Oost IJsland


Egilsstaðir
De grootste plaats en het bestuurlijke centrum van Noord Oost IJsland is Egilsstaðir (2300 inwoners ), dat een vliegverbinding met Reykjavik heeft.
 
Borgarfjorður Eystri
Een mooie tocht voert vanuit Egilsstaðir naar de prachtige fjord Borgarfjorður-Eystri (=oost), niet te verwarren met de grotere Borgarfjorður aan de Westkust. U gaat over de Dyrfjoll pas (Door Mountains), met een zeer spectaculair berglandschap. Een van de best bewaarde geheimen van Oost IJsland is Storurd, een met groenblauw ijswater gevuld riviertje dat wordt omringd door ruige rotsformaties.

Volgens de legendes is de Alfaborg (elvenheuvel) in Borgarfjorður-Eystri de woonplaats van de koningin van de elven (the hidden people) ... Bij het kleine haventje is een vogelrots, met een van de beste plaatsen in IJsland om van heel dichtbij papegaaiduikers te kunnen bekijken. 
 
 
 
Hengifoss & Litlanesfoss
De Hengifoss in Fljótsdalur, ten zuiden van Egilsstaðir, is een van de hoogste watervallen van IJsland, waar het water in een basalten gorge 120 meter naar beneden stort. Kenmerkend zijn de rode strepen die de gelaagdheid van het gesteente goed laten zien. Na ongeveer een half uur wandelen passeert u de kleinere Litlanesfoss waterval, met fraaie basaltformaties.

 
 
Hallormsstaður
De weg ernaartoe loopt langs de brede Lagarfljöt rivier. U passeert Hallormsstaðurskogur, het grootste bos van IJsland, waar in een arboretum een leuke wandeling gemaakt kan worden.


Laugarfell
In Laugarfell, gelegen in de hooglanden aan de oostkant van het Vatnajökull National Park, vindt u twee geothermisch verwarmde hot springs, waarin u een heilzaam bad kunt nemen. Laugarfell is ook het start- en eindpunt van de spectaculaire Waterfall Circle, een 8 km. lange wandelroute die langs 5 watervallen (o.a. de Stuðlafoss,  Faxi en Kirkjufoss) voert en door een fraaie canyon.

 

Austurland (Eastfjords)
In het oostelijk fjordengebied slingert de ringweg zich langs de kust, met een prachtig fjordenlandschap en kleine vissersplaatsjes, zoals Djúpivogur. In Stodvarfjordur kunt u de interessante stenen en mineralencollectie van Petra bezoeken. Seydisfjordur is de aankomstplaats van de enige ferryverbinding tussen IJsland en Europa, die wordt onderhouden door de Smyril Line.

 

Vatnajökull National Park
Het oostelijk deel van IJsland wordt voor een groot deel gedomineerd door de enorme Vatnajökull, de grootste gletsjer van Europa (3800 km2). Op de noord- en zuidpool na is dit zelfs de grootste gletsjer ter wereld. U kunt excursies maken met een sneeuwscooter of wandelen met een gids over de gletsjer.

 


Agenten-Login
Nieuwe aanmelding