Atlantic Canada

In het uiterste oosten van Canada ligt Atlantic Canada of The Maritimes. Atlantic Canada is gelegen aan de Atlantische kust en bestaat uit de provincies Nova Scotia, Prince Edward Island, New Brunswick en Newfoundland en Labrador. Atlantic Canada heeft ongeveer 2.332.535 inwoners. De eindeloze kustlijn en de overvloed aan wilde dieren zorgen voor een geweldige combinatie van natuur en ruige kusten. In Atlantic Canada vindt je rustige nationale parken en iedere provincie heeft zo zijn eigen karakter. Er zijn weinig grote steden, maar je vindt er wel veel kleine dorpen en vissersplaatsen langs de kust. De grootste steden van dit gebied zijn Halifax op Nova Scotia en St. John’s op Newfoundland.

NOVA SCOTIA
Nova Scotia is een schiereiland en de op een na kleinste provincie van Atlantic Canada. Het eiland is zo klein dat er geen locatie is die verder dan 56 kilometer van de kust ligt. Nova Scotia heeft warme zomers en milde winters. Sable Island, dat ook deel uitmaakt van Nova Scotia, is berucht om de vele scheepswrakken. De hoofdstad van de provincie is Halifax en in deze stad vindt je veel baaien en mondingen. Vanuit Halifax worden spectaculaire walvisexcursies georganiseerd. Het binnenland is minder toegankelijk omdat het daar wat ruiger en wilder is. Ook leuk om te doen is een bezoek aan de vuurtoren in Peggy’s Cove.


Halifax

Halifax is gelegen aan een enorme zeehaven die het hele jaar door ijsvrij is. Het is een moderne havenstad en je vindt er veel groene gebieden en parken.Voor culturele activiteiten kun je terecht bij de verschillende musea, kunstgaleries en historische plekken in de stad. Bij pier 21 vind je het immigratie museum van Halifax en Martime museum of Atlantic over de zeevaartgeschiedenis. Voor de avonturier zijn er activiteiten als bergbeklimmen en fietstochten en voor de rustzoeker zijn er parken waar je heerlijk kunt picknicken en kunt genieten van de prachtige vogels. Op de Harbourfront Walkway vindt je verschillende souvenirwinkels, café’s en restaurants in historische gebouwen. De Halifax Public Gardens is een park midden in de stad waar je op zondag kunt genieten van concerten. Het Halifax Citadel is één van een viertal Britse forten die gebouwd zijn in 1856. Het fort is gebouwd op een hoog stuk gelegen land met een mooi uitzicht over de haven van Halifax.

Cabot Trail
De Cabot Trail wordt gezien als een van de mooiste routes van Noord-Amerika. Je vindt er bijna 300 kilometer aan steile kliffen en hellingen van ruim 400 meter. De Cabot Trail voert je helemaal rond het eiland waar je aan de kust ook vele vissersdorpjes vindt.

Cape Breton Highlands National Park
Hier vindt je het grootste wildernis gebied van Nova Scotia, het zogenaamde Highland Plateau. Het park ligt in het noorden van Cape Breton Island en wordt omringd door de Cabot Trail. Je kunt er canyons bewonderen van ruim 300 meter diep en genieten van de prachtige natuur in het wandelpark. Er zijn 28 verschillende wandelroutes geschikt voor verschillende leeftijden. Voor de echte kampeerder beschikt het park over zes campings, deze zijn niet allemaal het hele jaar door geopend.

Prince Edward Island
PEI is de kleinste provincie van Atlantic Canada met een lengte van 280 kilometer en de hoofdstad is Charlottetown. Het grenst in het westen aan New Brunswick, in het zuiden aan Nova Scotia en in het noorden aan Newfoundland en Labrador. Deze provincie staat bekend om haar zandstranden en zeedelicatessen zoals kreeft, oesters en mosselen. Er zijn veel kleurrijke vissersdorpjes waar het lijkt alsof de tijd stil gestaan heeft. PEI heeft een rijke culturele historie die onder andere tot uiting komt in de Keltische muziek en de festivals. Op Prince Edward Island kun je buitenactiviteiten ondernemen zoals fietsen, hiking en golfen. In het Prince Edward Island National Park kom je veel duinen en zoutwater moerassen tegen. Het ligt in het noorden langs de kustlijn en je vindt er daarom veel uitgestrekte stranden met rotsen. Het is een populair park dat jaarlijks meer dan 1,5 miljoen bezoekers trekt.Charlottetown
Charlottetown is de hoofdstad van de Provincie PEI en ligt aan een haven waar de drie rivieren Hillsborough, Yorke en Eliot samenkomen. De stad heeft een aparte uitstraling want de meeste gebouwen zijn van hout. In 1864 werd hier de Canadese Federatie opgericht. In de zomermaanden kunt u in het centrum van Charlottetown genieten van het Charlottetown Summer festival.

NEW BRUNSWICK

New Brunswick is de enige officiële tweetalige provincie van Canada. Ruim een derde van de provincie is Franstalig. De hoofdstad van New Brunswick is Fredericton. Ook deze provincie heeft warme zomers en koude winters. Hier vindt je prachtige zandstranden met een adembenemend uitzicht, maar ook bosrijke gebieden. In New Brunswick kun je geweldig walvissen spotten en voor de avonturiers heeft de provincie rotskusten met veel grotten en kliffen van dertig tot veertig meter hoog. De stad Shediac staat bekend als de "kreeftenhoofdstad" van de wereld. Het is niet voor niets dat je in de restaurants in New Brunswick de kreeft op zijn best kunt krijgen.

Fredericton

Dit is de hoofdstad van New Brunswick. De 724 kilometer lange St. Johns rivier loopt dwars door de stad. Ook Fredericton is een stad met jaarlijks een volle agenda aan festiviteiten.

Moncton
Moncton is een belangrijke stad voor toeristen dankzij het Bay of Fundy National park en Kouchibouguac National park. Het bijzondere aan deze stad is dat het gelegen is in een vallei en je vindt er een aantal mooie stranden.

Bay Of Fundy National Park

Bay Of Fundy National Park staat bekend als de plaats met het grootste getijdenverschil ter wereld, maar liefst 16 meter. De Hopewell Rocks zijn ontstaan door het verschil in getijden. De Hopewell Rocks hebben het uiterlijk van reusachtige planten potten. Het is een nationaal park dat ligt tussen New Brunswick en Nova Scotia. De omgeving wordt gekenmerkt door hoge kliffen van maar liefst 30 tot 40 meter hoog. Je kunt hier genieten van de prachtige natuur langs een van de wandelpaden of op de adembenemende stranden. Voor de campingliefhebbers zijn er verschillende kampeerplaatsen.

Chaleur Bay

Chaleur Bay is een van de mooiste baaien van de wereld. Het is een perfecte plek voor outdoor activiteiten maar je kunt er ook prima vogels spotten. Voor vissers is het een uitstekende plek om kreeften, haring en makreel te vangen. Je vindt er veel Acadische vissersdorpjes langs de kustlijn. De Acadiërs zijn afstammelingen van een 17e-eeuwse Franse kolonie in het noordoosten van Canada. Overigens vind je in heel noordoost Canada nog steeds veel culturele invloeden uit de Acadische periode.

NEW FOUNDLAND & LABRADOR

Newfoundland en Labrador is een ruige provincie van Canada waar nog niet veel toerisme te vinden is. Het is een van de oudste delen van Canada die je kunt bereiken per ferry. De hoofdstad van deze provincie is St. John’s, een van de grootste steden van Atlantic Canada. Een groot gebied van Labrador is zo’n grote wildernis dat het zelfs nog niet in kaart is gebracht. Het is in dit gebied kouder dan aan de oostkust en er hangt vaak mist. De beste kans op mooi weer heb je in de maanden juli en augustus. Je kunt prachtig wandelen langs de kustlijn en vissen en kanoën in een van de meren. Het landschap in deze provincie wordt getypeerd door steile kliffen, fjorden en inhammen. Opmerkelijk aan Newfoundland zijn de namen van de dorpjes. Een aantal voorbeelden hiervan zijn Come By Chance, Run By Guess, Blow Me Down en Heart’s Desire. Met een beetje geluk kun je in Newfoundland prachtige ijsbergen bekijken.

St. Johns

Deze provincie hoofdstad en zeer bekende visserstad ligt op het schiereiland Avalon. Van alle Canadese steden ligt St. John’s het dichtst bij Europa. Deze stad is voor korte tijd veroverd door Michiel de Ruyter. Er wordt gezegd dat St. John’s de oudste stad is van Canada. Het Newfoundland museum geeft een prachtig overzicht van de geschiedenis van Newfoundland en Labrador. Voor de zeeliefhebbers zijn er verschillende walvisexcursies te boeken.

Gros Morne National Park

Het Gros Morne National Park biedt een combinatie van mooie en afwisselende natuur, wildlife en recreatie. Dit park is door UNESCO in 1987 op de werelderfgoed lijst geplaatst. In dit park kun je hiken in een onbewoond gebied en kamperen aan zee. Als je deelneemt aan een van de boottochten kom je langs mooie watervallen, vissersdorpjes en steile kliffen.

L’Ans aux Meadows

L’Ans aux Meadows is een Vikingnederzetting gelegen in de noordelijke top van Newfoundland. Deze nederzetting stamt uit de 11e eeuw. Er lagen minstens acht gebouwen verborgen. L’Ans aux Meadows is in 1978 door UNESCO op de werelderfgoed lijst geplaatst.

Niet te missen:
walvisexcursies, vogels spotten, Cape Breton Island & Cabot Trail.

Speciaal voor kinderen : warme zee en mooie stranden Prince Edward Island & New Brunswick, Louisbourg, Halifax Citadel, Bay of Fundy
 
Agenten-Login
Nieuwe aanmelding