Wintersport Zweden: Stöten heeft het allemaal…

Wintersport Zweden: Stöten heeft het allemaal…

19/07/2021 1 Door blogbbi
Delen:

…plus extra valhoogte en de mogelijkheid voor een echte bergervaring.

Vrijwel alle grote skigebieden in Zweden zijn modern, goed ontwikkeld en goed functionerend. En dan zijn ze ook nog super gezinsvriendelijk. Dat geldt ook voor een wintersport in Stöten in Sälen. Maar daar komt nog een hoogteverschil van 370 meter bij, wat zorgt voor hellingen met een goede steilheid plus het feit dat je op een hoogte kunt komen vanwaar het uitzicht fantastisch is en je echt het gevoel hebt in de bergen te zijn.

Drie knooppunten

Het Informatie skigebied van Stöten bevat zowel makkelijke pistes voor beginners als steilere pistes voor wie op zoek is naar uitdaging. Het gebied is gebouwd op basis van de drie knooppunten Skikaart Stöten. Allemaal makkelijk en duidelijk. Bij Soltorget zijn vooral pistes voor kinderen en beginners met veel goede blauwe en groene pistes. Hier ontmoeten de skischolen elkaar en begint voor hen de dag. En dan kunnen ze even pauzeren bij Vaffelstugan (de wafelhut). De hellingen zijn bereikbaar met de relatief nieuwe en efficiënte Värgy Express, een supersnelle en efficiënte stoeltjeslift. En het is vanaf de top van deze stoeltjeslift dat je de langste piste van de Skiregio Sälen kunt nemen, Mormor Styrtløb (oma’s piste), een groene piste waar de meesten gemakkelijk kunnen afdalen en toch een super goede ski-ervaring hebben. Bij Soltorget is er ook de nieuwe Ravinliften, die helpt om het hele gebied efficiënter te maken. En dan is het gewoon sfeervol skiën tussen de bomen rondom Soltorget.

Wintersport in Stöten, Zweden - foto op de top

Wintersport-momentje in Stöten, Zweden -foto op de top

Voor degenen die wat meer snelheid op de ski’s willen, is het gebied voor Skidtorget ‘the place to be’. Hier ligt de zwarte piste ‘nummer elf’, waarschijnlijk het hoogtepunt van Stöten met goede hellingspercentages en bijna altijd goede sneeuw. We hopen dat het skigebied in de toekomst hier nog uitgebreid wordt, want er zijn mogelijkheden om meer pistes met goede pistepercentages rond de berg aan te leggen.
Bij Stötentorget zelf, ligt de WK-piste – waar onder andere de legendarische Alberto Tomba in 1990 slalom deed en won- , dit is een erg leuke piste. Het is zwart aan de bovenkant en rood verder naar beneden, zodat je gemakkelijk je vaardigheden kunt testen. Onderaan de WK-piste zijn restaurants en après-ski. En vanaf hier neem je ook de WC Express-stoeltjeslift (niet toilet maar WorldCup…) naar de top van het gebied, vanwaar je het geheel in kunt. Een goed alternatief zijn de naast elkaar geplaatste sleepliften, die vaak wat sneller zijn.
De drie gebieden zijn super goed samen gebouwd en het is heel gemakkelijk om heen en weer te gaan tussen de drie knooppunten via hellingen aan de overkant.
In totaal zijn er vijf zwarte, vijf rode, elf blauwe en 27 groene pistes in het gebied te vinden. In Stöten vindt u 48 km aan langlaufloipes. Daarnaast is er natuurlijk Stöten Snowpark, dat alles bevat wat zo’n must bevat, en jongeren de mogelijkheid geeft om te springen, grillen en gewoon rond te hangen.

Off-piste mogelijkheden

U kunt bij Stöten ook off-piste te skiën. Vooral in het gebied bij Soltorget zijn er goede mogelijkheden om tussen de bomen door af te dalen. Niets veeleisends, en geen lawinegevaar, dus iets waar de kinderen dol op zijn en door uitgedaagd kunnen worden.

Wintersport in Stöten, Zweden - Off Piste Boarding

Wintersport in Stöten, Zweden = ook Off Piste Boarding

Onthoud dat je een betere skiër van uitdagingen wordt. Maar er zijn ook mogelijkheden voor wat extremere off-piste ervaringen. Het is mogelijk om tegenover de berg te rijden, maar je moet dan onderaan weer worden opgehaald.

Veel goede accommodatie

Bezoekers van Stöten hebben volop keuze aan goede accommodaties die aansluiten bij ieders wensen en behoeften. Het is allemaal ski in/ski out, maar op sommige plekken moet je een paar honderd meter lopen om bij de lift te komen. In totaal zijn er ca. 8000 bedden te huur in de omgeving van Stöten. Het Stöten Skihotel onderaan de WK-piste en de Stöten Mitt appartementen. Hier bent u ook dicht bij de skiverhuur in Kaiserskidbod.

Wintersport in Stoten, Zweden - Ski-in/Ski-out Accommodaties

Er zijn in Stöten genoeg Ski-in/Ski-out accommodaties om uit te kiezen.

Pistbyen appartementen en vooral in de omgeving van Nordklint krijg je heerlijke omstandigheden. Iets verder de berg af zijn de Fjällbyn Chalets, Stöten een goed alternatief, met een idyllische ligging in het bos. Er zijn verschillende goede mogelijkheden in de omgeving.

Geweldige entertainmentopties

Stöten biedt meer dan alleen goed skiën. Er zijn mogelijkheden voor amusement en activiteiten zoals bowlen, zwembad, hondensleeën, ponyrijden, sneeuwscooteren, veel plezier in de Game Zone en verschillende andere spannende activiteiten. Met de mascotte Värgy genieten de kleintjes vaak  van wedstrijden en spelletjes.
Maar het skigebied biedt ook een aantal goede restaurants. Bij het skihotel is er de Brasserie, waar het eten van hoge kwaliteit is; iets hoger op de berg ligt de gezellige Tirolerladan en bij Skitorget kun je terecht bij Älvans Restaurang & Café. Dit is wederom een ​​plek met eten van hoge kwaliteit.

Wintersport in Stoten - Vildmarkskatan

Even pauze en lunch in de grootste Kåta van Zweden, midden op de piste.

Buiten op het terrein is er Vildmarkskåtan voor de lunch, bij Soltorget liggen Jaktstugan en Väffelstugan en dan kun je Vargy’s take-away gebruiken als je gewoon wilt ontspannen met eten in je appartement of chalet. Als u in de buitenlucht wilt lunchen, zijn er verschillende barbecueplekken waar u zich kunt amuseren met bijvoorbeeld meegebrachte worstjes.

Scandinavian Mountains Airport 20 minuten van Stöten.

Scandinavian Mountains Airport in het hart van Scandinavië op 20 minuten van Stöten.

In 105 minuten vanaf Groningen Airport Eelde

Vanaf 19 december 2021 vliegen wij wekelijks vanaf Groningen Airport Eelde naar Scandinavian Mountains Airport. Hiervandaan ben je in 20 transferminuten in Stöten, helemaal voor gezinnen met kinderen heerlijk ongecompliceerd. Om het nog aantrekkelijker te maken is het parkeren  op de luchthaven (ca. 100 meter van de check-in balie) gratis! Wij vliegen met de moderne vliegtuigen van Transavia, die onze klanten uitstekende service bieden.

Stöten is erg leuke wintersportbestemming waar naast het skiën tal van andere winteravonturen te beleven zijn!

Wilt u meer weten over een wintersportvakantie in Stöten? Bekijk alle opties op: https://www.bbi-travel.nl/winterreizen-vanaf-groningen-airport-eelde/stoten

Delen: