Noord Canada

De provincies Yukon, Northwest Territories & Nunavut vormen samen Noord Canada. Yukon noemt men wel "Larger Than Life !" The Northwest Territories zijn puur & spectaculair en Nunavut is een primitieve ontdekking.

YUKON
De slogan van Yukon is "Larger Than Life" en daar is geen woord aan gelogen.Rust, ruimte & wildlife, Yukon heeft het allemaal ! Yukon Territory of kortweg Yukon ligt in het noordwesten van Canada. Yukon is populair geworden vanwege het goud dat in 1896 in de Bonanza Creek in Klondike werd gevonden. De provincie is 12 keer zo groot als Nederland en telt slechts ca. 33.000 inwoners, waarvan 2/3 in de hoofdstad Whitehorse woont. U kunt zich voorstellen dat u, wanneer u hier rondtrekt met uw huurauto of camper, nauwelijks verkeer op de weg zult tegenkomen. Het landschap van Yukon is weids en ongerept. Meer dan de helft van het gebied bestaat uit bos. De provincie Yukon grenst aan de provincies British Columbia en Northwest Territories en in het Noordwesten aan Alaska. Yukon heeft een klimaat met grote temperatuurverschillen. In de winter kan de temperatuur zakken tot - 60° Celsius en in de zomer kan de temperatuur oplopen tot boven de 30° Celsius.

Whitehorse
De stad Whitehorse is sinds 1952 de hoofdstad van Yukon. De stad is ontstaan uit de tentenkampen van de goudzoekers en werd als overslagpunt gebruikt tijdens de Goldrush. Whitehorse is uitgegroeid tot een bedrijvige stad te midden van eindeloze ruimte en ongerepte natuur.


Dawson City
Breng een bezoek aan dit stadje, waar de tijd stil is blijven staan ! Dawson City is bekend geworden vanwege de Goldrush, die hier rond 1896 plaatsvond. In de hoogtijdagen van de Goldrush had de stad ongeveer 30.000 inwoners. Tegenwoordig vind je hier gebouwen die in oude staat gebleven zijn of in oude staat hersteld. Je waant je echt 100 jaar terug in de tijd. De straten zijn er niet verhard en het voelt alsof je op de filmset van een Western rondloopt. Er wonen tegenwoordig nog maar minder dan 2000 mensen. Bezoek zeker de Diamond Tooth Gerties Gambling Hall, die naast een casino met slotmachines, roulette en Black Jack, elke avond verschillende shows verzorgd met can-can danseressen. Een andere (nogal bizarre) attractie vindt u in het Downtown Hotel, waar u de zogenaamde ’’sour toe’’ cocktail kunt drinken. Dit is een shotje whisky met hierin een gemummificeerde zwarte teen (met nagel) van negentig jaar oud. Wie er in slaagt de teen met zijn lippen aan te raken, krijgt een certificaat. De mummie-teen is afkomstig van een dranksmokkelaar uit de jaren twintig, die de afgevroren teen bewaarde in een pot alcohol, die uiteindelijk weer terecht kwam in het hotel.NATUURGEBIEDEN

Yukon heeft een ongerepte natuur en is de perfecte provincie om een wildlife tour te maken. Tijdens uw reis door de overweldigende natuur geniet je van imposante berglandschappen, groene meren, toendra’s en zie je vaak zwarte beren, grizzly’s, elanden en andere wilde dieren langs de weg, die u vanuit uw auto kunt observeren. De Yukon heeft drie nationale parken en daarnaast zijn er nog een aantal provinciale parken die zeker een bezoek waard zijn !

Kluane National Park
Het Kluane National Park behoort tot het grootste beschermde gebied ter wereld (22.000 km2) en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In dit park vind je de hoogste bergen van Canada, zoals de Mount Logan op 5.959 meter. Daarnaast vind je er een uitgestrekt gebied met ijsbergen, gletsjers en een grote concentratie grizzly beren. Het park biedt een groot aantal activiteiten zoals hiking, paardrijden, vissen en fietsen.Ivvavik National Park

Het Ivvavik National Park ligt op het meest noordelijke punt van de provincie Yukon en is in de ijstijd onbeschadigd gebleven. Het park beschermt de ongerepte natuur en zorgt voor het behoud van de historie van de Inuvailiut. Het park heeft een bijzonder landschap en biedt plaats aan veel verschillende soorten flora en fauna. Met een beetje geluk zie je de jaarlijkse migratie van de Porcupine caribou. In het park kun je raften of een fietstocht maken.

Vuntut National Park
Het Vuntut National Park is in 1995 ontstaan na onderhandelingen tussen the Vuntut Gwitchin First Nation’s Final Land Claims Agreement of Canada and the Yukon. Het park grenst aan het Ivvavik National Park.
Niet te missen: maak een wandeling door de Tombstone Mountains, wordt bevangen door de goudkoorts in Dawson City en maak een roadtrip over de Dempster Highway, waar je de Poolcirkel kunt passeren of de onvergetelijke Klondike Highway.

NORTHWEST TERRITORIES

Northwest Territories is een uniek gebied in het noorden van Canada. Het wordt omringd door Yukon, Nunavut en de provincies Alberta en Saskatchewan. In het noorden maken diverse eilanden van de Arctische Archipel deel uit van de Northwest Territories. Hiervan zijn Victoria en Banks-eiland de grootste. Northwest Territories heeft ongeveer 42.000 inwoners. Van deze inwoners woont 40 procent in de hoofdstad Yellowknife. Ongeveer de helft van de bevolking bestaat uit inheemse stammen. Er worden naast Engels en Frans nog negen talen gesproken van lokale indianenstammen en Eskimo’s, ook wel Inuïten genoemd. Het landschap van Northwest Territories bestaat vooral uit vlak ijslandschap en toendra’s met hier en daar een ijsbeer of een dorpje van de Inuït. Er zijn verschillende mogelijkheden om Northwest Territories te ontdekken. Het zuiden van de provincie kunt u uitstekend zelf per auto of camper verkennen. De wegen zijn verlaten, de afstanden soms lang, maar ze voeren door een ongerepte natuur, een ervaring op zich ! Je kunt een bezoek brengen aan een van de nationale parken, een kanotocht maken over een van de rivieren en uiteraard het noorderlicht ontdekken ! 

Het gebied kent een relatief droog klimaat met grote temperatuur verschillen. De winters zijn lang en de zomers warm. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot 35 graden en in de winter kan de temperatuur zakken tot -45 graden. Houdt hier dus rekening mee wanneer je dit gedeelte van Canada wilt bezoeken.

Yellowknife
Yellowknife is de hoofdstad van Northwest Territories en ook de enige noemenswaardige stad. Het is gelegen aan de noordoever van het Great Slave Lake en heeft een zeer geïsoleerde ligging. De dichtstbijzijnde stad, Edmonton, ligt 1500 km verderop. Door de opbrengsten van de diamanten, olie en gas die er gewonnen worden, blijft de stad groeien. In de winter kun je in en rondom Yellowknife prima wintersporten. Daarnaast kun je een hondensledetocht of sneeuwscootertocht maken, hiken, jagen of ijsvissen. Allemaal unieke ervaringen. Een bezoek aan het ijskasteel is ook de moeite waard. Maar de grootste trekpleister van deze stad is toch wel het noorderlicht (Aurora Borealis), ook wel het poollicht genoemd. Dit zijn gekleurde lichtbundels in de lucht die veroorzaakt worden door de energie die naar de Noordpool getrokken wordt. Aurora Village is een plaatsje dat bekend staat om het prachtige noorderlicht.

Hay River

Hay River is een dorpje aan de zuidkant van het Great Slave Lake. Het ligt langs de route van Edmonton naar Yellowknife.

Fort Smith
Fort Smith is een dorpje aan de grens met Alberta. Dit dorpje is de toegangsport tot Wood Buffalo National Park. Het is ook een van de toegangspoorten naar de Northwest Territories.

Inuvik

Inuvik is een dorpje in de MacKenzie Delta aan de MacKenzie Rivier. Het ligt tussen de toendra’s, taiga’s en de Richardson Mountains.

Fort Simpson
Fort Simpson is een dorpje aan de MacKenzie Rivier, vlakbij het Nahnni National Park Reserve. Bij Fort Simpson komen de MacKenzie Rivier en de Liard Rivier bij elkaar. Hierdoor was het vroeger een belangrijk handelsdorpje.

Tuktoyaktuk

Tuktoyaktuk, ook wel afgekort tot Tuk, is een plaatsje tegen de Arctische Oceaan met ongeveer duizend inwoners. Het is een Inuït-dorpje met vele legendes. Het dorpje is in de zomer alleen te bereiken met het vliegtuig. In de winter bestaat de mogelijkheid om een ijsweg te kiezen. Vanuit dit dorpje kunnen er veel ijsavonturen worden beleefd.

Wood Buffalo National Park
Dit park ligt op de grens met de provincie Alberta en is het grootste nationale park van Canada. Het park is bedoeld ter bescherming van de bizon. In dit park zwerft ’s werelds grootste kudde bizons rond. In het park vind je verschillende landschappen, zoals bos, weide, moeras en ongebruikelijke zoutvlakten. De hoogte in het park varieert van 183 meter hoogte bij de Little Buffalo River en 945 meter hoogte in het Caribou gebergte. Je vindt in dit park ook een van ’s werelds grootste waterdelta’s. Dit komt door het bijeenkomen van de Peace, Athabasca en Slave Rivier. Dit park is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Nahanni National Park Reserve

Het Nahanni National Park Reserve ligt meer naar het westen. Ook dit park is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In het park woonde ooit de inheemse stam Nahaa of Nahannis genoemd. Er zijn verschillende legendes en mythes over het park die nog altijd worden doorverteld. In het Nahanni National Park Reserve vind je Virginia Falls. Het park is te bereiken via Fort Simpson. Het middelpunt van het park is de South Nahanni Rivier. Deze rivier stroomt door vier grote kloven de First, Second, Third en Fourth Canyon genaamd.

Virginia Falls

Deze watervallen bevinden zich in het Nahanni National Park Reserve. De watervallen zijn 90 meter diep. Dat is dus bijna twee keer zo hoog als de 54 meter diepe Niagara Falls in Ontario.

Pingo National Landmark
Op vijf kilometer afstand van Tuktoyaktuk ligt het Pingo National Landmark. Dit is het enige National Landmark in Canada. Het beschermt acht pingo’s en ligt in de kustregio bij de Arctische Oceaan. Deze oceaan bevat ongeveer 1.350 heuvels die zijn ontstaan door permafrost. Dat is een kwart van alle pingo’s op de wereld. Pingo National Landmark heeft een oppervlakte van ongeveer 16 km². Ook de Ibyuk Pingo hoort hier bij. Dit is de hoogste pingo van Canada en de tweede van de wereld. De Ibyuk Pingo is 49 meter hoog, groeit nog steeds twee centimeter per jaar en wordt ongeveer op 1.000 jaar oud geschat.

Niet te missen:
per kano op de MacKenzie River, de langste rivier in Canada, ontmoet de locals in Inuvik en rij de meeste bekende weg in de Northwest Territories: The Ragged Ass Road.

NUNAVUT

Nunavut is ruim twee miljoen km² groot en ligt in het noorden van Canada. De provincie loopt van Saskatchewan en Manitoba tot Ellesmere en Baffineiland. Nunavut zal u verbazen met haar enorme toendra’s, wijde zeeën en kleine, vriendelijke bevolking en gemeenschappen. Verder komt u er talloze soorten wilde dieren tegen. 85% van de bevolking is Eskimo (genaamd Inuit) en er worden vier officiële talen gesproken : Inuktitut (de oorspronkelijke voertaal van de Inuit), Inuinnaqtun, Frans en Engels. Nunavut betekent heel toepasselijk volgens het Inuktitut "Ons Land". Nunavut heeft in totaal 30.000 inwoners en is onderverdeeld in drie regio’s. Baffin is de grootste, gevolgd door Kitikmeot en Kivalliq. Al deze regio’s zijn verdeeld over talloze eilandjes. De hoofdstad van Nunavut is Iqaluit, dat zich op Baffineiland bevindt. Dit is tevens de grootste stad van de provincie. De natuur in Nunavut omvat onherbergzame berggebieden met steile kliffen aan de kusten waar u veel zeevogels kunt bekijken. Nunavut is een paradijs voor reizigers die nieuwsgierig zijn naar het wildlife van de regio. Omdat de provincie bijna geheel boomloos is door de uitgestrekte toendragebieden kunnen wildlife-watchers hier hun hart ophalen.

De zomers in Nunavut zijn mild en het is er dan 24 uur per dag licht. De temperatuur varieert van 24°C in Iqaluit tot 2°C op Ellesmere. De lente is het favoriete seizoen van de Inuit. Dit seizoen brengt namelijk lange dagen met veel zonlicht en is tevens het skiseizoen. De bewoners trekken er dan op uit om te vissen. Ook worden er feesten gehouden waar dansen, muziek, sleehonden- en sneeuwscooter wedstrijden centraal staan.  De winters in Nunavut zijn lang, donker en koud. De temperaturen variëren in dit seizoen van -10 tot -35°C. Van september tot en met maart kunt u in deze provincie het Noorderlicht, ofwel Aurora Borealis waarnemen.

Iqaluit

Dit is de hoofdstad en grootste plaats van Nunavut en ligt in de regio Baffin aan de Frobischer Bay. Het is een kleine stad met slechts 6500 inwoners. Ondanks dit geringe inwoneraantal is het toch een moderne stad waar u tal van restaurantjes en winkels kunt vinden. Ook kunt u er volop culturele ervaringen opdoen en bestaat er de mogelijkheid om outdoor adventures te beoefenen. Iqaluit is een van de weinige plaatsen waar u van buiten de provincie op kunt aanvliegen.

Verblijft u in Iqaluit, breng dan eens een bezoek aan het Sylvia Grinnell Territorial Park en Qammaarviit Territorial Park. Ook interessant is een bezoek aan het museum van Iqaluit, waar vele beeldhouwwerken van de Inuit (Eskimo’s) tentoongesteld worden. Tot slot vinden er in Iqaluit verschillende sneeuwscooter races en een aantal festivals plaats.

Pond Inlet
Ook Pond Inlet behoort tot de regio Baffin. Deze plaats ligt aan de noordoost-kant van Baffin Island. Pond Inlet en haar omgeving is een mix van bergen, gletsjers en ijsbergen en trekt vele toeristen uit de hele wereld. In de zomer maken vele cruiseschepen hier een stop om de gasten van de mooie natuur van Pond Inlet te laten genieten en worden bezoekjes gebracht aan de plaatselijke bevolking. U kunt Pond Inlet zelf verkennen op een sneeuwscooter of met een hondenslee. Het Sirmilik National Park biedt zowel voor de actieveling als de wintersportliefhebber zeer aantrekkelijke mogelijkheden. Zo kan er tussen eind juli en begin september een campingvakantie gecombineerd worden met een dagje hiken. Tussen april en begin juli leent het gebied zich uitstekend voor de wintersport. Ook het Tamaarvik Territorial Park Campground is gericht op de actieve avonturier. Vier kilometer ten zuiden van Pond Inlet vindt u hier goede campingplaatsen met mogelijkheden om te gaan hiken en vissen.

Cambridge Bay

Cambrigde Bay ligt in het zuiden van Victoria Island en is het regionale centrum van de regio Kitikmeot. Cambridge Bay is de toegangspoort tot de natuurlodges en campings van Nunavut. Op de rivieren en meren in de buurt van Cambridge Bay kunt u uitstekend vissen. De historie, cultuur en kunst uit de regio kunt u zien in het Arctic Coast Visitor Centre. Verder beschikt de stad over een aantal erg mooie parken, waaronder het Oyayok Territorial Park. De start van het lenteseizoen wordt in Cambridge Bay gevierd met een festival.


Bathurst Inlet
Ondanks het ontzettend kleine aantal inwoners, slecht 20-25 is dit een zeer populaire plaats onder de toeristen. In dit dorpje kunt u zien hoe de traditionele gemeenschap leeft van de zee en de toendra in de omgeving. Kampeerterreinen vanwaar u de adembenemende wildlife kunt bewonderen liggen aan de Burnside River. Op deze rivier kunt u ook kanotochten maken en raften.

Rankin Inlet

Rankin Inlet is het zakenknooppunt van de regio Kivalliq. Ook deze plaats beschikt over een luchthaven. Vanaf het Iqalugaarjuup Nunanga Territorial Park kunt u verschillende uitstapjes maken naar Marble Island. In mei worden er in Rankin Inlet diverse festiviteiten gehouden om de start van de lente te vieren.

Baker Lake

Ook dit stadje met 1800 inwoners is een bijzondere plek als u wat avontuurlijker bent ingesteld. In deze gemeenschap is volop natuur gelegen waarin een aantal rivieren stromen. Baker Lake ligt in de regio Kivalliq aan de mond van de Thelon River. Kamperen kunt u in het Inuujaarvik Territorial Park.

Sylvia Grinnell Territorial Park

Dit park is een kilometer lopen van Iqaluit. Het park biedt u verschillende archeologische gebieden, waar u diverse zeldzame planten, verschillende soorten wildlife en wel 40 verschillende soorten vogels kunt bekijken. Bij de watervallen in het park kunt u op een mooie plek picknicken.

Qammaarviit Territorial Historic Park

Dit park dat in de regio Baffin ligt, is rijk aan archeologische kunstwerken die komen uit de Thule-cultuur. Deze kunstwerken laten u zien hoe vindingrijk deze opvallende mensen waren. Ook het rotsachtige landschap dat wordt onderbroken door de weelderige beplanting en half begraven graszoden, geven u een goed beeld van hoe de Thulen leefden.

Kugluk/Bloody Falls Territorial Park
Dit park ligt in de regio Kitikmeot aan de Coppermine River. Het park heeft een gedeelde historie van de Inuit en Dene Indianen. U kunt hier uitstekend hiken en het bijzondere wildlife bekijken.

Ovayok Territorial Park

Het Ovayok Territorial Park vindt u 15km van Cambrigde Bay. Ga eens naar het centrale punt van het park, dat op 200m hoogte op de berg Oyayok ligt. Hier heeft u een uizicht over het opvallende landschap van de omgeving. In dit park kunt u onder andere vissen op forel, op zoek gaan naar de archeologische elementen en het toendralandschap bewonderen.

Ukkusiksalik National Park
Dit park ligt in de regio Kivalliq in de omgeving van Wager Bay. U kunt er onder andere ijsberen, witte dolfijnen, zeehonden, rendieren en wolven spotten. Het Ukkusiksalik National Park wordt door de Inuitfamilies gebruikt om te kamperen.

Inuujaarvik Territorial Park
Inuujaarvik Territorial Park ligt in de regio Kivalliq in de buurt van Baker Lake. Dit park is een perfecte plek om uw tent op te slaan. Vanuit de camping kunt u kanoën op de Thelon River of de Kazan Heritage River

M
arble Island

Marble Island kunt u bereiken vanuit Rankin Inlet. Er zijn een aantal opvallende legendes verbonden met dit vreemde, maar mooie eiland met witte stenen. De Inuit hebben een zeer sterke spirituele band met Marble Island. U kunt er daarnaast ook nog sporen vinden van Europese bezoekers uit de 18e eeuw.

Niet te missen: breng een bezoek aan de hoofdstad Iqaluit of vier het kunstfestival van de Alianait onder de middernachtzon.

Agenten-Login
Nieuwe aanmelding