Algemene informatie Stockholm
Stockholm wordt niet voor niets ‘Venetië van het Noorden’ genoemd; de stad ligt verdeeld over het vasteland en 14 eilanden in het Mälaren-meer. Er heerst een gezellige en ontspannen sfeer in de Zweedse hoofdstad. Met vele theaters, musea, winkels, cafés, restaurants en megabioscopen is Stockholm de meest trendy stad van Zweden. Daarnaast zorgen de brede straten, monumentale gebouwen en diverse parken voor grandeur.  
In Stockholm is veel te doen en te zien. Zo kunt u een bezoek brengen aan het oude stadsgedeelte Gamla Stan met het Koninklijk Paleis. In het Vasa Museum bevindt zich het enige schip ter wereld uit de zeventiende eeuw dat bewaard is gebleven. Over de beroemde kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren en Pippi Langkous komt u in het ‘pretmuseum’ Junibacken alles te weten. Een boottochtje door de archipel is ook zeker een must.


Gamla Stan
Het oude stadshart van Stockholm heet Gamla Stan, wat letterlijk ‘oude stad’ betekent. Toch is dit niet het oudste deel van de stad. De eerste bebouwing vond plaats op het eiland Helgändsholmen waar nu de parlementsgebouwen staan. Overigens volgde bebouwing van het eiland Stadsholmen – Gamla Stan – niet lang daarna. Het middelpunt van Gamla Stan is het oergezellige plein Stortorget dat omgeven wordt door kleurrijke huizen. In de omgeving liggen nauwe straten en stegen die een middeleeuwse aanblik hebben. Toch is dat een niet helemaal realistisch beeld. De nauwe straten stammen inderdaad uit de Middeleeuwen, maar de meeste huizen zijn jonger. Maar wat maakt het uit, in dit romantische deel van de stad kun je urenlang rondlopen en de ene verrassing na de andere tegenkomen. Grote delen van het oude centrum zijn voetgangersgebied, zodat u veilig en rustig kunt rondwandelen. ’s Avonds zijn de gebouwen hier mooi verlicht.

Vasa Museum
De Vasa is een schip uit het begin van de 17e eeuw dat werd gebouwd in opdracht van koning Gustav Adolf. Dat was in de tijd dat Zweden een imperium opbouwde en de hele Oostzeehandel controleerde. De Vasa moest het pronkstuk van de Zweedse vloot worden. En dat was het ook, zij het voor slechts enkele minuten. Op 10 augustus 1628 werd de Vasa te water gelaten. Nog nauwelijks buitengaats begon het schip te kapseizen en zonk het naar de bodem van de zee. Het schip heeft 333 jaar onder water gelegen. Het werd in 1961 geborgen en bleek in uitzonderlijk goede staat. De Vasa is 69 meter lang en op het breedste punt bijna 12 meter breed. Aan boord zijn 64 kanonnen. Vooral de honderden uit hout gesneden beelden en ornamenten zijn indrukwekkend.

Stockholm vanaf het water
Stockholm is een stad die gebouwd is op 14 eilanden en ligt bovendien midden in een scherenkust met meer dan 24.000 grote en minder grote eilanden. Het centrum van Stockholm kent een groot aantal waterwegen en daaraan heeft de stad ook de bijnaam ”Venetië van het Noorden” te danken. Wanneer je op een andere manier kennis wilt maken met Stockholm is een boottocht een uitstekende mogelijkheid. De wateren van Stockholm worden niet alleen bevaren door traditionele rondvaartboten, maar ook door grote en kleine veerboten, enkele stoomschepen en zelfs indrukwekkende cruiseschepen.
Wanneer je tijdens de boottocht informatie wilt hebben over Stockholm en een groot aantal van zijn bezienswaardigheden is een traditionele rondvaart waarschijnlijk de beste keuze. Er zijn verschillende boottochten mogelijk, zoals Onder de bruggen van Stockholm (Under Stockholms Broar), Djurgården rond (Djurgården runt), Kungsholmen rond (Kungsholmen runt) en de vroege ”Good Morning Stockholm” rondvaart. Al deze rondvaarten concentreren zich rond het centrum van Stockholm en de duur varieert van 50 minuten tot 2,5 uur.
De rondvaartboten vertrekken dagelijks, vrijwel continue vanaf Strömkajen.

Stadhuis
Het Stadhuis – Stadshuset – is een van de opvallendste gebouwen van Stockholm. Het heeft een bijzondere charme, een combinatie van Scandinavisch romantische bouwstijl en renaissance. De architect Ragner Östberg liet zich dan ook inspireren door paleizen in Italië. Hij bouwde het Stadhuis tussen 1911 en 1923. De 106 meter hoge toren heeft drie gouden kronen. Je kunt de toren beklimmen en vanzelfsprekend heeft u dan een prachtig uitzicht over Stockholm.

Skansen openluchtmuseum
Zweden in één oogopslag. Zo kan het openluchtmuseum Skansen het beste worden beschreven. U vindt er gebouwen (kerken, scholen, winkels, boerderijen, molens en werkplaatsen) uit heel Zweden. Om de tijd van vroeger te laten herleven lopen er vrijwilligers rond in klederdracht.

Nordiska Museum
In het Noords Museum leert u alles over de geschiedenis van Scandinavië en de verschillende bevolkingsgroepen van de Middeleeuwen tot nu. Het werd gesticht door Artur Hazelius, die ook verantwoordelijk is voor het openluchtmuseum Skansen. Hazelius begon met het verzamelen van gebruiksvoorwerpen en kleding van boeren. Later werden daar voorwerpen aan toegevoegd uit andere sociale klassen. Het museum is gehuisvest in een kathedraal-achtig gebouw in de Deense renaissancestijl. Het gebouw is overigens nooit voltooid, het zou drie keer groter worden dan het nu is. Het Noords Museum heeft een uitgebreide collectie kleding, meubels, gebruiksvoorwerpen en speelgoed. Je ziet complete interieurs gerangschikt naar de tijd: een kamer uit 1880, een Jugendstil-kamer, maar ook voorbeelden van ‘moderne’ interieurs uit de jaren vijftig en zeventig.

Agenten-Login
Nieuwe aanmelding