Reykjavik

Reykjavik is de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld. Ofschoon het een relatief kleine stad is met ca. 180.000 inwoners heeft het toch een kosmopolitische uitstraling. In het gezellige centrum met haar vrolijk gekleurde houten huizen vindt u de langgerekte winkelstraat Laugavegur met vele trendy winkels, terrasjes, filialen van beroemde modemerken, kunstateliers en edelsmeden. Aan het gezellige Austurvöllur plein liggen het Alþing parlementsgebouw en de oudste kerk van Reykjavik, de Domkirkja. Het moderne stadhuis ligt aan het kleine meertje Tjörnin, een populaire plaats om de eenden en zwanen te voeren. Aan haar oevers vindt u meerdere restaurants, musea, kerken en andere bezienswaardigheden. Vanuit de haven heeft u prachtig uitzicht over de baai en Mount Esja.


 

 


De stad kent ´s weekends een bruisend nachtleven met in veel cafe´s live muziek en gezellige restaurants, waar u heerlijk kunt dineren. Met name verse visgerechten en lamsvlees zijn een specialiteit. Er zijn een aantal trendy clubs zoals Austur, Esja, NASA en Pravda waar tot diep in de nacht wordt gefeest. 

 

De architectuur van de 74 meter hoge Hallgrimskirkja is heel bijzonder. U kunt met een lift naar de top van de kerk gaan, waar u een prachtig uitzicht over de stad heeft. De bouw van de door Guðjón Samúelsson ontworpen kerk begon al in 1945 en was pas 41 jaar later, in 1986, gereed.

In het merkwaardig vormgegeven Perlan ("parel") gebouw bevinden zich zes warmwateropslagtanks. Vanaf een balustrade op de zesde verdieping heeft u een fantastisch uitzicht over de stad.Een prachtige architectonische aanwinst voor de stad is het grote cultuur- en congrescentrum Harpa, bij de haven.

 

In het Höfdi House vonden ooit de besprekingen plaats tussen Michael Gorbatsjov en Ronald Reagan die een einde aan de Koude Oorlog maakten.
 
Cultuurliefhebbers zullen versteld staan van het aantal interessante musea dat de stad herbergt,

zoals het National Museum, het Saga Museum, het Asmundur Sveinsson Sculpture Museum en het naast de Hallgrimskirkja gelegen Einar Jonsson Museum (beeldhouwwerken) , waarvan de beelden in de tuin gratis toegankelijk zijn.

 

Een veel gefotografeerd kunstwerk is het aan de Saebraut boulevard gelegen Sólfar (Ode aan de zon), gemaakt door Jón Gunnar Árnason. De stalen constructie is een moderne interpretatie van een Vikingschip.

In de kleine Red Rock Cinema is dagelijks de "Volcano Show" te zien, een fascinerende documentaire met spectaculaire beelden van vulkaanuitbarstingen op IJsland, zoals de recente eruptie van de Eyjafjallajökull.  

 
 


Reykjavik heeft goede winkelmogelijkheden, zowel in het centrum (Laugarvegur, Aðalstræti & Skólavörðustígur) als in de grote overdekte shoppingmalls Kringlan en Smáralind (het grootste winkelcentrum van IJsland in de voorstad Kópavogur), met een keur aan winkels, cafés, restaurants en theaters.


 
Een aanrader is ook een bezoek aan een van de grote geothermale zwembaden die Reykjavik rijk is, zoals die in het Laugardalur Park, voor een heerlijk verfrissend bad in het warme water. In Laugardalur vindt u tevens een botanische tuin, een kinderboerderij en familiepark.
 
Reykjavik is het ideale uitgangspunt om de bekendste bezienswaardigheden van IJsland te ontdekken. U kunt excursies bijboeken naar bijv. de Blue Lagoon, Geysir, het Thingvellir nationale park, de spectaculaire watervallen Gullfoss, Skogafoss en Seljalandsfoss, kraters, lavavelden, gletsjers of een walvisexcursie per boot.Klik hier voor landinformatie IJsland
Klik hier voor Zuid West IJsland
Klik hier voor Zuid Oost IJsland
Klik hier voor Noord IJsland
Klik hier voor West IJsland
Klik hier voor Oost IJsland
Klik hier voor Highlands IJsland

Agenten-Login
Nieuwe aanmelding