Rondom IJsland per expeditie cruiseschip, 12 dagen

MS Ocean Diamond

Bestemming: IJsland

Reisduur: 11 nachten

Vanaf: 2.624,00 €

Een unieke manier om IJsland te leren kennen is deze expeditie cruise, de geheel rondom het eiland vaart. De Ocean Diamond is een voormalige ijsbreker, die is omgebouwd tot een kleinschalig expeditie cruiseschip, dat plaats biedt aan niet meer dan 210 passagiers. Alle comfortabele hutten aan boord hebben eigen douche/toilet, koelkastje, TV, dvd speler, airco en afhankelijk van het gekozen huttype beschikt u over patrijspoorten, een panoramavenster en/of balkon. Aan boord worden door het ervaren expeditieteam interessante lezingen georganiseerd die u kunt bijwonen en is er ’s avonds in de Club Lounge entertainment. Alle maaltijden aan boord (ontbijt, lunch en diner) zijn inbegrepen, alsmede koffie/thee. In de gezellige bar kunt u een drankje bestellen. Aan boord vindt u een zwembad, bar, restaurant, lounges, bibliotheek, winkel, spa, Panorama Salon en een auditorium in theaterstijl. De reis is zo samengesteld dat u ’s avonds en ’s nachts vaart, waardoor u overdag de tijd heeft om aan land te gaan voor excursies (meestal per zodiac) en kennis kunt maken met alle hoogtepunten van het fascinerende IJsland. Als u voor 31/12/20 boekt gelden special Early Bird prijzen, die 20-25% lager liggen dan wanneer na deze datum boekt.

 • Dag tot dag beschrijving

  Dag 1: Vlucht Amsterdam - Reykjavik

  Vlucht van Amsterdam naar Keflavik. Met de Airportbus gaat u naar uw hotel in het centrum van Reykjavik, een charmante en levendige stad met veel gezellige restaurants, interessante musea en leuke winkelstraten.

  Dag 2: Reykjavik - Stykkishólmur

  Overdag heeft u gelegenheid de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld te ontdekken. Interessant zijn bijvoorbeeld de lange winkelstraat Laugavegur, de Hallgrimskirkja, het merkwaardig vormgegeven Perlan gebouw en de fraaie Harpa concerthal. Aan het eind van de middag kunt u aan boord gaan van de Ocean Diamond, die aangemeerd ligt in de Old Harbour in het centrum van Reykjavik. Om 20.00 uur vertrekt het schip naar Stykkishólmur, gelegen op het ruige Snaefellsnes schiereiland.

  Dag 3: Stykkishólmur - Ísafjörður

  Aankomst in Stykkishólmur om 08.00 uur, een pittoresk vissersplaatsje, gelegen aan de noordzijde van het schiereiland Snæfellsnes. U heeft verschillende optionele excursiemogelijkheden, zoals de Viking Sushi Boat Tour (2 uur en 15 minuten, ca. € 61) door de Breiðafjörður baai, met uitzicht op eigenaardige basaltformaties met een rijk vogelleven. Er wordt netten uitgegooid en gevist op o.a. coquilles, die meteen kunnen worden verorberd; verser kan niet ! Aan boord wordt sushi bereid op de Vikingmanier. Er worden tijdens de tocht regelmatig zeearenden gespot. U kunt ook kiezen voor een bus excursie (7 uur, ca. € 110) over het Snæfellsnes schiereiland, wat ook wel Mini IJsland wordt genoemd, omdat het alle verschillende IJslandse landschappen herbergt. U passeert gletsjers, vulkanen, lavavelden, zwarte stranden en rijdt langs de woeste kust met indrukwekkende rotsformaties, zoals bij Londrangar. Onderweg bezoekt u ook Arnarstapi, met een klein haventje en een imposante rotsboog en het haaienmuseum in Bjarnarhöfn. Hier kunt u "hakarl" (gefermenteerde haai) proeven, wat de IJslanders als een delicatesse beschouwen. Als u een meer avontuurlijke invulling wenst kunt u ook boeken voor een tocht naar de top van de mystieke Snaefellsjökull gletsjer met de gelijknamige vulkaan (7 uur, ca. € 165). Deze vulkaan wordt genoemd in het boek Journey To The Centre Of The World van Jules Verne. Een ervaren gids brengt u met een Snowcat naar de top van de gletsjer, waar u bij helder weer prachtig uitzicht heeft over Hellissandur en de Breidafjördur baai.


  Om 19.00 uur vertrekt het schip richting Ísafjörður, in het eenzame Westfjorden gebied.

  Dag 4: Ísafjörður - Siglufjörður

  Aankomst in Ísafjörður om 07.00 uur. De Westfjorden zijn het oudste gedeelte van IJsland en het landschap kenmerkt zich door majestueuze fjorden, waarvan sommige gebieden helemaal onbewoond en verlaten zijn en geen wegennet hebben, een echte droom voor natuur- en wandelliefhebbers. Isafjörður heeft ca. 4000 inwoners en in het centrum vindt u een aantal historische houten huizen, waarin ook het Maritiem Museum is gevestigd. U kunt vanuit Ísafjörður kiezen uit een aantal optionele excursies. De fjord is een van de beste plekken om een zeekajak tocht te maken (2 uur, ca. € 105), waarbij u veel zeevogels zult zien, o.a. de koddige papegaaiduikertjes. Een andere optie is een boottocht naar het kleine eilandje Vigur (3 uur, ca. € 87), met slechts 5 inwoners. U vindt er het kleinste postkantoor van Europa en de enige windmolen van IJsland. Het eiland heeft een rijk vogelleven, o.a. veel eidereenden, waarvan de kostbare dons na het broedseizoen uit de nesten wordt gehaald en geëxporteerd voor gebruik in kussen en dekbedden. Ook kunt u boeken voor een excursie per bus (6 uur, ca. € 127), waarbij u kennismaakt met de wonderschone natuur van de Westfjorden en de kleine nederzetting Thingeyri bezoekt, met 260 inwoners. Het hoogtepunt van de tour is de indrukwekkende Dynjandi, een van de mooiste watervallen van IJsland.


  Deze waaiervormige waterval stort zich met veel lawaai 100 meter naar beneden, met aan de bovenkant een breedte van 60 meter. Eronder liggen nog 6 andere, kleinere watervallen. Om 17.00 uur wordt er koers gezet naar Siglufjörður, de meest noordelijke plaats van IJsland, die omringd wordt door een majestueus berglandschap.

  Dag 5: Siglufjörður - Grimsey - Akureyri

  Aankomst in Siglufjörður om 08.00 uur. Van 1900 tot 1970 was Siglufjörður de haringhoofdstad van het Noord Atlantisch gebied toen dagelijks honderden vissersboten het kleine fjord invoeren om de vangst aan land te brengen. In de hoogtijdagen waren er wel 10.000 mensen in de haringverwerkingsindustrie werkzaam, veel meer mensen dan er in het plaatsje zelf woonden. U kunt een optionele excursie maken naar het interessante Herring Era Museum (2 uur, ca. € 40), waar met beeld en geluidsmateriaal de herinneringen aan de haringvangst worden getoond. U woont een traditioneel zang- en dansoptreden bij van de lokale "Herring Girls" en kunt de haring proeven met een brennivin, een soort IJslandse jenever. Om 12.00 uur vertrek het schip naar het eiland Grimsey, dat precies op de Poolcirkel is gelegen. Het 8 km2 grote eiland wordt bewoond door vele duizenden vogels waaronder papegaaiduikers, noordse sternen en zeekoeten en er wonen slechts een honderdtal mensen. Om 19.30 uur vertrek het schip richting Akureyri, de hoofdstad van het noorden en na Reykjavik de grootste plaats van IJsland. Voor IJslandse begrippen is de stad een metropool met zo’n 17.000 inwoners. Aankomst in Akureyri rond middernacht.

  Dag 6: Akureyri - Husavik

  Vanuit Akureyri heeft u de keuze uit een drietal fraaie excursies, zoals een bustour naar Myvatn (8 uur, ca. € 170). U bezoekt eerst de indrukwekkende Goðafoss waterval en bereikt daarna het vulkanisch zeer actieve gebied rondom het Myvatn meer. U vindt hier zogenaamde pseudokraters, kokende modderpoelen, fluitende stoombronnen en de explosiekrater Hverfell.


  In het natuurreservaat Dimmuborgir ("duistere burchten") kunt u een wandeling maken langs fascinerende rotsformaties die bestaan uit vulkanisch gesteente, die ontstonden bij een uitbarsting van ongeveer 3000 jaar geleden. Inbegrepen is een bezoek aan het geothermale natuurbad in Myvatn, ook wel de Blue Lagoon van het noorden genoemd. Het heerlijk warme water is lichtblauw gekleurd door de combinatie van mineralen en zwavel. Een andere optie is een kortere bustrip (4 uur, ca. € 74), waarbij u de Goðafoss bekijkt, en via de bergpas Vikursgard langs de kust van het Eyafjord rijdt en een bezoek brengt aan de historische turfboerderijen in Laufas. De derde mogelijkheid is een trip, waarbij u gaat golfen op de meest noordelijk gelegen 18-hole golfbaan ter wereld, waar jaarlijks ook "Arctic Open" wordt gespeeld (5-6 uur, ca. € 166). ’s Avonds om 22.30 uur vertrekt het schip naar Husavik.

  Dag 7: Husavik - Seydisfjörður

  Om 06.00 uur arriveert het schip in Husavik, dat bekend staat als een van de beste locaties voor het observeren van walvissen in de wereld. U kunt hier een onvergetelijke walvistrip maken met een ribboot, die heel dicht bij de walvissen kan komen (2 uur, ca. € 162). De kans dat u walvissen zult zien (meestal bultruggen) is 99%.


  U vaart ook langs het eiland Lundey, waar in het broedseizoen ca. 200.000 papegaaiduikers nestelen. Wandelliefhebbers kunnen deelnemen aan een tocht naar de Asbyrgi kloof (4 uur, ca. € 83). Asbyrgi is een 3,5 km. lange, op sommige plaatsen 100 meter diepe, hoefijzervormige kloof. Volgens de legende is het achtbenige paard Sleipnir (van oppergod Odin) hier gestruikeld en is zijn hoefafdruk nu nog te zien. Vermoedelijk is de kloof duizenden jaren geleden door een grote gletsjer gevormd. We beklimmen de 25 meter hoge rots die midden in de kloof ligt, genaamd Eyjan (Eiland) en hebben vanaf de top prachtig uitzicht over de kloof. Een derde optie is een busexcursie langs de "Diamond Circle" (8 uur, ca. € 122), waarbij de Asbyrgi kloof, de Jökulsarglufur Glacial Canyon en de unieke echorotsen van Hljodaklettar worden bezocht. Het hoogtepunt van deze tour is echter de imposante Dettifoss waterval; qua waterverplaatsing de meest krachtige waterval van Europa.


  Tot slot kunt u ook nog opteren voor een zeevistrip vanuit Husavik (3 uur, ca. € 131) met aan boord een sashimi-taste van de vangst. Met enig geluk kun je ook nog walvissen spotten onderweg ! Na het verlaten van Husavik om 17.00 uur vaart het schip langs het schiereiland Langanes richting Seydisfjörður.

  Dag 8: Seydisfjörður - Djupivogur

  Het erfgoed van het dorp Seyðisfjörður komt tot uiting in de kleurrijke houten huisjes in Noorse stijl uit het begin van de twintigste eeuw. Maak een optionele paardrij excursie (6 uur, ca. € 157) naar de Husey farm. U maakt een 2 uur durende tocht, waarbij u op een uniek manier kennis maakt met de prachtige natuur en goede kans heeft op het spotten van zeehonden en vele vogelsoorten. U kunt ook boeken voor een busexcursie naar het Skálanes Nature Reserve (3,5 uur, ca. € 135), een van de meest afgelegen plekken van IJsland, met een indrukwekkende berglandschap met ca. 50 verschillende vogelsoorten. Er wordt ook een bezoek gebracht aan de archeologische vindplaats Thorarinsstaðir, die dateert uit het Vikingtijdperk. Voor wandelaars is er een tocht naar de watervallen Hengifoss en Litlanesfoss (4 uur, ca. € 83). De Hengifoss is een van de hoogste watervallen van IJsland, waar het water in een basalten gorge 120 meter naar beneden stort. Kenmerkend zijn de rode strepen die de gelaagdheid van het gesteente goed laten zien. De weg ernaar toe loopt langs de Lagarfljót rivier. Net zoals in het Schotse Loch Ness zou er een monster in Lagarfljót leven, dat door de lokale bevolking Lagarfljótsormurinn wordt genoemd. U passeert ook Hallormstaðurskogur, het grootste bos van IJsland. De wandeling naar de Hengifoss (ca. 2 uur heen- en terug) is redelijk pittig en loopt naar boven door een prachtige canyon, langs een riviertje, en is zeer de moeite waard. Na ongeveer een half uur wandelen passeert u de kleinere Litlanesfoss waterval, met fraaie basaltformaties. Om 22.00 uur vertrekt het schip vanuit Seydisfjörður naar Djupivogur.

  Dag 9: Djupivogur - Westman Islands

  Aankomst in Djupivogur om 06.00 uur. Langabúð is het oudste huis in Djupivogur, oorspronkelijk gebouwd in 1790, en is nu gerenoveerd om te dienen als een cultureel centrum. Het herbergt enkele werken van de beeldhouwer Ríkarður Jónsson, een erfgoedmuseum en een coffeeshop met heerlijk zelfgemaakt gebak en een tentoonstelling van lokaal handwerk. Mis niet het openluchtsculptuur, Eggin í Gleðivík, van de wereldberoemde IJslandse kunstenaar Sigurður Guðmundsson, bestaande uit 34 eieren. U kunt een excursie maken naar het beroemde ijsbergenmeer Jökulsárlón (9 uur, ca. € 165), waar met een amfibievoertuig een boottocht tussen de drijvende ijsschotsen word gemaakt.


  Bezoek ook Diamond Beach, waar vaak grote ijsschotsen aanspoelen, een eldorado voor fotografen. Een avontuurlijk tour is per 4x4 superjeep naar de gigantische Vatnajökull gletsjer, waar een tocht met een sneeuwscooter wordt gemaakt (9 uur, ca. € 344). Op deze gletsjer zijn ooit opnamen gemaakt voor de James Bond film "A View To A Kill" en voor de Game Of Thrones serie. Bij deze tour is ook een lunch inbegrepen in het lobster-restaurant Humarhöfninn in Höfn. Een andere 4x4 Superjeep tour verkent de natuur van het Vatnajökull National Park, waarbij u met de jeep door gletsjerrivieren rijdt en kunt genieten van indrukwekkende berglandschappen (5-6 uur, ca. € 257). Om 18.00 uur zet de Ocean Diamond koers naar de Westman Islands.

  Dag 10: Westman Islands - Reykjavik

  Om 09.00 uur komt het schip aan op Heimaey, het grootste van de Westman-eilanden, dat wordt gedomineerd door twee vulkanen en een prachtige kliffenkust. Bij een grote vulkaaneruptie in 1973 op Heimaey verdwenen 400 huizen onder de enorme lavastroom, maar er viel slechts één dodelijk slachtoffer, dankzij het feit dat de vissersvloot door slecht weer in de haven was gebleven en de 5000 bewoners daardoor in 1 nacht konden worden geëvacueerd naar het vasteland. Men wist de lavastroom uiteindelijk van richting te doen veranderen door die af te koelen met zeewater. Er is tijdens deze eruptie een nieuwe vulkaan ontstaan aan de rand van het dorp. Er verdwenen verschillende huizen onder de stroom as en lava. Op de plaats waar de huizen gestaan hebben, ook wel het Pompeii van het Noorden genoemd, worden sinds enige jaren opgravingen verricht. Er is een interessant museum en het nieuwe Eldheimar expositiecentrum, waar met foto’s en films dit verhaal boeiend in beeld wordt gebracht. U kunt een rondrit over het eiland maken met een bezoek aan Eldheimar (3 uur, ca. € 96). Golfliefhebbers kunnen de "Golf Inside The Volcano" trip boeken (6 uur, ca. € 166) en een ronde golf spelen in de spectaculaire aan de kust gelegen baan, die verzonken ligt in een oude vulkaankrater. Wandelliefhebbers kunnen opteren voor een hike (3 uur, ca. € 40) met als thema de inval op Heimaey door Algerijnse piraten in 1627. Na een wandeling van 2 uur wordt de tour afgesloten met een bezoek aan het unieke Volcano Museum over de vulkaaneruptie in 1973. Om 18.30 uur vertrekt het schip en vaart terug naar Reykjavik.

  Dag 11: Reykjavik - Golden Circle

  Het schip komt om 08.00 uur aan in Reykjavik, waarmee het cruisegedeelte van de reis ten einde komt. Optioneel kunt u vandaag nog de beroemde Golden Circle Classic excursie bijboeken met de Gray Line, met bezoeken aan het Thingvellir nationale park, de indrukwekkende Gullfoss waterval en Geysir, met de regelmatig spuitende Strokkur geiser.


  Overnachting in Reykjavik.

  Dag 12: Vlucht Reykjavik - Amsterdam

  Met de Airport Express bus gaat u naar Keflavik Airport voor de terugvlucht naar Amsterdam.
 • Vertrekdata 2021:

  17/05-28/05 (12 dagen)
  04/06-15/06 (12 dagen)
  22/06-03/07 (12 dagen)
  10/07-21/07 (12 dagen)
  19/07-30/07 (12 dagen)
  28/07-08/08 (12 dagen)
  28/08-08/09 (12 dagen) 

  Als u voor 31/12/20 boekt gelden speciale Early Bird prijzen, die 20-25% lager liggen dan wanneer na deze datum boekt.

  Als u voor 31/8/20 boekt ontvangt u nog een extra boordkrediet van USD 200, wat gebruikt kan worden voor landexcursies.

  Inbegrepen:

  - retourvlucht van Amsterdam naar Keflavik met Icelandair incl.luchthavenbelasting en 1 stuk ruimbagage per persoon.
  - transfers van Keflavik Airport naar uw hotel in Reykjavik v.v.
  - 2 hotelovernachtingen in Hotel Klettur ***, Reykjavik, inclusief ontbijt (eerste en laatste nacht)
  - 10 daagse expeditie cruise met de Ocean Diamond van Iceland ProCruises, in een hut naar keuze (alle met douche/toilet)
  - vol pension aan boord (ontbijt, lunch, diner, beginnend met diner op dag 2 en eindigend met ontbijt op dag 11)
  - meerdere malen per dag snacks/versnaperingen
  - gratis koffie, thee en water
  - reisleiding aan boord door een ervaren expeditieteam (engels/duitstalig)
  - trips naar het vasteland per zodiac (onder voorbehoud van de weersomstandigheden)
  - presentaties en lezingen aan boord
  - avond entertainment programma
  - windjack

  Niet inbegrepen:

  - uitgaven van persoonlijke aard
  - (alcoholische) drankjes aan boord
  - fooien
  - optionele excursies; voor richtpijzen zie dagprogramma (ter plaatse voldoen).

  HUTTYPES

  CAT.A, BALKON SUITE (2 PERSONEN)

  De suites zijn ongeveer 30 vierkante meter groot en bieden een dubbelbed of twee aparte bedden en een eigen badkamer met douche. Een zithoek met TV, kledingkast en koelkast maken uw verblijf nog aangenamer. Extra voorzieningen zijn onder andere individuele temperatuurregeling, haardroger en
  satelliet telefoon toegang. Geniet van het uitzicht vanaf de kamerhoge ramen of vanaf het balkon dat toegankelijk is via een schuifdeur. Alle suites van deze categorie werden in 2015 opnieuw ingericht. De hutten zijn gelegen op dek 7.

  CAT.D , BUITENHUT MET PANORAMA VENSTER (2 PERSONEN)

  De buitenhutten in categorie D zijn 17-19 m2 groot en hebben een tweepersoonsbed of twee eenpersoonsbedden en een badkamer met douche. De cabine heeft ook een tv, een kledingkast en een koelkast. Verdere voorzieningen zijn onder meer individuele temperatuurregelaar, haardroger en toegang tot satelliettelefoon. Een panoramavenster biedt prachtig uitzicht op de oceaan en landschappen. Alle hutten van deze categorie zijn opnieuw ingericht in 2017 en 2018. De hutten zijn gelegen op dek 4, 5 en 6.

  CAT.O, BUITENHUT MET BEPERKT UITZICHT (2 PERSONEN)

  Buitenhutten in categorie O zijn ongeveer 19 m2 groot en voorzien zijn van een tweepersoonsbed of twee aparte bedden en een eigen badkamer met douche. Elke hut is uitgerust met tv, kledingkast, koelkast, individuele temperatuurregelaar, haardroger en satelliettelefonie. Het uitzicht door het venster wordt belemmerd b.v. door de reddingsboten van het schip. Alle hutten van deze categorie zijn in 2017 heringericht. De hutten zijn gelegen op dek 5 en 6.

  CAT.P , BUITENHUT MET PATRIJSPOORT (2 PERSONEN)

  Buitenhutten in deze categorie zijn voorzien van een tweepersoonsbed of twee aparte bedden en een eigen badkamer met douche en een patrijspoort. Met 19 m2 zijn ze ruim en voorzien van tv, kledingkast, koelkast, individuele temperatuurregeling, satelliettelefoon toegang en föhn.  Alle hutten van deze categorie zijn in 2018 opnieuw ingericht. De hutten zijn gelegen op dek 3.

  CAT.T , BUITENHUT MET PATRIJSPOORT (3 PERSONEN)

  Deze 3-persoons buitenhutten liggen op dek 3 met 2 lage bedden en 1 bovenbed en een Privebadkamer met douche / WC. Met 19 m2 zijn ze ruim en voorzien van tv, kledingkast, koelkast, individuele temperatuurregeling, toegang tot satelliettelefoon en föhn. Alle driepersoonshutten in categorie T werden opnieuw ingericht in 2018.

  PRAKTISCHE INFORMATIE

  Alcohol
  Het meenemen van alcohol aan boord is over het algemeen niet toegestaan. De enige uitzondering is een bedrag aan "kurkgeld" dat in rekening gebracht wordt aan passagiers die willen genieten van een speciale fles wijn bij een maaltijd. Een grote verscheidenheid aan alcoholische en niet-alcoholische dranken worden aan boord geserveerd in het restaurant en de bar.

  Hutten
  Alle hutten zijn voorzien van douche / toilet, televisie, kast, koelkast, haardroger en toegang tot satelliettelefoon. De hutten worden dagelijks schoongemaakt. In geval van ziekte kunnen eten en drinken worden geserveerd in de cabine tijdens diners.

  Wijzigingen in de route en/of excursies
  Vanwege lokale weersomstandigheden, zee- en ijsomstandigheden zijn al onze cruiseroutes en excursies aan wal onder voorbehoud. De uitvoering van onze kust excursies hangt ook af van het bereiken van het minimum / maximum aantal deelnemers voor elke activiteit. Iceland ProCruises behoudt zich het recht voor om routes en/of excursies te wijzigen zonder voorafgaande kennisgeving.

  Kinderen
  Kinderen moeten 8 jaar of ouder zijn (10 jaar of ouder op combinatiereizen Groenland en IJsland). Er is een kortingen van 25% van toepassing op de cruises en excursies aan wal voor kinderen tot 12 jaar die in de hut van hun ouders verblijven. Houd er rekening mee dat wij geen kinderopvang of kinderspeelplaatsen aanbieden aan boord. Onze zodiacs vereisen een bepaald niveau van lichaamsbeheersing. Het kan voorkomen dat de kapitein om veiligheidsreden een ​​landing met kinderen weigert.

  Cruise Card
  Bij het instappen ontvangt u een persoonlijke cruisekaart die u tijdens de reis bij u moet dragen. De kaart wordt gebruikt als creditcard en identiteitskaart. Excursies, alcoholische dranken etc. worden betaald met uw cruisekaart (niet de uitgaven in de winkel aan boord). Aan het einde van de reis kunt u uw account verrekenen met een creditcard (wij accepteren Visa, MasterCard en American Express) of u kunt contant betalen (US $).

  Kledingvoorschrift
  De dresscode aan boord is casual. Laat je stropdassen, colberts en avondjurken thuis. Voor de dagen op zee en aan de wal adviseren wij het dragen van comfortabele, ademende, waterdichte en winddichte kleding, plus handschoenen, thermisch ondergoed en stevig schoeisel. Voor de Captain’s cocktailparty en het Farewell Dinner raden we een smart casual kledingstijl aan.

  Fooien
  Fooi geven is een manier om je waardering te tonen voor een dienst aan boord van het  bedienend personeel of expeditieteam. De hoeveelheid fooi is helemaal naar eigen goeddunken. Tijdens de reis delen we een flyer uit over de afhandeling van tips. Voor uw gemak kunnen we het geadviseerde fooi bedrag ook in rekening brengen op je onboard account. Als je wilt annuleren of aanpassingen wilt doen
  m.b.t. de fooi, kunt u dit regelen bij de receptie. Fooien worden onder het team van het hotelpersoneel en expeditie verdeeld.

  Gezondheid en medische noodgevallen
  Hoewel we geen officiële eisen stellen met betrekking tot persoonlijke fitheid, moet je aan boord en aan land kunnen gaan zonder de hulp van anderen. Er is altijd een Engelssprekende arts aan boord. Het schip is uitgerust met een kleine kliniek en medicijnen om bepaalde noodsituaties te behandelen.

  Verzekering
  Repatriëringskosten in geval van ziekte kunnen extreem hoog zijn. Daarom raden wij ten stelligste aan voorafgaand aan uw reis een reisbagage- en ziektekostenverzekering af te sluiten, die ook eventuele repatriëringskosten naar uw eigen land dekt. Deze verzekering is verplicht voor onze reizen naar Groenland.

  Internet en telefoon
  Iceland ProCruises biedt gratis WiFi in de openbare ruimtes van de Club Lounge, Observation Lounge en bibliotheek tijdens de cruise. Er is geen gratis wifi tijdens Groenland cruises. Voor een meerprijs bieden wij internettoegang in uw hut. De ontvangst van mobiele telefoons zou in de meeste gevallen mogelijk moeten zijn langs onze route. Neem voor meer informatie contact op met uw mobiele telefoon operator. Een telefoontegoed voor externe telefoongesprekken evenals een internet tegoed voor uw laptop of tablet kan worden gekocht bij de receptie. Zorg ervoor dat uw ’Data Roaming’ faciliteit is uitgeschakeld.

  Taal aan boord
  Engels is de officiële taal aan boord. Alle leden van ons expeditieteam en de receptiemedewerkers spreken Engels (evenals Duits). Aankondigingen aan boord worden gedaan in het Engels en Duits. Het dagelijkse programma, evenals het menu van restaurant zijn ook tweetalig (Engels en Duits). Als vertaling nodig is, staat ons meertalige expeditieteam altijd voor je klaar.

  Wasserij
  Een professionele wasservice is beschikbaar tegen een toeslag. 

  Paspoorten & visa
  Elke passagier is ervoor verantwoordelijk dat hij / zij voldoet aan de van toepassing zijnde paspoort- en visumvereisten voor de duur van de reis. Een paspoort is het enige geldige identiteitsbewijs voor alle reizen met de Ocean Diamond. Een ID kaart is niet voldoende. Het paspoort moet minstens 6 maanden later geldig zijn je reis eindigt. Houd er rekening mee dat elke deelnemer verantwoordelijk is voor het verkrijgen van alle benodigde documenten. Kosten als gevolg van onvoldoende reisdocumenten komen voor rekening van de passagier. 

  Lichamelijke beperkingen & toegankelijkheid
  Gasten met een lichamelijke handicap wordt aangeraden om met een begeleidende persoon te reizen. De specifieke processen aan boord moeten zonder externe hulp worden afgehandeld. De loopplank kan - afhankelijk van het individu - een uitdaging zijn. De hellingshoek van de loopplank varieert als gevolg van tij en verschillende omstandigheden in de respectieve haven. Houd er rekening mee dat de deelname van gasten aan walexcursies en de (ont-) inscheping per zodiac vanwege veiligheidsredenen kan worden geweigerd door de kapitein. De instructies moeten worden gevolgd. Het schip is niet geschikt voor rolstoelen. Een medische verklaring moet op verzoek worden ingediend bij Iceland ProCruises.

  Restaurant / maaltijden
  Ontbijt, lunch en diner zijn inbegrepen in uw cruise-prijs. Ontbijt en lunch is een buffet; het avondeten is a la carte. Koffie, thee en water zijn gratis tijdens de hele reis; andere drankjes kunnen worden gekocht in het restaurant of bij de bar. Als u niet aan boord bent tijdens de lunch, bereiden we een lunchbox voor u om mee aan wal te nemen. ’s Middags bieden we thee en koffie in de lounge op dek 4, dat is ook de locatie voor onze late-night snack.

  Veiligheid
  Het schip voldoet aan alle veiligheidseisen en is gecertificeerd voor reizen binnen de Arctische wateren. Voor vertrek ontvangen alle passagiers veiligheidsinstructies aan boord, met inbegrip van de locatie van reddingsvesten in je hut. Maak uzelf vertrouwd met het evacuatieplan van het schip. Speciale veiligheidsprocedures zijn van toepassing voor de tochten in de zodiacs.

  Winkel
  Naast IJslandse souvenirs en ansichtkaarten, biedt onze winkel aan boord een klein assortiment cosmetica en andere artikelen voor dagelijks gebruik. Alle belangrijke creditcards worden geaccepteerd (Visa, Mastercard, Amex). Contante betaling is mogelijk in US $ en EUR.

  Roken
  Om veiligheidsredenen en om de gezondheid van onze gasten en medewerkers te beschermen is
  roken alleen toegestaan ​​in de daarvoor bestemde rookruimte op het buitendek. Gooi je sigarettenpeuken niet overboord maar gebruik de asbak. Roken is ten strengste verboden in alle hutten, op balkons en in alle andere locaties op het schip.

  Speciale verzoeken / dieeten
  Informeer ons ten minste twee weken voor vertrek over eventuele speciale dieetwensen (bijvoorbeeld vegetarisch, glutenvrij of diabetisch voedsel). Om voor een efficiënte service te zorgen verzoeken wij u uw speciale wensen te herbevestigen bij de bemanning na aankomst op het schip.

  Vaccinaties
  Vraag uw plaatselijke gezondheidsautoriteiten over aanbevolen vaccinaties.

  Netspanning
  Alle hutten zijn uitgerust met 220 volt stopcontacten.

  Zodiac landingen
  Een van onze kenmerken zijn landingen en excursies met ons gemotoriseerde rubberboten van het merk "Zodiac". De boot heeft zowel een lage diepgang als een grote stabiliteit. Zodiac-vesten zijn verplicht om te dragen. Zodiac-landingen zijn over het algemeen afhankelijk van de lokale omstandigheden. In elk geval neemt de kapitein de uiteindelijke beslissing of het aan land gaan veilig gedaan kan worden of niet. Bijzondere veiligheidsvoorschriften zijn van toepassing voor deze landingen; alle gasten ontvangen een verplichte instructie van de beveiligingsrichtlijnen.

  Early Bird Special
  De huidige prijzen zijn gebaseerd op een Early Bird Special, die te boeken is t/m 30/12/2020. Als u na deze datum boekt worden de prijzen ca. 20% hoger.

  Andere trips
  De Ocean Diamond maakt nog een aantal combinatietrips naar Groenland en kortere trips op onderstaande data:

  10/05-19/05 Best Of Iceland, 10 dagen

  06/08-19/08 Natural Wonders of Greenland (vanuit Reykjavik), 14 dagen

  17/08-30/08 Natural Wonders of Greenland (vanuit Reykjavik), 14 dagen

  06/09-15/09  Best Of Iceland, 10 dagen

  13/09-22/09  Best Of Iceland, 10 dagen

  20/09-29/09  Best Of Iceland, 10 dagen

  Meer informatie en prijzen zijn op aanvraag bij ons verkrijgbaar.


 • Informatie IJsland

  Klik hier voor de vliegtarieven en vluchtschema’s

  Klik hier voor de autohuurprijzen en voorwaarden

  KLIK HIER VOOR BELANGRIJKE INFORMATIE I.V.M. DE VERPLICHTE CORONA TEST

  IJSLAND 

  Het land
  Het vulkanische eiland in de Atlantische Oceaan biedt, met een oppervlakte van 103.000 km2 (3 x zo groot als Nederland), veel plaats aan haar 360.000 inwoners. Met 3 inwoners per km2 is IJsland het meest dunbevolkte land van Europa. De hoofdstad Reykjavik ligt in het zuidwesten, waar ca. 2/3 van de bevolking woonachtig is. De rest van het land is dus zeer dunbevolkt en bestaat uit zeer kleine gemeenschappen met beperkte faciliteiten qua winkels, restaurants en bars etc. Met ca. 20.000 inwoners is Akureyri de "capitool" van het Noorden. De internationale luchthaven Keflavik ligt op het schiereiland Reykjanes, op ca. 45 km. van Reykjavik. Iets meer dan 10% van het land is bedekt met gletsjers, 60% van het binnenland is onbewoonde hoogvlakte en woestijn, die uitsluitend in de zomermaanden met 4x4 voertuigen bereikt kan worden. Begroeide gebieden, heetwaterbronnen, lavavelden, adembenemende fjorden en tal van meren en watervallen vormen, naast het bewoonde kustgebied, het overige deel van IJsland. De best begaanbare weg is de ringweg, ook wel ´Route 1´ genaamd. Deze vrijwel geheel geasfalteerde weg voert met ca. 1340 km rondom het gehele eiland, langs vele bekende bezienswaardigheden, met uitzondering van de Westfjorden. In het binnenland vindt men veel met gravel verharde wegen. De wegnummers beginnend met een F zijn alleen zomers te berijden met terreinwagens met vierwielaandrijving, waarbij er sprake kan zijn dat u rivierbeddingen moet doorkruisen. Op de website
  www.road.is kunt u zien welke wegen open zijn.
   


  IJsland specialist
  BBI Travel is door Inspired by Iceland (het nationale toeristenbureau Visit Iceland) gecertificeerd als een echte IJsland specialist. Voor vragen en advies kunt u altijd contact met een van onze specialisten opnemen.

  Transfers
  In aansluiting op alle vluchten rijden de de Airport Express (uitgevoerd door Gray Line) , de FlyBus (uitgevoerd door Reykjavik Excursions) en Airport Direct (uitgevoerd door Reykjavik Sightseeing) zeer frequent tussen de luchthaven Keflavik en Reykjavik. De kosten hiervan zijn ca. € 30 p.p. per enkele reis. De bussen vertrekken ongeveer om het half uur en de reisduur van de luchthaven naar het centrale busstation in Reykjavik is ca. 45 minuten. Hier stapt u over op een kleinere bus die u naar uw hotel brengt. Voor hotels gelegen in de oude binnenstad gelden parkeerrestricties en u wordt dan afgezet/opgehaald bij een centrale bushalte niet ver van uw hotel. 

  Tijdsverschil

  Het tijdverschil tussen IJsland en Nederland bedraagt s’ zomers - 2 uur en tijdens onze wintertijd - 1 uur.

  Reisdocumenten
  IJsland maakt deel uit van het Schengengebied, maar is geen lid van de EU. Nederlanders hebben een geldig paspoort of Europese identiteitskaart nodig. Als u uit een land komt dat niet is aangesloten bij de EEA/EFTA (European Economic Area) dient het paspoort nog tot 3 maanden na terugkomst geldig te zijn. Voor andere nationaliteiten kan een visum vereist zijn.

  Valuta
  De valuta op IJsland is de IJslandse Kroon (1 = ca. 149 ISK, notering juni 2020). Creditcards als Visa en Mastercard zijn gangbare betaalmiddelen, ook voor kleine uitgaven als een kop koffie etc. Bij veel onbemande benzinestations kunt u alleen met een creditcard tanken. Met uw EC-bankpas kunt u bij bankautomaten pinnen. De meeste Nederlandse banken handelen niet in ISK, dus u dient in IJsland geld te pinnen of om te wisselen.
   
  Taal
  De nationale taal is IJslands, maar de meeste mensen spreken er tevens goed tot redelijk Engels. Gastvriendelijkheid wordt in IJsland met hoofdletters geschreven, vandaar dat u tijdens uw reis altijd op de hulpvaardige IJslanders kan terugvallen.
   
  Electriciteit
  Het voltage in IJsland is 220 volt en de stekkers zijn hetzelfde als in Nederland.
   
  Telefoneren
  In de bewoonde gebieden en langs de ringweg heeft u een goed bereik met uw mobiele telefoon, maar
  in grote gebieden in het onbewoonde binnenland van IJsland is vaak geen bereik.
   
  Daglicht
  Vanwege de noordelijke ligging van IJsland, vlak onder de poolcirkel, is het in de zomermaanden overal lang licht, ook ’s nachts. In juni gaat in het Noorden de zon helemaal niet onder en kan de middernachtzon worden bewonderd. ´s Winters (november - februari) hebben de kortste dagen 5 tot 6 uur daglicht. Het wordt echter nooit geheel donker, en al helemaal niet als de mooie Poolsterren aan een heldere hemel staan. Bij helder weer is in de herfst en de winter vaak het prachtige Noorderlicht (Aurora Borealis) te zien. Al vanaf maart is het in IJsland weer langer licht als in Nederland.
   
  Temperatuur
  IJsland is niet zo koud als de naam doet vermoeden. Het klimaat wordt door de warme golfstroom beïnvloed, waardoor de temperatuur in de winter niet zo ver daalt als men zou denken. Op IJsland is sprake van redelijk milde winters en koele zomers. De gemiddelde temperatuur ligt ´s winters tussen +5°en -5° Celsius en ´s zomers tussen +10° en +15° Celsius. Belangrijk is om de juiste kleding voor elk weertype mee te nemen. De weersomstandigheden kunnen er snel wisselen; een bekend gezegde in IJsland is; "als het weer je niet bevalt moet je vijf minuten wachten". IJsland wordt door de warme golfstroom beïnvloed, waardoor de temperatuur in de winter niet zo ver daalt als men zou denken. Op IJsland is sprake van milde winters en koele zomers. De gemiddelde temperatuur ligt ´s winters tussen +5°en -5°Celsius en ´s zomers tussen +10° en +14° Celsius. Belangrijk is om de juiste kleding voor elk weertype mee te nemen. De beste reistijd is van juni tot half september. Wie van de winter houdt kan het beste tussen januari en maart naar IJsland reizen. 
    
   
  Beste reistijd
  De beste reistijd ligt tussen juni en begin september. Het hoogseizoen loopt van juni tot augustus; voor deze periode adviseren wij uw accommodatie tijdig te reserveren om teleurstelling te voorkomen. In mei en september kan (in het noorden vaker als in het zuiden) soms nog een sneeuwbui voorkomen. In het voor -en najaar zijn de wegen naar de hooglanden niet toegankelijk.

  Autorijden
  De maximaal toegestane snelheid in IJsland is 50 km. binnen de bebouwde kom en 90 km. per uur buiten de bebouwde kom (80 km.op gravelwegen). Het is in IJsland verplicht (ook overdag) met verlichting aan te rijden. "Off Road" rijden is verboden.

  Eten & drinken
  De IJslandse keuken bestaat voornamelijk uit verse visgerechten en lamsvlees. In Reykjavik is een grote keus aan restaurants, ook die zich specialiseren in buitenlandse keukens. Buiten Reykjavik is het aantal restaurants zeer beperkt en is er minder variatie in de menu´s (veelal vis en lamsvlees). Water wordt altijd gratis geserveerd bij de maaltijd. In de meeste hotels is het ontbijt en soms ook het diner in buffetvorm. In het laagseizoen kan het soms voorkomen dat het restaurant van uw accommodatie gesloten is en u moet eten bij een naburig restaurant.Houdt er rekening mee dat de prijzen voor diners, met name buiten Reykjavik aanmerkelijk hoger zijn dan in Nederland. Ook de prijzen voor alcoholische dranken zijn flink hoger dan in Nederland.

  Accommodatie

  Reykjavik heeft veel verblijfsmogelijkheden, variërend van jeugdherbergen tot luxe viersterren hotels. Houdt u er rekening mee dat het hotelclassificatiesysteem in IJsland de hotels vaak iets hoger waardeert als de maatstaven die hiervoor in de rest van Europa worden gehanteerd. Op het dunbevolkte ´platteland´ is de hotelcapaciteit niet erg groot en minder gevarieerd. De hotels zijn in de meeste gevallen eenvoudiger als in Reykjavik en er zijn veel farm- en guesthouses. Sommige guesthouses beschikken alleen over standaard kamers, met gebruik van een gemeenschappelijke badkamer en toilet. 

  Vanwege de enorm toegenomen populariteit van de bestemming IJsland is er vooral buiten Reykjavik een tekort aan overnachtingsmogelijkheden, met name in Oost- en Noord IJsland. In 2010 gingen er jaarlijks 490.000 toeristen naar IJsland en in 2019 meer dan 2 miljoen, wat zorgt voor grote druk op de beschikbare accommodatie. De laatste jaren wordt er veel nieuwe accommodatie bijgebouwd en gerenoveerd/uitgebreid. Accommodaties worden vaak gebouwd met materialen als golfplaten en beton, het zijn materialen die zich goed houden bij de extreme weersomstandigheden, zoals harde arctische zeewinden. Dit kan soms aan de buitenkant een wat sobere indruk maken, maar meestal is er bij binnenkomst een verrassend knusse sfeer. Daarnaast kunt u reserveren voor vakantiehuisjes, veelal met een kitchenette. Veel accommodaties beschikken over een hot tub, waarin u een heerlijk warm bad kunt nemen in de buitenlucht. Belangrijk: het is essentieel van mei t/m september uw accommodatie ruim van te voren te reserveren, en dit niet op de ´bonnefooi´ te doen, want vanwege het beperkte aantal hotels in sommige gebieden zijn deze lang van te voren volgeboekt in het hoogseizoen. Wanneer een accommodatie is volgeboekt bieden wij u, in overleg, een zo goed mogelijk gelijkwaardig alternatief aan, zoveel mogelijk in dezelfde omgeving. Als u in het hoogseizoen wil reizen adviseren wij minimaal 6-8 maanden van te voren te reserveren.

   


  Kamperen
  Van juni tot augustus wordt er in IJsland veel gekampeerd. De campings zijn qua faciliteiten vaak vrij eenvoudig. Vroeger mocht er vrij gekampeerd worden, maar in 2016 is er een nieuwe natuurbeschermingswet in werking getreden die het vrij kamperen limiteert tot max. 3 tenten, uitsluitend in vrije natuurgebieden, waar geen camping in de buurt is. Als er sprake is van gecultiveerd landschap, hekken of woningen in de buurt dient u eerst toestemming van de eigenaar van het land te vragen of u uw tent hier mag opzetten. Als u met een camper reist moet u overal toestemming vragen. In beschermde natuurgebieden, zoals Þingvellir, Þórsmörk, Landmannalaugar, Skaftafell en Mývatn mag u niet vrij kamperen en moet verplicht gebruik gemaakt worden van de officiële campings. Een overnachting op een camping kost gemiddeld  € 20-25 per persoon

  Kleding
  Het weer op IJsland kan zeer grillig en wisselvallig zijn: prachtig zonnig weer kan van het ene op het andere moment veranderen in mist of zwaar weer met veel regen, flinke windstoten, (natte) sneeuw of hagel. Neem daarom ook warme winterkleding mee, het liefst van wol, zijde of polar fleece. Hele dikke truien en spijkerbroeken zijn niet aan te bevelen, omdat ze niet effectief tegen de koude en wind beschermen en bovendien slecht drogen. Een sweater of fleece en een katoenen broek verdienen de voorkeur. Verder is een outdoorbroek fijn, omdat deze snel droogt en vooral comfortabel zit tijdens wandelingen en klimpartijen. Een fleece trui met daar overheen een windstopper is ideaal in IJsland, vooral omdat de wind soms flink kan aantrekken. Over de windstopper draag je een regen werende jas in de zomermaanden, en een wat dikkere jas in de wintermaanden. Tijdens de wintermaanden en ook nog in de lente en herfst kan het geen kwaad om thermokleding onder je gewone kleding te dragen. Een regenjas en/of broek is erg handig, want aan een paraplu op het windrijke IJsland heb je niet veel.

  De beste tip is om zoveel mogelijk laagjes over elkaar aan te trekken, minimaal twee (als het heel koud is drie). De laagjes bieden u ook de gelegenheid om wat uit te trekken, als u ergens binnen komt. Zorg verder voor een muts, warme handschoenen en een sjaal, want de wind kan nog wel eens guur zijn. Stevig en waterdicht schoeisel is erg belangrijk. Wandelpaden kunnen soms slecht, modderig en glibberig zijn. (Berg)wandelschoenen moeten voldoende steun geven aan de enkels en zijn voorzien van een goede profielzool.

  The Icelandic Pledge
  IJsland biedt reizigers die het land bezoeken aan om een verantwoordelijke toerist te worden en The Icelandic Pledge af te leggen, een unieke ‘eed’ voor toeristen. Hierin belooft u om de natuur van IJsland te respecteren en op verantwoorde wijze te reizen tijdens uw bezoek en te genieten van IJsland zoals de IJslanders dat doen.

  Bussen
  De IJslandse bussen worden goed onderhouden en zijn technisch prima in orde. Door de soms barre weg- en weersomstandigheden hebben ze echter veel te lijden, vooral als ze door het binnenland rijden. Aan stofontwikkeling op de ruiten van de bus is bij ritten op onverharde wegen niet te ontkomen. 

   
   
  Klik hier voor Zuid West IJsland
  Klik hier voor Zuid Oost IJsland
  Klik hier voor Noord IJsland
  Klik hier voor West IJsland
  Klik hier voor Oost IJsland
  Klik hier voor Highlands IJsland
  Klik hier voor Reykjavik
   
  Handige links

  Officiële website van het IJslandse toeristenbureau https://nl.visiticeland.com
  Regio informatie en restaurants: https://visitorsguide.is
  Algemene informatie www.ontdekijsland.nl
  Informatie over excursies, foto’s en filmpjes www.guidetoiceland.is
  Informatie Reykjavik www.visitreykjavik.is
  Zuid IJsland: www.south.is
  West IJsland: www.west.is
  Oost IJsland: www.east.is
  Noord IJsland: www.northiceland.is
  Informatie over de wegcondities in IJsland www.road.is
  Video’s https://vimeo.com/channels/iceland/videos
  Reisgidsen & kaarten www.dezwerver.nl/r/europa/ijsland
  Informatie over natuurbaden: www.icelandlagoons.com

   
 • Reisbeoordelingen

Agenten-Login
Nieuwe aanmelding