Corona-vrije vakantie in IJsland?

Corona-vrije vakantie in IJsland?

20/06/2020 0 Door blogbbi
Delen:

Onlangs werden de grenzen van meerdere Europese landen voor Nederlanders geopend. IJsland was één van die landen, met het grote verschil dat bij aankomst in IJsland alle arriverende passagiers een PCR-test oftewel een Corona-test moeten doen…

IJsland werd aanvankelijk hard getroffen met relatief veel besmettingen met het Covid-19 virus, echter adequaat en rigoureus handelen van de IJslandse regering heeft dit snel gekeerd. Men heeft hierdoor het aantal slachtoffers weten te beperken tot 10 en er zijn al enige tijd geen patiënten meer opgenomen in de ziekenhuizen. Met dit resultaat is IJsland, helemaal als eiland, natuurlijk gebaat bij het behouden van deze status en besmetting buiten de deur houden. Wij als IJsland-specialist willen onze klanten altijd zo volledig mogelijk informeren en hebben derhalve zelf de proef op de som genomen. Wij zijn, gewapend met mondkapje, afgereisd naar IJsland om persoonlijk te ervaren hoe de procedures in zijn werk gaan. Wij deden hiervan ‘live’-verslag op de BBI Travel Facebook pagina en beantwoorden en-passant diverse vragen van geïnteresseerden op Facebook (na te lezen op: https://www.facebook.com/bbitravel) .

Vuurdoop voor de BBI Travel mondmaskers

De BBI Travel mondmaskers werden door ons zelf als eerste getest

BBI Travel neemt zelf proef op de som

Op 18 juni vertrokken Fred Falkena – Product Manager IJsland – en Henk van der Kooi – directeur – vanaf Schiphol met Icelandair naar Reykjavik. Op luchthaven Schiphol, alsmede aan boord van het vliegtuig, is het dragen van een mondkapje verplicht gesteld, BBI Travel verstrekt bij de reispapieren overigens gratis één mondkapje per persoon. De catering aan boord is tot een minimum teruggebracht om contacten te vermijden. Bij het aan boord gaan ontvangen alle economy passagiers een flesje water. U kunt zelf overige snacks, eten en drinken (m.u.v. alcoholische dranken) mee nemen voor onderweg. Na aankomst op Keflavik Airport wordt bij alle passagiers een verplichte Covid-19 test gedaan. Deze bestaat uit het afnemen van twee monsters met een wattenstaafje, één uit de keelholte en één uit de neus. Wij vonden deze procedure erg professioneel, efficiënt en vriendelijk. De test zelf hebben wij persoonlijk als niet heel belastend of pijnlijk ervaren, terwijl ook wij er vooraf onze bedenkingen over hadden… De test neemt per passagier slechts enkele minuten in beslag. LET OP: Voor deze test dient u zich voor vertrek uit Nederland al te registreren met uw mobiele telefoon. De kosten van de test bedragen ISK 9.000 / ca. € 60 per persoon als u vooraf betaald bij de pre-registratie of ISK 11.000 / ca. € 70 p.p. als u ter plaatse betaald.

Covid-Test op Keflavik Airport, door ons als niet noemenswaardig belastend ervaren.

Covid-Test op Keflavik Airport, die door ons als niet noemenswaardig belastend werd ervaren.

Na de test en het afhalen van de bagage kunt u naar uw eerste overnachtingsadres gaan en ontvangt u normaliter binnen 4 tot 6 uur de uitslag per sms (vandaar de noodzaak u vooraf voor de test te registreren). Tot de uitslag bekend is, wordt u geacht de ‘social-distance’, welke in IJsland 2 meter bedraagt, te respecteren. Zodra uw uitslag bekend is, kunt u uw vakantie in IJsland met een gerust hart voortzetten. Dit maakt IJsland tot één van de meest veilige landen in Europa en is een onbezorgde vakantie nagenoeg gegarandeerd…

Vrijwel alle bars, restaurants, musea, zwembaden en overige bezienswaardigheden zijn in IJsland als normaal geopend. Per 25 mei jl. is de ‘social-distance’ niet meer verplicht, maar wordt nog wel aangeraden. In de IJslandse samenleving gaat men uit van het gezonde verstand van mensen en de eigen verantwoordelijkheid in dezen. In ons geval kregen wij de uitslag circa 6 uur na de afname van de test, ondertussen hadden wij incheckt in het hotel en gedineerd, zoals wij anders ook hadden gedaan.

Veel vragen beantwoord

Een veel gestelde vraag is: “wat gebeurt er als ik positief wordt getest?” Als u voor vertrek geen klachten heeft is dit natuurlijk een erg onwaarschijnlijk scenario. Mocht dit onverhoopt toch het geval zijn, dan worden er aanvullende testen gedaan om te bepalen of u een nog actieve variant van het virus bij u draagt. Mocht dit zo zijn dan zullen u en uw medereizigers, op kosten van de IJslandse overheid, worden ondergebracht in een zelf-isolatiefaciliteit voor de periode van minimaal 2 weken. Van de eerste 10.000 geteste passagiers zijn er tot dusver slechts 3 personen positief getest met een actieve variant van het virus.

Mocht u voor vertrek onzeker zijn over het al dan niet besmet zijn met het Covid-19 virus en alle risico’s willen uitsluiten, dan kunt u voor vertrek een gratis test laten doen bij de GGD of tegen betaling bij een commerciële test-instantie, zoals KLM Health Service of coronalab.eu.

Kirkjufoss en de Kirkjufell op 19 juni bij schitterend weer.

Kirkjufoss en de Kirkjufell op 19 juni bij schitterend weer.

Het is momenteel goed toeven in IJsland

Inmiddels hebben wij, onder het genot van heerlijk weer, een prachtige trip vanuit Reykjavik over het schiereiland Snaefellsnes kunnen maken. Bij vrijwel alle attracties, watervallen etc. waren wij de enige bezoekers, wat op zich in deze periode, een unieke ervaring was. Ook wijzelf waren wéér onder de indruk van onze bestemming. Alles overwegende, zijn wij van menig dat IJsland momenteel één van de meeste veilige bestemmingen in Europa is waar u van een onbezorgde vakantie kunt genieten, zonder de belemmeringen van Covid-19. Voor een videoverslag van onze trip zie ook ons You Tube kanaal.

De meest prachtige plekjes van IJsland kunnen in alle rust, soms helemaal alleen worden bezocht.

De meest prachtige plekjes van IJsland in alle rust bezocht.

Al 40% van alle IJslanders hebben de speciale app van de IJslandse overheid geïnstalleerd, die behulpzaam kan zijn bij het onderzoek ingeval van een Covid-19 besmetting. De app heet Rakning C-19 en is in de app-store te downloaden. Wij raden gebruik van deze app aan, waarvan de privacy is gewaarborgd omdat de gegevens alleen op uw eigen telefoon worden opgeslagen.

Delen: