fleece en een katoenen broek verdienen de voorkeur. Verder is een outdoorbroek fijn, omdat deze snel droogt en vooral comfortabel zit tijdens wandelingen en klimpartijen. Een fleece trui met daar overheen een windstopper is ideaal in IJsland, vooral omdat de wind soms flink kan aantrekken. Over de windstopper draag je een regen werende jas in de zomermaanden, en een wat dikkere jas in de wintermaanden. Tijdens de wintermaanden en ook nog in de lente en herfst kan het geen kwaad om thermokleding onder je gewone kleding te dragen. Een regenjas en/of broek is erg handig, want aan een paraplu op het windrijke IJsland heb je niet veel.

  De beste tip is om zoveel mogelijk laagjes over elkaar aan te trekken, minimaal twee (als het heel koud is drie). De laagjes bieden u ook de gelegenheid om wat uit te trekken, als u ergens binnen komt. Zorg verder voor een muts, warme handschoenen en een sjaal, want de wind kan nog wel eens guur zijn. Stevig en waterdicht schoeisel is erg belangrijk. Wandelpaden kunnen soms slecht, modderig en glibberig zijn. (Berg)wandelschoenen moeten voldoende steun geven aan de enkels en zijn voorzien van een goede profielzool.

  The Icelandic Pledge
  IJsland biedt reizigers die het land bezoeken aan om een verantwoordelijke toerist te worden en The Icelandic Pledge af te leggen, een unieke ‘eed’ voor toeristen. Hierin belooft u om de natuur van IJsland te respecteren en op verantwoorde wijze te reizen tijdens uw bezoek en te genieten van IJsland zoals de IJslanders dat doen.

  Bussen
  De IJslandse bussen worden goed onderhouden en zijn technisch prima in orde. Door de soms barre weg- en weersomstandigheden hebben ze echter veel te lijden, vooral als ze door het binnenland rijden. Aan stofontwikkeling op de ruiten van de bus is bij ritten op onverharde wegen niet te ontkomen. 

   
   
  Klik hier voor Zuid West IJsland
  Klik hier voor Zuid Oost IJsland
  Klik hier voor Noord IJsland
  Klik hier voor West IJsland
  Klik hier voor Oost IJsland
  Klik hier voor Highlands IJsland
  Klik hier voor Reykjavik
   
  Handige links

  Officiële website van het IJslandse toeristenbureau https://nl.visiticeland.com
  Regio informatie en restaurants: https://visitorsguide.is
  Algemene informatie www.ontdekijsland.nl
  Informatie over excursies, foto’s en filmpjes www.guidetoiceland.is
  Informatie Reykjavik www.visitreykjavik.is
  Zuid IJsland: www.south.is
  West IJsland: www.west.is
  Oost IJsland: www.east.is
  Noord IJsland: www.northiceland.is
  Informatie over de wegcondities in IJsland www.road.is
  Video’s https://vimeo.com/channels/iceland/videos
  Reisgidsen & kaarten www.dezwerver.nl/r/europa/ijsland
  Informatie over natuurbaden: www.icelandlagoons.com

   
 • Reisbeoordelingen

Agenten-Login
Nieuwe aanmelding