Oost Canada

De provincies Ontario en Québec worden gezien als het hart van Canada. Je kan zeggen dat in Ontario het echte hart van Canada klopt en dat Québec de provincie van het goede leven is.

ONTARIO 
Ontario is gelegen ten oosten van Manitoba en ten westen van Québec. De hoofdstad Toronto is gelegen in het zuiden van de provincie. Ontario heeft naast Toronto nog een belangrijke stad, namelijk Ottawa, de hoofdstad van Canada.

Met ruim 12 miljoen inwoners is Ontario de dichtstbevolkte streek van het land. De meest mensen wonen in het gebied tussen Toronto en Niagara, dit gebied staat bekend als de Golden Horseshoe. Ontario staat bol van de musea en deze musea bepalen ook een groot gedeelte van de cultuur in de provincie.

In Ontario vind je veel grote en kleine meren. Het grenst als enige provincie aan vier van de vijf grootste meren, het Bovenmeer, het Huron meer, het Michigan meer, het Erie meer en het Ontario meer. Net als veel andere provincies beschikt Ontario ook over veel rivieren. De belangrijkste rivieren zijn de St. Lawrence rivier en de Detroit. Op deze meren en rivieren zijn veel watersportmogelijkheden.

Ontario staat tevens bekend om de prachtige Niagara Falls. Een bezoek aan dit wereldwonder is zeker de moeite waard en het is een ware belevenis. Je kunt de watervallen van bovenop en van onderaf bekijken. Vanwege de grote oppervlakte van de provincie is het klimaat zeer gevarieerd. Het zuiden heeft een vochtig klimaat met gemiddeld 23 graden en de winters zijn zeer koud met -4 graden Celsius.

Toronto
Toronto is de hoofdstad van Ontario en tevens de grootste stad van Canada. De stadswijken "Little Italy", "Chinatown" en "Malta Village" zeggen veel over het multiculturele karakter van de stad. Toronto is welvarend, er is veel aandacht voor de natuur en relatief weinig criminaliteit. In de binnenstad zie je veel wolkenkrabbers en de 553 meter hoge Canadion National Tower (CN tower) schetst het silhouet van Toronto. Vanaf de CN Tower heb je een waanzinnig uitzicht over Lake Ontario.In Toronto vind je het grootste museum van Canada, het Royal Ontario Museum. Dit museum heeft een enorme collectie aan kunstwerken, natuurwetenschappelijke- en archeologische voorwerpen. Naast het Royal Ontario Museum zijn er nog tientallen andere musea in Toronto. Het grote stadion met schuifdak, de "Skydome" en de beroemde City Hall (vaak gebruikt voor films) zijn ook zeker een bezoek waard. Toronto organiseert veel festivals waarvan het "Toronto Film festival" een van de bekendste is.Ottawa

Ottawa is een stad die nauw betrokken is bij Nederland. Ottawa is namelijk wereldberoemd om zijn Tulpen festival. Het is het grootste tulpenfestival ter wereld met jaarlijks meer dan 600.000 bezoekers. Ottawa combineert natuur en cultuur in een ontspannen pittoreske omgeving. In deze hoofdstad van Canada en voormalige houthakkersstad vind je de natuur op een kleine afstand van de stad. Het Rideau kanaal is het oudste kanaal van Noord Amerika. Op dit kanaal kun je verschillende activiteiten ondernemen, onder andere schaatsen in de winter op de prachtige en tevens de langste natuurschaatsbaan ter wereld. Op enkele minuten van de stad kun je fantastisch raften in het enorme Gatineau Park. Naast de mooie natuur biedt Ottawa je ook verschillende gourmet restaurants en entertainment in een vriendelijke sfeer.

Niagara Watervallen
Op ca. 2 uur rijden van Toronto vindt je de Niagara watervallen. Deze op de grens van de VS en Canada vind je de Niagara Falls die behoren tot de grootste en bekendste watervallen ter wereld. De watervallen worden gevormd door de Niagara rivier die tussen Lake Erie naar het lager gelegen Lake Ontario stroomt. De American Falls, Bridal Veil Falls en Horseshoe Falls vormen samen de Niagara Falls. De meest indrukwekkende is de reusachtige Horseshoe Falls van 54 meter hoog en 675 meter breed. Deze waterval heeft zijn naam te danken aan de vorm van een hoefijzer en ligt aan de Canadese kant. Een bezoek aan dit wereldwonder is zeker de moeite waard en het is een ware belevenis. Je kunt de watervallen van bovenop en van onderaf bekijken. Met de boten van "Maid Of The Mist" kun je een tocht maken langs de watervallen en heel dichtbij komen. De Niagara Falls zijn ook bijzonder vanwege de Rainbowbridge. Deze brug is de grensovergang van Ontario naar New York State. Vanwege de weerkaatsing van de zon op de waterval is hier altijd, als de zon schijnt, een regenboog te zien.Ten noorden van de watervallen vindt u Niagara On The Lake, het middelpunt van de wijnregio. Het is een klein plaatsje tussen de wijngaarden vlakbij de Niagara Falls. Het is een van de leukste en mooiste steden van Ontario en tevens het middelpunt van de wijnregio Niagara. In dit kleine deftige plaatsje vindt je mooie oude huizen, leuke winkeltjes, charmante kleine hotels en wijnhuizen in overvloed. Er worden in Niagara On The Lake ook regelmatig wijnevenementen gehouden. Vanaf deze stad heb je een geweldig uitzicht over Lake Ontario. Dit stadje is bekend om het jaarlijkse "Shaw Festival", een van de bekendste toneelfestivals van Noord Amerika.

Thousand Islands

De Thousand Islands zijn gelegen in de St. Lawrence rivier. Het is een gebied met meer dan 1000 eilanden. Al deze eilanden variëren in omvang. De beste manier om de schoonheid van deze streek te bewonderen is aan boord van een van de vele excursieboten. In deze streek kun je ook gebruik maken van de goede duik- en visfaciliteiten.

St. Lawrence Islands National Park

Het St. Lawrence Islands National Park ligt in de gelijknamige rivier en is een onderdeel van de Thousand Islands. Het is het kleinste National Park van Canada en vormt de grens tussen New York State en Canada. Het park bestaat uit achttien beboste eilanden en ongeveer tachtig rotsachtige kleine eilandjes. Een groot gedeelte van het park kun je alleen bereiken per boot. Je kunt er picknicken en als je van kamperen houdt zijn er verschillende kampeermogelijkheden.

Algonquin Provincial Park

Het Algonquin Provincial Park is het oudste, grootste en beroemdste nationale park in Ontario. Het park heeft een oppervlakte van 7.725 vierkante kilometer met ongerepte natuur en meer dan duizend meren. Het park is gelegen op 300 kilometer ten noorden van Toronto. Als je er lekker op uit wilt trekken en wilt genieten van de flora en fauna kun je gebruik maken van de vele hiking trails. In het park kun je uitstekend kanoën en het park is zeer geschikt voor vissers. Voor rust en avontuur is dit park zeker een aanrader. In het zuiden van het park loopt Highway 60. Langs deze Highway is de kans groot dat je een of meerdere elanden tegenkomt. In het park kun je verder nog beren, wolven, herten en bevers tegenkomen.

Manitoulin Island

Manitoulin Island is het grootste eiland ter wereld dat in een meer gelegen is. Het is een mooi rustig eiland met uitgerekte stranden en ligt vlak tegen de noordoever van Lake Huron. Het eiland heeft een beperkt aantal hotels. Op het eiland kun je bootjes huren, vissen en duiken in een van de honderd zoetwatermeren. Er zijn vijf Indianenreservaten op het eiland waar in augustus een van de grootste "Pow wows" van Canada georganiseerd wordt.
 
Voor meer informatie over Ontario zie ook: www.ontariotravel.net
 
Niet te missen: Toronto met CN Tower, Ottawa en Niagara Falls.

Speciaal voor kinderen : Toronto Zoo.

QUEBEC
Québec is een combinatie van levendige steden, avontuurlijke activiteiten en fascinerende culturele ontdekkingen. De provincie grenst aan Ontario en aan Newfoundland en Labrador, gelegen in het zuidoosten van Canada. Québec is de grootste provincie van Canada en heel bijzonder omdat het een Franstalige provincie is.De provincie Québec is verdeeld over 21 regio’s. Québec heeft ongeveer 7.700.807 inwoners, waarvan er 537.088 in de hoofdstad Québec-city wonen en 1.871.846 in de stad Montreal. Kenmerkend voor Québec is dat het gemakkelijk bereikbaar, betaalbaar maar vooral verrassend is. Kortom deze bestemming heeft het hele jaar door iets te bieden. Het is niet voor niets de ‘fun’ provincie van Canada. De bevolking van Québec is erg gericht op feesten en andere festiviteiten. Zij houden van lekker eten en maken daar ook een ware kunst van. De Franse invloeden zorgen voor  een combinatie van de Canadese en de Europese keuken. De musea bepalen een groot gedeelte van het culturele leven in Québec en je vindt overal een stukje cultuur en historie terug.Québec biedt veel avontuurlijke activiteiten in en net buiten de steden. Je kunt er sportieve activiteiten ondernemen, dieren spotten, maar ook ontspannen en genieten van het prachtige landschap en de vele natuurparken. De bekendste en grootste rivier is de St. Lawrence River die onder andere langs Québec City stroomt. Op deze rivier kun je deelnemen aan verschillende cruises en boottochten om zo de prachtige omgeving en diersoorten van Québec te bezichtigen.

Klimaat
In de provincie zijn er op korte afstand grote verschillen in temperatuur en klimaat. In het hoge noorden heerst een toendraklimaat. In de zomermaanden kan het 15 graden worden maar in de winter kunnen deze temperaturen dalen tot 20 graden onder nul. Langs de kustgebieden is de temperatuur in de zomer vergelijkbaar met die van Nederland en in de wintermaanden is de maximumtemperatuur 10 graden onder nul. Rond het gebied van de St. Lawrence rivier kan men in de zomer profiteren van de zuidelijke ligging. Dan wordt het hier namelijk gemiddeld 24,5 graden. In het najaar daalt de temperatuur snel en in de winter zal de minimumtemperatuur ruim 12 graden onder nul zijn. 

Québec City
Het leven in Québec City wordt getypeerd als ‘The good life’. Deze stad is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en regio Québec. Het is gelegen op 250 kilometer afstand ten noorden van Montréal. De stad ligt op de ‘Kaap Diamant’ aan de St. Lawrence rivier. Québec City is een stad met een uitzonderlijke sfeer en veel bezienswaardigheden. Je vindt in deze stad veel cultuur en historie terug. Québec City is de enige stad ten noorden van Mexico die nog door een stadsmuur wordt omgeven. Deze 4,6 kilometer lange muur is een historisch monument en zeker de moeite waard om te bezichtigen. Het Chateau Frontenac is een opvallende bezienswaardigheid op de punt van "Kaap Diamant’" Het is een hotel uit 1893 in de stijl van een kasteel. In Québec City kunt u talloze musea bezoeken en de onderwerpen van de musea zijn heel uiteenlopend. Zo kunt u musea bezoeken over kunst, geschiedenis, architectuur, wetenschap en technologie en natuur- en milieuwetenschappen.

Op de lijst met de grootste carnavals ter wereld staat het wintercarnaval in Québec City op de derde plaats. Dit zeer bekende festival trekt ongeveer 1 miljoen bezoekers per jaar. Kenmerkend voor het wintercarnaval zijn de optochten, het grote ijspaleis en de levende sneeuwpop "mascotte" Bonhomme.

Montreal
Montreal is een drukke stad op een eiland in een bocht van de St. Lawrence Rivier. Montréal is de grootste stad van de provincie Québec. Het is een zeer karakteristieke stad want men spreekt er Frans, denkt Engels en leeft Canadees. Je ziet in de stad veel van de Franse cultuur en invloeden terug want Montréal is na Parijs de grootste franstalige stad ter wereld ! Vanaf de 234 meter hoge heuvel Mont Royal heb je een prachtig uitzicht over de stad. Het oude centrum van Montréal genaamd ‘Vieux Montréal’ beschikt over nauwe straatjes met verschillende cafés en restaurants. Ben je op zoek naar trendy cafés, winkeltjes en restaurants dan ben je op de Rue St. Paul op het goede adres. Hier komen veel toeristen om te winkelen en om een hapje te eten. Als je op zoek bent naar de kwalitatief betere restaurants dan kun je beter naar de Rue St. Denis gaan. In "The underground" vind je verschillende warenhuizen, hotels, kantoren en openbare gebouwen die door middel van wandelgangen met elkaar verbonden zijn. Vanwege de open sfeer heb je niet het gevoel dat je je onder de grond bevindt. Je kunt hier ook in de koudere maanden heerlijk winkelen. Ook interessant is een bezoek aan de Notre Dame basiliek, de botanische tuinen of het Biosfeer Museum.
 


Natuurgebieden
De provincie Québec is gezegend met uitgestrekte bossen en ontelbare meren en rivieren. Als je een bezoek brengt aan deze natuurgebieden kun je onder andere herten, elanden, wolven en zwarte beren spotten. Er zijn meer dan honderd zalmrivieren in het noorden van Québec en in de zomer zijn de walvissen in de St. Lawrence rivier een fantastisch spektakel wat je ooit in je leven gezien moet hebben.

St. Lawrence River

Deze ruim 1200 kilometer lange rivier is de grootste rivier van Québec. De St. Lawrence River begint in Lake Ontario en komt in de Golf van Saint Lawrence samen met de Atlantische oceaan. De St. Lawrence is omringd met veel eilanden en een boottocht over deze veelzijdige rivier is zeker de moeite waard. Tijdens deze boottocht kun je genieten van het mooie uitzicht en de schitterende natuur en in de zomer kun je op deze rivier walvissen spotten.

Montmorency Falls
De Montmorency Falls liggen op ongeveer 10 kilometer ten oosten van Québec City aan de Montmorency rivier. Deze watervallen zijn 76 meter hoog en daarmee de hoogste van de provincie. De Montmorency Falls zijn zelfs 27 meter hoger dan de Niagara Falls. Je kunt met behulp van een kabelbaan op de top van deze prachtige watervallen komen. In de zomer worden hier internationale vuurwerk competities gehouden wat een spectaculaire show oplevert.

Mont-Tremblant
Mont-Tremblant is een nationaal park in de regio Laurentians. Het park heeft een prachtig natuurgebied voor een bijvoorbeeld een perfecte wintersport vakantie. Het grootste nationale park van Québec biedt zowel in de zomer als in de winter genoeg activiteiten. In de zomer kunt u er verschillende activiteiten ondernemen zoals paardrijden, kajakken, raften, mountainbiken en heerlijk wandelen door de prachtige natuur. De rivieren, meren en bergen zorgen voor het adembenemend landschap. Mont-Tremblant heeft veel wilde dieren zoals elanden, bevers, wolven of beren. Naast deze sportieve activiteiten kun je ook kiezen voor een ontspannen dag in een van de spa’s en gezondheidscentra van de regio. De zomer van Mont-tremblant heeft verschillende festivals en evenementen. Zo kun je onder andere genieten van het Tremblant film festival.

Voor meer informatie over Quebec zie: www.bonjourquebec.com

Niet te missen:
Quebec, Montreal, ontdek de heerlijke maple (esdoorn) syrup en de geschiedenis die 300 jaar terug gaat, breng een bezoek aan een van de vuurtorens langs de St. Lawrence rivier, walvissafari.

Speciaal voor kinderen: per koets door Montreal, walvissen spotten.
 
Agenten-Login
Nieuwe aanmelding