Sälen: van Zweedse fika tot happy meal!

Sälen: van Zweedse fika tot happy meal!

10/11/2023 0 Door blogbbi
Delen:

Je staat in Sälen & Stöten de hele dag op de latten, hebt een adrenaline kick gekregen tijdens een sneeuwscootersafari of hebt je kunnen vergapen aan de prachtige, winterse sprookjes landschappen tijdens een tocht op sneeuwschoenen of met husky’s. Dan is het tijd de je innerlijke ook goed te verzorgen. In Sälen & Stöten vind je ruim 75 restaurants en maar liefst 8 daarvan zijn opgenomen in de culinaire ‘White Guide’. Of je nu zin ​​heeft in een smakelijke ossenhaas, fluweelzacht hert of een gezellige fondue, of liever een klassieke burger of pizza wilt: wij garanderen dat uw smaakpapillen tevreden zullen zijn. Gezellige cafés en sjieke restaurants zijn in overvloed binnen handbereik. Overdag is een snelle hap vaak de beste keuze, terwijl ‘s avonds luxe dineren ten zeerste kan worden aanbevolen.

TIP 1: Tijdens feestdagen is het een must een tafel te reserveren, ook al heb je halfpension bijgeboekt…Zie de links hiervoor onder aan de pagina.

Overdag kun je misschien volstaan met een snelle hap. Een kop soep, een Zweedse wafel met slagroom en jam, een bord van de typisch Zweedse köttbullar (gehaktballetjes) of ga je voor fastfood. Graag geven we je vast wat persoonlijke tips.

Lindvallen & Högfjället

Ski je in Lindvallen, dan moet je hoe dan ook even een kijkje gaan nemen bij de enige “Ski-thru” McDonalds ter wereld, de Mc Ski. De ski’s hoeven niet uit… Wij stoppen veelal bij Gustavsgrill & bar aan Gustavstorget. Hier heb je een goed lunchmenu met elke dag een andere ‘daghap’. Van Zweedse klassiekers of pasta Bolognese tot vegetarische gerechten en salades. In de bijbehorende pub serveert men naast een koud biertje ook pubgerechten als Fish & Chips of een burger. Liever een kop koffie of een latte met een vers gebakken Zweedse kaneelbol? Fjällbagarn (de bergbakker) ligt ‘next door’.

Gustav Grill - Lindvallen

Bij Gustav Grill is het zowel binnen als buiten goed toeven.

Een andere aanrader in Landvallen is Majkens Sylta, een bistro aan Experium Torget, waar wij de Planksteak van jaren geleden onlangs zijn nogmaals zijn gaan proeven. Naast deze heerlijke op een plank geserveerde biefstuk hebben ze hier vaak ook een kinderbuffet.

In Högfjället, is een bezoek aan Gammelgarden een must… Tenminste als je van traditionele Zweedse gezelligheid houdt. Het haard brand er altijd en zowel voor de lunch, een kop koffie of het diner, kun je hier niet mis gaan. Wij proberen nooit over te slaan…de cantharellen-toast is hier heerlijk.  Even een tip: speciaal voor het diner: RESERVEREN.
Heb je even genoeg van het Zweedse wild en gehaktballetjes, dan kun je in Högfjället ook prima Italiaans eten bij Appetito Restaurant. Ze hebben hier meer dan alleen pizza’s; de liefhebber van Italiaanse keuken komt hier aan zijn/haar trekken.

Hundfjället en Tandådalen

Voor het gebied Hundfjället en Tandådalen, beginnen we gelijk met een tip. Ga langs de supermarkt om worstjes, broodjes en naar smaak een fles ketchup en/of mosterd te halen… want onderaan het Trollenbos is het een waar grill paradijs… Je kunt de grillplekken in de hutten gratis gebruiken, alleen wel even na jezelf opruimen.

Sälen grillen aan de piste

Sälen, worstjes grillen aan de pistes.

Heb je geen zin om zelf te kokkerellen; dan kun je op verschillen plekken een snelle hap krijgen. Fompes Grill en Mary’s Burgers liggen aan de voet van de pistes in Hundfjället; en in Tandådalen ben je snel geholpen met een hotdog, sandwich of burger bij Korv & Carve, Waynes Coffee of haal een warme wafel bij Järnet Våffelstuga. Uitgebreider lunchen? In Skistar Lodge Hundfjället kun je voor het Colorado Ski Buffet terecht bij Restaurant Pontus. Dit is trouwens ook een goede plek voor het diner (vergeet niet te reserveren). Restaurant Harry’s en Tandådalens Wärdshus in Tandådalen bieden voor de lunch gebruikelijke internationale plate-gerechten.

Restaurant Frö serveert in stijlvolle ambiance een vast menu.  Frö staat bekend om uitstekende seizoen gerechten met veelal lokale ingrediënten, uitgebreide wijnkaart en onderdeel van Dalarna’s Flora & Fauna.

Restaurant Frö Hundfjallet

Restaurant Frö, dineren in stijl

 

Stöten

Ook in Stöten liggen er verschillende pleisterplaatsen op en aan de pistes. De warme wafels en chocolademelk bij Våffelstugan doen het bij het hele gezin goed. En onderaan de WorldCup piste op Skidtorget ligt Älvans Pizzeria voor degene die eens iets anders willen. Hier kunnen trouwens ook Pizza’s worden afgehaald. Uitgebreider lunchen doe je bij Bulldog Lodge restaurant. Het restaurant ligt direct aan de piste naast de Kronlift en ook voor ‘s avonds een aanrader. Super centraal ligt Brasseriet aan Stotentorget. Hier hebben ze twee maal per week naast het a la carte menu ook een thema avond. Iets speciaals is een fondue avond in Fjällkåtan. Op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag kun je hier reserveren. Het restaurant ligt op tussen de pistes en je wordt er met een sneeuwscooter naartoe gebracht.

Er zijn nog veel meer plekjes om te noemen. Kijk hieronder naar de verschillende links en kies een leuk, gezellig plekje uit voor een mooie dagafsluiting.

Links naar diverse restaurants en restaurant-overzichten:

Delen: