Highlands IJsland


Het centrale gedeelte van IJsland is slechts een korte periode van het jaar (van eind juni t/m begin september, afhankelijk van de weersomstandigheden) toegankelijk met een 4x4 jeep, waarbij soms rivieren zonder brug met de auto moeten worden doorkruist. Klik hier voor de gemiddelde openingstijden van de F-wegen. Als u niet over een fourwheel drive voertuig beschikt kunt u vanuit verschillende plaatsen dagexcursies boeken met een 4x4 bus.
 
 

Het binnenland wordt gedomineerd door de Vatnajökull, de grootste gletsjer van Europa (3800 km2). Op de noord- en zuidpool na is dit zelfs de grootste gletsjer ter wereld.
 
Landmannalaugar
Dit in de zuidelijke hooglanden gelegen gebied is een eldorado voor wandelaars, met schitterende uitzichten over de kleurrijke bergen. De door vulkanische aktiviteit ontstane rhyolietbergen hebben de prachtigste kleuren. In een natuurlijke warmwaterbron kunt u er een heerlijk verfrissend bad nemen.
 
 


Eldgjá
De Eldgjá (vuurkloof), is een bij een spleeteruptie onstane diepe kloof, niet ver van Landmannalaugar. Dit is de grootste vulkanische canyon ter wereld. U kunt er een wandeling maken naar de Ófærufoss waterval, die in twee trappen naar beneden valt. Vroeger was er een natuurlijke brug die over de waterval liep, maar deze is tijdens een storm in 1993 ingestort.
 
 
 
Thórsmörk
Het dal Thórsmörk, dat wordt omgeven door drie gletsjers, is het favoriete wandelgebied van de IJslanders. Alleen de tocht er naar toe met een superjeep of terreinbus is al een avontuur, vanwege een aantal grote gletsjerrivieren waar de bus doorheen moet rijden.

 
 


Laki
De spleetvulkaan Lakagígar bestaat uit een reeks van ca. 100 kraters over een lengte van 22 km. In 1783 vond hier de grootste vulkaanuitbarsting ooit op IJsland plaats, waarbij een oppervlakte van 565 km² met een meters dikke laag lava werd bedekt. Bij de uitbarsting, die negen maanden duurde, kwam een enorme zwavelhoudende gaswolk vrij, waardoor bijna driekwart van de veestapel stierf, met als later gevolg dat een derde van de IJslandse bevolking overleed door voedseltekorten. Ook in de rest van West Europa waren de gevolgen van de giftige gaswolk desastreus; alleen al in Groot Brittannie overleden 23000 mensen als het gevolg hiervan. U heeft een krachtige 4x4 jeep nodig om de kraters te bereiken, dit is een behoorlijk lastige route. In juli en augustus worden er superjeeps tours naar Laki georganiseerd vanuit Kirkjubaejarklaustur.
  
 
  
Askja
Deze stratovulkaan ligt in Ódáðahraun, een afgelegen deel van de centrale hoogvlakte van IJsland. De buitenste grote caldera is ongeveer 45 km² groot. Een caldera die ontstaan is bij de uitbarsting van 1875 is nu gevuld met ijskoud water, en het ontstane Öskjuvatn (meer van Askja) heeft een oppervlakte van 12km². Het is met zijn diepte van 220 meter het diepste meer van IJsland. Vlak naast Öskjuvatn ligt een kleine explosiekrater die ook met water is gevuld, Víti genaamd. Omdat het landschap nogal doet denken aan de maan werden hier ooit ruimtevaarders getraind in het kader van het Apollo project. Vanuit Reykjahlid/Myvatn vertrekt in het hoogseizoen een 4x4 bus excursie naar Askja. Vanuit Akureyri zijn er superjeep tours.
 
 
  
Sprengisandur, Kjölur & Kaldidalur routes
Dit zijn de drie belangrijkste bergwegen die dwars door het desolate binnenland van IJsland voeren. De 200 km. lange Sprengisandur hoogland-route is de langste ongeplaveide weg van IJsland, die van de Hekla vulkaan in het zuiden naar de Bardardalur vallei en de Godafoss in het noorden loopt. Onderweg passeer je de Aldeyjarfoss waterval. De Kjölur route (165 km) begint bij de Gullfoss waterval en voert tussen de Langjökull en Hofsjökull gletsjers door naar het Svinavatn-meer ten zuiden van Blönduos. Onderweg passeer je de hete bronnen Hveravellir, waar je een natuurbad kunt nemen, en het spectaculaire berglandschap van Kerlingarfjöll. De Kaldidalur is de kortste van de drie routes (35 km) en voert van het Thingvellir Nationale Park naar het Husafell gebied. Deze routes zijn alleen geschikt voor 4x4 auto´s.
 
 

 
 
 
Agenten-Login
Nieuwe aanmelding