West IJsland

Klik hier voor de vliegtarieven en vluchtschema’s

Klik hier voor de autohuurprijzen en voorwaarden

Snæfellsnes
Het grootste schiereiland van IJsland is Snæfellsnes, op ca. 120 km.van Reykjavik. Het nationale park Snæfellsnes ligt ingeklemd tussen de Faxofloibaai in het zuiden, en de Breidafjordur fjord in het noorden. Het hoogste punt van de bergketen die over het schiereiland loopt, is de 1446 meter hoge Snæfellsjökull. Deze vulkaan, waar tevens een gletsjer (jökull) op ligt, komt ook voor in het mysterieuze boek van Jules Verne: ‘Reis naar het middelpunt van de aarde’´ . Snæfellsnes wordt soms mini-IJsland genoemd, omdat hier veel landschappen terug te vinden zijn die over het gehele eiland verspreid liggen, zoals vulkanen, lavavelden, kliffen, zwarte stranden, watervallen, warme en koude waterbronnen etc.

 

Interessant is een bezoek aan de lavagrot Vatnshellir, 10 minuten rijden van Hellnar, die ruim 200 meter lang en 35 meter diep is.In Arnarstapi, aan de zuidkust, vindt u de Gatklettur, een rots van basalt met een groot gat, waar veel zeevogels nestelen. Er kan hier een mooie wandeling gemaakt worden langs lavavelden en een eenzaam strand naar Hellnar.

Vanuit Ólafsvík, gelegen op de noordwestpunt van het Snæfellsnes schiereiland worden boottochten georganiseerd om walvissen en orka’s te spotten.Ten westen van Grundarfjörður vindt u de 463 m. hoge vulkanische berg Kirkjufell, met een schilderachtige waterval.

   

In Bjarnarhöfn is een klein haaienmuseum, waar u hákarl (verrotte haai), kunt proeven, wat in IJsland als een delicatesse wordt beschouwd.

Borgarnes & Reykholt
Borgarnes is een middelgrote plaats aan het gelijknamige fjord, waar zich het Borgarnes Settlement Center bevindt, een interessant museum waar u een audio-tour kunt volgen over de historie van de eerste inwoners van IJsland en de IJslandse saga´s. In Borgarnes is een 18-hole golfbaan.
 
Het kleine plaatsje Reykholt staat bekend als de voormalige woonplaats van de middeleeuwse dichter en politicus Snorri Sturluson, ook bekend als de schrijver van de Proza Edda (ca. 1220 - 1230), een leerboek over het schrijven van gedichten, dat ook veel mythologische verhalen bevat. Ook was hij de auteur van de "Heimskringla" , dat verhaalt over de historie van de Noorse koningen. Tevens schrijft men hem het auteurschap toe van een van de grootste IJslandse saga´s: die van Egill Skallagrímsson. In de nieuwe kerk van Reykholt is het museum Snorrastofa gevestigd, gewijd aan het leven van Snorri Sturluson.

 

Hraunfossar & Bjarnafossar
De fraaie lavawaterval Hraunfossar ligt niet ver van Reykholt. Bij deze reeks watervallen over een breedte van 90 meter stroomt het water vanaf een lavaveld in de Hvítá (Witte rivier).


Stroomopwaarts ligt ook de Barnafoss (kinderwaterval), waar de rivier zich met veel geraas door een nauwe kloof perst.
 
Deildartunguhver
De Deildartunguhver (hver betekent warme bron) is de grootste heetwaterbron van IJsland die ca. 180 liter kokend water per seconde produceert. Het hete water wordt via pijpleidingen afgevoerd en gebruikt om huizen in Borgarnes en Akranes te verwarmen.

 

Westfjords
In het meest noordoostelijk deel van IJsland vindt u de dunbevolkte Westfjords, met een prachtig natuurlandschap met diepe fjorden, omzoomd door hoge bergen. De grootste plaats is Isafjordur met ca. 3000 inwoners en een vliegverbinding met Reykjavik. Het onbewoonde schiereiland Hornstrandir is sinds 1974 een natuurreservaat. Wandelaars en vogelspotters kunnen zich hier naar toe laten brengen met een ferry vanuit Isafjordur om er enkele dagen te wandelen en te kamperen, waarbij men volledig op zichzelf is aangewezen. De Hornbjarg is een van de grootste vogelrotsen van Europa. 

 

De Westfjords zijn ook per autoferry te bereiken, die vanuit Stykkisholmur op het Snæfellsnes schiereiland naar Brjánslækur vaart, met een tussenstop op het eiland Flatey (met 4 permanente bewoners !).
 
Een andere attractie is de Dynjandi waterval, die tot de mooiste van IJsland behoort.

 
 
De Látrabjarg is het meest westelijke punt van Europa, waar een van de grootse vogelkolonies van IJsland huist met o.a. papegaaiduikers, alken en Jan van Genten.

 

Vanuit Isafjordur gaat een ferry naar het eilandje Vigur, met een grote eidereenden populatie, waarvan men na het broedseizoen het kostbare dons uit de nesten verzameld en exporteert.

 
 
Voor de Westfjords adviseren wij wel een 4x4 auto te huren.


Agenten-Login
Nieuwe aanmelding